pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:28/100)

Faszerowana mała główka kapusty 169

Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu  Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A. Zawsze ,, chodził" za mną pomysł by zrobić faszerowaną kapustę .Taką wydrążoną całą główkę zamiast gołąbków. Jakoś nie robiłam. A teraz trafiła mi się malutka kapustka -taka akurat na 2 osoby. Nie mogłam sobie darować- zrobiłam. Farsz

Buniabaje w kuchni
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 233

zależności od wielkości foremki Ciasto: 125g masła ½ szklanki kwaśnej 18% śmietany 2 jajka 25g świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 3 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam czarny Kminek Sposób przygotowania farszu: Grzyby namaczamy najlepiej przez(...)następnie gotujemy je przez 20 minut, Kapustę- jeśli jest zbyt kwaśna, delikatnie spłukujemy pod zimną wodą i odciskamy. Na odrobinie oleju rumienimy posiekaną cebulę, następnie pokrojone grzyby i posiekaną kapustę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sposób przygotowania ciasta: Składniki (prócz masła) powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło oraz pozostałe składniki łącznie ze śmietaną

Kuchnia w czekoladzie
Makaron à la łazanki z kapustą 87

Łazanki – sycąca potrawa z makaronu i kapusty kiszonej, którą zawdzięczamy królowej Bonie, może być ciekawą odmianą rodzinnych obiadów. Nasze dzieci kochają makaron. Ale lubią go tylko z sosem pomidorowym albo serowym. Żeby urozmaicić im obiad i pokazać polską, regionalną wersję włoskiego dania, postanowiłam przygotować makaron à la łazanki. Łazanki to danie z długą tradycją. Przybyły do ​​Rzeczypospolitej Obojga Narodów(...)następujący przepis na makaron z kapustą: Zagnieść ż dwóch jaj ciasto na makaron, wywałkować go i pokrajać szeroko a krótko. Osobno uszatkować włoską kapustę, sparzyć ją i usmażyć na patelni ze słoninką lub fryturą. Makaron ugotować, przecedzić, zmieszać z tą kapustą; włożyć to wszystko do rondla, wysmarowanego masłem i osypanego tartą bułeczką, wstawić do pieca i piec pół godziny

smakowitehistorie.com
Pulled pork czyli następca hamburgera 318

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pulled porkt czyli rwana, grillowana wieprzowina długo pieczona. Podana w brioszce z dodatkiem sosu barbecue z surówką z kapusty. To amerykański grillowany klasyk, który stał się ostatnio modny, nie bez powodu ponieważ jest nieziemsko pyszny. Zachęcam Panie do przygotowania tego dania dla swoich mężczyzn, będą wniebowzięci :-). PS: Przygotujcie

Marta Gotuje
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem 171

Surówki ze świeżych warzyw to świetny dodatek obiadowy. Zimą kiedy z reguły jemy więcej dań mięsnych sięgam zazwyczaj po kapustę pekińską z której błyskawicznie można przygotować elementarny dodatek. Dzisiejsza propozycja idealnie pasuje do mięs pieczonych, duszonych czy też gotowanych. Jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil, a dodatek chrzanu nadaje ostrości smaku. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sok na zaparcia 729

Kapusta  wzmacnia odporność, likwiduje zaparcia, łagodzi wrzody, obniża poziom cukru   Dzięki zawartości potasu marchew posiada właściwości regulujące ciśnienie krwi oraz działa moczopędnie.  Włókno pokarmowe marchwi pomaga regulować trawienie, leczyć niestrawność i zapobiegać zaparciom . Wystarczy wycisnąć sok z marchwi w sokowirówce i dodać kroplę oliwy z oliwek lub oleju lnianego do szklanki. Wypicie 150 ml takiego napoju każdego(...)Polecane jest więc zjadanie co najmniej 2 jabłek dziennie.  Osoby chore na cukrzyce i nie tolerujące surowych owoców, winny spożywać jabłka gotowane lub pieczone w całości. Składniki 2 marchewki 2 jabłka ćwierć kapusty białej Wykonanie umyte,obrane składniki zmiksować ,lub można też wycisnąć sok w wyciskarce i cieszyć się pysznym zdrowym  sokiem

w mojej kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 196

już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i powinna zawierać dania bez mięsa.  A powiedzcie mi jeszcze Wy wybieracie wersję gotowaną czy może pieczoną? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Składniki na ciasto: 700 gram mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody 2 łyżki

Życie zaczyna się w kuchni
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 219

Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna(...)Aromatyczny pasztet z  Kotlety z kalafiora Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba po grecku w wersji odchudzonej Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Potrawy

Codziennik Kuchenny
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 144

warto oczywiście dodać lekkie surówki, żeby nie było za ciężko no i żeby dodać witamin – ja zrobiłam michę coleslawa z białej kapusty, z marchewką i natką pietruszki. Do zapiekanki można też dodać jogurt naturalny. Zapiekanka piecze się godzinę, w tym czasie można iść na spacer – do parku albo lasu. Wzrost apetytu gwarantowany. Druga opcja to spacer po jedzeniu(...)mięsem. Dodać pęczak, śliwki, wodę i resztę soli i pieprzu. Całość dobrze wymieszać. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, piec pod przykryciem przez 60 minut (ew trochę dłużej, żeby mięso i pęczak były miękkie). Podawać z surówkami ( u mnie coleslaw z białej kapusty i marchewki). 3.5.3226 The post Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem appeared first on Cooking for Emily

Cooking for Emily
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kurczakiem gyros 302

Przygotowanie : Filet myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, oprószamy przyprawą do gyrosa i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzana patelnie i pieczemy około 8-10 minut (kurczak ma być upieczony i złocisty). Kapustę pekińska szatkujemy, przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i oliwki przekrojone na pół, następnie dodajemy kurczaka, mieszamy. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Polędwiczki wieprzowe pieczone w ziołach i maśle 162

jeśli szukacie innych przepisów na polędwiczki, to polecam również: polędwiczki miodowo-musztardowe polędwiczki w sosie kurkowym polędwiczki w boczku i sosie śliwkowym   Te pieczone polędwiczki w folii podałam z ziemniakami i czerwoną kapustą. Jeśli zrobicie tych polędwiczek więcej i zostaną na drugi dzień, to wystarczy pokroić w plastry i podgrzać w tym samym sosie na patelni(...)skrapiamy sokiem z cytryny i nakładamy kawałki masła (zdj. nr 4).  Polędwiczki zawijamy w folię, zostawiając trochę miejsca u góry. Przekładamy na blaszkę (zdj. nr 5). Etap IV - pieczenie  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza.  Wkładamy blaszkę z polędwiczkami i pieczemy 20-25 minut.  Przekładamy polędwiczki do naczynia, w którym będziemy je podawać. Polędwiczki polewamy masełkiem

bistro mama
Zupa warzywna z młodą kapustą / Cabbage and vegetable soup 207

selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa warzywna z młodą kapustą (8 porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka

karmelowy
Pasztet kapuściano-fasolowy 140

maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, odcedzoną fasolę i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać nasiona sezamu, słonecznika, mielony len i posiekaną natkę pietruszki. – Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. – Masę przełożyć do natłuszczonej keksówki lub jednorazowej, aluminiowej. – Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez

To co kocham
Bigos staropolski 886

dostał od Adama Mickiewicza. Bigos staropolski. Składniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek(...)grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy dolać soku. Zawsze można go też wypić). Grzyby kroimy w plasterki i dodajemy wraz z kapustą do garnka z mięsem – mieszamy. Szatkujemy kapustę białą (na taką samą grubość, jaką ma kapusta kwaszona) – dodajemy partiami do garnka i mieszamy

mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami 111

który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… czy może być coś lepszego? Przekonajcie się, że nie Składniki na kapustę z grzybami: – 800g kapusty kiszonej – 50g suszonych grzybów – 1 marchewka – 1 cebula – 35g masła – 1 łyżeczka cukru – sól, pieprz Składniki(...)pieczenia i przenosimy w dłoniach bułeczki, układając je łączeniem do dołu, zachowując odstępy. Żółtko łączymy z łyżką mleka i taką mieszanką smarujemy każdą bułeczkę, a na koniec posypujemy sezamem. Odstawiamy na 30 minut i w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Pieczemy przez około 30-35 minut do czasu, aż się zrumienią. Smacznego! Artykuł Bułeczki drożdżowe pełne kapusty

Be Fit Be Strong