data naszych miesięcznic, to wyjdzie na to, że kaczka w pomarańczach uświetniła sobą aż 4 ważne daty. Udostępnij Kaczka w pomarańczach – składniki 1 kaczka (ok. 2kg) 2 pomarańcze 1 jabłko 2 łyżki majeranku sól i pieprz do natarcia kaczki 1 / 2 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kaczkę dokładnie umyć, obficie natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem – zarówno(...)kaczka, wlać 1 / 2 szklanki wody, wyłożyć resztę obranych cząstek pomarańczy, położyć kaczkę piersią do góry. Wstawić do nagrzanego do 160 o C piekarnika, piec z termoobiegiem 2,5 godziny . Podczas pieczenia w takiej temperaturze kaczki nie trzeba ani odwracać, ani polewać. Po upieczeniu kaczka w pomarańczach powinna przez 5 minut postać w temperaturze pokojowej. Podawać ją w całości
niecodziennikparyŻurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie(...)Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree
karmelowyPasztet z kaczki pieczonej bez dodatku „obcego mięsa czy tłuszczu. Tylko mięso kaczki, wątróbka kacza oraz tłuszcz z kaczki. Do przygotowania pasztetu „wyciśniemy z kaczek wszystko”, nic się nie zmarnuje. 3 kaczki – około 5,5 kg, 1,5 łyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonych goździków, 1,2 kg wątróbki kaczej, 6 jajek, 1,5 suchej kajzerki, sól, imbir mielony(...)lekko rozbełtać. Dodać do masy mięsnej i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. Zostało nam trochę sosu z pieczenia kaczek, nie wylewajmy go. Przyda się do gotowania kasz czy jako dodatek do sosów. Należy
królestwo garówTosty z awokado i jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie(...)Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree
karmelowyRęczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda kaczka – skórkę cieniutką i wypieczoną jak najlepsze chipsy. Ze specjalną dedykacją dla mojego ‘teścia’ – smakosza tego zacnego drobiu Kaczkę oczyszczamy ze zbędnych nadmiarowych kawałków skórki, płuczemy pod bieżącą wodą, szczególnie w środku(...)piersi, po czym przewracamy kaczkę na brzuch. Podajemy od razu. Razem z kaczką można upiec w folii aluminiowej 3-4 buraczki, jadalne kasztany albo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa
Karo in the KitchenPierś kaczki z tymiankiem z sałatką z kaszy gryczanej i sałaty z dodatkiem soku z pomarańczy. Kacza pierś z tymiankiem. Kaczka… kto nie lubi kaczki? To naprawdę pyszne mięso. I nie prawdą jest, że robi się go trudno. Wystarczy przestrzegać reguł, które są w tym wpisie, wtedy zawsze się udaje i jest pyszna. Trzeba zapomnieć o długim pieczeniu, kaczka musi(...)Wielkanoc, czy inne Święta, czy też uroczystości, potrawa jest elegancka i smaczna. Przygotowywanie smażonej, czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: kaczka smażona z kolorowym pieprzem. Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynamy smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI I PIGWĄ to doskonały przepis na... Artykuł Kaczka pieczona z jabłkami i pigwą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsmaku. Piekłam prawie 45 minut dłużej niż w przepisie, kaczka była ładnie upieczona, ale zdarzały się jeszcze miejsca gdzie tłuszcz nie do końca się wytopił, mimo, że przed pieczeniem kaczkę ponakłuwałam w najbardziej tłustych miejscach. W trakcie pieczenia co 30 minut ptaka odwracałam. Może tak to wygląda, ale skórka nie jest spalona - to marynata. Warto upiec - smaczne! Zacznijcie przygotowania(...)zamarynowaną kaczkę wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 230°C (termoobieg) na kracie ułożonej na blaszce na 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę pieczenia do 170°C (termoobieg) i pieczemy kaczkę przez 1,5 godziny (moja piekła się dłużej). Możemy w trakcie pieczenia smarować kaczkę sosem. Smacznego
Stare Garyfarszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag, które powinny pomóc. Składniki dla 4 osób: 1 kaczka(...)wyciągnąć palcami nadmiar tłuszczu, odciąć kuper. Wszystkie przyprawy wymieszać. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i w środku. Ułożyć w naczyniu, przykryć. Odstawić na 12 godzin do lodówki. Pół godziny przed pieczeniem kaczkę wyjąć z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Przygotować nadzienie. Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę
Pełny talerzPIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ(...)jabłkami i pomarańczami Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości. SKŁADNIKI : 1 kaczka o wadze
Moja Książka Kucharskaprzepis na kaczkę glazurowaną miodem , której smak wzbogacony jest orientalną nutą. Poprzez obecność miodu i sosu sojowego w użytej glazurze piecze się ona na dość ciemny kolor, ale nie należy się tym sugerować i skracać czasu pieczenia. Składniki na kaczkę glazurowaną miodem 1 kaczka (ok. 2,5 kg) 1 jabłko 1 pomarańcza 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu(...)pieprzem. Posmarować pierwszą warstwą glazury, kolejne warstwy nakładać dopiero po wyschnięciu poprzednich. Na koniec do środka kaczki włożyć kawałki jabłka oraz pomarańczy, spiąć otwory wykałaczkami. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego (piersią do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec 30 minut . Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 o C , kaczkę odwrócić i piec przez
niecodziennikparypomarańcze. Idealnie dodały jej soczystości i delikatnego, lekko słodkiego aromatu. Mięso postanowiłam przyprawić ostrą papryką, majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. To był strzał w dziesiątkę! Dokładnie taką samą kaczkę będę piekła na Wielkanoc 😊 Dzisiaj przepisem dzielę się z Wami, bo naprawdę jest tego wart 😊 Składniki: 1 kaczka o wadze około 2 kg 2 lekko czubate łyżeczki soli 3 łyżeczki majeranku(...)nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 2 - 2,5 godziny. Mięso polewać często sosem, który stopniowo powstaje podczas pieczenia. Dzięki temu kaczka nie będzie sucha. W połowie pieczenia kaczkę można oblać 1 szklanką gorącej wody. Wtedy skórka stanie się bardziej chrupiąca. Tak upieczona kaczka wspaniale smakuje z drożdżowymi pyzami gotowanymi na parze. Pieczecie kaczkę na Wielkanoc
Codzienna kuchnia niecodziennaUtrzyj w moździerzu lub miseczce skórkę z pomarańczy z tartym imbirem i czosnkiem. Natrzyj pastą kaczkę od środka. Włóż do kaczki kawałki pomarańczy i zamknij otwór wykałaczkami, albo zaszyj. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw kaczkę piersiami do góry. Piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne pół godziny. Krok 4 W międzyczasie(...)kaczki. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Gdyby kaczka za nadto się przypaliła, przykryj ją srebrną folią. Krok 6 Wyjmij z piekarnika, znowu dokładnie posmaruj glazurą, przykryj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie możesz pokroić kaczkę. Jeśli zostało ci trochę glazury, rozrzedź ją wodą i podawaj jako sos do kaczki. Smacznego! Artykuł Obiad na niedzielę: Glazurowana, pieczona
Niedzielny kucharznaciowy i kapustę pekińską drobno pokroić. Z warzywami mamy dwie opcje - w przypadku kiedy chcemy je gotować na parze możemy seler czy marchewkę np. przesmażyć delikatnie na tłuszczu z pieczenia kaczki, ale możemy je również po prostu dodać do farszu i wymieszać z posiekanym mięsem kaczki. Jeśli farsz jest za suchy dodajmy troszkę bulionu warzywnego! Przygotujmy ciasto na wontony - używaliśmy(...)parowarze - my tak często robimy - włączamy parowar na 5-7 minut i pierożki są gotowe! Dobrze smakują podane z sosem słodko-kwaśnym czy ostrym na bazie chili! Smacznego :) *Naszą kaczkę piekliśmy w żeliwnym garnku, który po wyłączeniu piekarnika zostawiliśmy w piekarniku do wystudzenia - kaczka idealnie nam doszła! Była cudnie miękka i aromatyczna
Plate of Joy