kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką z aromatycznymi ziołami, pachnąca owocową nutą żurawiny i dojrzewających w słońcu jabłek, to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 1kg jabłek 150g żurawiny 3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć(...)stopni i piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia, piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca
Szalona Kuchnia Ewelinyskórka). Ułożyć na cebuli. Obsypać delikatnie majerankiem i pieprzem. Na cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej - błyszczącą stroną do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości i zrumienienia skórki. W zależności od wielkości(...)formie sałatki z cebulką i jabłkiem lub w zasmażane na maśle, z dużą ilością czosnku. Jeśli lubicie kaczkę, to zerknijcie też na jeden ze starszych przepisów na pieczoną kaczkę
Codzienna kuchnia niecodziennaNajprostszy przepis na kaczkę pieczoną :) kaczka, sól, 10 śliwek wędzonych, Kaczkę oczyścić z pozostałości piór, odciąć kuper, skrzydełka. Szyje i skrzydełka można dorzucić do bulionu. Kaczkę przeciąć wzdłuż na pół, wzdłuż mostka. Oprószyć solą z obu stron. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć śliwki wędzone, na śliwkach ułożyć rozpłaszczoną kaczkę, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika(...)Włączyć piekarnik na 120 stopni. Po godzinie pieczenia, zlać tłuszcz. Nie wylewać go. Kaczkę z wierzchu polać dwiema łyżkami tłuszczu. Resztę przelać do słoiczka, przyda się na przykład do smażenia. Piec jeszcze około godziny
królestwo garówtemperaturze 180 stopni. Pokroiłam kaczkę na porcje. Podawałam ją z kładzionymi kluseczkam i , które podsmażyłam na tłuszczu wytopionym podczas pieczenia się kaczki. Do tego żurawiny i pyszny obiad można już zjeść. Smacznego! Polecam również: PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ
potrawyregionalnedotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje) Przygotowanie z pieczeniem 3 godziny Składniki na kaczkę: kaczka o wadze 1,5-2kg 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku ¼ cytryny kilka gałązek tymianku Składniki na glazurę: 2 łyżki brązowego cukru 3 łyżki miodu 150ml wina Porto(...)połówki) 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Natłuść ruszt ustawiony nad głęboką blaszką do pieczeni. Kaczkę opłucz i dokładnie osusz wewnątrz i na zewnątrz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem natnij skórkę kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał. Następnie natrzyj kaczkę dokładnie z każdej
karmelowyprawdę dość mocno zbite mięso, treściwe i ciemne, wymagające odpowiedniej obróbki cieplnej. Nie przekraczamy temp. 180 stopni, używamy najlepiej naczynia żeliwnego, to w nim kaczka będzie idealna! Ja kaczkę piekę w temp. 160 stopni C, czas jest uzależniony od jej wagi, ta na zdjęciu nie była zbyt duża nie przekraczała 2 kg, piekłam ją 2,5 godziny. Duże kaczki piekę(...)godziny. Warzywa kroimy na mniejsze elementy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornych, wlewamy 3/4 szklanki bulionu warzywnego (moje naczynie jest bardzo duże), układamy kaczkę. Do wnętrza kaczki wkładamy laskę cynamonu, 1/4 limonki, gałązki rozmarynu. Pieczemy przez 2,5 godziny w temp. 160 stopni C, pod przykryciem. Ostatnie 15 minut uruchamiamy termoobieg i zwiększamy temp do 180 stopni C. Gotowe! Pyszny tradycyjny
SMYKWKUCHNIPieczona kaczka z chrupiącą skórką jest pyszna. Ale jedząc ją w ten tradycyjny sposób, po raz kolejny stwierdziłam, że pora coś zmienić. Zamieniłam tę piękną kaczuszkę na ragu. Podana z makaronem i pangrattato czyli kruszonką z czerstwego chleba i chrupiącej skórki z kaczki zaprezentowana zostanie w zupełnie nowej odsłonie. Składniki: kaczka 1-2 szt. jabłek(...)pangrattato: 1-2 kromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu 2 gałązki świeżego rozmarynu świeży posiekany tymianek
potrawyregionalnePrzez pierwsze 80 minut kaczkę obracamy co 20 minut (w sumie 4 razy), a następnie polewamy powstałym sosem co 20 minut. Pieczemy do miękkości (mi to zajęło 2h 40min. - kaczkę piecze się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży). 3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy miód i posypujemy(...)cynamonem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Brzoskwinie wyławiamy i odstawiamy na bok. Na 20 minut przed końcem pieczenia, kaczkę polewamy sosem winnym. 4. Kaczkę przekładamy na talerz, ściągamy sznurek, polewamy kilkoma łyżkami powstałego sosu z brytfanki, posypujemy odłożonymi kawałkami brzoskwiń i podajemy np. z buraczkami (przepis poniżej) i kopytkami. Smacznego! :) Przepis na buraczki na ciepło Składniki: 4 buraki
My Culinary Artskórka powinna być lekko chrupiąca. Wystarczy, że podczas pieczenia systematycznie będziemy podlewać ją wytapiającym się tłuszczem, a wyjdzie idealnie. Składniki: ok. 2 kg kaczka 1 łyżka estragonu 2 łyżki majeranku 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 jabłka sól pieprz Dobrym dodatkiem do kaczki będzie również żurawina. 1. Kaczkę dokładnie umyć, do dużej miski nalać zimnej wody(...)minut, a następnie osuszyć. 2. W miseczce przygotować mieszankę z oliwy i ziół. Osuszoną kaczkę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie rozprowadzić mieszankę z oliwy i ziół. Kaczkę w marynacie odłożyć do dużego rondla w której kaczka będzie pieczona i odstawić na noc do lodówki. 3. W dniu pieczenia kaczki piekarnik rozgrzać
Apetyczna babeczkamniejszym palniku, podlewając wodą (do miękkości) i uważając, by się nie przypaliło. Zakrywamy wlot do wnętrza kaczki folia aluminiową. W brytfance roztapiamy łyżkę tłuszczu kaczego lub gęsiego, umieszczamy napełnioną farszem kaczkę i wstawiamy garnek do piekarnika nagrzanego do 220*C. Pieczemy w tej temperaturze, ok. 1 godziny. W trakcie podlewamy 1/2 szklanki wina(...)czasie dodajemy resztę wina, posypujemy czosnkiem, garnek przykrywamy i pieczemy kolejną godzinę, tym razem w temp. 200*C. Ja piekłam na termoobiegu . Po dwóch godzinach pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika. Ze środka wybieramy łyżką nadzienie, umieszczamy je w garnku z podsmażonym nadzieniem, które nie zmieściło się do kaczki. Ja swoją kaczkę pokroiłam na mniejsze kawałki, posoliłam jeszcze lekko każdy kawałek
Smaczne Zdroweananas, sos, 23,90 zł Obydwie sałatki są wyśmienite, chrupiące i orzeźwiające. Sałatka Goi Tron z krewetkami Sałatka Bun kaczka Na naszym stole pojawia się teraz Udon z pieczoną kaczką, czyli aromatyczna zupa z grubym makaronem(...)pszennym udon, pak choy i lekko kwaśnym bulionem (24,90 zł). Była doskonała! Dawno nie jadłam tak smaczniej zupy. Udon z pieczoną kaczką Teraz czas na drugie dania. Kaczka Cesar Roll to luzowana kaczka, placki pszenne, ogórek, Kim Chi, łodygi lotosu, zielony ogórek, świeża kolendra i pachnotka (35,90 zł). W zestawie są podawane dwa sosy: słodki sojowy
Kulinarne przygody Gatitystopni Celsjusza. Piec około 2 godzin. Pierwszą godzinę piec bez podnoszenia pokrywki, następnie przewrócić kaczkę na drugą stronę, ponownie przykryć pokrywą i dalej piec. Jednak w drugiej godzinie pieczenia kaczki co jakieś 10 - 15 minut podnosimy pokrywę i polewamy mięso sosem z dna naczynia tak, by kaczka po upieczeniu nie była sucha. Ta druga godzina jest trochę umowna, ponieważ(...)czas pieczenia zależy od kaczki trzeba piec tak długo, aż mięso będzie dobrze odchodzić od kości i będzie odpowiadało nam stopniem miękkości. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Absolutnie jeszcze nie kroimy, tylko układamy kaczkę piersiami do dołu (w ten sposób do kaczych piersi spłyną soki z mięsa) przykryć pokrywą i odstawić na około 15 minut, aby buzujące w mięsie
Ciastka - domowe słodkościPana męża mogę już wymyślać. Wymyśliłam więc i upiekłam cypryjskie pity. Chętnie bym je nadziała baraniną jak Grecy swoje suvlaki, ale niestety. Miałam jeszcze resztę pieczonej kaczki, więc nadziałam je pieczoną kaczką i świeżymi warzywami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Nawet najmłodszej bardzo smakowało. Upieczecie pity szybciej niż Wam się wydaje(...)Odstawcie na około 10 minut, aby się lekko napuszyły. Nagrzać kamień w piekarniku, lub włóżcie blachę, aby osiągnęła temperaturę 220 stopni. Na rozgrzany kamień kładźcie placuszki pity. Piec należy około 10-15 minut do delikatnego przyrumienienia. Pity podczas pierwszych 5 minut powinny gwałtownie urosnąć. Upieczone wyjąć na kratkę ... można po lekkim przestygnięciu od razu zabierać się za jedzenie. Powodzenia. Przepis
Piekarz-Kucharz-Garkotłukfolią aluminiową, którą zdejmuję w połowie pieczenia. Moja kaczka piekła się 1h i 25 min. Co jakiś czas przewracałam ją i polewałam powstającym sosem. Do kaczki nie dodałam żadnego tłuszczu. Sos powstał z jej własnego wytopionego tłuszczu oraz z owoców. Kaczka smakuje wybornie! Smacznego! Artykuł Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaUrabiamy starannie i powoli na jednolitą masę, dodając w międzyczasie: roztrzepane 1 duże jajko, resztę soli, pieprz, gałkę muszkatołową i majeranek, a także 4-5 łyżek tłuszczu wytopionego podczas pieczenia kaczki. Dno i boki niedużej foremki (o pojemności ok. 1 litra) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą. Umieszczamy w niej masę pilnując, aby dokładnie i jednolicie wypełniała formę – wewnątrz(...)gallery-85 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-85 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Wątróbkę dusimy na maśle z cebulą Surowy boczek mielimy (siekamy) Mięso z kaczki pieczemy Wszystkie składniki po zmieleniu mieszamy Przygotowanie formy Formę wypełniamy masą Pasztet pieczemy najpierw pod przykryciem Na koniec dopiekamy od góry Pasztet z kaczki Post Pasztet z kaczki pojawił się poraz
Kulinarna Pokusa