pieczone bułeczki - 500 przepisów (strona:22/34)

Bułki mieszane z ostropestem i chia 199

minimum 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto znacznie zwiększyło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min 30 min.  Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 17 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Bułeczki drożdżowe z masą makową p. Magdy Szpilskiej – danie konkursowe 173

wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty. Nakładamy na każdą część masę makową . Formujemy małe bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy

CoolinarniePL
Pączki pieczone 265

bombą. Niestety. I dlatego kiedy usłyszałam o pączkach pieczonych a nie taplających się w tłuszczu, musiałam je zrobić. Miałam nadzieję, że będą tak samo pyszne jak smażone a zdrowsze. Niestety.... Smaczne są, nawet bardzo, nie mogę narzekać. Są lekkie, puszyste.... ale jednak to nie pączki. Smakują bardziej jak maślane bułeczki. Przepis wstawiam bo wiem, że są osoby, które zwykłych(...)zmianami, pochodzi z książki The Fannie Farmer's Cookbook, jest autorstwa Marion Cunningham. Znalazłam go na TEJ stronie. czas przygotowania : ok. 25 min. + 2 godziny wyrastania + 20 min. pieczenia składniki :  ok. 330 g mąki pszennej tortowej  20 g świeżych drożdży  60 g drobnego zwykłego cukru  250 ml mleka  1 średnie jajko  30 g masła  2 szczypty sol nadzienie

Smaczna Pyza
BUŁECZKI – BEZ LAKTOZY 185

Ostatnio częstowałam Was pysznymi bułeczkami z suszonymi pomidorami … kiedyś z serem … a jeszcze wcześniej z pesto.Dziś mam dla Was golaski!Takie puste , bez dodatków …. które są świetnym pomysłem na śniadanie czy też przekąskę w pracy.Z szynką , serem żółtym , pieczonym kurczakiem czy też soczystym pomidorkiem – zawsze smakują fenomenalnie!UWAGA!Przepis bez laktozy!Polecam!SKŁADNIKI:* mąka(...)ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.Całość przelewamy do mąk  i dokładnie mieszamy.Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.Bułeczki powinny podwoić objętość.Po tym czasie wkładamy d rozgrzanego na 220C

Ostra na Słodko
Jagodzianki II 194

musimy uformować mały placuszek, wypełniamy jagodami i dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie kleimy tak, by powstała mała bułeczka.  Układamy na blaszce w lekkich odstępach do ponownego wyrośnięcia. Żółtko mieszamy z łyżeczką wody i smarujemy nim wierzch jagodzianek.Wstawić do gorącego piekarnika i piec 18-20 minut.Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i już!Pamiętajcie o dokładnym sklejaniu, aby jagody

Słodkie Przyjemności
Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie. 216

ciepłe miejsce. Ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie, smakuje idealnie zaraz po upieczeniu

Aga w kuchni
Bajgle 143

Bajgle, czyli drożdżowe bułeczki z dziurką w środku. Z chrupiącą, ciągnącą skórką z zewnątrz i miękkim, puszystym środkiem - coś wspaniałego na leniwe, weekendowe śniadanie. Od razu powiem jaka jest wada bajgli: są praco- i czasochłonne. Ale jak to w życiu - coś za coś ;) Składniki (10 - 12 sztuk) 500 g mąki pszennej - jeśli macie chlebową użyjcie właśnie tej, będzie najlepsza(...)łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!) 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem sezam do posypania Mąkę, drożdże, sól i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu ciepłej wody i zagniatamy jednolite, miękkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 2 godziny - do czasu aż ciasto

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chleb z oliwkami 193

Pyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe paszteciki z wołowiną 234

nocach, musiałam je upiec. Uwielbiam z czerwonym barszczykiem. Pięknie pachną i są pulchne jak bułeczki :)Składniki na ciasto:3 szklanki mąki + 3 czubate łyżki do zaczynu5 łyżek roztopionego masłapół łyżeczki soli1/3 łyżeczki cukru1 jajko + 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem pół szklanki kwaśnej śmietany1/3 szklanki ciepłego mleka5 g świeżych drożdżyziarna kminkuświeży rozmarynskładniki na farsz

Bon Appetit Małgorzaty
BOILED CREME TREAT – SKYRIM – słodkie bułki z kardamonem i kremem waniliowym 308

rondelka. Gotowy sos odstawcie do ostygnięcia.3. FORMOWANIE BUŁEK (2 min)Kiedy ciasto podwoi objętość, wyciągamy je z miski i dzielimy na ok. 6 części (jeśli chcecie mniejsze bułeczki, to na więcej). Z każdej formujemy kulę i wykładamy je na blachę, wyłożoną papierem do wypieków. Następnie każdą z nich spłaszczamy ręką, aby utworzyć coś w rodzaju dysku. Zostawiamy bułki(...)rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 min do zrumieniania brzegów.6. LUKIER (5 min)Cukier puder przekładamy do miseczki i dodajemy ok. 2 łyżek wody, wszystko dokładnie mieszamy i uzyskujemy śnieżnobiały, gęsty lukier. Smarujemy nim górną część (omijając kleks budyniu) ostudzonych bułek i pozostawiamy do zastygnięcia.Nadmiar lukru spłynie po bułeczkach, tworząc ładny wzór, więc go nie usuwajcie.PODANIEIdealne

Nerds Kitchen
Buchty z marmoladą 178

drożdżowe jeszcze raz dobrze wyrabiamy i dzielimy na równe części, ilość zależna  wielkości bułeczek jakie chcemy uzyskać. Z podzielonego ciasta formułujemy kule, w każdej z nich robimy wgłębienie,  dodajemy marmoladę i ciasto zlepiamy.Buchty układamy  jedną koło drugiej do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Układamy stroną zlepioną do dołu.Buchty przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłe miejsce

Moniki Smakołyki
Chlebki Naan z czarnuszką 234

czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej pt.: "Domowy chleb, bułki i bułeczki".Składniki na 16 sztuk:1 jajko200 ml mleka400-450 g mąki pszennej20 g cukru1 łyżka soli2 łyżki olejuczarnuszkaPiekarnik nagrzać do 220 stopni C. Włożyć do niego blachę do pieczenia, aby się nagrzała. Jajko roztrzepać i wymieszać z mlekiem. Mąkę przesiać, dodać sól i cukier

wyzwania kuchenne
Drożdżowe ciasteczka tymiankowe. 206

wspomnieliśmy tam o ciasteczkach z pozostałego ciasta. Tak więc jeśli zostanie Wam ciasto z bułeczek, aby nie wyrzucać go niepotrzebnie wymyśliliśmy, że możemy zrobić fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się, a my mamy dodatkową przekąskę na stół

vegetanie
Nocne kajzerki 2312

domownicy nadal je spożywają. Nie było to na zasadzie „ja nie jem to nie piekę”. Większość swojej uwagi i czasu skupiłam na poszukiwaniu dobrej receptury na pieczywo bezglutenowe. Jedzenie wafli ryżowych już mi się znudziło. Rodzina nieśmiało dopominałam się jednak o chrupiący domowy chlebek lub bułeczki. I tu z pomocą przyszedł mi przepis Julianny z bloga Obiad gotowy! na nocne

Wiem co jem
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 247

kozim serem (Jarlsberg), dżemem owocowym (frukt syltetøy), pasztetem (leverpostei) lub kiełbasą (pølse). Nie stronią też od słodkości, a jeśli o nich mowa to nie może zabraknąć norweskich szkolnych bułeczek śniadaniowych czyli... Skoleboller Są powszechnie dostępne w norweskich sklepikach i piekarenkach. Jest to mieszanka waniliowo- kokosowych smaków z delikatną nutą kardamonu. Na samą myśl, aż ślinka cieknie... Dlatego czym prędzej(...)zrobiłam kuleczkę, które umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zostawić dość spore odstępy między kulkami). W tym miejscu kulki powinno pozostawić się do podwojenia swoich objętości w ciepłym miejscu, mi jednak troszkę się spieszyło i wspomogłam się piekarnikiem- blachę wstawiłam na ok. 10 min. do 30- 50st.  Gdy bułeczki wizualnie powiększyły swoje rozmiary, na środku każdej zrobiłam

bastalena