zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych oczkach buraki (średniej wielkości) 1 duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek(...)woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy ją według instrukcji na opakowaniu. Kaszę można ugotować również wcześniej albo wykorzystać taką, która nam została np. z obiadu. Surowe buraki obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy i smażmy na złoty kolor na patelni. Natkę pietruszki siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Nasiona słonecznika prażymy
Kolizje SmakówE.Wedel w kuchni". Soczyste warzywa, świeże zioła, chrupiące sezamki i ciemne kakao, które znakomicie komponuje się z burakiem. Buraki na burgery mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska "4 przyprawy", wszelkiego rodzaju(...)namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody lub jedno jajko jeśli burger nie musi być wegański. Jak przygotować kakaowe bułki do burgerów w kolejny poście :) Składniki: 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone) 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) 3 marchewki 1 biała cebula 10 g Kakao Ekstra
SzczyptaSmaQzielony ogórek 1 łyżka octu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem) 1 łyżeczka miodu kwaśna śmietana (kilka łyżek) pieprz, sól Jak robimy? Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Gdy będa gotowe studzimy je, obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki i dodajemy miód i ocet winny (jabłkowy(...)kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka a na wierzch dodajemy łyżkę śmietany. Pycha
Snejkusiowe Przepisyróżowy: Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nadania różowego koloru należy użyć soku z buraków, wiśniowego kisielu lub barwnika spożywczego. Wykonanie jak wyżej. Ciasto kokosowe: 5 białek 15 dag wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, wymieszać. 2. Piec 15-20 minut w 180 C. Masa jabłkowa: 8 dużych jabłek 2 zielone galaretki 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. W rondlu mieszamy jabłka z suchą galaretką, gotujemy razem
Apetyczna babeczkazdrowie;) Składniki: 4 małe buraki, 2 łyżki oliwy, garść orzechów nerkowca, garść obranych orzechów pistacjowych, odrobina octu balsamicznego i oliwy. Buraki szorujemy, płuczemy i osuszamy. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy 20 minut w 220 stopniach. Studzimy obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Rozgniatamy nerkowce i pistacje, posypujemy nimi plastry buraka. Skrapiamy octem balsamicznym i oliwą
Anioły w kuchniinnego ulubionego sera 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz koperek Wykonanie: niezbyt duże buraki jednakowej wielkości, każdy z osobna, ściśle owinąć w folię alumniową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45 minut. Odwinąć z folii, ostudzić i następnie obrać ze skórki buraki pokroić ostrym nożem w cienkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!być doceniany tak samo jak marchewka czy dynia? Ja go doceniam...u mnie to już kolejne:) Składniki; 30 dkg mąki, 30 dkg buraków ugotowanych i utartych, 160 ml oleju, 5 jajek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 10 dkg kakao, 30 dkg brązowego cukru plus 5 łyżek miodu cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy, 5 dkg wiórek kokosowych Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. Utarte buraki miksujemy z olejem. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy., Dodajemy mąkę, proszek , kakao, cukier , cukier waniliowy , ekstrakt waniliowy, miód oraz wiórki kokosowe. Miksujemy na gładko. Przekładamy do formy. Ciasto powinno wypełnić formę do połowy. Pieczemy około godziny. /źródło Zimowy warzywnik Moje Gotowanie
Anioły w kuchniczasie olej kokosowy trochę stwardnieje, co sprawi że pasta nabierze gęstszej konsystencji. Teraz możesz już smarować kanapki :) PASTA Z BURAKA Składniki: 3 łyżki prażonego słonecznika (podobnie jak w przypadku pasty marchewkowo-paprykowej, słonecznik prażymy sami) 2 buraki(...)puszka białej fasoli, odsączonej i przepłukanej 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego rafinowanego sól i pieprz 1. Buraki dokładnie wyszoruj i owiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piecz ok. 50-60 minut w 200 stopniach C. 2. Wyjmij z piekarnika i delikatnie odwiń folię. Odłóż do przestygnięcia. 3. Odetnij końcówki buraków, następnie
Powiedz dietom niesałatkę. Ziemniaki, buraki i śledź. Co Wy na to? Szybka sałatka śledziowa 4 małe ziemniaki 1 średni burak (pokrojony na ćwiartki) 2 ogórki konserwowe opakowanie (300 g) śledzi w śmietanie sól, pieprz Buraka i ziemniaki zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok godziny w 180 st. Studzimy. Ja upiekłam warzywa wieczorem a sałatkę zrobiłam rano. Pieczone warzywa obieramy
Dzieje kuchennej Wiewiórynamoczone grzyby i przelaną przez gęste sitko wodę, w której się moczyły, dodaj włoszczyznę. Gotuj 20 minut, odcedź wywar przez sitko. Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz 50 minut. Na oliwie podsmaż przez kilkanaście sekund posiekany czosnek i chili, dodaj buraki pokrojone w kawałki (mogą być razem
SzczyptaSmaQPropozycja dla zabieganych ,na szybki obiad ,pod warunkiem ,że mamy wcześniej upieczone buraki .Ja dokładam je do piekarnika kiedy piecze się ciasto i dodaje potem do obiadów . Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 buraczek ,średni ,upieczony wcześniej w piekarniku kawałek pora pół cukinii kalafior ,kroimy na plastry mała cebulka sól ,pieprz ,ulubione zioła ,oliwa Kaszę wrzucamy do wrzącej wody
Ladylaura.minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ostrym nożem tniemy wałek na plasterki lub też rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami pergaminu i wykrawamy kółeczka. Pieczemy ok 12-15 minut. W tym czasie buraka obieramy i blendujemy na gładki krem z 2-4 łyżkami wody. Odmierzamy 40 g tak przygotowanego puree. Dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Mieszamy dokładnie. Tak przygotowanym
Dzieje kuchennej Wiewióryproszku do pieczenia 1. Cukier ucieramy z żółtkami i świeżą wanilią na puszystą białą masę, łączymy z olejem, miksujemy. 2. Buraki i marchew ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy, mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, wszystko razem dokładnie mieszamy. Orzechy kroimy, ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Orzechy i pianę delikatnie mieszamy łyżką
Apetyczna babeczkakalafior, odrobina oliwy z oliwek, trochę kuminu, sól i chili - mówię Wam, to jest niebo w gębie ! Generalnie uwielbiam pieczone warzywa, czy to dynia czy ziemniaki, bataty, pomidory, buraki, papryka... Tak naprawdę możemy upiec wszystko. Uważam, że taka forma obróbki uwypukla smak każdego warzywa. Do tego świeża bagietka(...)szczęścia nie trzeba nam nic więcej. Pyszny jest na ciepło i na zimno. Pieczony kalafior Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 duży kalafior oliwa z oliwek EV 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/3 łyżeczki płatków chili sól morska 1 łyżka posiekane natka pietruszki Wykonanie: W moździerzu ucieramy kumin, sól i chili. Dodajemy oliwę z oliwek, dokładnie mieszamy z przyprawami
Kulinarne przygody Gatity