grzyby z cebulką, natrzeć mięso przyprawami i całość włożyć do piekarnika. Po 1,5 godzinie pieczenia mamy gotowe danie . Najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i dowolną surówką. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. W ten sam sposób można przygotować nieco chudszą szynkę. Do dania można użyć dowolnych grzybów leśnych. Składniki na 6 porcji/ 6 grubych plastrów chudej karkówki(...)minut, wykładamy na natarte mięso, posypujemy połową startego na tarce sera smarujemy majonezem i ketchupem, na wierzchu posypujemy resztą sera. Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c na grzaniu góra dół. Przed wyjęciem mięso sprawdzamy widelcem, powinno być mięciutkie. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamonróżne ciasta. Ostatnio miałam bardzo pulchne, wyrośnięte, a tym razem pozmieniałam nieco składniki i wyszło dokładnie takie jakie chciałam :-) Jeżeli chodzi o dodatki, to moja pizza miała następujące: cebula, szynka, salami, kukurydza, pieczarki, sos pomidorowy pikantny. Ale wszystko po kolei. Najpierw napiszę przepis na ciasto, a później dla zainteresowanych opiszę jak zrobiłam sos i nadzienie. PRZEPIS - dla 4 osób CIASTO(...)pizzy sosem pomidorowym, posypać ją gotowymi pieczarkami z cebulą, na to położyć salami, szynkę i posypać kukurydzą. Na koniec oprószyć wszystko niewielką ilością sera i suszonym oregano, włożyć do piekarnika. Moja rodzina lubi jak na pizzy jest dużo sera, więc gdzieś około 7 minut przed końcem pieczenia, wyjmuję pizzę i obsypuję jeszcze serem, po czym ponownie wkładam do piekarnika
Passions hobbies lifetortowej 0,5 szklanka mleka 0,25 szklanki cukru 2 jajka 25 g drożdży świeżych 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 100 g startego żółtego sera (u mnie królewski) szynka, boczek w plastrach 0,5 szklanki passaty pmidorowej - u mnie Passata Rustica Cirio 1 ząbek czosnku suszone oregano listki świeżej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozrobić(...)cząstki uformować kulkę, następnie spłaszczyć ją, aby miała grubość ok. 1 cm. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, zachowując odstępy, bo bułeczki jeszcze wyrosną. Każdą bułeczkę posmarować oliwą z oliwek, sosem pomidorowym, posypać sporą ilością żółtego sera, dodać kawałki boczku lub szynki. Posypać bułeczki oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut
Kulinarne Inspiracjewędlina długo pieczona z łopatki W dzisiejszym przepisie chciałbym pokazać że wyrób z niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często uważanymi za szlachetniejsze) , mięsami takimi jak szynka, karkówka czy schab. składniki 1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki sucha mieszanka peklująca ( ilość podana na półtorej kilo mięsa) sól kamienna(...)wkładamy w siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso do wystygnięcia, następnie przenosimy
Miód i pieprzmałą inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki, częściowo go jednak zmodyfikowałam, gdyż m.in. tamten był z mąki pszennej, ja robiłam z orkiszowej, nie dodałam mleka oraz cukru, zmieniłam czas pieczenia gdyż wolimy cienką pizzę. Praktycznie tylko ilość oliwy się zgadza. Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki(...)spód wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego, na nim układamy swoje ulubione dodatki, np.sery, szynka, salami,pieczarki,papryka, cebula,ananas,itp.itd. Wierzch posypujemy serem i lekko oregano. Brzegi pizzy można posmarować oliwą, wówczas będą bardziej chrupiące. Pizze wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-13 minut, ja piekę na 3 poziomach równocześnie, na termoobiegu. Upieczoną pizzę można posypać
Smaczne ZdroweSkładniki: ciasto francuskie 1 czerwona papryka 5 plasterków szynki konserwowej 100 g sera cheddar 4 jajka 1 jajko do posmarowania ciasta 1 łyżka oleju Ciasto francuskie kroję na 8 kwadratów. 1 kwadrat moczę wodą za pomocą pędzelka i przykładam do niego drugi kwadrat. Chodzi mi o to by ciasto francuskie się przykleiło. Czynność powtarzam- tak powstają mi 4 (podwójne(...)kwadraciki. 1 jajko roztrzepuję w kubeczku, smaruję pędzelkiem po wierzchu kwadracików. Piekę kwadraciki w 200 stopniach przez około 15 minut. Mają się upiec – będą wysokie i lekko żółte. Wyjmuję ciasto i przygotowuję farsz. Na patelnię wlewamy olej i pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, chwilę dusimy. W kwadracikach wykrawam kwadratowy otwór, przyciskam na środku ciasto żeby
MojaQchnia.plpizza na pysznym cienkim cieście, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ponieważ wykonujemy je na suchych drożdżach. Jako dodatki możemy użyć prawie wszystkiego co znajdziemy w lodówce: szynki, kiełbasy, boczek, sery, warzywa, a nawet owoce – co kto lubi. Polecam! Składniki: Ciasto: 1 łyżeczka suchych drożdży 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 1 łyżka(...)wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy z wierzchu olejem. Ciasto wykładamy na blachę i rozpłaszczamy palcami na całą jej wielkość *** *** Przygotowujemy sos: ketchup mieszamy z koncentratem i przeciśniętym czosnkiem *** *** Tak powstałym sosem smarujemy równomiernie ciasto do pizzy *** *** Przygotowujemy dodatki: wędliny kroimy na kawałki i rozkładamy na pizzy. Mogą to być szynki, kiełbasy, boczek itp *** *** Dodajemy warzywa
Blog z Apetytemchwilę mnie nie było, ale już jestem tym razem z czymś mniej słodkim! Przygotowywana dwa dni, aromatyczna i pełna smaku marynowana 24 godziny karkówka, a do niej sos z pieczonej papryki z powidłami śliwkowymi i śmietanką. Trudno wręcz opisać aromaty do tej pory unoszące się w całym domu. Dlatego też zapraszam do wypróbowania przepisu! Do przygotowania całego dania(...)zalewam nim wszystkie składniki w misce, a sok z pomarańczy dodaję na końcu. Zamarynowaną szynkę wykładamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy naszą karkówkę z pieca i obkładamy ją kawałkami papryki oraz wkładamy plastry pomarańczy pod mięso, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 140 stopni
Kuba Gotujepieprzu cayenne . Makaron wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 15 minut. Smacznego! Tak przygotowany makaron będzie doskonale pasował zarówno na pyszny obiad, jak i kolację. Sprawdźcie i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakował. Post Zapiekany makaron z szynką i groszkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dwóch osób :) Czas przygotowania to usmażenie mięska i warzyw oraz ugotowanie ziemniaczków, potem chwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki: -200g mielonej szynki -400g ziemniaków -190g koncentratu pomidorowego - 1 mozzarella - pół czerwonej papryki - pół zielonej papryki - pół cebuli(...)koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie mieszamy Do naczynia żaroodpornego układamy warstwę mięsną, na to puree ziemniaczane a na to plastry mozzarelli Piekarnik nagrzewamy do 200 ° C opcja termoobieg i pieczemy około 15 min aż serek się pięknie rozpuści i przyrumieni Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (1 porcja dla dzika / 2 porcje dla normalnych śmiertelników): Wartość odżywcza opracowana
Smacznie Pysznie Kaloryczniekoziego 100g sera z niebieską pleśnią 250g winogoron 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 czerwone cebule 50ml czerwonego wina ( lub octu winnego) 3 łyżeczki brązowego cukru Sól, pieprz, oliwa Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i lekko wałkujemy. Wykładamy nim formę do tarty, obcinamy nadmiar ciasta i obciążamy np. grochem. Pieczemy 8 minut w temp 220 stopni. W między czasie na rozgrzaną
Kolizje SmakówKlasycznie szparagi zapiekałam zwykle owinięte w szynkę parmeńską. Podane z jajkiem sadzonym stanowiły smaczną kolację. Czasem na razowej grzance, aby było bardziej treściwie. Tym razem jednak
KucharzycaKlasycznie szparagi zapiekałam zwykle owinięte w szynkę parmeńską. Podane z jajkiem sadzonym stanowiły smaczną kolację. Czasem na razowej grzance, aby było bardziej treściwie. Tym razem jednak
KucharzycaWarzywa z szynką pod warstwą sera. Szybkie, proste danie, które przygotujecie dosłownie na jednej patelni. Mało po nim zmywania Po takie propozycje sięgam najczęściej, gdy mam
Słodkie okruszkiposypania, 4 rolady: 2 filety z kurczaka ok. 500 g, 150 g sera feta, Vegeta Natur pikantna z chili, 50 g ś wie ż ej rukoli, 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej ok. 100 g, ok. 10 pomidorów suszonych z oleju, pieprz czarny ś wie ż o mielony do smaku, olej z pomidorów suszonych, ponadto składniki na porcje z 1 rolady(...)brzegi do ś rodka. Nast ę pnie owijamy j ą dwoma plasterkami szynki szwarcwaldzk ą . P rzekładamy na natłuszczon ą olejem z pomidorów, foli ę aluminiow ą i zwijamy j ą jak cukierek (ko ń cówki foli skr ę camy i dociskamy). Pieczemy w 200°C ok. 20 min, pozostawiamy do całkowitego przestygni ę cia. Rolady kroimy
Moniki Smakołyki