muszę przyznać iż zdało egzamin. zastawa z Polecam inne dania z gęsi: pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami
królestwo garówprzykryć patelnię i smaż naleśnik z dwóch stron. Jak zrobić nadzienie do krokietów z kapustą Kapustę włóż do durszlaka i przepłukuj ją pod wodą, następnie dobrze odciśnij z wody. Borowiki zalej gorącą wodą, na co najmniej 30 minut. Używając miksera kuchennego, posiekaj na mniejsze kawałki kapustę, pomidory, bekon, cebulę i odlane z wody borowiki. Włóż składniki na rozgrzaną patelnię, dokładnie(...)wymieszaj, dopraw solą i pieprz, gotuj, aż odparują płyny i całość lekko się pod piecze. Pozostaw do przestygnięcia. Krokiety z kapustą jak je złożyć Nałóż dwie łyżki nadzienia na środek naleśnika i złóż go w kwadrat lub zwiń w rulon, zrób tak, jak lubisz. Układaj naleśniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy naleśnik pomaluj, lekko wymieszanym jajkiem i posyp
RafalCookświeżych, pieczonych pomidorów Dekonstrukcja dania jest niczym innym jak użyciem tych samych składników jak przy gołąbkach, ale podane każdy z osobna w innej formie, teksturze, zachowując te same smaki, lub nawet ich wzmocnieniu. No i właśnie robiąc gołąbki postanowiłam, że troszkę się pobawię i stworzę właśnie taką dekonstrukcję, używając do niej najmniejszych liści kapusty. Danie choć troszkę(...)Gołąbki zakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Dusimy je tak przez około godziny co jakiś czas podlewając je wodą z kapusty, bulionem lub sosem. Po godzinie odkrywamy gołąbki i pieczemy jeszcze przez około 15 min, tak aby się mocniej zarumieniły i spiekły. (Zapach niesamowity) Moim zdaniem takie gołąbki są najlepsze A jak przygotować dekonstrukcje gołąbków? Potrzebne
Mój pomysł nanaczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustę, następnie ułożyć ziemniaki. Ziemniaki przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniaki ułożyć mięso pomiędzy które włożyć obrane ząbki czosnku. Obok i na mięso ułożyć kilka ziaren jałowca. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na mięso poukładać cebulę. Całość doprawić tymiankiem, rozmarynem, cząbrem i słodką papryką. Tak przygotowane mięso przykryć pokrywką i piec w temperaturze
Mama Gotujepyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą. Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche i delikatne. Jak wyczarować żeberka duszone w kiszonej kapuście - prosty przepis. Zamarynowane(...)posiekaną cebulę, dokładamy osączoną kiszoną kapustę (ok. 1 kg) i ulubione przyprawy - chwilę zasmażamy, całość przekładamy do naczynia z żeberkami, mieszamy, aby mięso było dokładnie schowane w kapuście. Naczynie szczelnie przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 2 godziny. Smak potrawy można wzbogacić dodając do niej łyżkę miodu, suszone śliwki lub czosnek. Najlepsze żeberka w ciemnym piwie i coli. Prosty przepis
Moja Książka KucharskaPieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie baardzo smaczne :) Kapusta nie tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki. W ten sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe(...)cytryny i wino. Dusić, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal powinna być półtwarda. Przestudzić. Kapustą napełnić wnętrze kaczki i zszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć cząstkami jabłka. Mięso przed włożeniem do piekarnika powinno ogrzać się do temperatury pokojowej. Piec przez ok 2,5 godziny w temperaturze 180*C. W trakcie pieczenia przewrócić kaczkę, aby przypiekła
https:KKuchniaMniammówić... bo dzisiaj wszystko musi być fit i eko .... :-) Składniki: 4-6 lasek białej kiełbasy (surowej, b. dobrej jakości) 4-6 ziemniaków 3 cebule 1/3 kapusty pekińskiej 1 szklanka rosołu przyprawa do pieczonych ziemniaków ok 2-3 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy następnie kroimy w centymetrową kostkę. Kapustę drobno ciekamy, cebulę kroimy w piórka. Warzywa wrzucamy do miski
IMPRESJA SMAKUobiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków(...)mięsem, łyżeczką soli i pieprzem. Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach wyciągamy pojedynczo liście uważając by ich nie podrzeć i nie poparzyć sobie rąk. Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście. Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy
prawdziwe jedzenieczyli Gołąbki dla Leniwych , to łatwiejsza i szybsza wersja gołąbków. Nie trzeba się męczyć z obgotowywaniem kapusty. Nie poparzymy sobie palców przy wyciąganiu gorącej kapusty z wrzątku. No i ominie nas etap całego tego zawijania 🙂 Kapustę szatkujemy i przekładamy mięsnym farszem. Wkładamy do pieca i czekamy 🙂 Podajemy obowiązkowo z sosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem(...)przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę 1/3 kapusty, następnie warstwę z połowy farszu. Na to znów 1/3 kapusty, resztę mięsa. Na górze ostatnia warstwa kapuściana. Podlać całość 5 łyżkami wody. Przykryć. Piec przez
Moja Delicjamielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sos czosnkowy (mi najbardziej pasuje Roleski ) Warzywa: ćwiartka białej kapusty, ja użyłem młodej 2 dojrzałe pomidory 1 zielony długi ogórek ewentualnie 1 czerwona cebula Przygotowanie: Zacznij od przygotowania marynaty. Jogurt wymieszaj z utartym czosnkiem, papryką, cynamonem(...)kebab, będą się łatwiej obracać. Naczynie do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na nim zamarynowane mięso. Piecz przez 30 minut w górne części piekarnika. W połowie czasu przewróć kebaba na drugą stronę, aby równomiernie się upiekł. W czasie pieczenia mięsa pokrój warzywa. Kapustę drobno poszatkuj, pomidory i ogórki pokrój
kuron.com.plKapusta kwaszona. Kapustę kwaszoną pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni z odrobiną oleju zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać kwaszoną kapustę i przesmażyć ok. 5-10 minut. 3. Paluchy - zawijanie i pieczenie. Ciasto rozwałkować podsypując mąką. Z ciasta o grubości 4-5 mm, wyciąć za pomocą noża, prostokątne kawałki 10x15 cm lub krążki o średnicy 15 cm. Osobiście(...)polecam krążki, ponieważ wychodzą z nich bardzo apetyczne, pękate paluchy. Nadziewać przygotowaną wcześniej kapustą i zwijać pozostawiając na końcu miejsce na sklejenie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Paluchy układać z odstępem, ponieważ urosną podczas pieczenia. Białko rozrobić 1:1 z zimną wodą i posmarować paluchy z wierzchu. Udekorować kminkiem. Piec 20 minut w temperaturze 170 st. C w funkcji termoobiegu
Pij soki wyciskanePyzy ziemniaczane to bardzo popularne danie kuchni wielkopolskiej. Często są nadziewane mięsem lub zwyczajnie polane podpieczoną cebulką z tłuszczykiem. Ja podałam je do zrazów i kapusty na ciepło(...)wrzucamy, partiami na osolony wrzątek. Gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia, wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy podpieczoną cebulką z odrobiną tłuszczu. Pyzy można podać do pieczonych mięs, zrazów oraz kapust na ciepło
Kulinarne Fantazje Marioligęsi z czereśniami pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie
królestwo garówJeżeli szukacie pomysłu na cały zestaw obiadowy, to polecam Wam takie trio – pieczone ziemniaczki, surówka z kapusty z suszonymi pomidorami i żurawiną oraz piersi kurczaka w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Z uwagi na to, że mięso szykujemy w pysznym sosie, świetnie też sprawdzą się ziemniaki gotowane. Pyszności 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2-3 łyżki oleju(...)mniejsze kawałki. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso, aż do ładnego zarumienienia. Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę do pieczenia i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-20 minut (należy regulować czas pieczenia w zależności od wcześniejszego podsmażenia i wielkości porcji). Patelnię z tłuszczem po smażeniu
Smaki Na Talerzupaski wzdłuż krótszego boku ciasta. Każdym paskiem wykładamy małą foremkę tak, by został kawałek do “zamknięcia” foremki. Na spód wykładamy 100 g ryby, przykrywamy kapustą kiszoną i zamykamy ciastem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 160=170 st. C. Smacznego
Kucharzyca