mamy chude żeberka. Połowę cebuli z kapustą wyjąć resztę rozłożyć na dnie naczynia, następnie ułożyć żeberka i przykryć pozostałą cebulą z kapustą. Żurek zamieszać w butelce, wlać do naczynia, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Piec niecałe 2 godziny. Aż żeberka będą miękkie. zastawa
królestwo garówgłównego nerwa, nakładamy po łyżce farszu i zawijamy. Formę do zapiekania natłuszczamy olejem, można również wyłożyć pozostałymi po gołąbkach liśćmi kapusty. Układamy ciasno gołąbki. W pół szklanki wody rozpuszczamy koncentrat i wylewamy na gołąbki. Całość przykrywamy. Pieczemy ok godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni
e-PrzepisyKulinarnenadzienie nakładamy po dwa kwadraciki sera żółtego Nagrzewamy piekarnik (u mnie termoobieg) na 200 stopni i wkładamy muszle na środkową półkę. Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się stopi Można podać z surówką z białej lub pekińskiej kapusty Na zdrowie :) Biorę udział w akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compogardzę taką sałatką więc kilka słoików będę miała tylko dla siebie i ew. gości.Razem z kukurydzą czerwona kapusta wygląda bardzo ładnie a sałatka jest słodko kwaśna i wyrazista. Będzie świetnym dodatkiem np. do pieczonej kaczki. Zobacz inne przepisy na proste i pyszne przetwory domowe ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPoniedziałek : Kurczak pieczony w kaszy gryczanej Wtorek : Żurek z maślanki bez zakwasu z pesto Środa : Placki ziemniaczano-gryczane z mięsem i kapustą Czwartek : Spaghetti al ragu Piątek : Gnocchi z twarogu w sosie pomidorowym Pięć obiadów na pięć roboczych dni tygodnia, każdy inny, a jednak coś je łączy:) Jeśli czytujesz Niedzielnego Kucharza to wiesz co, jeśli jesteś tu pierwszy(...)kulinarnych i nie są też czasochłonne. Gwarantujemy, że wszystkie są smaczne i dość niecodzienne. Zobacz w jaki sposób gotowaliśmy trzymając się zasady make life easier: W poniedziałek był Kurczak pieczony w kaszy gryczanej Dziecinnie proste danie, zdrowe i pożywne. W oryginalnym przepisie, który podpatrzyliśmy na blogu Recipetineat.com jest ryż a nie kasza gryczana. Użyliśmy kaszy, bo jest zdrowsza
Niedzielny kucharzchrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy jabłka, ugotowaną, pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek
Kubki smakuPostanowiłam połączyć jedne z najzdrowszych składników w mojej kuchni, a mianowicie kaszę jaglaną i quinoa oraz pyszną, zdrową, chrupiąca marchewkę. Przepis jest szybki, łatwy i bardzo zdrowy, ponieważ kotlety piekę w piekarniku bez dodatku dodatkowego tłuszczu na patelni. Masę do kotletów przygotowałam na bazie ugotowanej kaszy jaglanej i quinoa ( tutaj znajdziecie przepis, jak ugotować sypką kaszę oraz dlaczego warto wprowadzić(...)Kotlety układamy na blasze do pieczenia. Blachę z kotletami wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia kotlety delikatnie przewracamy na drugą stronę. Kotlety świetnie smakują jako vegeburgery w bułce z sałatą, cebulą, pomidorem. Jako dodatek do ziemniaków i kapusty. Wyobraźnia nasza jest nieograniczona i można podawać je na 1000 sposobów. Smacznego. Zapraszam. Inspirujcie się na zdrowie
Naturalna Kuchniajesteście na poście, wówczas można dodać ugotowanej rozgniecionej widelcem fasolki lub kaszy jaglanej. Kotleciki są pieczone w piekarniku, są bez tłuszczu. Składniki na 24 kotleciki : 700-1000 g odpadów po soku (sok pozyskany z 1,5 kg – 2 kg warzyw mieszanych kapusty, marchewki, pietruszki, buraków ) 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku 350 g passaty 350 g marchewki
moj przepis najesteście na poście, wówczas można dodać ugotowanej rozgniecionej widelcem fasolki lub kaszy jaglanej. Kotleciki są pieczone w piekarniku, są bez tłuszczu. Składniki na 24 kotleciki : 700-1000 g odpadów po soku (sok pozyskany z 1,5 kg – 2 kg warzyw mieszanych kapusty, marchewki, pietruszki, buraków ) 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku 350 g passaty 350 g marchewki
moj przepis naSurówka z czerwonej kapusty z kukurydzą Dziś zapraszam Was na przepis na prostą, pyszną i lekko zaskakującą wersję surówki z czerwoną kapustą. Dlaczego zaskakującą? Gdy pierwszy
Słodkie okruszkiŚwiąteczne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi… ich nie może zabraknąć na świątecznym stole. Tradycyjne, pyszne, uwielbiane przez całą moją rodzinę. Dziś dzielę się z
Słodkie okruszkiminut, ostudzić, obrać ze skórek, zmielić. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem. Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić. Warstwa owocowa: 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja) 3 łyżki galaretki gruszkowej Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą(...)powinna być dość twarda, pokroić w cienkie plastry (2-3mm), np. za pomocą obieraczki do warzyw albo szatkownicy do kapusty. Każdy plaster obtoczyć w cukrze, ułożyć na blasze (wyłożonej papierem lub silikonową matą), wstawić do nagrzanego piekarnika (170stC). Piec ok 5 minut, odwrócić na drugą stronę, piec jeszcze ok 5 minut, znów odwrócić, podpiec, żeby karmel zaczął lekko się
Obiad gotowypaszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej,250g margaryny,100g świeżych drożdży,szklanka mleka,pół łyżeczki soli. Mleko podgrzać, troszkę odlać i rozpuścić(...)Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku. Dodatkowo:jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25-30 min w temp. 200st
Z miłości do słodkościczasie kiedy ciasto wyrasta, można przygotować nadzienie. Kapustę poszatkować i wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 10-15 min, uważając, aby jej nie rozgotować. Ugotowaną odsączyć na sicie i pozostawić do wystygnięcia. Na patelni rozpuścić łyżkę margarynę Optima i usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Połączyć razem z twarogiem i odciśniętą kapustą. Wszystko doprawić dobrze koperkiem, pieprzem i solą. Wyrośnięte(...)ciasto przez środek. Gotowe krokiety układać na blachę do pieczenia i odstawić na 20 min. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować po wierzchu mlekiem z rozpuszczoną margaryną. Piec przez 25 min w 190 *C. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Na specjalne okazje , Pieczywo , Wykorzystanie żółtek Tagged: drożdże , kapusta , twaróg
https:KKuchniaMniammąki pszennej- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżychdodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp.FARSZ - kapusta kiszona 1kg (pisałam o tym tu klik)- grzyby suszone garść - sól, pieprz- ziele angielskie- kolendra w ziarnie lub mielona- liść laurowySPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać(...)Ruloniki pokroić po lekkim skosi, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości.- Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem, posypać makiem.Piec około 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 210ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.FARSZ - kapustę kiszona wstawiamy do garna podlewamy mała ilością wody i dusimy na małym ogniu- do kapusty dodajemy przyprawy, ja przyprawy układam
Basia w kuchni