Już dawno chodziły za mną takie bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu... Składniki: 12 g świeżych drożdży 2 płaskie łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 200-240 g ciepłego mleka 500 g mąki pszennej 1 białko 2 łyżki oliwy Wykonanie; Drożdże zasypujemy(...)wyrośniecia. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką, Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut /źródło Moje Twory Przetwory
Anioły w kuchnidanie jest idealne na imprezy czy świąteczną kolację czy obiad. Można podać z makaronem, ryżem lub jak ja z bułeczkami. Smak bardzo fajny lekko słodkawy, dzięki ananasom. Polecam. Piersi kurze pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą pieprzem, papryką słodką i suszonym oregano. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki mięsa z dwóch stron na złoty kolor. Zdjąć(...)patelnię i lekko podgrzać. Dokładnie wymieszać. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, obłożyć kawałkami ananasa. Na górę wylać śmietanę i obsypać potartym serem. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15 minut
Kuchnia PokoleńBułeczki maślane z rodzynkami, w sam raz słodkie i miękkie.. Idealne na śniadanie.Składniki (na 26 małych bułeczek) :150 g masła500 ml mleka20 g suchych drożdży/ 40 g świeżych1/2 łyżeczki soli100-150 g cukru1 kg mąki pszennej200 g rodzynek1 jajko do smarowaniaPrzygotowanie:Tłuszcz roztopić w garnku dodać mleko i podgrzać, trochę płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić(...)Zostawić do wyrośnięcia by podwoiło swoja objętość. Wyrobić jeszczeraz, dodać rodzynki i wymieszać.Formować kuleczki dowolnej wielkości. Ułożyć na blaszce, odstawić do lekkiego podrośnięcia. Gdy podrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni
Garnkowe fanaberiewłaśnie powinna być jesienna zupa. Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorówSkładniki:(na 4 porcje)5 strąków czerwonej papryki1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 średnie, dojrzałe pomidory800 ml bulionu2 łyżki masłakilka listków bazyliisólpieprzdodatkowo:4 łyżki śmietany kremówki (38%)listki bazyliiPapryki umyć, ułożyć z ząbkami czosnku na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Opiekać przez 20-30 minut(...)kostkę. Dodać do wywaru razem z listkami bazylii, całość zmiksować na gładką masę.Doprawić solą i pieprzem do smaku.Na talerzach udekorować śmietaną i listkami bazylii.Smacznego!W tle widzicie bułeczki - dodatek, który wydał mi się nieodzowny. Sama w sobie zupa nie byłaby wystarczająco sycąca - z dodatkiem bułeczek sprawdziła się jako pełnoprawny obiad. Przepis na bułeczki - już jutro
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią wrażenie. Lekkie, wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który(...)jędrny, delikatnie słodki i odrobinę tylko kwaskowaty. Ser ucieramy w misce z jajkami. Najwygodniej zrobić to mikserem. Dodajemy drożdże, cukier i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i powoli, partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy
Karo in the KitchenSomeone z marką Electrolux, w której piekliśmy świąteczne pyszności przy pomocy piekarnika z funkcją pary. Teraz po raz kolejny mam ogromną przyjemność uczestnictwa w tej kampanii, tylko tym razem pieczemy dla naszych Mam! Dzień Matki już jutro, warto zaskoczyć ją pysznym, własnoręcznie zrobionym ciastem. Na pewno ucieszy się nie tylko z samego wypieku, ale doceni też wysiłek jaki w niego(...)model EKM4000 oraz dwa fartuchy „Bake for Someone” ! Zasady konkursu : Wykonaj własnoręcznie wypiek , dla Mamy z okazji Dnia Matki – wypiek musi być słodki; w formie ciasta, ciasteczek, muffinek lub bułeczek itp. Opublikuj zdjęcie wykonanego wypieku na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram. Napisz pod zdjęciem krótki opis przygotowanego wypieku i wyjaśnienie dlaczego wybraliście dla swojej mamy właśnie
karmelowydoprowadzeniu się do przytomności mogę spokojnie zabrać się za jakieś duże śniadanie. Najczęściej jest to coś słodkiego, co można przegryźć do porannej kawy: muffinki, ciasteczka, naleśniki, chlebki lub bułeczki. Te placuszki są wyjątkowo dobre i łudząco podobne do amerykańskich pancakes. Może zabrzmi to nieskromnie, ale jestem pewna, że Ci posmakują, a to dzięki temu, że są tak delikatne(...)nałożeniem nowej partii placuszków nanieś na powierzchnię za pomocą silikonowego pędzelka delikatną warstwę oliwy. Skład: 2 szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta morskiej soli 1 łyżeczka cynamonu 1 banan 2 roślinne „jaja” (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego z dodatkiem 6 łyżek wody) 1 szkl. wody 1 szkl. roślinnego mleka 2 łyżki
Roślinna - blog wegańskipół godziny w zależności od wielkości, a następnie upiec w tradycyjny sposób. Czym smarować/posypywać ciasto przed pieczeniem? Chleby czy bułki obsypane delikatnie mąką, a następnie nacięte przed pieczeniem, mają ciekawy wygląd po upieczeniu - miejsca z mąką są jaśniejsze, miejsca które rozeszły się po nacięciu, ciemniejsze. Posmarowanie roztrzepanym jajkiem, jajkiem z mlekiem lub samym mlekiem nada ciastu ciemniejszego koloru(...)jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy
Codzienna kuchnia niecodziennaMuffiny angielskie nie są słodkimi babeczkami w papilotkach, tylko drożdżowymi bułeczkami spłaszczonymi z obu stron. Stanowią idealny dodatek do śniadań nie tylko na słodko.Składniki:450 g mąki pszennej250 ml ciepłego mleka50 g masła1 paczuszka (7g) suchych drożdżyłyżeczka cukrułyżeczka soliMasło roztopić. Drożdże i cukier wsypać do mleka, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby się ruszyły. Do miski przesiać(...)stopni C. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić z niego krążki o średnicy około 7 cm. Ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią.Podawać przekrojone na połówki i opieczone w tosterze
wyzwania kuchenneSkładniki: (na ok. 10 sztuk) -4 szklanki mąki pszennej lub razowej -3/4 szklanki letniego mleka -50 g miękkiego masła -1 łyżka cukru -2 jajka -1
KasiekGotujesól i drożdże. Dodajemy wodę i wyrabiamy na gładkie ciasto, które odchodzi od rąk (...). Zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość (minimum 1,5 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 bułeczek. Kulki ciasta kładziemy na stole i omocząnym palcem robimy dziurkę w środku. Następnie zaczynamy kręcić bułką aż otwór się powiększy do 3,5 cm. Fajna ta metoda, ale następnym razem(...)musiałam uformować bułki od nowa. A nasz związek w tej dramatycznej chwili przez chwilę wisiał na włosku...:) Osuszone bajgle kładziemy na wyłożonej papierem blasze, smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 200*C około 15 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Studzimy na kratce. Ewolucja bajgla. Bajgle podajemy z łososiem i twarożkiem, posypane kiełkami szczypiorkiem i krwiściągiem. Ten ostatni świetnie
les mirabellesSmaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.Składniki:500g cebuli3 łyżki masła1 ząbek czosnku3 łyżki mąki pszennej2,5 szkl.wywaru z warzyw2,5 szkl. mleka2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki1 liść laurowy1 marchewka grubo startasól, pieprznatka pietruszkiBiskwity serowe1,5 szkl. mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1(...)doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry
Anioły w kuchniKolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki(...)marcepanu (nie z lodówki - będzie łatwiej)1 jajko4 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru waniliowegoLukier1 szklanka cukru pudru3 łyżki śmietanki kremówki1 szklanka płatków z migdałów do posypaniaDo maszyny do pieczenia wrzucamy wszystkie składniki, ustawiamy program na wyrabianie i wyrastanie ciasta i czekamy aż się "samo zrobi". :)Przygotowujemy nadzienie miksując składniki na gładką masę. Dodajemy ewentualne rodzynki, żurawinę, orzechy
Z butelką mleczka w tleilość przewidziana do ciasta) rozpuszczamy w rondelku lub w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, żółtko (białko odkładamy do miseczki, użyjemy do posmarowania bułeczek), resztę podgrzanego mleka i rozczyn drożdżowy. Składniki mieszamy. Dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut(...)wierzchu rozsmarowujemy cynamonowe masło, a na tym starte jabłka. 8. Placek delikatnie zwijamy w rulon, a następnie kroimy na kawałki ostrym nożem. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie na muffinki nasmarowanej masłem i wysypane mąką. Odstawiamy je jeszcze na 20 minut do napuszenia. 9. Każdy ślimaczek smarujemy pędzelkiem mieszanką białka jaja i mleka. Posypujemy delikatnie
two broke sistersWafle ryżowe źle, pieczywo chrupkie też niedobrze, więc nie ma co, stworzyłam kolejny otrębowy wypiek, bardziej zbity i twardszy niż poprzednie bułeczki pomidorowe, bardziej pikantne, ale wszystko zależy od was, jakich przypraw użyjecie ;) To by było na tyle mojego wstępu, jestem nudna i nie mam nic nadzwyczajnie ciekawego do opowiedzenia;p Składniki (na około 3 bułki): 1 jajko(...)spęcznieje przekładamy ciasto do silikonowych foremek (ja użyłam takich do mini tart, możecie też spróbować z foremkami na muffinki, wtedy wyjdzie wam więcej bułek) cienka warstwa na spodzie foremek pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka, nie podam wam konkretnego czasu bo mój gazowy piekarnik rządzi się swoimi prawami kiedy lekko wystygną wyciągamy je z foremek i układamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość