pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:23/72)

Moja pierwsza dyszka! 131

300g buraków 85g ciemnej czekolady 3 jajka 300g brązowego cukru 200ml oleju 1 łyżka syropu waniliowego 30g kakao 200g mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli Buraki myjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut wystarczyło). Po ugotowaniu płuczemy buraki zimną wodą i obieramy(...)ogniu, możecie zrobić to też w mikrofalówce albo jak należy, w kąpieli wodnej. W misce mieszamy jajka, cukier i olej. Stopniowo dodajemy utarte buraki, stopioną czekoladę i syrop waniliowy. Osobno mieszamy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do masy buraczano-jajecznej i dobrze mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy około 50 minut, do momentu aż dźgulec wbity

les mirabelles
Sałatka z buraczków i czerwonej fasoli 240

ogórki kiszone2 jabłka1 cebula1 puszka czerwonej fasoli1/2 pęczka szczypiorkutarty chrzan ze słoiczka do smaku2-3 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzSposób przygotowania:1. Ugotowane (u mnie pieczone) i obrane buraki, jabłka i ogórki kiszone ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i szczypiorek siekamy drobno.3. Fasolę odsączamy z zalewy.4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chrzanem.5. Sałatkę

Kuchnia domowa Ani
Sernik buraczany z kozim serem - Thermomix TM5 186

ugotowane buraki (około 600-700 g) 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka suszonej bazylii garść listków świeżej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Wcześniej ugotuj buraki lub kup już ugotowane (ta opcja jest dla tych, których jak i mnie ochota na takie ciasto nadejdzie od tak i muszę je zrobić od razu). Ugotowane buraki(...)Masę przelej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i piecz 1 godzinę. U mnie najlepiej sprawdza się funkcja pieczenia termoobieg z grzaniem góry i dołu. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Swojego serniczka ozdobiłam plasterkami buraka, syropem brzoskwiniowym, kozim serem i świeżą bazylią. SMACZNEGO !!! Real Pharm Calorie Free Sauce to syrop z naturalnymi dodatkami smakowymi idealny do owsianki

ClauditteMissCooking
Zupa krem z buraków 157

śniadanie Mężowi trochę mniej ale to dlatego, że on nie przepada za taką konsystencją zupy. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 szklanki bulionu 3 średnie buraki parowane lub pieczone mała cebula 4 ząbki czosnku pół jabłka łyżka oleju lub masła klarowanego łyżeczka majeranku  Podsmażamy na tłuszczu cebulę i czosnek, wrzucamy do wrzącego bulionu razem z pokrojonymi(...)burakami i jabłkiem oraz majerankiem, gotujemy by jabłko zmiękło, a następnie blendujemy i krem gotowy. Jeśli jest zbyt gęsty dobrze jest mieć w zapasie więcej bulionu, by go rozcieńczyć. Ja podłam swoją zupę z prażonym słonecznikiem i koperkiem

Cynamonowe szczęście
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 184

Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny, myjemy a następnie podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.  Kaszę gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Buraki gotujemy lub pieczemy al dente, kroimy w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pieczarki, buraki

Czerwona Porzeczka
Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka 119

Sałatkę z buraczków najbardziej lubię w towarzystwie kaszy jęczmiennej lub ziemniaków, to zdrowe i proste jedzenie. Na moim blogu znajdziecie przepisy na przepyszne dania z burakami, szczególnie polecam sałatkę z pieczonych buraczków . Składniki: 0,5 kg buraków 1 duże kwaskowe jabłko 2 płaskie łyżki masła sok z 1/2 cytryny + otarta skórka  1 czubata łyżka kwaśnej

Codziennik Kuchenny
Chleb z burakiem 188

puszysty i ma wyborny smak. Polecam wszystkim aby taki chleb sobie sprawili. Tym co kochają zakwasowce to na zakwasie a tym co dopiero zaczynają można zrobić na drożdżach. Pieczemy? Chleb z burakiem w Styczniowej Piekarni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa buraczkowo dyniowa na udku 126

udka 1 marchewka 4 ziarna ziela angielskiego 1 burak gotowany lub pieczony 300 g dyni 1 kalarepka 2 ziemniaki pół cebuli 4 ząbki czosnku szczypta kminku sól pieprz ziołowy pieprz czarny 2 łyżki octu jabłkowego 200 ml śmietany 18% Udka umyć, przekroić na 4 mniejsze kawałki, zalać wodą i ugotować z dodatkiem marchewki i cebuli oraz ziela angielskiego. Warzywa(...)pokroić w kostkę, najpierw dodać ziemniaki , po 10 minutach dynię, burak i kalarepkę, oraz przyprawy. Pod koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku octem

Gotowanie jest łatwe
Tarta z buraczkami, łososiem i kozim serem 132

Tarta żytnia z buraczkami, łososiem i kozim serem Składniki - ciasto: Mąka żytnia – 200g Żółtko jaja – 1 sztuka Masło – ½ kostki Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Burak – 1 duża sztuka Marchew – 1 sztuka Pietruszka – 1 sztuka Śmietana 12% - 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 3 łyżki Pasta harrisa – 1 łyżka Pasta tahini – 1 łyżka Kumin rzymski – 1 łyżeczka(...)Gorgonzola - 50g Ser ricotta - 150g Czosnek – 2 ząbki Łosoś wędzony – 200g Pomidorki koktajlowe – 500g Sól, pieprz Czarnuszka – 2 łyżeczki Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko jaja i zimne masło. Zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty lub blachę. Na ciasto

Kuchnia Bon Appetit
Cukinie faszerowane . 184

zachwycają już samym wyglądem .Nadziane pysznym farszem zyskują dodatkowo na smaku .Polecam gorąco . Składniki: dla 2 osób 2 okrągłe cukinie kawałek mięsa z polędwiczki wieprzowej jeden mały ,pieczony lub ugotowany burak środek z wydrążonych cukinii mała cebulka 3 pieczarki słonecznik,podprażony wcześniej na suchej patelni Mięso kroimy na małe kawałki ,doprawiamy solą ,pieprzem i przesmażamy krótko na patelni razem(...)pieczarki .Buraczka i wydrążony środek z cukinii również kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa .Krótko smażymy ,dodajemy słonecznik i napełniamy farszem wydrążone cukinie skropione w środku oliwą .Pieczemy na blaszce w 200 stopniach przez około 20 minut z kapelusikami na wierzchu .Podajemy na ciepło

Ladylaura.
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 180

szynka, wędliny pieczone  z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy(...)kuskus), ryż, drobny makaron. Słodycze - cukier, miód, galaretki, kisiel, budyń, biszkopty, herbatniki, wafle. Napoje - słaba herbata, rumianek, mięta, kawa zbożowa, kompot (z dozwolonych owoców). Potrawy mogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu).  Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów

Codzienne Gotowanie
Barszcz ukraiński 153

szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce. W garnku zagotować 2 litry wody. Wrzucić skrzydełka, obrane marchewki, pietruszkę, seler, ząbek czosnku i nakłute nożem cebulki. Dodać(...)wyrzucić). Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków (ok 15 minut). Pod koniec gotowania wrzucić fasolkę i starte na tarce buraki. Uważać aby zupa się nie zagotowała bo buraczki stracą kolor. Na koniec dodać ocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać

Smakołyki Asi
Buraczkowe ciasto czekoladowe. 142

bardzo wymagający smakosze ;) Jak się okazało ciasto smakowało doskonale! Było pyszne, wilgotne, czekoladowe i zniknęło w mgnieniu oka! Od tej pory piekę je regularnie :) Polecam! Składniki na buraczkowe ciasto czekoladowe: 375 g ugotowanych, obranych buraków 150 ml oleju 150 ml jogurtu naturalnego 5 jajek 275 g mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku pieczenia 300 g cukru 2 łyżki(...)wanilią 80 g kakao szczypta soli       Buraki blendujemy, następnie dodajemy jajka, olej, jogurt i jeszcze chwilę blendujemy.      Wszystkie suche składniki mieszamy razem i wsypujemy do masy buraczkowej. Wszystko razem mieszamy trzepaczką i przelewamy do sylikonowej formy (lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Rozpustne gotowanie
HUMMUS 196

jako smarowidło do pieczywa, chlebka pita,  grillowanych lub surowych warzyw, Idealny zamiennik dla majonezu. Do hummusu można dodawać przeróżne składniki. Idealny z wędzoną papryką, suszonymi pomidorami, pieczoną dynią lub burakami. Dip ze świeżymi warzywami zamiast chipsów! Polecam! Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2-3 łyżki pasty tahini 1-2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki(...)dolać zimnej wody. W razie potrzeby posólcie. Przed podaniem można polać dip oliwą, posypać np. zieloną pietruszką i płatkami chili. Smacznego! Polecam  również Baba ghanoush czyli pasta z pieczonego bakłażana i pasty tahini FALAFEL kuleczki z ciecierzycy

potrawyregionalne
Kanapka z pieczonym buraczkiem 172

Uwielbiam buraki pod każdą postacią. W zupie, gotowane, pieczone, kiszone, na surowo, jako sok... Tym razem je upiekłam i włożyłam w bułkę, razem z moją kolejną miłością - szparagami :) Składniki: bułka pełnoziarnista rukola burak  szparagi sól ocet balsamiczny do posmarowania bułki oliwa z oliwek, masło lub serek topiony ser mozzarella (opcjonalnie) Przekrojoną bułkę maczamy w oliwie(...)smarujemy masłem albo serkiem topionym. Buraczka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku, następnie obieramy ze skórki. Szparagi gotujemy krótko (ok. 3 min.) w osolonej wodzie, po czym grillujemy. Na bułce układamy rukolę, mozzarellę jeśli chcemy, plastry buraka, szparagi i polewamy całość octem balsamicznym.  Nakrywamy wierzchem bułki. Smacznego

chwile dla mnie
Chleb pszenno żytni z kefirem, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim 198

się. Można go upiec w foremce, ale moim zdaniem smaczniejszy jest gdy wyrasta w koszyku. Zagniatałam ciasto   techniką wg Emmanuela Hadjiandreou, którą poznałam przy okazji pieczenia  chleba z burakiem    (zerknijcie na film – klik !). Nie udało mi się zrobić zdjęcia chleba w całości - lekko jeszcze ciepły, był przepyszny!  składniki 340 g zakwasu żytniego(...)piekarnika wstawić naczynie z  wodą lub s pryskać wodą ścianki piekarnika .  Wyrośnięty chleb naciąć skalpelem lub żyletką   i wyłożyć na ciepłą blachę, wstawić do piekarnika.  Piec w 230 st.C 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200 st C , piec kolejne 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 40 minut,  aż postukany

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania