pieczona kapusta - 1500 przepisów (strona:20/100)

Menu na tydzień: W kolorze groszku 143

Słodko ostry kurczak po żydowsku, pożywna sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami, spaghetti primavera, risotto, zupa calo verde z młodą kapustą i misa obfitości z pęczakiem i krewetkami. W każdym daniu mnóstwo zielonych warzyw, zwłaszcza groszku, fasolki i szparagów – tak wygląda menu na ten tydzień. Warzywo dla kobiet w ciąży i niemowlaków Młoda fasolka i groszek! Co prawda sezon(...)następująco: Pobierz menu na tydzień A tu znajdziecie pełną listę zakupową: Pobierz listę zakupów Kurczak po żydowsku Sałatka nicejska z pieczonymi ziemniakami Spaghetti primavera Risi e bisi, czyli ryż z pesto i groszkiem Calo verde z młodą kapustą i chorizo Misa obfitości z pęczakiem i szparagami Niezła historia z groszkiem Za zielonym groszkiem przepadał Ludwik XIV i w ogóle

Niedzielny kucharz
Kapusta z grochem 35

Kapusta z grochem to danie, którego zapewne u wielu z nas nie zabraknie na wigilijnym stole. Danie to cechuje się niezwykłą prostotą, jest mało skomplikowane i smaczne. Oczywiście poza okresem świątecznym śmiało można taką kapustę gotować w trakcie roku i serwować ją jako dodatek(...)mięs oraz ryb. Jak dla mnie najlepiej komponuje się ona ze smażonym mięsem i smażoną rybą , chociaż można oczywiście podać ją również jako dodatek do mięs pieczonych . Jako danie wigilijne tę kiszoną kapustę z grochem u mnie w domu podaje się przed smażoną rybą, może stąd właśnie według mnie pasuje ona najbardziej do dań smażonych. Przygotowanie kapusty wigilijnej

MeCooks
Czerwona kapusta podawana na ciepło 183

Idealna na niedzielny obiad-do wszelkich pieczeni, zrazów, roladek itd. SKŁADNIKI: Mała główka modrej kapusty Ocet (3 łyżki) Miód Kminek  ( 1 łyżeczka) Sól Kawałek smalcu PRZYGOTOWANIE: Kapustę drobno szatkujemy. Do garnka z grubym dnem wlewamy ok. szklankę wody, dodajemy smalec (ok 1/4 kostki), ocet  (lepiej dodać mniej na końcu doprawić,niż przedobrzyć), sól. Gdy smalec się rozpuści

Kopystką po garach
PYSZNE GOŁĄBKI Z SOSEM POMIDOROWYM 151

około 2 cm wolnego miejsca. Resztę sosu odłożyć.   Przykryć obgotowanymi liśćmi kapusty i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem. Piec 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z wierzchu kapustę. Gołąbki przełożyć do innego naczynia a do odłożonego sosu pomidorowego zlać sos z blaszki. Sos ponownie zagotować a jeśli jest zbyt rzadki lekko zagęścić mąką

Mała w garnku miesza
Kapusta duszona z pomidorami do obiadu lub mięsa 191

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na duszoną kapustę do obiadu. Kapusta jest bardzo smaczna, lekko pikantna i idealnie pasuje do różnego rodzaju mięs pieczonych, smażonych lub wędzonych. Polecam wypróbować przepis.  Do przygotowania kapusty będziemy potrzebować: około 700 g kapusty (przed krojeniem) około 600 g pomidorów  1 marchew (około 150 g) 1 cebula (około 150 g) około

Uwaga Babcia Gotuje
Drugie życie kapusty z grzybami 174

Wykorzystuję  gotowanie na Wigilię i przygotowuję cały gar kapusty z grzybami. Od razu 3/4 jej mrożę podzieloną na porcje. Potem wykorzystuję podając np. do pieczonych mięs, kluch na parze, robiąc łazanki z kapustą czy wszelkiego rodzaju ,, bigosy". Specjalnie nazwę bigosy biorę w cudzysłów bo raczej prawdziwymi bigosami one nie są ( wg mnie bigos musi mieć odpowiednio urozmaiconą wkładkę

Buniabaje w kuchni
Sałatka z pieczonym bakłażanem i krakersami 209

limonkisól himalajska i pieprzksylitol lub cukierolej słonecznikowykurkumaPrzygotowanie:1/ Wkroimy w grubą kostkę bakłażana do miski, solimy, dodajemy pieprzu i oleju - mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 170 i pieczemy aż do miękkości wewnątrz.2/ Pokrojoną kapustę dajemy do nowej miski, kroimy pomidora w półćwiartki i układamy dookoła. Z 5 łyżek masła, odrobiny soku z limonki, cukru, soli i kurkumy robimy dressing

Kuchnia PROzdrowotna
Przygotowania do Wigilii. Przechowywanie produktów. 184

naszych sercach, ale nie ma już ich z nami… Ale zanim zasiądziemy do wigilijnego stołu czeka nas sporo przygotowań. Lepienie uszek, pierogów z kapustą i grzybami, przygotowanie czerwonego barszczu, pieczenie ciast… I przygotowanie wielu innych potraw, które tradycyjnie pojawiają się na naszym stole. Jeśli na Waszej wigilijnej kolacji ma pojawić się cała rodzina zajęć macie na prawdę(...)nazwą pierogów, aby nie pomylić mrożonek. Przed wigilijną kolacją tak przechowane uszka wystarczy wyjąć z torebki i odgrzać w gotującej się wodzie. Tak samo można postąpić z pierogami z kapustą i grzybami (przepis znajdziecie tutaj ) i innymi tego typu produktami. A Wy jak ułatwiacie sobie przygotowania do Świąt? Jakie macie sprawdzone sposoby

Słodkie okruszki
BARSZCZ UKRAIŃSKI 146

Rozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw: pieczonymi buraczkami, marchewką, ziemniakami, fasolą i białą kapustą. Lekko zabielona słodką śmietanką. Podana z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżymi kiełkami. Ma głęboki kolor. Jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku  kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą(...)zalewą. Sucha fasola piękny Jaś wymaga całonocnego moczenia w zimnej wodzie, a następnie 2-3 godzinnego gotowania.  Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli w zalewie

cool and minty
Kurczak w przyprawach i warzywach 228

mnie marchew, pietruszka, kapusta, czosnek, a może być jeszcze cebula, brukselki, brokuły - to co lubimy, ale dobieramy warzywa tak by podczas pieczenia z mięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta, to dołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy je krótko przed końcem pieczenia mięsa. Przygotowanie: Podzielone, umyte mięso posypać przyprawami

Proste Potrawy
Kulebiak z kapustą i grzybami 179

mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem(...)cieple miejsce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta a brzegi wyrównać (odcinając nierówności) nożem. Na placku równomiernie rozprowadzić kapustę i wszystko razem delikatnie zwinąć w rulon (jak roladę). Kulebiaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Odcięte kawałki ciasta rozwałkować, wyciąć z nich dekoracje (wg uznania), przykleić do kulebiaka i także posmarować jajkiem

Di gotuje
Żeberka w kapuście 86

tymczasem na blogu danie jednogarnowe, które pewnie znacie, a jeśli nie zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Żeberka w kapuście Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 2 godz Łączny czas 2 godz 20 min Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 kg chudych żeberek 2 cebule sól pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżka majeranku kilka łyżek(...)wodę, przykrywamy i dusimy do miękkości. Możecie również zrobić to w naczyniu żaroodpornym wtedy naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy do miękkości. Czas gotowania i pieczenia będzie różny w zależności od użytej kapusty i żeberek, ale zazwyczaj trwa 1,5 do 2 h. W razie potrzeby doprawiamy na koniec do smaku. Artykuł Żeberka w kapuście pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam
SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY MARCHEWKI I JABŁKA 107

końcu wlać olej i jeszcze raz wymieszać. Surówkę z białej kapusty podajemy jako dodatek do obiadu. Surówka najlepiej smakuje z kotletami mielonymi, schabowymi lub pieczonym mięsem oraz tłuczonymi ziemniakami z koperkiem.  Surówka z kapusty pasuje do mięs z grilla, jako dodatek do szaszłyków lub burgerów. Smacznego :) Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka do obiadu fot. Moja Książka

Moja Książka Kucharska
Kapusta kiszona zasmażana 161

siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj kminek.Nie lubię za dużo mąki ,ale dodatek 1 łyżki czyni kapustę smakowicie aksamitną.Warto zrobić jej nieco więcej,bo im starsza tym smaczniejsza. Składniki: 0.75-1  kg kapusty 1 cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki smalcu pieprz 1/2 łyżeczki cukru majeranek lub kminek Wykonanie: kapustę podlać(...)tłuszczu,dodać pod koniec 1 łyżkę mąki i zasmażyć razem .Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty,wymieszać z kapustą i zagotować doprawić do smaku pieprzem i cukrem.Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie podawać do wieprzowej pieczeni,golonki,kiełbasy lub kotleta schabowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania