Gulasz wieprzowy z piekarnika 280ciekawa opcja na szybki i pyszny obiad. Do takiego gulaszu proponuje podać ziemniaczki upieczone jednocześnie z mięskiem w piekarniku. Składniki: 1 kilogram mięsa wieprzowego – łopatka lub szynka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)dość dużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka a czosnek drobno siekamy *** *** Składniki marynaty umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy *** *** Mięso, cebulę i czosnek umieszczamy w woreczku przeznaczonym do pieczenia. Całość zalewamy marynatą, szczelnie zawiązujemy i obracamy woreczkiem tak aby cała zawartość pokryła się sosem. Gulasz w foliowym rękawie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytem
Udka kurczaka zapiekane w szynce parmeńskiej z kurkami 420byłoby znacznie łatwiej... Jednak mięso z udek jest bardziej soczyste, podczas pieczenia nie wysusza się tak szybko jak pierś. Oczywiście wersja dla leniwych- z piersią kurczaka. Tak czy siak- polecam! Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem i chili w płatkach 5 plastrów szynki parmeńskiej 100 gram kurek, umytych, osuszonych 2 łyżki śmietany
Mango Papaja
Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] 192dostaje po godzinie w pieczenia. Spróbujcie tego w te święta. Przepis na bigos świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju), dwie garście suszonych grzybów, garść śliwek wędzonych, dwie(...)godziny. Pod koniec bigos powinien być dobrze odparowany – na dnie garnka prawie nie powinno być płynu. Teraz przełóż wszystko do brytfanki i piecz w 160 stopniach przez godzinę. Wesołych i smacznych świąt! Artykuł Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 406prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica) – można zamienić na koniak, brandy, whisky 1 jajko garść orzechów włoskich 200g śmietany kremówki (najlepiej(...)wstawić do piekarnika na 10 minut (można obciążyć ciasto). Jeśli w trakcie pieczenia ciasto się „zbąbluje”, wystarczy w kilku miejscach jeszcze ja nakłuć widelcem lub patyczkiem do szaszłyków. Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, układamy odsączone i osuszone plastry gruszki. Układamy plastry szynki, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni
Pociąg Do Kuchni
Pieczeń drobiowo-wieprzowa 228Składniki: 1 kg mięsa( łopatki,szynki) 2 piersi z kurczaka 2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej 1 łyżeczka pieprzu prawdziwego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki estragonu 2 łyżeczki tymianku 2 bułki kajzerki 2 łyżki masła olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą(...)odciśniętą bułkę,wbijamy jajka i przyprawiamy pozostałymi przyprawami.Dokładnie wyrabiamy mięso robotem lub ręcznie. Dwie keksówki smarujemy olejem, wykładamy przygotowane mięso. Keksówki wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy klopsy przez 1 godz. w temp 180° C od momentu nagrzania się piekarnika. Smacznego
kgwjanczewo
Cosa Nostra … pyszne jedzonko i Tydzień Restauracji 231Crostini misti czyli chrupiące grzanki z pesto ze świeżymi pomidorami , szynką parmeńską i rukolą. Na obiad: Roladki z soli z bazylią i marchewką na puree ziemniaczanym z fasolką szparagową w sosie cytrynowym oraz Filet z kurczaka z serem mozzarella i suszonymi pomidorami w sosie porowym z ziemniakami pieczonymi. A na deser moja wymarzona: P anna cotta waniliowa z posypką(...)się , że smak dokładnie taki sam – niebo w gębie. Niesamowicie chrupiąca i ciepła grzanka z delikatnym , ale zarazem wyrazistym w smaku nadzieniem. Pesto … dużo świeżych pomidorków i roladka z szynki parmeńskiej polane kremem balsamicznym wręcz zachwycały przy każdym kęsie – nie żartuję! Porcja jak dla mojego żołądka za duża , ale kolega skusił się na dokładkę! Po przystawce było jedno wielkie
Ostra na Słodko
Pizza z szynką 110formie do pizzy. Smaruję połową pasty pomidorowej ciasto. Posypuję ciasto serem mozarella – startą. Na ser dodaję szynkę, kukurydzę konserwową z puszki, na to sypię ser i ułożyłam dodatkowo plastry mozarelli z kulki. Ułożyłam kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół. Piekę w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż brzegi zaczną powoli stawać się brązowe. Po upieczeniu
MojaQchnia.pl
Gofry z mąki z ciecierzycy (bezglutenowe i bezjajeczne) 289wytrawnej wersji nadają się idealnie jako zastępstwo dla chleba. Można podać je z jajkiem sadzonym lub serem i szynką. Pomysłów tyle co wersji kanapek Składniki (6 gofrów w kształcie koniczynki) 140g mąki z ciecierzycy 70g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200ml dowolnego mleka 100ml zimnej wody 1 łyżeczka soli (można zmniejszyć ilość) Dodatkowo 1 łyżka oleju do posmarowania
Mohiella
Pizzerki Noe 169szklanki wody · Cebula · 15 dag pieczarek · 15 dag szynki · Papryka czerwona · 6 łyżek ketchupu · 15 dag sera żółtego · Oregano(...)rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki oraz pokrojoną w paseczki paprykę oraz szynkę, doprawiamy pieprzem oraz solą. 4. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość robimy małe kulki i rozpłaszczamy dłonią, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Każdy kawałek ciasta smarujemy cienko ketchupem i nakładamy farsz z grzybów. 6. Pieczemy
Kulinarna Chwila
Sałatka Caprese 178pomysł całkiem niezły – sałatka jest lekka i świetnie nadaje się jako dodatek do ryby, pieczonego mięsa lub piersi kurczaka. Polecam również… ** Sałatkę brokułową z papryką ** Przekąskę z jajkiem ** Sałatkę z makaronem i tuńczykiem ** Sałatkę z brokułami i szynką Składniki na sałatkę dla 2 osób: 2 średnie pomidory 1 kulka sera mozzarella (130 g) listki świeżej
Kulinarny S.O.S.
Sałatka Caprese 178pomysł całkiem niezły – sałatka jest lekka i świetnie nadaje się jako dodatek do ryby, pieczonego mięsa lub piersi kurczaka. Polecam również… ** Sałatkę brokułową z papryką ** Przekąskę z jajkiem ** Sałatkę z makaronem i tuńczykiem ** Sałatkę z brokułami i szynką Składniki na sałatkę dla 2 osób: 2 średnie pomidory 1 kulka sera mozzarella (130 g) listki świeżej
Kulinarne S.O.S.
Pizza ze szparagami, szynką i serem pleśniowym 243tarce, a camemberta pokroić na mniejsze kawałki. 4. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć: czerwoną cebulę, szparagi, szynkę, pomidorki, posypać mozzarellą i ułożyć kawałki camemberta. Gotową pizzę oprószyć solą, pieprzem i bazylią, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 30-35 minut
Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada z indyka i cukinii 222koniec posypujemy tartą mozzarellą. Brzegi mięsa zawijamy na siebie (można spiąć je wykałaczkami). Roladę przykrywamy plastrami szynki, tak aby łączenia brzegów fileta były nimi szczelnie przykryte. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 40 minut
Qchnia po prostu
Serowe ciastka z pastą pomidorową 162Piekarnik nagrzewam do temperatury 160 stopni góra dół. Ciastka układam na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawiam i piekę około 12 minut aż się zrumienią trochę. Pasta: Do miski przekładam ser, pomidory i miksuję blenderem. Pastę wyciskam szprycą na ciastkach. Dekoruję szynką, oliwkami, natką, pomidorem
wesoła kuchnia
Sałatka z granatem, orzechami i szynką dojrzewającą 244jesienna sałatka z orzechami włoskimi, szynką i owocem granatu. Zrobisz ją błyskawicznie. Sałatka z granatem, orzechami i szynką dojrzewającą to pyszny pomysł na obiad lub na zdrową kolację. Jeśli szukasz przepisów z granatem, to sprawdź koniecznie jak smakuje sałatka z pieczonych buraków i fety . Na słodko zaś polecam ciasto leśny mech , które ozdabiasz po upieczeniu owocem granatu
AniaGotuje.pl
Pizza z awokado 165smaku sola i pieprzem. Rozsmarowuję masę z awokado na przygotowanym cieście, następnie rozkładam plastry szynki, połówki pomidorków koktajlowych lub plastry zwykłych. Całość posypuję startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą, wybijam jajka i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Pizzę piekę w rozgrzanym do temperatury 200 o C piekarniku przez około 20 minut. Pizza z awokado gotowa. Pizza
Gotuj Się Kto Może
Koszyczki z niespodziankami 214finki tworząc „koszyczki”. Pomidora pokroić, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce. Szynkę, pomidora i kiełbasę wymieszać i nakładać do „koszyczków”. Posypać serem żółtym, poszatkowaną natką pietruszki i posypać lekko pieprzem. Włożyć do piekarnika i piec w 180 st. przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjąć. Najlepiej smakuje ciepłe. Do smaku można polać keczupem
Gotuję Testuję
Mini pizza na specjalne zamówienie 208Smaruję sosem pomidorowym z ziołami. Cieniuteńko w piórka siekam cebule , następnie szynkę, pieczarki i na co tylko macie ochotę. Serem posypuje jak już mini pizze się podpieką jakieś 5 do 8 minut przed końcem pieczenia. Domownicy preferują chrupiącą, dobrze wypieczona (podpieczona ) pizze, więc piekę
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
świeżonka 186bardzo prosty... Świeże ( nie mrożone) mięso wieprzowe, usmażone na patelni i potem podduszone razem z cebulą... Kupiłem szynkę... ale w opakowaniu i po otwarciu okazało się, że nie wygląda tak jak chciałem... powycinałem te kawałki, które nie nadawały się do pieczeni i tak uzyskałem mięso na świeżonkę :) Mięso smażymy krótko na mocno rozgrzanym smalcu... ...po usmażeniu mięsa, zmniejszamy
chleba naszego
Zakręcone pizzerinki do odrywania 822ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę. Następnie wałkujemy jak najcieńszy prostokąt. Równomiernie wykładamy ketchup, posypujemy oregano. Posypujemy posiekaną cebulą, szynką oraz mozarellą i cheddarem. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na około 3 cm plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do zarumienienia
Smaki Na Talerzu
Domowa włoska pizza – przepis na ciasto 470Jaką pizzę lubicie? Tę na bazie sosu pomidorowego czy może pizzę bianco? Z szynką parmeńską czy może z salami? Ile podniebień, tyle wariacji. Jednak niezależnie od tego co lubimy, jedno musi być idealne – ciasto! Wraz z piecem do wypieku domowej pizzy otrzymałam przepis, który odczarował nieudane wcześniej ciasta – chętnie się nim z Wami podzielę Po pierwsze musimy pamiętać
Kuchnia Bazylii
Ślimaczki z pesto i pieczarkami 179smaku solą i białym pieprzem. Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie pomidorowym pesto. Skrapiamy tabasco. Układamy kilka plasterków szynki, a na nich równomiernie pieczarki. Całość posypujemy startym serem. Zwijamy ściśle w rulon. Kroimy n plastry grubości 1cm. Rozkładamy na papierze do pieczenia zachowując odległości między ślimaczkami. Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch ślimaczków. Posypujemy oregano. Pieczemy w 210 stopniach C przez
Pyry na Gaz
Muffinki jajeczne 250ścieram na tarce z dużymi oczkami. Szynkę podsmażam na patelni. Do foremek na muffinki wkładam pokrojoną i podsmażoną szynkę, pokrojoną paprykę, szczypiorek i ser. Następnie muffinki prawie do pełna zalewam roztrzepanymi jajkami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i piekę aż jajko nie będzie płynne. Smacznego
Kuchnia Viki
Roladki schabowe z szynką, serem i ogórkiem 19697stron solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie po kolei na każdym kawałki schabu położyć plasterek sera żółtego, szynki i kawałek ogórka, zawinąć w roladkę i spiąć na brzegu wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmarować wierzch olejem i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35-40 minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami
Simply Food
Bułeczki ze szpinakiem i szynką czosnkową 307całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli. Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki. Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 20 minut do napuszenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez
Cukiernia Pychotki
Kurczak faszerowany śliwkami i orzechami. 227delikatnie ale ściśle każdą pierś. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć piersi ze wszystkich stron do zrumienienia szynki (po 1 minucie z każdej strony). Rozpocząć od strony, gdzie wypadła końcówka plastrów. Przenieść piersi do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 25 minut
zadanie-gotowanie
Pizza z kiełbasą (sprawdzony sposób na ciasto) 259posypać startym serem. Następnie ułożyć pozostałe dodatki: pieczarki, kiełbasę i pomidora. Pizzę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 180 stopniach. (Czas jest zależny od wielkości pizzy. Należy sprawdzać poziom zapieczenia ciasta.) Jedna z wcześniejszych wersji: z szynką i brokułem
Di gotuje
Comber z jelenia z orzechami 171masłem, zmielonymi przyprawami i pestkami dyni. Rozłożyć plasterki szynki, posmarować masą, położyć mięso i zawinąć je w szynkę. Związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle na rumiano ze wszystkich stron. Wbić w mięso termometr. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i piec, aż mięso osiągnie wewnątrz temperaturę 56 stopni. Wyjąć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Podałam z puree
królestwo garów
Lazagne z brokułami i szynką. 264przykryc masą brokułowa, na niej rozsmarować porcje sosu i znów przykryc płatami makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc makaronem, posmarować sosem i na koniec posypać zółtym serem. Lazagnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec około 30-40 min. Domowe płaty lazagne. 2,5 szkl. mąki pszennej
Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem 254rozwałkowuje ciasto na stolnicy. Blachę obsypuję mąką i na to przekładam ciasto. Smaruję sosem pomidorowym lub ketchupem. Układam szynkę, na to ser (najlepszy byłby starty na tarce). Układam pokrojone pieczarki i pomidora. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem czosnkowym
Kuchnia co dnia
Zapiekanka makaronowa z szynką i zielonym groszkiem 213Makaron ugotować al-dente. W międzyczasie wymieszać śmietanę, starty ser, jajka- dodając odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Szynkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić razem z groszkiem i sosem do ugotowanego makaronu. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wlać gotowy makaron. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st (lub 170 w funkcji termoobieg) przez około 35 minut
Tradycyjna Kuchnia
Białe szparagi zapiekane pod beszamelem 193poprzednim poście) Szparagi dokładnie obrać i odciąć zdrewniałe końcówki. Można je delikatnie obgotować w osolonej i posłodzonej wodzie. Szynkę pokroić w paski i owinąć nimi szparagi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość polać beszamelem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 25 minut ( jeśli były ugotowane). Jeśli były surowe dobre będą po około 40 minutach. Udekorować natką piertuszki
Jemy Pijemy
Suszone śliwki w szynce parmeńskiej 371ciepło jak i na zimno. Znana przekąska imprezowa. Potrzebujemy: 200g suszonych śliwek 2 opakowania szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej przekrawamy w zdłuż na pół i zawijamy w niego 1 suszoną śliwkę. Tak popakowane śliwki układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy około 10min w 180C. Następnie w każdą śliwkę wbijamy wykałaczkę i podajemy. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pieczarki zapiekane z fasolką i jajkiem 250szynkę i cebule, pieczarki na mniejsze części. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na masełku najpierw cebulę, dodajemy po szynkę i pieczarki z fasolką. Smażymy na małym ogniu dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Po połowie przerzucamy do naczynek przeznaczonych do pieczenia, posypujemy świeżą bazylią i wbijamy po jajku. Układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki i zapiekamy w piekarniku
Niezły Młynek