pieczone bułeczki - 500 przepisów (strona:18/34)

Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 129

musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant) 100 ml ciepłego kefiru 380 g mąki tortowej 60 g cukru szczypta soli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Beef Burger całkiem domowy 193

Food", ale na pewno nie jest "FAST". Zdecydowanie "Slow Food", zwłaszcza, że:  po pierwsze - sos barbecue, to jedno posiedzenie,  po drugie - bułki piekłam sama wg przepisu, który znajdziecie tutaj, (ja zamiast 12 bułeczek upiekłam z tej porcji ciasta 10) po trzecie - mięso zmieliłam samodzielnie, bo takiego gotowca, nawet jeśli oznaczonego 100% wołowiny, nie mam odwagi spróbować ...i jeszcze

Delicious Titbits
Bułka paryska ekspresowa 139

chrupiącą skórką. Polecam wszystkim aby ją upiec . Polecam też rustykalne bagietki pszenno-żytnie , albo inne przepisy na pieczywo na blogu, w tym szybkie mini bułeczki. Uwielbiam aromat pieczywa roznoszący się po kuchni podczas jego pieczenia. Bułka paryska ekspresowa gdyż nie wymaga długiego czasu wyrastania, przepis jest kilkakrotnie sprawdzony i polecam go z czystym sumieniem. Składniki na 2 duże bułki paryskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką 159

nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam). Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką. Piekłam pół godziny w 180 stopniach

Kulinarny Pamiętnik
Drożdżówki z rabarbarem 238

proste, klasyczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi pięć dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek.Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego kawałki zmiękną i nie będzie ona wyczuwalna, chyba że są to stare łodygi z grubą skórką lub jest ona uszkodzona, wtedy możemy się

Smakołyki Bereniki
Breakfast with you #5 Wrocławskie dupki z przedziałkiem 155

podzieliłam na równe części (mi wyszło ich 11), z których robiłam spłaszczoną kulkę. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią do pieczenia posypaną mąką. Każdą kulkę posypałam mąką i zostawiłam na jakieś 30- 40 min. do ponownego wyrośnięcia. Kiedy bułeczki zwiększyły swoją objętość tępą częścią noża zrobiłam na każdej przedziałek. Do piekarnika rozgrzanego na 200st. wstawiłam bułki

bastalena
Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami 248

przez Mamę i szklanka świeżego mleka :) Ciasta drożdżowe to zdecydowanie jej specjalność, ja na razie uczę się i podglądam jak piec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :) .  Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie waniliowe, kremowe nadzienie serowe oraz całe mnóstwo słodkich rodzynek(...)masę serową i rozsmarować, posypać rodzynkami. Powstałe prostokąty złożyć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na bułeczki ( ok. 8-10 części). Ułożyć na blaszce jedna obok drugiej, na stojąco, tak aby nadzienie nie wyciekło. Przykryć ściereczką ( tak znowu :) ) i pozostawić, aby lekko wyrosły. Piec w 180*C przez 30-35 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Ułożyć na talerzu i posypać

Chocolate Muffin Blog
Bułki pszenne owsiane 267

proste, a produkty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu.No dobrze, pomyślałam, pieczemy bułki!Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam upiec bułeczki pszenne, czyli z mąką, którą każdy z nas ma w szafce w kuchni.Jako dodatek wykorzystałam(...)stroną noża zrobić na środku każdej bułki "przedziałek"- piec w około 200 stopniach przez 30-35 minut Po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż nie uszczknąć kawałka do spróbowania, więc przekroiłam jedną z bułek na pół i zjedliśmy z masłem, które cudownie rozpłynęło się na ciepłym wnętrzu bułeczki. Mniam!Moje bułki wyszły średniej wielkości i myślę

Smakołyki Bereniki
Podsumowanie akcji "Krówkowe Wariacje" 203

wlosko Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje

Mania Gotowania
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 136

też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie wskazówki, jak zrobić to krok po kroku, znajdziecie nie tylko w opisie wykonania, ale również w galerii zdjęć przepisu. Nie zastanawiajcie się dłużej nad ich zrobieniem(...)miejsce jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można też posypać bułeczki cukrem perlistym, ale nie jest to konieczne. Drożdżówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 min. Studzimy na kratce. Wspaniale smakują jeszcze lekko ciepłe :) Smacznego

MyCookBook.pl
Bułeczki - warkocze 86

Bardzo lubię domowe pieczywo, jednak nie zawsze mam czas i ochotę by je piec, bo łatwiej i szybciej jest przecież kupić gotowe. Gdy już się jednak zabieram za domowe wypieki staram się aby w swym smaku lub kształcie były nietypowe. W tych bułeczkach uwielbiam ich kształt, warkocze są łatwe do zrobienia a ciekawie wyglądają na stole. Bułeczki - warkocze SKŁADNIKI(...)jeszcze raz wyrabiamy ciasto, odcinamy z niego małe kawałki i formujemy cienkie wałeczki. Wałeczki zaplatamy po 3 sztuki tworząc warkocze.  Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie wkładamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki filipińskie - pan de sal 153

Bardzo smaczne, miękkie bułeczki z nieco nietypową skórką - obsypaną tartą bułką. Najlepsze w dniu pieczenia. Warto zamrozić. Przepis ze strony Moje WypiekiskładnikiSkładniki na 10 - 12 sztuk:4 szklanki mąki pszennej chlebowej1 i 1/3 szklanki letniej wody1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego1,5 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży

Stare Gary
Bułki pszenne 179

spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia Nagrzać piekarnik do 230 stopni C Dłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczki Układać na blachę, zachowując odstępy między bułkami Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut Przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki szwajcarskie 137

Dawno nie piekłam bułek..a co najważniejsze dawno nie jadłam tak pysznych bułek..Te bułeczki są proste do zrobienia..ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba, więc roboty przy nich praktycznie prawie nie było..ale zapewniam Was, że nawet jeśli ktoś nie ma wypiekacza to  warto pomęczyć się troszkę i samemu zagnieść ciasto, a potem upiec takie bułki(...)godziny.[ ja wyręczyłam się wypiekaczem do chleba].Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 lub 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze).Można posypać ziarenkami .Piec w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
Zawijane babeczki cynamonowe 156

Kolejny drożdżowy wypiek ..oj w takie upały ciężko piec, ale coś słodkiego trza czasem mieć do kawy.. 300 ml mleka 200 g masła 50 g drożdży 2 jajka 0,5 łyżeczki soli 150 g cukru 750 g mąki dodatkowo masło [stopione ] cynamon cukier kokosow y Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru(...)posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę i włożyć do foremki na mufinki. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania