pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:43/100)

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami (przepis na pyszne ciasto) 462

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi… ich nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycyjne, pyszne, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Dziś dzielę się z

Słodkie okruszki
Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) 175

minut, ostudzić, obrać ze skórek, zmielić. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem. Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić. Warstwa owocowa: 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja) 3 łyżki galaretki gruszkowej Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą(...)powinna być dość twarda, pokroić w cienkie plastry (2-3mm), np. za pomocą obieraczki do warzyw albo szatkownicy do kapusty. Każdy plaster obtoczyć w cukrze, ułożyć na blasze (wyłożonej papierem lub silikonową matą), wstawić do nagrzanego piekarnika (170stC). Piec ok 5 minut, odwrócić na drugą stronę, piec jeszcze ok 5 minut, znów odwrócić, podpiec, żeby karmel zaczął lekko się

Obiad gotowy
Paszteciki z kapustą i grzybami 379

paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej,250g margaryny,100g świeżych drożdży,szklanka mleka,pół łyżeczki soli. Mleko podgrzać, troszkę odlać i rozpuścić(...)Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo:jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Piec ok. 25-30 min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Drożdżowe krokiety z młodą kapustą 250

czasie kiedy ciasto wyrasta, można przygotować nadzienie. Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10-15 min, uważając, aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odsączyć na sicie i pozostawić do wystygnięcia. Na patelni rozpuścić łyżkę margarynę Optima i usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Połączyć razem z twarogiem i odciśniętą kapustą. Wszystko doprawić dobrze koperkiem, pieprzem i solą. Wyrośnięte(...)ciasto przez środek. Gotowe krokiety układać na blachę do pieczenia i odstawić na 20 min. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu mlekiem z rozpuszczoną margaryną. Piec przez 25 min w 190 *C. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Na specjalne okazje , Pieczywo , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , kapusta , twaróg

https:KKuchniaMniam
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 677

mąki pszennej- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżychdodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do  posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.FARSZ - kapusta kiszona 1kg (pisałam o tym tu klik)- grzyby suszone garść  - sól, pieprz- ziele angielskie- kolendra w ziarnie lub mielona- liść laurowySPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać(...)Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.- Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem.Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu- do kapusty dodajemy przyprawy, ja przyprawy układam

Basia w kuchni
Japonia instant. Ramen 176

ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, prażone orzechy ziemne, masło orzechowe, pastę sezamową tahini(...)krewetek, parzę je na sicie żeby pozbyć się lodu. Nacinam od szerszego końca do połowy- wrzucone na gorący wywar rozwiną się na kształt podobny do łabędzia. Drobno kroję kawałek kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej. Jeśli mam akurat kawałek boczku- wrzucam go na patelnię, żeby skarmelizował się z każdej strony. Nie ma boczku? Nie szkodzi, zostało pół wczorajszego wołowego steka, pokroję

Karo in the Kitchen
Surówka z młodej kapusty 398

stoi na przeszkodzie (a nawet wskazane jest) żeby podawać ją także do mięs na grillu lub pieczonych. Może mieć wiele wariantów. Dzisiaj przedstawiam Wam lekką wersję z dodatkiem młodej marchewki, cebulki i sporą dawką zieleniny. Polecam :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki miodu 1-2 marchewki pęczek koperku 1 mała młoda cebulka 2 łyżki

Pełny talerz
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 452

łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 50 g  suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju  sól pieprz ziołowy Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików  1 roztrzepane jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem Przygotowanie farszu - najlepiej zrobić to poprzedniego dnia: Suszone grzyby zalej wodą i zostaw

Walijskie Pichcenie
Sałatka z kapusty pekińskiej 166

Można zrobić ją z samych warzyw lub dodać do niej element mięsny, np. wędlinę, czy pieczonego kurczaka z obiadu. Kolejnym atutem jest to, że sprawdzi się idealnie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i dodatek do kolacji. Możliwości są nieograniczone! Sałatka z kapusty pekińskiej Składniki: kapusta pekińska duża marchewka papryka czerwona ogórek zielony duży pomidor puszka kukurydzy 2 łyżki

PatiGotuje
Pizza Calzone a stylu Reuben 160

Bardzo lubię to ciasto do pizzy. Piekę na nim już od kilku lat. Kiedyś natknęłam się na nie na blogu Moje Wypieki. Wiele razy je już modyfikowałam i zawsze byłam zadowolona z efektu. Na moim blogu widzieliście pizze w różnych wydaniach, zawijane, nadziane bułeczki i wiele innych. Tym razem postanowiłam połączyć pastrami z ciastem do pizzy. Calzone, czyli(...)połowę ciasta wyłożyłam warstwami starty na grubej tarce ser żółty, na to kilka warstw cienkich plastrów pastrami, na to kapustę kiszoną, ponownie ser żółty i połówką ciasta bez dodatków nakryłam wszystkie warstwy, boki zlepiając dokładnie, aby podczas pieczenia nic mi nie wyciekało. Pizzę ułożyłam na kratkę do pieczenia pizzy i wstawiłam do nagrzanego na 220 stopni piekarnika i piekłam około

Blondynka Gotuje
Kaczka długo pieczona 226

się ostatnio złożyło, że z chęcią sprawdzam różne mięsa pieczone w niskich temperaturach. Po  rostbefie przyszła kolej na kaczkę. Niewątpliwą zaletą tak pieczonego mięsa jest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację.  Metodę z solanką podawała Magda Gessler(...)czas podlać piwem i dodatkowo ptaszka ponakłuwać. Na ostatnią godzinę pieczenia zwiększyłam temperaturę do 180 st.C. aby ptak pięknie się zrumienił. Ponieważ kaczka piecze się na ruszcie nie ma potrzeby  żeby ją odwracać. Pięknie upiekła się ze wszystkich stron. Jedliśmy jako bardzo późną kolację, z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi. Smacznego!Uwagi: Kaczka wyszła bardzo soczysta! Mięso

Stare Gary
Kapsalon 27651

dodać do nich łyżkę oliwy oraz przyprawę do frytek, wymieszać. Frytki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni grzanie góra-dół, piec przez 25 minut. Po upływie czasu delikatnie pomieszać frytki i piec jeszcze przez 15 minut z termoobiegiem do uzyskania złocistego koloru. Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni do czasu zarumienienia. Przygotować(...)Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki bądź ćwiartki, ogórka i cebulę pokroić w półplasterki. Kapustę pekińską drobno posiekać. Składniki na sałatkę wymieszać. Gotowe frytki ułożyć na dnie foremek, następnie wyłożyć na nie gotowe mięso i posypać serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec do momentu rozpuszczenia sera. Foremki wyjąć z piekarnika, polać ketchupem, następnie wyłożyć na niego

Przepiski.pl
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 214

Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura z Papryczek Jalapeño Dżem malinowy Dżem jeżynowy z nutką wanilii Sos z pieczonych warzyw Ajwar Domowy keczup Kiszone rzodkiewki Ogórki po chińsku - z papryką ostrą Dżem z cukinii z galaretką Ogórki z chili - bez wekowania! Nalewka z agrestu Szczaw na zimę(...)Hajduczek naturalnie KAPUSTA Kapusta kiszona z kminkiem autorka: colorfulrecipesblog | blog: colorfulrecipesblog Kapusta z rodzynkami i orzechami włoskimi autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kapusta kiszona z marchewką i jabłkiem autorka: Di gotuje | blog: Di gotuje Kiszona kapusta na zimę autorka: kulinarnagosia | blog: Kulinarne Przemyślenia INNE WARZYWA marchew kiszona z imbirem autorka: janiolka | blog: Eksperyment sobotni Sos z pieczonych warzyw

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety siekane z dorszem 97

Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonania - 20 minut i kotleciki gotowe! Pysznie smakują w towarzystwie sosu koperkowego oraz pieczonych ziemniaczków. Polecam też kotlety siekane z kurczakiem w różnych wersjach: Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty Kotlety siekane z botwinki i kurczaka Musztardowe kotlety z kurczakiem Placki jogurtowe z kurczakiem i cukinią Składniki: 3 duże jajka 3 łyżki

Kuchnia MagdaLeny
Kotlety schabowe 89

roztłuczone, klasycznie panierowane to mięso, które podasz przez cały rok. Kotlety schabowe smakują z potrawami z ziemniaków, np. puree, ziemniakami pieczonymi, kopytkami lub kluskami śląskimi. Mięso podaj z mizerią , surówką z pora lub bigosem – w sezonie młodą kapustą , będzie pysznie. Kotlety schabowe SKŁADNIKI: 600 g schabu – 8 plastrów o szerokości ok. 1 cm 2 szklanki mleka ½ szklanki

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania