Piekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu. W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam do tej pory tylko, że w okrągłej blaszce. Nie wiele więcej się zastanawiając postanowiłam upiec tort. Jak zwykle okazało się, że moje plany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem(...)margaryny kakao i wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Z białek ubijamy sztywną pianę i powoli dodajemy cukier i żółtka. Na koniec wsypujemy orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W szklance mleka rozpuszczamy budynie i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy rozpuszczone
ciastkarnia na kruchym spodzieskładnikiem jest oczywiście mak, z którego można wyczarować także wiele innych łakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko(...)białek.Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni (nawet do tygodnia) w lodówce. Jeśli chcemy wykorzystać ją jako nadzienie do ciasta lub bułeczek, należy wyjąć ją wcześniej z lodówki, pozwolić się trochę ogrzać i gdy osiągnie temperaturę pokojową, wymieszać z ubitymi białkami.Smacznego!PS. Mój przepis na masę makową, to wersja nieco skrócona - z maku
Ratunku obiadChałka. Ta słodka, drożdżowa bułeczka, jest jednym ze smaków mojego dzieciństwa. Pamiętam jak byłam mała, i razem z dziadkiem chodziłam po pieczywo do piekarni, mieszczącej się niedaleko naszego domu. Już kilkadziesiąt metrów przed nią, czuć było fantastyczne zapachy świeżo wypiekanych chlebów i bułek. A gdy się weszło do środka wypieki te prężyły się na półkach i kusiły już(...)nich formujemy wałek. Końce z jednej strony łączymy ze sobą i podwijamy pod spód. Zaplatamy warkocz. Na końcu ponownie podwijamy ciasto pod spód. Smarujemy warkocz rozkłóconym jajkiem i pieczemy 25 minut. Smacznego!!!Źródło: "Radość gotowania" opracowanie zbiorowe
W mojej holenderskiej kuchnigórnej półce słynne marcepanowe owoce. Dworzec z Trapani, gdzie spędziliśmy senne pół godziny. Na zakończenie zostawiłam najbardziej smakowity temat- jedzenie. Co dobrego można zjeść na Sycylii? LODY W BUŁECZCE DROŻDŻOWEJ. Kiedy konQbek usłyszał o tej kombinacji od naszej rezydentki, nie mógł się uspokoić. Dopiero kiedy następnego dnia dostał w garść wielką, puchatą bułkę z dwoma gałkami lodów doszedł nieco(...)róży w cukrze (nasze!) Jeśli mielimy orzechy i migdały **bardzo ważne jest, żeby nie mielić ich zbyt długo, bo puszczają olej i przestają być sypkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180*C. Mielone pistacje, migdały i cukier mieszamy. Białko lekko ubijamy do otrzymania zaczątków piany. Mieszamy białko z suchymi składnikami. Z masy lepimy kulki, układamy na blasze
les mirabellesprzerwie wakacyjnej czas na kolejne już, moje własne, smakowite bułeczki a raczej buły, gdyż wielkość ich jest bardzo pokaźna... Każda waży ok.100-110g. Dzisiejsze bułki powstały na bazie mąki orkiszowej białej i pełnoziarnitej, z dodatkiem mąki żytniej oraz uwielbianych tak przez nas ziaren.Polecam zarówno smakoszom bułek jak i wielbicielom chleba- tak dla małej odmiany. Na co dzień również preferuję chleb(...)odrywać (lub podzielić na 10 równych części) kawałki ciasta i formować dłońmi maczanymi w oliwie lekko podłużne bułki (podwijająć ciasto pod spód). Układać bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą naciąć dwa razy i odstawić na kilka minut (10-15). Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy 20 minut na programie góra-dół. Następnie przełączamy piekarnik
Smaczne ZdroweOj długo mnie nie było, ale mój internet odmawiał mi posłuszeństwa. Na szczęście póki co ruszył i mam nadzieję, że już tak zostanie. No mam nadzieje
Moje pyszne gotowanieDzisiejszy przepis to prosta domowa pizza, ale podana zupełnie inaczej. Dzięki umiejętnemu nacięciu i poukładaniu tworzymy piękną pizze, którą można pokroić i zjeść w formie bułeczek, ale nie ma się czego obawiać. Pizza jest bardzo prosta i na pewno każdemu się uda, a efekt końcowy zaskoczy domowników. Świetna zarówno jako główne danie, jak i w formie przekąski. Jest to wersja(...)zwijamy w rulon, w taki sposób aby krótszy bok był zrolowany, czyli musimy mieć rulonik o długości około 50 cm. Taki rulon najlepiej jest już przenieść na papier do pieczenia, bo później może być trochę trudniej. Z rulonu robimy kółko łącząc jego boki i lekko ściskając, aby się skleiły jak na obrazku obok. Teraz musimy się zaopatrzyć w ostry nóż
KasiaiKrzysiu.plKolejne pyszne bułeczki, tym razem razowe, jak dla mnie bomba. Uwielbiam pieczywo pełnoziarniste. Dla urozmaicenia menu chlebowego - mała odmiana w postaci pełnoziarnistych bułeczek. Na szczęście moja rodzinka choć wybredna, nie kręci nosem na pełnoziarniste pieczywo. Oni uwielbiają wszelkiego rodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego(...)ciasto na 2 części, następnie każdą na pół i wszystkie jeszcze raz na pół. Utoczyłam w dłoniach maczanych w oliwie kulki i odłożyłam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarowałam pędzlem maczanym w wodzie i obsypałam odłożonymi ziarnami, posmarowałam jeszcze raz delikatnie wodą, by ziarna nie odpadały i odstawiłam na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym
Smaczne Zdrowejest jeszcze świeże, a na pizze kupuję osobne składniki, bo zdarza się, że czegoś nie ma. Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru(...)gorącego piekarnika. Najlepiej najpierw go rozgrzać do 220°C, gdy będzie gorący, włożyć pizze (na środkowy poziom piekarnika) i po około 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec jeszcze około 15 – 20 minut. Pizza jest gotowa, gdy spód jest rumiany. Upieczoną pizze wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kilka minut, by lekko odparowała, a następnie kroimy na kawałki
Smakowy RajDzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem
Codzienna kuchnia niecodziennapoznaj! Muszę przyznać, że chodzenie nas wykończyło - przynajmniej mnie, dlatego przystawka i mocna kawka była wskazana. Jak o kawie nic nie powiem (ot espresso jak espresso) tak grillowane bułeczki z trzema sosami były na sam początek znakomite. Ale przecież nie na to czekaliśmy. Mateusz zamówił gruzińskie chaczapuri - o którym wspomina mi do dziś co jakiś czas krzycząc do ucha(...)dania, ja wzięłam kaszę gryczaną z kurczakiem w ziołach, a eM kaszę perłową z carry i kurczakiem. Oba dania były wcześniej przygotowane, wymieszane z resztą składników i podpieczone w piecu. Podawane były z wybranym sosem i sałatką. Do picia, wybraliśmy specjalność zakładu, przepyszną, orzeźwiającą lemoniadę. Mimo nie za dużych porcji - tak przynajmniej to wyglądało, w połowie jedzenie byłam już
Słodkie Przyjemnościnią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki . Możemy je wypić w lemoniadzie , smuszi czy nalewce . Mogą być świetnym dodatkiem do potpourri(...)końcówkę łyżeczki nabieramy trochę i takie porcyjki rozkładamy na cieście). Następnie przykrywamy to kolejną niewielką porcją ciasta- a na nią znów konfitura. Na samym wierzchu powinno być samo ciasto. Pieczemy 50 minut w 180*C i za nic nie ulegamy pokusie jedzenia na ciepło, bo dostaniemy zawału, że wyszedł zakalec. Ciasto jemy na zimno zachwycając się jego aksamitną konsystencją
les mirabellespółce miałem trochę mąki gryczanej, która powoli zbliżała się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu(...)którą umieść w natłuszonej misce. Wstaw pod przykryciem do lodówki na około 6 godzin.Jeśli przygotowujesz ciasto późnym wieczorem, możesz wstawić je do lodówki na całą noc, i kontynuować pieczenie nastepnego dnia rankiem. Wyjmij ciasto z lodówki i pozwól mu się ocieplać przez około 30 minut. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat, krótko zagnieć (1 - 2 razy) i podziel
Grahamka, weka i kajzerkaOrkisz dał zdrowie i smak, Tang Zhong dał delikatny miękisz, czarnuszka zaś oryginalny aromat...Większość, a właściwie wszystkie przepisy bazujące na Tang Zhong dotyczą chlebów i bułeczek na mące pszennej. Znalazłem kilka z dodatkiem mąki żytniej. Ale orkisz??? Czyżby w Japonii, skąd wywodzi się Tang Zhong, orkisz nie był stosowany?Orkisz w smaku przypomina orzechy i zawiera składniki nie znajdowane(...)godzinie oraz po dwóch godzinach wyjmi ciasto z miski, rozciągnij i złóż, i ponownie włóż do miski do wyrastania.Podziel ciasto na dwie równe części (lub więcej, jeśli chcesz piec w większych ilościach foremek) i daj odpocząć pod przykryciem około 15 minut.Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij do formy prostokąta, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o szerokości równej długości
Grahamka, weka i kajzerkaWszyscy robią jagodzianki, więc zrobiłam i ja… Niestety, mieszkam za granicą i nie mam dostępu do jagód…. Długo odwiedzałam polskie sklepy z nadzieją, że
UgotujmyTo.pl