pieczone bułeczki - 500 przepisów (strona:19/34)

120. Trafiony, zatopiony czyli: drożdżowy topielec. 290

chałkę, którą podjadałyśmy w trakcie przygotowań w Wielką Sobotę. Zatem z topielca drożdżowego można zrobić niemal wszystko od zwykłego ciasta upieczonego w blaszce, po rogale, strucle, chałki, bułki i bułeczki.. Już niedługo na targach i w sklepach pojawią się pyszne, sezonowe owoce - nie zapominajcie o tym (; Zapraszamy Was do zapoznania się z przepisem:  Składniki:  2 szklanki mąki(...)niej zagniecione ciasto, nakrywamy ją lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wyrośnięte wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy od 30-40 minut. ( Jeśli naszym wypiekiem jest chałka lub np. bułeczki z owocami wierzch topielca możemy posmarować rozkłóconym jajkiem  i posypać kruszonką) Smacznego (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Symfonia Smaków
Bułeczki orzechowe 172

pieczywa trafiły wieniec serowy z ziołami i wieniec cynamonowy. Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję. Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM. Te bułki są idealne. Kruchutkie, lekko chrupiące, miękkie w środku(...)naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę.Liska podaje, aby bułki piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Ja swoje piekłam w temperaturze 190 przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z serem 132

zachowując spore odstępy. Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 30 min. do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut, aż wyraźnie się zarumienią. Gotowe wystudzić na kratce, polukrować (w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na jednolity, niezbyt

dom-agi.pl
Buchty z powidłami 125

tortownicy, tak, aby stykały się obok siebie. Gotowe ciasto pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 – 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować na wierzchu rozpuszczonym masłem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 – 27 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Wyjątkowe lody - bez maszynki, za to z rozmarynem 175

wróciłam do domu pachnącego świeżym ciastem. Najpierw się przeraziłam, że pomyliłam mieszkania, a po chwili dotarło do mnie, że C. upiekł mi bułeczki. Bułeczki nie byle jakie, bo będące wspomnieniem z dzieciństwa - jego Mama zawsze piekła je dzieciom na urodziny. Są mięciutkie, puchate i bardzo maślane, pokryte słodkim, kolorowym lukrem. C. obiecał, że następnym razem upieczemy je razem, a wtedy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z pieczarkami 160

podzielić na kilkanaście części.Każdą część nadziać pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące

Moje domowe kucharzenie
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 182

Śliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy w pełni – korzystajcie! Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą(...)posłużyć się wagą kuchenną). Porcje ciasta formujemy na blacie w kule, kule lekko rozpłaszczamy i kładziemy na papierze do pieczenia. Zostawiamy je na 20-30 minut w cieple żeby znowu podrosły i się napuszyły. Dnem szklanki robimy w podrośniętych bułeczkach wgłębienia, w które wkładamy kawałki pociętych na ósemki śliwek. Śliwki mocno dociskamy, posypujemy przyprawą korzenną. Bułki smarujemy przy użyciu pędzla

Karo in the Kitchen
Pyszne, różane bułeczki śniadaniowe 115

Luksusowe buleczki sniadaniowe .Przy ich pieczeniu caly dom wypelnia sie cudownym rozanym zapachem .Buleczki bowiem pachna roza i maja delikatny rozany posmak .Niezwykle proste  do

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie) 254

Ciasto musi min. podwoić swoją objętość. Po tym czasie uformować bułeczki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka i posypać np. sezamem lub makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez 10-11 min. lub do ładnego zrumienienia;-) Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Pierniczki prawie jak Alpejskie 592

Bardzo rosną, więc odpuściłam sobie nadziewanie ich. Zrobiłam próbę nadziewania i małe gwiazdki nadziane urosły do wielkości mini bułeczek, więc nadziewałam Pierniczki Katarzynki, ale o nich napiszę w osobnym poście. Alpejskie - tak, polecam! Przepis z MW. Aha, i uwaga, pieczenie pierniczków uzależnia, nie można przestać:) widać to zresztą na moim FanPage`u na Facebook`u - zapraszam! Składniki

Blondynka Gotuje
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 162

ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado autorka: życie na słodko-kwaśno | blog: Życie na słodko kwaśno Piwno-miodowe bułeczki na zakwasie autorka: QliNarnia | blog: QliNarnia DESER CZEKOLADOWO-BANANOWY BEZ CUKRU. autorka: papilionka | blog: Papilionka o wszystkim i o niczym PIECZONE

Weekendy w domu i ogrodzie
Scones na śniadanie 174

wariantu rozpoczęcia roku, takie śniadanie pozwoli rozprawić się z nadmiarem porannej energii, a jednocześnie da jej wiele na długi dzień. Jeśli to jednak opcja druga, powiem tylko tyle- ciepła bułeczka, kubek Earl Grey'a i wcale nie trzeba przebierać szlafroka...:) Koniec roku zdominował nasz dom jakiś dziwny bakcyl, który jednym zaserwował katar, innym kaszel, gorączkę albo ból brzucha i jednocześnie(...)nieklejącego ciasta- można dodać odrobinę mleka jeśli ciasto jest zbyt suche. Ciasto rozwałkowujemy na 2 centymetry i szklanką wycinamy 10 bułeczek- te ostatnie po prostu ulepiłam z resztek:) Można posmarować scones mlekiem- ja zapomniałam i też były rumiane. Pieczemy 12-15 minut, wyjmujemy i przestudzamy. Ja nie upiekłam dziś wszystkich- część surowych zamroziłam na gorsze czasy. Oryginalnie scones podaje się

les mirabelles
Szynka pieczona z jabłkami 164

macie pomysłu na obiad to ta szynka jest 2 w jednym. Najpierw zjadłam ją pokrojoną w grube plastry z sosem i pieczonymi jabłkami oraz cebulą na obiad (u mnie z dodatkiem kus-kus), resztę wcinam z bułeczkami i chlebkiem jako wędlinę. ok. 1,5 kg szynki wieprzowej 10 ziaren jałowca pół łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego 3 ząbki czosnku szklanka(...)najlepiej na całą noc w lodówce. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 C. Szynkę umieścić na odrobinie oleju w brytfance, wlać sok jabłkowy i dodać cebulę, Piec pod przykryciem ok. 45 minut. Następnie szynkę przewrócić, podlać sosem i dołożyć obrane i pokrojone jabłka. Piec pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie szynkę odkryć i piec kolejne 30 minut do miękkości, podlewając

Humanistka w kuchni
Domowe bułki 132

drożdżami już się zaprzyjaźniłam, ale co do pieczenia bułek, chleba niestety nie miałam ręki. Zawsze wychodziły mi..... twarde jak kamień mimo, że trzymałam się przepisu. Jednak nie zrażona nie powodzeniami szukałam dalej idealnego przepisu i znalazłam ( tutaj ). Bułki są na zewnątrz chrupiące a w środku mięciutkie. Składniki:      630g mąki      300ml ciepłej wody(...)ciasto (ciasto jest bardzo elastyczne). Ciasto przykryć lekko wilgotną ściereczką i pozostawić na 1 godzinę. Odrywać po kawałku ciasta (zrobiłam 10 bułeczek), rozgnieść na placek i zrobić sakiewkę. Zwinięcie ułożyć do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża naciąć bułki. Posypać lekko mąką.  Przykryć ponownie ścierką i odstawić na 30min. Piekarnik rozgrzać do 200C i piec

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania