pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:38/72)

Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy 108

Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty(...)Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240 o C na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla

Czerwień i błękit
Chłodnik z botwinki 130

świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo   Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami(...)kolor to jej wielkie atuty. Ponieważ głównym składnikiem jest warzywo sezonowe warto wykorzystać ten czas, bo zanim się obejrzymy zostaną już tylko… buraki na barszcz. A dla tych co za chłodnikami nie przepadają – zupa z pieczonej botwinki . Gorąco polecam. Smaczngo. Wydrukuj przepis The post Chłodnik z botwinki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Buraccio - carpaccio z buraków 183

koziego 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki cukru koperek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Pieczemy 60 minut. Wyciągamy, rozcinamy folię i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 12 cieniutkich plastrów. 2. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą(...)umieszczamy cukier i ocet balsamiczny. Podgrzewamy na mało-średnim ogniu aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Na talerzu układamy po 4-6 plastrów buraka (w zależności, ile porcji zaplanowaliśmy). Na każdy plaster buraka wykładamy łyżeczkę sera koziego. Skrapiamy sosem balsamicznym, wykładamy ziarenko bobu, ponownie skrapiamy sosem i ozdabiamy koperkiem. Przed podaniem możemy skropić odrobiną

My Culinary Art
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 189

kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii

cool and minty
Wódka i ziemniak – szlachetna para 159

Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy. Deser: knedla ze śliwką – pieczona knedla z ziemniaków Marabel, śliwka, jabłko, lody z wiśni i buraka i wódka J. A. Baczewski Jeżynówka. Marabel ziemniak typu B, ogólnoużytkowy. Pierwszy raz spotkałam się z dobieraniem wódki do konkretnych dań, było

królestwo garów
30 przepisów na listopad 144

pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym

Moja smaczna kuchnia
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 196

buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie :) Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Składniki: 5 ziemniaków seler 4 marchewki 1/4 małej dyni główka czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła papryka ostra zioła

Pyza i Surówka
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 148

łodygi selera naciowego pół małej cebuliwodasól, pieprzzioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperekjeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli  Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Brownie z buraczkami 128

połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min.Smacznego Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909Post Brownie z buraczkami pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl
Golonka delikatna i rozpływająca się w ustach 304

przekroić na pół, fasolę umyć i odciąć końcówki. wszystkie warzywa obgotować w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzić. Ja miałam jeszcze buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków. Pieczenie golonki : Obgotowaną golonkę wyciągnąć z wywaru, skórę ponacinać tworząc tworząc kratę. Marynatę dokładnie wetrzeć w golonkę powciskać w naciętą skórę golonki. Włożyć golonkę(...)piec godzinę i 15 minut. Golonka musi być mocno przypieczona, jeśli golonka ciągle będzie biała przedłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220 C Podczas pieczenia czasami trzeba dolać wywar od gotowania golonki. Zawsze musi być sos w brytfannie. Ważne – 30 minut przed końcem pieczenia włożyć na raszki naokoło pieczeni. Golonka jest pyszna, polecam

Kuchnia Pokoleń
Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets 245

pierś gęsi Krakusa. Pyszna, soczysta i świetnie doprawiona pierś z gęsi, podana z puree dyniowym z mascarpone i parmezanem i z sosem maślanym z szałwią. Do kompletu proponuję też pieczone buraczki w glazurze balsamiczno- miodowej, które doskonale komponują się z gęsią. Przepis wygląda na skomplikowany, jednak zapewniam, ze jest bardzo łatwy i większość robi się sama w piekarniku(...)pakiecik i włóż do piekarnika. Piecz 20-30 aż buraczki będą miękkie, może to potrwać dłużej jeżeli będą w większych kawałkach. Gdy wszystko się piecze, rozgrzej średni i szeroki rondelek na średnim ogniu, wlej ocet balsamiczny i miód, dokładnie wymieszaj rózgą i gotuj aż odparuje połowa objętości płynu a glazura zgęstnieje. Umieść upieczone buraki w misce, wlej glazurę

karmelowy
'Chłopska' sałatka ziemniaczana- z chorizo i burakami 191

blaszce do pieczenia i piec przez około 35 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem), a następnie obrać i pokroić w plastry. W międzyczasie przygotować ziemniaki: małe przeciąć na pół, a te większe w kostkę i ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować!). Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Na półmisku ułożyć ziemniaki, buraki, dodać

Kraina Miodem Płynąca
BURAK w glównej roli 109

składniki 375 g ugotowanych i obranych buraków 300 ml oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego) 5 jajek średniej wielkości 275 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kakao 375 g brązowego cukru (można też użyć drobnego cukru do wypieków) 1 paczka cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli opcjonalnie ok. 50 g chipsów czekoladowych starta skórka(...)piekarnik nagrzać do 175 °C z funkcją góra/dół. z termoogiegiem: 150 °C. buraki pokroić w kostkę. umieścić razem z olejem w misce i zmiksować dokładnie blenderem. dodawać kolejno jajka, dokładnie miksując (normalnym mikserem do ciast). w drugiej misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier z wanilią i szczyptę soli. dokłanie wymieszać. dodać zmiksowaną masę buraczaną

w mojej kuchni
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 207

Następnie gotujemy do miękkości w tej samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy również(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego, posypaną posiekaną natką

Brzuszki Łakomczuszki
Buraczane mufinki na Dzień Mamy 147

robisz to po raz pierwszy! (a więc zakalec i Armaggedon pewne) - a jak się nie uda? (ton ponurej pewności) - za godzinę goście przychodzą, a Ty będziesz jeszcze ciasto piekła (bo się jeszcze poparzą przy jedzeniu ciepłego). Na szczęscie tylko w kuchni wychodzi jej sceptycyzm, we wszystkich innych sferach życia czuję jej niesamowite wsparcie. Pamiętam jak byłam mała pojechałyśmy do sanatorium(...)przygotowania 20 muffinek potrzebujemy: - 1 i 1/3 szklanki mąki - 1 szklanka soku z buraków (do kupienia  tutaj ) - ok 200g ugotowanych/pieczonych buraków (zblendujcie) - 1/3 szklanki oleju - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 proszek do pieczenia - 1 jajko Do przygotowania kremu potrzebujemy: (możecie zrobić go wcześniej, przechowujcie go w lodówce 2-3 dni, ale wyjmijcie ok. 30 minut przed ozdabianiem

Szybko Tanio Smacznie