kulek, układamy na natłuszczonej blaszce na kształt kwiatka, w miejsce połączenia się kulek nakładamy powidła lub dżem ( u mnie były to powidła śliwkowe).5. Białkiem smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut w 180 st.C.Smacznego!!!Źródło: Czym dziś w kuchni pachnie
Kuchnia domowa Aniniesamowicie przyjemnej atmosferze przy ploteczkach.Ukradkiem spoglądałam w stronę lady , gdzie co kilka minut słychać było brzdęk szklanek , talerzyków i powstawały kolejne smakołyki.W tym czasie w kuchni piekły się świeżutkie ziołowe bułeczki a zapach wypełniał całą kuchnię.Na miejscu już w siebie nic nie wcisnęłam …. Ale a to kolację miałam zapewnioną ;)Objedzona … w niesamowicie dobrym humorze popędziłam do domu.Pełna
Ostra na Słodkoczasie podzielić ciasto na ok 10 części, uformować z nich kule i lekko spłaszczyć. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować nim bułeczki i posypać sezamem. Piec przez ok. 15 minut w 175 stopniach. Moje posty
Słodka Stronaponad sześciu godzinach na wodzie apetyty dopisywały! Były kiełbaski, karkówka, kurczak, polędwiczki, a nawet zaskakująco smaczne kurze serca. Była kukurydza i mocno pachnące czosnkiem domowe bułeczki. Było ognisko i pieczone na patykach pianki. A gdy zrobiło się chłodno, pojechaliśmy na kawę do rodziców C.Jak już napisałam wyżej - podobało mi się ogromnie, i mam nadzieję, że za rok znów
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię sklejać, jeżeli boki posmarujemy delikatnie wodą.Pozostawiamy bułki na około 15 ,aby trochę podrosły, po tym czasie roztrzepujemy jajko, smarujemy widoczne elementy ciasta i posypujemy makiem. Bułeczki z nadzieniem pizzy pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C, około 20 min do złotego koloru. Po wystygnięciu są gotowe do jedzenia. Smacznego The post Bułki pizza appeared first on zjem to blog
zjem to blog kulinarnylekko posmarowanej tłuszczem blaszce, w dość dużych odstępach. Każdą kulkę naciąć ostrym nożem na krzyż, przykryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.w maszynie do chlebaWszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania
Stare Garywyrośnięcia tylko od razu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, masło i zagniatamy widelcem aby powstała "kruszonka". Gdy mamy zrobioną kruszonkę dodajemy ocet i śmietanę i zagniatamy średnio twarde ciasto. Teraz mamy do wyboru: albo ciasto wałkujemy na placek o grubości około 2 cm i wycinamy szklanką kółka i formujemy okrągłe bułeczki. A można(...)zrobić tak jak ja, czyli: odrywam po kawałku ciasta i formuję małe bułeczki a wychodzi ich około 10-12, ponieważ są to maleńkie bułeczki. Gotowe bułeczki kładziemy na blasze lekko spłaszczamy, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 C przez około 15min. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarowałam powidłami śliwkowymi
Amatorka kuchennainne drożdżowce, można je przechowywać przez kilka dni, a żeby wrócić znów do tej miękkości jaka była na początku wystarczy włożyć je na minutę do mikrofalówki lub rozgrzanego piekarnika. Bułeczki same w sobie nie są mocno słodkie, więc wielbiciele bardzo słodkich wypieków mogą je polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują z kubkiem ciepłego mleka, gdy za oknem mróz(...)powstały pasek skręcić kilkukrotnie wokół jego osi i dokładnie skleić ze sobą dwa końce, tak aby powstał wianek. Kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przed pieczeniem odstawić na kilkanaście minut, żeby bułeczki się napuszyły. Przed włożeniem do piekarnika wierzch można posmarować mlekiem lub surowym jajkiem. Piec w temp. 220 stopni C przez ok. 12-15 minut, aż się zarumienią
Simply Foodwysypanej mąką, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy podłużna bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Miękkie masło miksujemy z czosnkiem, pietruszką i solą ziołową przekładamy do worka cukierniczego. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem
Mienta blogGotuje bo lubi. Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku z tym zamiast(...)smarujemy rozkłóconym jajkiem i obtaczamy z jednej strony w ziarnach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na silikonowej macie i pieczemy około 25 minut, aż bułeczki nabiorą złotego koloru.Studzimy na kratce. Bajgle na innych blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie
Kulinarne przygody GatityRobi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać różne owoce – świeże lub suszone. Ja tym razem postanowiłam wykorzystać suszoną lawendę, która nadała bułeczkom delikatnego, lawendowego i ciekawego smaku(...)świetnie się skomponowała z użytą do bułeczek dojrzałą brzoskwinią. Lawendowe sconsy z brzoskwinią podałam z karmelizowanymi jabłkami i serkiem śmietankowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 1/4 szklanki cukru trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową) 3/4 płaskiej łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka
Moja Delicjadżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej - każdy sobie sam odrywa wybraną bułeczkę na jeden, dwa kęsy.Aby zachować okrągłą formę, pieczemy w okragłej tortownicy z wyjmowanym dnem. Ilości podanych składników wystarczyły na około 28 małych bułeczek, z których 20 znalazło sie w tortownicy o średnicy(...)międzyczasie poglazuruj bułki. Możesz użyć roztrzepanego jajka z mlekiem. Piecz bułki przez 20 do 25 minut, aż staną się złotobrązowe. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce. Ciasto parzoneNakładamy nadzienie, patrz pkt 7Układamy w tortownicyWypełniona tortownicaWyrośnięte i poglazurowane bułeczkiBułeczki upieczone Bułeczki upieczoneNic, tylko jeść!Smacznego!przepis zaczerpnięty z blogu Nasi Lemak Lover
Grahamka, weka i kajzerkaRodzaj długich, słodkich azjatyckich bułeczek, ułożonych w rzędach i pieczonych w prostokątnych, lub kwadratowych foremkach. Są delikatnie słodkie, miękkie i puszyste, na dodatek cieszą oko nietypową u nas formą. Aż się chce odrywać jedną od drugiej i pałaszować...Pierwowzór podobno został odnaleziony w hongkońskiej piekarni, Maxim’s bakery, przepis został odtworzony przez Christine Ho, która umieściła go na swoim(...)sposób Pai Bao zaczęło krążyć wśród piekących blogerów i blogujących piekarzy. Bardzo lubię używać Tang Zhong, więc oczywiście nie mogłem sobie odmówić upieczenia mojego Pai Bao.Oryginalny przepis nie zawiera żadnych dodatków smakowych, takich jak dodane przeze mnie żurawiny. Myślę jednak, że na dodawaniu żurawiny nie skończę...Składniki (6 bułeczek na foremkę około 24x24x6 cm): 370 g mąki chlebowej65
Grahamka, weka i kajzerkamlekiem i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i cukrem, następnie rozgnieść palcami z masłem(...)czasie spodem szklanki zrobić w bułeczkach wgłębienia niemal do samej blachy. Wyłożyć nie w curd, brzegi posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A teraz idę się zabrać za realizację mojej dzisiejszej listy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.Piec w 190 st. C. przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Nie chcę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKiedy zabrałam się do pieczenia, zorientowałam się, że nie mam w domu mąki typu 650, podanej w oryginalnym przepisie, a która rzeczywiście dobrze sprawdza się przy pieczeniu chleba. Ponieważ obawiałam się, że bułeczki na zwykłej mące (typ 480) nie udadzą się, postanowiłam wymieszać ją z mąką z grubego przemiału typ 2000 - i tak powstały moje bułeczki w wersji pełnoziarnistej(...)szklanką z grubo rozwałkowanego ciasta (jeżeli oglądacie programy Jamiego lub Nigelli, powinniście kojarzyć o czym mówię). Tak czy siak, zdecydowałam się nazwać je po prostu włoskimi bułeczkami. Włoskie bułeczki ziołowe na 6-8 niewielkich bułeczekczas przygotowania: 20 minut + 1 godz. 40 min. rośnięcie + 15 min. pieczenieSkładniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500 i 0,5 szklanki mąki
Chilli Czosnek i Oliwamasę. Ja zrobiłam dwa rodzaje ciabat, jeden z czosnkiem. A drugi z oliwkami. Po zagnieceniu ciasta wraz z dodatkami, dzielimy je na średniej wielkości bułeczki, układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tzw. międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni. Bezpośrednio przed pieczeniem, bułki posypujemy gruboziarnistą solą morską i wypiekamy(...)przez 15 minut, aż się zarumienią. Podczas pieczenia w mieszkaniu unosi się wspaniały aromat ziół, drożdży i użytych dodatków :) Bułeczki są pyszne! Kruche, pachnące i wyraziste w smaku. Cudownie smakują już same lub z oliwą, ale możemy też wykorzystać je jako bazą do kanapek
Taste Of My Day