pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:33/100)

Grillowana pierś z kurczaka ze szpinakiem 129

kurczaka ,wkładamy żółty ser. Grillujemy na rumiano z obu stron (tak aby filet nie był surowy w środku-można lekko naciąć). Podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. U nas dodatkiem była młoda kapusta zasmażana. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Restauracja Filmowa – recenzja 153

dania główne. Na początku chciałam pierś z gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł).  Kaczka była obłędna, sos do niej także był powalający. Jedynie kluski śląskie aż za bardzo rozpływały się w ustach Mój partner

karmelowy
Calzone d'amore 215

które następnie wypełniłam nadzieniem. Każdy pierożek dobrze zakleiłam. Wszystkie ułożyłam na blasze do pieczenia (na papierze). Piekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min.  Dodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę

bastalena
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? 25

zapoznać Was z meritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula(...)warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców

To co kocham
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 239

meritum diety czyli jedzeniem. Jakie więc warzywa i owoce możemy jeść podczas diety-postu dr Dąbrowskiej? KORZENIOWE : marchew, seler, pietruszka, pasternak, burak, rzodkiewka, rzodkiew, rzepa KAPUSTNE : kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula(...)owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki

To co kocham
Sałatka z pieczonych buraków, roszponki i fety 42

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pieczonych buraków, roszponki i sera feta Bardzo prosta ale jakże pyszna sałatka z pieczonych czerwonych buraczków, roszponki,  sera, prażonych orzechów i pomarańczy a całość skropiona słodko kwaśnym sosem, po prostu samo dobro. Idealna sałatka na przekąskę lub lekkie danie. Sałatka z pieczonych buraków, roszponki, pomarańczy i sera feta Składniki(...)skorzystania z innych przepisów: Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem Śródziemnomorska sałatka orzo z ciecierzycą i serem feta Najlepsza surówka z czerwonej kapusty Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami. Artykuł Sałatka z pieczonych buraków, roszponki i fety pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Kozia broda – młoda kapusta smażona w panierce 25

Kozia broda czyli kawałki młodej kapusty usmażone w panierce z jajka i bułki tartej to pyszny pomysł na wiosenne danie. Robi się bardzo szybko, a jest bardzo smaczna, chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Polecam wypróbować ją, kiedy sezon na młodą kapustę w pełni, na pewno nie będziecie żałować. Pomysł na danie podsunęła mi teściowa(...)której w rodzinie było ono bardzo popularne. Dlaczego jednak nazywano panierowaną kapustę „kozią brodą” nie mam pojęcia. Z czym podać kozią brodę? Kapusta w panierce może stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie młodych ziemniaków, koperku i jajka sadzonego. Pasuje również do pieczonego kurczaka czy ryby. Mizeria z ogórków też będzie świetnym dodatkiem

e-PrzepisyKulinarne
Pieczone gołąbki bez zawijania 143

Zapraszam na smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo prosto się je robi a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem. Składniki: 125 g ryżu basmati 280 g kapusty pekińskiej 500 g mięsa mielonego z szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli(...)olej do smażenia 1/2 l bulionu Przygotowanie: Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania i odkładamy do ostygnięcia. Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu, odstawiamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy do sporej miski. Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kebab 168

plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą.  Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam.  Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części . Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko.  Piekarnik rozgrzewam do 180'C i piekę chlebki(...)przez 10-12 minut na samym dole piekarnika. Zrumienione przekręcam na drugą stronę i uderzam w nie łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz, smaruję sosem czosnkowym. Na sos kładę porcję surówki z kapusty, na to podduszone pieczarki, a na wierzch smażone kawałki mięsa i składam na pół jak naleśnik. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Czerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie 144

porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do da ń głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta 2 jabłka 350 g gotowanych kasztanów 1 garść suszonej żurawiny    2 cebule (u mnie czerwone

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z chrupiącym bekonem. 134

ogórek zielony -pomidorki koktajlowe -boczek w cienkich plastrach -sos sałatkowy (3 łyżki wody, 3 łyżki oleju) Sposób przygotowania: Boczek pieczemy w piecyku elektrycznym 10 minut w 220 stopniach. Jeśli ktoś nie ma piecyka można również to zrobić w piekarniku. Kapustę siekamy i kładziemy na talerzu. Ogórka myjemy i kroimy w grubsze plasterki a następnie plasterek w 4 części. Pomidorki myjemy

Magia jedzenia.
Pieczony bigos z młodej kapusty 94

żeberkami i parówkami bo akurat to miałam w lodówce. Możecie dodać inne mięso i wędliny. Bigos tak naprawdę piecze się sam a my tylko czekamy na efekt końcowy. Wyszedł pyszny bigosik. 1 cebula 1 główka młodej kapusty nieduża 30 dkg parówek 50 dkg żeberek 1 marchewka 1 kawałek pora 1 kawałek selera korzeń 1 papryka pomarańczowa 100 ml wina białego

wesoła kuchnia
Bigos pieczony z czerwonym winem 147

Bigos od zawsze piekę w brytfannie w piekarniku. Nie wiem czy są jakieś minusy tej metody, dla mnie ma same plusy. Nie trzeba pilnować czy się nie przypala, wcześnie dodana kiełbasa się nie rozgotowuje, nie rozpada a smak bigosu jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne(...)mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję do miski z kapustą. Kminek rozgniatam w dłoniach, wsypuję do miski i dokładnie mieszam całość. Zawartość miski przekładam do brytfanny, zalewam wodą pozostałą z gotowanych grzybów oraz dodaję szklankę pół-wytrawnego wina. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 180 minut. Po tym czasie zostawiam bigos w wyłączonym piekarniku

Gotowanie i blogowanie
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 581

naczyniu łączymy ciecierzycę, cebulę i czosnek, sezam z przyprawami. Blendujemy na jednolitą masę. Wykładamy na blachę piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany

Restauracyjka Literacka
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 138

Podlać winem, dodać ocet balsamiczny i dusić do miękkości około 45 minut usunąć woreczek z przyprawami. Mącżkę ziemniaczaną wymieszać z 1-2 łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty, wymieszać. Doprawić do smaku solą, można dodać łyżkę konfitury żurawinowej lub powideł śliwkowych. Ostudzić. Wymieszać z 2-3 łyżkami bułki tartej i pozostawić do napecznienia, by powstała masa dająca się(...)podawać z wytworzonym sosem podczas pieczenia, bo jest pyszny. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste sosy, zmiksuj powstały sos z częścią warzyw i wędzonymi śliwkami z pieczenia. Możesz dodatkowo zabielić sos śmietaną. Podawaj z kluskami z czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!