pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:24/72)

Indyk z dynią, marchewką, cukinią, brokułem i mozzarellą 184

złośliwie wypadnie :(.  Jeśli chodzi op indyka, to tym razem z dynią, marchewką, brokułem i cukinią, do tego kulki mozzarelli, troszkę śmietany i pysznie wyszło. Jako dodatek pieczone ziemniaczki z burakiem :) Składniki: filet z indyka dynia (ja miałam połówkę małej ) 2 marchewki brokuł mała cukinia ząbek czosnku sól olej kokosowy do smażenia kulki mozzarelli śmietana 18% lub jogurt

kruche babeczki
Kotleciki z indyka z buraczkiem i fetą 182

wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Składniki : 250g mięsa mielonego z indyka 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej fety 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół małej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz

Codzienne Gotowanie
Grillowany łosoś w sosie teriyaki w towarzystwie buraczków na rukoli 347

Odstawić na czas przygotowania sałatki, a następnie usmażyć na patelni grillowej (po 2-3 minuty z każdej strony).Sałatka z buraczków na rukoli:2 średniej wielkości buraki (gotowane lub pieczone)2 garści rukolikilka plasterków camemberta lub innego sera pleśniowegołyżeczka ziaren czarnego sezamuVinaigrette musztardowy:1 łyżka musztardy Dijon1 łyżka octu jabłkowego1 łyżeczka miodu50 ml oliwy z oliwekstarty drobno

Food Square
Ciasto czekoladowe z burakami 254

najwyższa pora na kolejny przepis na ciasto czekoladowe, tym razem nietypowe, bo z burakami ;)Składniki:Ciasto: 1 średniej wielkości ugotowany burak 3/4 kostki masła 150 g kakao 1,5 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Krem: 0,5 kostki masła 2/3 szklanki cukru szczypta soli(...)kakao 200 ml śmietany łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie:Buraka ścieramy na najdrobniejszej tarce. Sok jaki się zbierze w misce odlewamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao, solą i masłem miksujemy. Dodajemy jajka, starty burak, cukier oraz wodę i miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem, pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach jak zawsze przed wyjęciem

Taste Of My Day
Buraczki z pieczonych buraków 241

stopniach przez około 40 minut. Czas pieczenia wychodzi różny. Zależy od wielkości buraków. Czasem po tych 40 minutach mam już gotowe, czasami muszę czekać aż godzinę. Dlatego warto sprawdzić widelcem, czy są już miękkie. Studzimy. Zimne buraki ścieramy na tarce. W rondelku rozgrzewamy masło z solą i pieprzem. Dodajemy buraki, mieszamy. Na koniec dodajemy sok z cytryny(...)kwasek. Doprawiamy ponownie jeśli potrzeba. Podajemy na ciepło. Życzę smacznego!;) PS. Pieczone warzywa są mega pyszne! :) Żeby nie tracić energii piekarnika, można przygotować całą blachę pyszności

Czerwona Porzeczka
Ciasto czekoladowo buraczane 158

jest pyszne i na pewno nie raz jeszcze go przygotuje. Świetnie nadaje się również na święta. Składniki: ciasto: 200 g buraków 100 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 200 g jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią ¼ łyżeczki soli polewa: 100 g cukru pudru(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 3 łyżki mleka Wykonanie: ciasto: Buraki obrać, ugotować i zmiksować na pure. Do buraków dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 50 - 60 minut do momentu aż patyczek po wetknięciu w ciasto będzie suchy

Mama Gotuje
Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady 122

czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne. Składniki: - 150 ml oliwy - 120 ml miodu - 3 jajka - 250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek kakao (ok. 50g) - szczypta soli morskiej Dodatkowo trochę oliwy oraz wiórków kokosowych. Forma do babki z kominem. Do rondelka wlewamy(...)rozpuści. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mieszanki czekoladowej. Jajka ubijamy chwilę i dodajemy do reszty. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól przesiewamy, dodajemy do mieszanki buraków z czekoladą i delikatnie mieszamy. Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury

Kuchenne Wariacje
CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKAMI 145

cukru brązowego -2 łyżki miodu wielokwiatowego  MIODY POLSKIE -130 g mąki pszennej pełnoziarnistej -pół szklanki kakao naturalnego  SKWORCU -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli Umyj buraki,skrop oliwą, zawiń w folię i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni- około godzinę. Odstaw niech wystygną. Następnie obierz je i zblenduj na gładko. Czekoladę podgrzej w kąpieli(...)będzie płynna dodaj miód, masło. Rozpuść. Wystudz. Ubij żółtka na puch, połącz ciągle miksując z burakami. Następnie dodaj masę miodowo -czekoladową. Żółtka ubij na sztywno z cukrem i dużą drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z masą czekoladowo – buraczaną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, sól.  Wymieszaj ,aż ciasto będzie jednolite ,ale puszyste. Przełóż do długiej około

Z Kuchni Do Kuchni
Piersi kurczaka z buraczkami 171

kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 buraki (średniej wielkości) 1 garść rodzynek 100 ml śmietany 30% przyprawa zioła do drobiu pól, pieprz oliwa z oliwek Buraki umyć, odciąć końcówki i piec około 1 godzinę (naczynie powinno być zamknięte). Ugotowane buraki ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przygotowane buraczki przełożyć do garnka zalać 1 szklanką

Ugotować
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 173

wypieku, który dla Was przygotowałam. Na blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa(...), startych na drobnych oczkach Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka

My simple kitchen
Piernikowe ciasto z burakami 179

gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżeczki cynamonu czekolada deserowa 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone śliwki kroimy w cienkie paski. Obrane ze skórki buraki trzemy na grubych oczkach tarki. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jajka przy pomocy miksera ubijamy(...)cukrem do czasu aż masa stanie się puszysta. Cały czas miksując dodajemy powoli olej a następnie sypkie składniki. Do ciasta dokładamy śliwki i buraki. Mieszamy łyżką.  Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Czekoladę powoli podgrzewamy z masłem. Polewamy ciasto. Dowolnie ozdabiamy (ja użyłam różowego cukru). źródło: przepis

Pobite gary Barbary
Chłodnik z pieczonych buraków 108

sól cukier 400 g buraków umyć, skropić oliwą, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na co najmniej godzinę, piec aż będą miękkie. Długość pieczenia zależy od wielkości buraków. 200 g buraków umyć, obrać i cienko pokroić. Zalać 250 ml gorącej wody, lekko osolić i pocukrzyć. Ugotować al dente. Gotować około

królestwo garów
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą 313

kolację. U mnie tarta gości bardzo często w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Spód do tarty można przygotować wcześniej z podwójnej porcji i część zamrozić. Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą Składniki: na formę do tarty o średnicy 25 cm 120 g pszennej mąki 30 g mąki grahamki 120 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 2 łyżki nasion(...)przez 10 minut. Przygotuj nadzienie. Buraki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość rozmąconymi

codojedzenia
ZUPA KREM Z BURAKÓW 185

Pyszna, gęsta czyli syta, o łagodnym smaku...każdemu polecam!   Składniki: kilogram buraków 3 marchwie 5 ziemniaków sól.pieprz śmietana 12 % bulion warzywny mieszanka Piekło Niebo z Ziarenkowa Wykonanie : Buraki szorujemy i gotujemy do miękkości.Kiedy ostygną obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka wkładamy pokrojone buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy

Z Majeczką w kuchni
Ciasto czekoladowo-buraczkowe 121

buraczkowe Czas przygotowania: Proporcje na formę o wymiarach 30 x 42 cm Składniki Ciasto: 400 g upieczonych buraków 200 g roztopionego masła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Polewa czekoladowa: 50 g masła(...)Buraki obieramy, kroimy  w grubą kostkę i dokładnie blendujemy. Jajka ucieramy razem z cukrem na gładką puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami, kakao i solą. Do masy jajecznej dodajemy buraki, delikatnie mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy i dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania