pieczone buraki - 1077 przepisów (strona:5/72)

Różowy smufi buraczano-bananowy 132

kocha buraki łapka w górę! Buraki mogłabym jeść codziennie i pod każdą postacią. Ubóstwiam sok z buraka z dodatkiem cytryny, pieczonego buraka, babeczki buraczane, podsmażane buraczki, pierogi z pieczonymi burakami, burgery buraczane... Wszystko z dodatkiem buraka smakuje po prostu lepiej! Jeśli boicie się burak to od razu Wam mówię, że nie potrzebni! Burak w smufisie

wegetalerze
lekka zupa z pieczonych buraków 140

zupa z pieczonych buraków Lekka przyrządzona  z pieczonych buraków zupa, nie tylko pozwoli naszemu organizmowi pozbierać po świątecznych posiłkach. Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia.  składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki(...)laurowe 6 ziaren ziela angielskiego kawałek selera  1 ząbek czosnku szczypta lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oliwy natka pietruszki dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Buraki myjemy, pojedyńczo zawijamy w aluminiową folię i pieczemy przez czterdzieści minut w piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni. Do sporego garnka wkładamy  umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera,  jedną cebulą

Miód i pieprz
Burak pieczony z cukinią i serem feta 166

Smaczna i bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Pieczony burak, pieczona cukinia, a do tego towarzystwo sera feta, który idealnie podkreśla ich smak. Przekąska praktycznie sama się robi, nasz wkład pracy ogranicza się przede wszystkim  do pokrojenia i złożenia dania. Nie trzeba stać i pichcić godzinami w kuchni, buraki śmiało można upiec wcześniej. Taka przekąska jest lekkostrawna(...)mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 2 łyżki oliwy pieprz i sól do smaku dodatkowo: oliwa do posmarowania cukinii Przygotowanie: Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny (czas zależy od wielkości buraka). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w 0,5 cm plastry

Kuchcik gotuje
Sałatka ze szparagami i pieczonym burakiem 367

Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki sałat 3-4 gałązki szczypiorku Kulka mozzarelli Skórka otarta(...)mielony pieprz Do polania: olej lniany tłoczony na zimno Przygotowania zaczynamy od upieczenia buraków. Można to zrobić ze sporym wyprzedzeniem np. dzień wcześniej. Buraki należy umyć, osuszyć, zawinąć w folie aluminiową i piec w piekarniku około godziny czasu w temperaturze 180-190 stopni. Upieczone buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki

Kolizje Smaków
Krem z pieczonych buraków 126

Dziś kolejna zupa krem tym razem z pieczonych buraków. Dzięki antocyjanom, które występują także w czerwonym winie - buraki mają właściwości lecznicze. Dzięki nim mamy znacznie większą odporność ,wolniej się starzejemy, zapobiegają także wystąpieniu nowotworów. Ja dziś mam dla Was porcje zdrowia w postaci zupy krem z pieczonych buraków. - 5 dużych buraków(...)duże buraki zawijamy w folie aluminiową, pozostałe kroimy w grube plastry i wrzucamy na blachę. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut, aż do momentu gdy buraki w folii zmiękną. Następnie odwijamy je z folii, kroimy i  blendujemy w misce wraz z pozostałymi burakami. Dodajemy do bulionu,wciskamy cytrynę, gotujemy kilka

dlaSmaQ
Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem 265

można też przygotować pyszną, aromatyczną, rozgrzewającą zupę. Jeśli lubicie buraczane zupy (barszcz, barszcz ukraiński, botwinka, chłodnik litewski) to do listy swoich ulubionych zup dodacie też krem z pieczonych buraków. Idealny gdy za oknem mróz i potrzebujemy czegoś sycącego i rozgrzewającego. Ma piękny, intensywny kolor, jest pyszny i aromatyczny. Doskonale komponuje się z kozim serem, ale można też(...)łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 litr bulionu warzywnego olej do smażenia sól  pieprz miękki kozi ser koperek Przygotowanie: Buraki myjemy, nie obieramy. Każdego buraka zawijamy w kawałek folii aluminiowej, układamy na blasze i pieczemy 60-80 minut w temperaturze 200 stopni C. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek i pokrojone

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik z jarmużem 92

jarmużem w roli głównej. Na blogu znajdziecie całą gamę zup na zimno: Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik z jarmużem Czas wykonania: 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonych buraków 146

fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Anchois – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Orzechy włoskie – garść Sos do pieczenia buraków: Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Sos do sałatki: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Sok z malin – 2 łyżki Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Następnie marynujemy w oleju sezamowym i miodzie i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę.  Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, dekorujemy anchois, plastrami parmezanu i orzechami. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z roszponki, pieczonych buraków i sera 133

miękkim, elastycznym miąższu usianym małymi otworami wyprodukowany z surowego mleka. Wylądował w sałatce z roszponki i pieczonych buraków z malinowym dresingiem. O mojej miłości do pieczonych buraków już tutaj pisałam. Mam ich zawsze kilka w lodówce i wykorzystuję do różnych sałatek i koktajli. Piekę je zawinięte w folię aluminiową przez około 1,5 godziny. Do przygotowania

Wiem co jem
Botwinka 135

zawsze wtedy, kiedy MAM SMAKA NA BURAKA! U mnie w lodówce często można spotkać buraki pieczone w piekarniku. Są dodatkiem do carpaccio z buraka, do kanapki, są zupą - kremem i mają wiele innych zastosowań. Dziś u mnie botwinka z tartym burakiem i dodatkiem oleju kokosowego Skworcu   oraz koncentratem czosnku  Proeco Wykonanie banalnie proste! Składniki(...)botwinka olej kokosowy  extra virgin koncentrat czosnku sól i pieprz do smaku kilka pieczonych buraków Buraki upiecz i zetrzyj na dużych oczkach. Botwinkę ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do gotującej się zupy dodaj czosnek oraz olej kokosowy. Na koniec tarte buraki. Możesz odsmaczyć łyżką octu jabłkowego. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone buraki 127

gotowaniu postanowilismy przygotowac buraki pieczone. Ja zdecydowalam sie na upieczenie ich z czosnkiem i cebulka w miodowo-balsamicznej glazurze. Okazaly sie pyszne,  fantastyczne, poprostu nieziemskie - goraco je Wam polecam! W kuchni aromat pieczonych warzyw czuc bylo jeszcze rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym(...)miod,  dodac kminek, doprawic sola i pieprzem i dokaldnie wymieszac. Buraki zalac sosem i wymieszac, aby dokladnie sie nim pokryly. Na blache wylozona papierem do pieczenia wysypac buraki, cebule i czosnek, posypac niewielka iloscia tymianku i piec przez godzine lub do czasu az buraki beda miekkie lecz wciaz jedrne. Podawac posypane pokruszona feta i koperkiem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Tarta szpinakowo-buraczana z wędzonym halibutem 160

brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 3 jajka ok. 60 g sera żółtego(...)chcemy dodać do sałatek, czy innych potraw bez dalszej obróbki termicznej), należy je piec nawet ok. 2 godzin. A ponieważ tarta i tak „szła” do piekarnika, czas pieczenia buraka został odpowiednio skrócony. Wykonanie: Umyty, świeży szpinak wrzucić do wrzątku na ok. 30 sekund. Odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić do ostygnięcia i maksymalnie odcisnąć nadmiar wody. Można go również

gutfut
Sałatka z pieczonego buraka, jabłka i koziego sera. 143

Pieczenie wydobywa z warzyw słodycz. Oczywiście, wydaje się, że łatwiej jest buraka ugotować, ale po pierwsze - nie wiem czy na pewno, a po drugie - w buraku pieczonym (oprócz tej bonusowej słodyczy) pozostaje wszystko co dobre. A jest tego dobrego i zdrowego całkiem sporo. Tak więc pieczmy warzywa korzeniowe i używajmy ich do sałatek, bo skorzysta na tym i nasze(...)zdrowie i smak. Zdrowie, co prawda, rzecz ulotna, ale wrażeń smakowych nikt nam nie odbierze. Moja sałatka skomponowała się właściwie sama. Jabłko przyglądało się z koszyka jak piekę buraka, pestki dyni pukały z szafki obok, a kozi serek uchylił drzwi lodówki i miał nadzieję. Cóż było robić? Zaprosiłem towarzystwo na talerz! Nie wiem czy teraz może nie żałują

zadanie-gotowanie
śledz w sałatce z pieczonymi burakami 112

śledzie z pieczonym burakiem Ta prosta potrawa, wymaga od nas naprawdę niewiele pracy, ale efekt starań usatysfakcjonuje nawet najwybredniejszego smakosza. składniki 400 g filetów śledziowych z  zalewy 1 cebula 2-3 niewielkie buraki(...)jednej cytryny 1 jabłko ( kwaśne) szczypta pieprzu i soli sposób przygotowania Buraki myjemy i w łupinach wkładamy ( owijając każdego buraka aluminiową folią) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy buraki przez godzinę. Filety śledziowe lekko płuczemy, kroimy na pół centymetrowe paski i wkładamy do misy. Wyjmujemy buraki z piekarnika

Miód i pieprz