pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:37/72)

Buraki faszerowane 165

swoim sklepie, należy je umyć i ugotować bez obierania, najlepiej w szybkowarze. Wówczas od momentu zagotowania, na minimalnym gazie powinny spędzić w garnku ok 25 minut. Polecam gotować buraki minimum kilka godzin wcześniej, a w miarę możliwości dzień wcześniej, by zdążyły ostygnąć i nie parzyły nas podczas dalszej obróbki. Warzywa wyjmujemy do ostygnięcia. Obieramy ze skórki, przy pomocy noża(...)przesmażamy. Z cytryny ocieramy skórkę. Wszystkie składniki wraz z serem feta dodajemy do mięsa doprawiamy i mieszamy. Nakładamy do wydrążonych warzyw, przykrywamy odciętymi częściami buraka i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy odrobinę podlać wodą. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut.  Po upieczeniu, wyjmujemy i podajemy na rukoli :) Smacznego

Taste Of My Day
Śledź w słodkich buraczkach 398

posypuję solą, polewam 1 łyżką miodu a na górę kładę płaską łyżkę masła. Całość dokładnie zawijam i zapiekam w piekarniku (ok godziny w 180oC). Buraki te najlepiej przygotować dzień wcześniej i śmiało można je piec przy okazji pieczenia czegoś innego w piekarniku.Ogórki kroję w kawałki, gruszkę również, dokładam do śledzi, dodaję majonez, mieszam doprawiając pieprzem.Buraczki po obraniu skórki

Mechanik w kuchni
Pieczone pączki z granatem i polewą pomarańczowo-buraczaną. 135

całe pestki granatu. Co do polewy - piękny, intensywny kolor to zasługa soku z buraka. Ale nie martwcie się, w ogóle go nie czuć. Składniki (8 pączków): 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej jasnej) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju (np. kokosowego) 1 szklanka mleka kokosowego (z kartonu(...)Różowa polewa: 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny 1 łyżka soku z buraka (może być z butelki, np. Cymes) 1/2 szklanki zmielonego na (bardzo drobny!) puder ksylitolu 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na bardzo gładką masę. 2. Rozlej do foremek i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. 3. Zrób lukier - odrobinę ksylitolu wymieszaj energicznie

Powiedz dietom nie
Zakwas na wigilijny barszcz 146

sznurkiem. Naczynie stawiamy w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu- u mnie obok pieca kaflowego, gdzie temperatura na ziemi nie jest nigdy za wysoka :) 2. Po upływie 2-3 dni można sprawdzić czy na zakwasie nie wytworzyło się zbyt dużo piany. Jeśli tak, ściągamy ją delikatnie łyżką, a buraki delikatnie mieszamy. Buraki ponownie dociskamy, by nie wystawały ponad zalewę, a wierzch(...)podanej ilości uzyskamy ok 1 litr zakwasu, który możemy wykorzystać do przygotowania wigilijnego barszczu. Pozostałe z zakwasu buraki możemy ponownie wykorzystać do przygotowania barszczu, oczywiście z dodatkiem nowych, świeżych. Do przygotowania zakwasu możemy także dodać skórkę ciemnego pieczywa, pieczonego także na zakwasie, co przyspieszy proces fermentacji o ok 2 dni.  Przygotowany zakwas możemy także spasteryzować

Kuchnia w czekoladzie
Sos buraczkowo-chrzanowy 123

jego smak, konsystencja hmmm no co tu ukrywać, są po prostu super. Po mimo słodkawego posmaku świetnie pasuje do pieczonego łososia lub mięs na zimno. Spróbujcie! Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 kubeczek creme fraiche ok 200 g ugotowanych buraków sól, pieprz 2 łyżeczki chrzanu (ostrego) Buraczki ścieramy na małych oczkach i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy do creme(...)fraiche, przyprawiamy i na końcu dodajemy chrzan. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorem. Świetnie pasuje do pieczonego łososia

Szybko Tanio Smacznie
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 164

wystarczą tylko 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie!Składniki:Kaszotto1 szklanka kaszy pęczak3 łyżki oleju rzepakowego1 cebula drobno posiekana2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany500 ml bulionu warzywnego150 ml czerwonego wina wytrawnego100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego)1 łyżka tartego sera Grana Padanosól, pieprzPesto z botwinki2 garście pokrojonych liści botwinki1(...)garść natki pietruszki1 ząbek czosnku1/8 szklanki pistacji (uprażonych na suchej patelni)1/8 szklanki sera Grana Padano1/4 szklanki oleju rzepakowegosól, pieprzPrzygotowanie:Chipsy z buraka:  Obieramy buraka i kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy lekko każdy plasterek olejem rzepakowym, najlepiej za pomocą pędzelka. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 30 minut. Wyjmujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy 127

Walentynki, że zaraz po pracy udałam się po brakujące składniki, by przygotować danie, które mój mąż bardzo lubi. Na wierzch pizzy dodałam serowe wędzone paluszki, ser camembert i ugotowane buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty(...)Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240 o C na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu z funkcją grilla

Czerwień i błękit
Chłodnik z botwinki 143

świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo   Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Odcinamy łodygi botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami(...)kolor to jej wielkie atuty. Ponieważ głównym składnikiem jest warzywo sezonowe warto wykorzystać ten czas, bo zanim się obejrzymy zostaną już tylko… buraki na barszcz. A dla tych co za chłodnikami nie przepadają – zupa z pieczonej botwinki . Gorąco polecam. Smaczngo. Wydrukuj przepis The post Chłodnik z botwinki appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Buraccio - carpaccio z buraków 193

koziego 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki cukru koperek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Pieczemy 60 minut. Wyciągamy, rozcinamy folię i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 12 cieniutkich plastrów. 2. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą(...)umieszczamy cukier i ocet balsamiczny. Podgrzewamy na mało-średnim ogniu aż cukier się rozpuści, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Na talerzu układamy po 4-6 plastrów buraka (w zależności, ile porcji zaplanowaliśmy). Na każdy plaster buraka wykładamy łyżeczkę sera koziego. Skrapiamy sosem balsamicznym, wykładamy ziarenko bobu, ponownie skrapiamy sosem i ozdabiamy koperkiem. Przed podaniem możemy skropić odrobiną

My Culinary Art
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 204

kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem. BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii

cool and minty
Wódka i ziemniak – szlachetna para 167

Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy. Deser: knedla ze śliwką – pieczona knedla z ziemniaków Marabel, śliwka, jabłko, lody z wiśni i buraka i wódka J. A. Baczewski Jeżynówka. Marabel ziemniak typu B, ogólnoużytkowy. Pierwszy raz spotkałam się z dobieraniem wódki do konkretnych dań, było

królestwo garów
30 przepisów na listopad 157

pesto Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym

Moja smaczna kuchnia
Pieczone warzywa z ziołami - pyszne 207

buraki. Pycha. Pewnego dnia zamarzyło mi się to danie i użyłam tych warzyw, które miałam akurat w lodówce. Nie miałam buraków ale dodałam zamiast nich dynię i wyszło równie smacznie. Spróbujcie :) Pieczone warzywa z ziołami - pyszne Składniki: 5 ziemniaków seler 4 marchewki 1/4 małej dyni główka czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła papryka ostra zioła

Pyza i Surówka
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 161

łodygi selera naciowego pół małej cebuliwodasól, pieprzzioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperekjeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli  Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Brownie z buraczkami 148

połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min.Smacznego Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909Post Brownie z buraczkami pojawił się poraz pierwszy

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania