pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:139/331)

Pieczeń z jajkiem 104

moim domu rodzinnym ta pieczeń była obowiązkowa na każdą Wielkanoc. Nie było osoby, która by się nią nie zajadała. Aromatyczna, z pięknym jajecznym oczkiem pozostawiała w tyle nie jedną szynkę... Do tego robi się ją szybko w porównaniu do innych wędlin domowych. Zachęcam Was więc do przygotowania jej na tegoroczne święta. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka(...)oleju. Następnie mielimy w maszynce mięso, odciśnięte z wody bułki i cebule, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy surowe jajka i wyrabiamy masę jak na kotlety. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą. Wkładamy 1/3 masy, a na niej układamy rzędem, jedno za drugim obrane jajka na twardo. Po bokach jajek i na wierzchu

Czary - gary w kuchni
Cukiniowa "lasagna" 114

wierzch trafił żółty ser oraz cienka warstwa bułki tartej. Piekłam około 35 minut w 190 stopniach. Na ostatnie 10 minut włączyłam górną grzałkę z funkcją grilla by ładnie przypiec wierzch dania. Świetnie smakuje zarówno na ciepło i jako zimna przekąska. Równie pysznie smakować będzie bez szynki, jeśli wolicie wersję bezmięsną. Pichceniomaniowe niebo w gębie

Pichceniomania
SAŁATKA Z BATATÓW, MOZZARELLI I SZYNKI PARMEŃSKIEJ 163

nakłujcie widelcem w kilku miejscach i zawińcie dokładnie w folię. Włóżcie do piekarnika i pieczcie, aż zmiękną- u nas trwało to ok 40 minut. Upieczone bataty pokrójcie w dowolne kawałki, ułóżcie na talerzu lub w misce. Mozzarellę porwijcie na kawałki i wrzućcie na bataty, podobnie szynkę parmeńską. Z papryczki chili wyciągnijcie ziarenka i pokrójcie ją na drobne kawałki, dymkę posiekajcie

OliveandThyme
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 223

pieprzem. Formować burgery i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Burgery muszą się zezłocić. Wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Na patelni po burgerach, położyć plastry szynki parmeńskiej i uprażyć na chipsy. Można to również zrobić w piekarniku. Zagotować w rondelku wodę. Do wrzątku wrzucić liście jarmużu i parzyć przz 2-3 minuty. Wyjąć do przestudzenia. Wyrośnięte(...)spalić bułeczek! Bułeczki prażymy na suchej patelni. Piekanik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć bułeczki na 5-7 minut do piekarnika. Ciepłe bułeczki przekroić na pół, na dolnej części ułożyć kolejno plasterek serea, jarmuż, chips z szynki, burgera, chutney i przykryć drugą częścią bułeczki. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty earl grey. Bułeczki rewelacyjnie smakują

DefinicjaSmaku
Jajka chmurki z sałatą, pełnoziarnistym pieczywem, szynką i serem 108

winnego 1/2 łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa 2 plasterki szynki plasterki sera żółtego troszkę cebuli garść sałaty np. roszponka Piekarnik nagrzać do 200*C.  Białka z solą ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę i ocet, zmiksować. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc dwie chmurki. W środku zrobić zagłębienie. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Chocolate Muffin Blog
Bakłażan faszerowany warzywami 202

osób. Smak farszu można wzbogacić o pokrojoną w kostkę i podsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Tak przygotowane bakłażany je się razem ze skórą, która na wskutek pieczenia staje się miękka i bardzo dobra w smaku. Faszerowanego bakłażana można jeść jako

Gospodyni Miejska
Mini omlety z szynką i warzywami / Mini omelettes with ham and vegetables 192

eggs Hortex marchewka i groszek / Hortex carrot and peas szynka / ham szczypta soli / pinch of salt szczypta czarnego pieprzu i ostrej papryki / pinch of black pepper and hot pepper parmezan / parmesan   szklanka soku 100% Hortex pomarańcza / glass of 100% Hortex orange juice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość sztuk: 16 Najpierw roztrzepujemy

Projekty ze smakiem
Pieczeń z kolorowymi warzywami 153

Prosta w przygotowaniu, kolorowa pieczeń z dużą ilością zdrowych warzyw. Zapach roznosi się po całym domu. Niezwykłego aromatu mięsu nadała pietruszka i lubczyk. Foremka: 26x12 cm 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 5 różyczek brokułu 5 różyczek kalafiora 15 mini marchewek 2 jajka 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki Gałązka lubczyku 4 pieczarki Sól Pieprz Suszona(...)kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz lubczyk siekamy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy połowę mięsa. Następnie układamy ugotowane warzywa – brokuł oraz kalafior na środku, mini marchewki po bokach. Przykrywamy resztą mięsa. Foremką uderzamy o blat  lub dociskamy wierzch

VioletoweKucharzenie
Dietetyczne kotlety mielone (82 kcal) 204

smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza potrawie najwięcej kalorii. Kotleciki pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Jeśli z podanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal. Składniki (na ok 10 kotlecików): 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki) 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku jajko pieprz, sól, czosnek

e-PrzepisyKulinarne
Dietetyczne kotlety mielone (82 kcal) 252

smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza potrawie najwięcej kalorii. Kotleciki pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Jeśli z podanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal. Składniki (na ok 10 kotlecików): 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki) 3 łyżki otrębów owsianych 2 ząbki czosnku jajko pieprz, sól, czosnek

e-PrzepisyKulinarne
Pizza z jesiennymi warzywami 57

Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Każdy placek z osobna przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy oliwą lub olejem. Na środek nakładamy przecier pomidorowy z odrobiną soli, pieprzu, oleju i ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę lub salami, kawałki usmażone kurczaka, czerwoną paprykę i oliwki. Warzywa kroimy drobno zwłaszcza dla dzieci(...)pieprzymy. Kuleczki ścięte z różyczek brokuła rozkruszamy po pizzy. Całość posypujemy startym żółtym serem. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut  lub 180 przez 20 minut, uważając by się nie przypaliła a spód powinien sie zarumienic. Uzyskamy trochę inny efekt, zmniejszając temperaturę

prawdziwe jedzenie
Roladki z kurczaka 234

jedzące zazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem

Kolizje Smaków
Szparagi w cieście francuskim 338

prostokątów. 2. Na każdy kawałek ciasta kładziemy pół plastra szynki parmeńskiej, dwa szparagi i posypujemy tartym serem. 3. Dwa przeciwległe boki łączymy ze sobą. 4. Smarujemy ciasto żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka. 5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 ºC w funkcji góra-dół i piec 20 min. 6. Podawać na ciepło lub na zimno. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU

Atlas Smaków
Pieczeń kanapkowa z suszonym szczypiorkiem 133

moim domu bardzo często przyrządza się różne domowe wędliny na kanapki, ostatnio przygotowałam tą pyszną pieczeń z mięsa mielonego. Dodałam do niej suszony szczypiorek oraz przyprawy które dostałam w zestawie od firmy Tradismak , wyszła bardzo aromatyczna. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki 3 łyżki suszonego szczypiorku Tradismak  1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pektosoli 2 łyżki przyprawy(...)przekładamy do foremki aluminiowej, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremkę z mięsem zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pozostawiamy do ostudzenia, przed krojeniem wstawiamy do lodówki i mocno schładzamy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania