pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:39/100)

Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną 143

małe jajko, 1 -2 łyżki bułki tartej, ponadto: mąka razowa do podsypania, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto

Moniki Smakołyki
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 191

ciasta, jedno do smarowania,- masło - 3/4 kostki /my dałyśmy całą.- smalec - 1/4 kostki,- kwaśna śmietana - 2 łyżki,+ Czarny Sezam - do posypywania przed pieczeniem./NA FARSZ:- Indyk, 1,5 kg- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- czarny pieprz, do smaku- pieprz ziołowy, opakowanie- ziele angielskie, 4- pieprz ziarnisty kolorowy,- liść laurowy.+ Czarny Sezam(...)pożądanej wielkości paszteciki. 5. Paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy Czarnym Sezamem.6. Resztę wyrabiamy identycznie. /PIECZENIE:1. Paszteciki układamy na podsypanej mąką blaszce,2. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy.3. PIECZEMY w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg) przez 20 minut//Z 600 g mąki wychodzą 3 pełne blaszki pasztecików!/CZARNY SEZAM:Maleńkie, równie niepozorne jak same paszteciki ziarenka sezamu mają delikatnie

Wypisz Wymaluj
Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie! 146

mąki pszennej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajo - sól 1/2 łyżeczki - 1/4 łyżeczki kurkumy - łyżka lodowatej wody Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce. FARSZ DO KULEBIAKÓW: - 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki - 2 jajka - 150 g młodej kapusty kiszonej - 150 g suszonych prawdziwków - pęczek natki(...)rozmaryn Mięso wraz z jajkami zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj posiekaną kapustę, natkę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj masę. Ciastem wylep dno i brzegi foremki, włóż masę do środka, wierzch udekoruj ciastem. Możesz przygotować piękne warkocze z ciasta. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Kulebiaki pieczemy przez 45 minut w temp 175 stopni C.  SMACZNEGO! PRZEPIS ZGŁASZAM

SMYKWKUCHNI
Ser jajeczny – kuchnia podkarpacka 84

jajeczny – kuchnia podkarpacka Na Podkarpaciu często podajemy dania, które udają coś zupełnie innego – kasza udająca mięso, masa ziemniaczana pieczona w formie do słodkich bab, barszcz czerwony zakwaszany kwaśnymi jabłkami czy ziemniaki udające kiszoną kapustę, to tylko kilka przykładów. Ser jajeczny to kolejne tego typu danie. Ten regionalny specjał przygotowany z jajek ściętych w gotującym się mleku ser przypomina przede(...)Rosji. W Finlandii ser jajeczny nosi nazwę munajuusto i przygotowuje się go podobnie jak w Polsce, z odrobiną soli, choć na koniec posmarowany jajkiem podpieka się w piecu na złoty kolor. Podobno w fińskiej tradycji kulinarnej danie to przyrządza się z jaj dzikiego ptactwa. Estoński ser jajeczny nazywa się podobnie do fińskiego, munajuust , i podobnie jak w Finlandii jajka ścina

Trzeci talerz
Koperty z kapustą i pieczarkami 55

pewnością zachwycą każdego gościa. KOPERTY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS Składniki 1 płac ciasta francuskiego 1 żółtko czarnuszka 500 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 250 g pieczarek 1 marchewka 1 pietruszka sól pieprz papryka ostra/chilli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kapustę przepłukać na sitku, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby przykryła kapustę i postawić na gaz. Gotować(...)zlepić ze sobą tworzyć tak zwaną kopertę. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wysmarować żółtkiem. Następnie posypać czarnuszką. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut, grzanie góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Koperty z kapustą i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Hot dogi śniadaniowe w bułkach pszennych 125

/hot-dogi-sniadaniowe-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/07\/hot-dogi-sniadaniowe-480x270.jpg"],"description":"Pomys\u0142 na domowe hot dogi \u015bniadaniowe z wykorzystaniem tradycyjnych bu\u0142ek pszennych, kapusty kiszonej, par\u00f3wki i pra\u017conej cebulki.","keywords":["bu\u0142ka","cebula","kapusta","ketchup","par\u00f3wka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-07T19:01:50+01:00","prepTime":"PT5M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT15M","recipeCategory(...)osoby Autor: Martyna Pietruszka Danie: Śniadanie Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 5 min. Gotowanie i Pieczenie 10 min. Kalorie 240 kcal Pomysł na domowe hot dogi śniadaniowe z wykorzystaniem tradycyjnych bułek pszennych, kapusty kiszonej, parówki i prażonej cebulki. Składniki: 4 niewielkie bułki pszenne 4 parówki dobrej jakości 8 łyżek kiszonej kapusty 4 łyżki smażonej cebulki DODATKOWO ketchup

ProstePesto.pl
Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule 47

środek. Następnie przygotowujemy farsz – ugotowany ryż mieszamy z pieczarkami, jajkami i całość doprawiamy. Na koniec nadziewamy cebule i robimy sos, którym zalewamy danie. Cebule zapiekamy, a pod koniec pieczenia posypujemy żółtym serem. Cebula faszerowana – przepis krok po kroku Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami Via Gusto Cebula faszerowana ryżem zapiekana w sosie pieczarkowym to propozycja na pyszny obiad(...)nadziewane cebule Lekki sernik z galaretką z jogurtów Skyr – sernik z winogronami Prosta sałatka warstwowa z serem feta i kapustą pekińską Ranking: Polecana wódka na wesele w 2022 Deser GÓRA LODOWA – przepis na prosty deser bez pieczenia Historia zapachu Black Opium

Via Gusto
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 233

bardzo lubię. Ze względu na luźną konsystencję farszu nakłada się go nieco inaczej niż ryż. Rozsmarowuje się go od nasady liścia kapusty po jego środek, a liść zwija się w rulon, lub składa w pakiecik. Ziemniaki podczas pieczenia nieco przybierają na objętości. Gołąbki piecze się w piekarniku. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Przepis, który dzisiaj proponuję(...)mogą się one zrobić szare, dlatego surowe ziemniaki zaparzyłam gorącą cebulką, dzięki czemu pozostały jasne i apetyczne. Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty 1 kg ziemniaków surowych 500 g ziemniaków ugotowanych 2 cebule 1/2 litra wywaru 2 łyżki smalcu 1-2 jaja sól pieprz Z kapusty wycinamy głąb i obgotowujemy ją w osolonej

Trzeci talerz
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 155

boczku. Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko. Całość przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 45 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdźcie widelcem czy mięso jest miękkie. żeberka duszone w kapuście kiszonej

O kuchni z uczuciem
Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem korycińskim 71

sera żółtego Sposób przygotowania: 1.    Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście, wycinamy z niej głąb i wkładamy kapustę do dużego garnka z gorącą wodą i gotujemy około 10-15 minut, po tym czasie wyjmujemy kapustę i delikatnie zdejmujemy z niej liście. 2.     Przygotowujemy farsz do gołąbków: 1)    Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę(...)gołąbki jeden przy drugim, polewamy je sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Pod koniec pieczenia gołąbki posypujemy startym serem żółtym.  *na spód naczynia żaroodpornego można ułożyć także zewnętrzne liście kapusty, które nie były wykorzystane do gołąbków Smacznego! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlak.pl - Dodaj smaku z Gallo

Na kulinarnym poligonie
Wege gołąbki I - z ryżem i soczewicą 119

dokładnie i odstawiamy na jakieś 10 minut. Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Brytfankę skrapiamy oliwą, wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je szklanka wody z solą lub bulionem. Madzia użyła naszej domowej bulionetki . Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. A w międzyczasie robimy sos. Bo jak są gołąbki to i sos być musi. puszka krojonych(...)cukru pieprz, sól koper suszony (lub świeży, ale my akurat mieliśmy suszony) Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondlu i podgrzewamy. Gotowe :) Na te gołąbki Madzia zużyła tylko połowę kapusty. Z drugiej części zrobiła kolejne gołąbki, z innym farszem, tak jak wspominałem na samym początku tego wpisu. Ale o tym przeczytacie w kolejnym poście.  Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy

Marder&Marder Manufacture
Warzywo - Dominika Wójciak i KONKURS!! 147

warzyw! A co więcej, zazwyczaj do obiadu jemy dwa rodzaje warzyw - jedne na surowo - np. w formie sałatki czy surówki, drugie po jakiejś obróbce termicznej - gotowane, smażone czy pieczone! Tak lubimy najbardziej - różne smaki i tekstury! Po prostu warzywa uwielbiamy! Wiecie jaka była nasza reakcja po przejrzeniu tej książki? Pierwsza myśl? Chcemy od razu wypróbować i zjeść 90% przepisów(...)kilkunastu przepisów na konkretne warzywo! Dominika kulinarną podróż rozpoczyna od rabarbaru! Następnie przeprowadza nas przez buraka i botwinkę, bób, kapustę, ziemniaki, marchewkę, kalafiora, cukinię, fasolę, dynię, a na samym końcu znajdziemy różne ciekawe dodatki do warzyw - typu pieczona feta, sos tahini czy przepis na melasę z granatów. Ta książka to 111 warzywnych propozycji! Wydanych w pięknej książce i opatrzonych

Plate of Joy
Zapiekanka z kurczakiem i kapustą 56

Zapiekanka z kurczakiem i kapustą Pyszna kilku warstwowa zapiekanka przekładana mięsem mielonym, filetami z kurczaka, grzybami oraz młodą kapustą, polana sosem z zupy cebulowej. Idealna propozycja na sobotni obiad. 8 porcji 60 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 podwójny filet z kurczaka ·        30 dag mięsa mielonego wieprzowego(...)Kapustę szatkujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem. 7.    Połowę kapusty wykładamy na mięso mielony i posypujemy połową żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach. 8.    Następną warstwą są pozostałe grzyby, pozostały filet z kurczaka, doprawiony solą oraz przyprawą do kurczaka, następnie kapusta, żółty ser. 9.    Zupę cebulową

Kulinarna Chwila
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 449

kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda

Kulinarne Inspiracje
Pstrąg pieczony w pomarańczach 142

rybę pieczoną w każdym owocu, oprócz cytryny . Nie wiem czemu, ale jakoś wyjątkowo mi ten smak nie podchodzi. Nie mam nic przeciwko świeżej cytrynie do ryby, ale jej pieczona wersja mnie odrzuca. Zastępuję ją przeważnie innym owocem cytrusowym, jak choćby mandarynką w przepisie: Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwii .  Tym razem postanowiłam wykorzystać pomarańczę(...)piec w 220C ok. 40-45 min – bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika - czas pieczenia mocno tu zależy od wielkości ryb.  Z racji, iż naczynie żaroodporne wkładałam do zimnego piekarnika - aby nie pękło - ryba wymagała dłuższej niż zwykle obróbki cieplnej - przy pieczeniu w folii aluminiowej i nagrzanym piekarniku, 30-35 minut zwykle wystarcza. Na ostatnie 15-20 min pieczenia

Grunt to przepis!