Kaczkę piekliśmy już wiele razy. Ale właściwie nigdy nie zanotowałam przepisu na takie najzwyklejsze, tradycyjne pieczenie. A więc tym razem, przepis na kaczkę pieczoną bardzo tradycyjnie, za to z dużą ilością czosnku i majeranku. Warto użyć jak najlepszego majeranku. Majeranek, którego użyłam, został przywieziony z Grecji i jest niezwykle aromatyczny. Kaczka była polewana najpierw piwem Perła(...)plecy ( piersiami do góry), przez kolejne 20 - 30 minut piec przykrytą, a następnie piec kolejne 1,5 godziny już bez pokrywki. Po zdjęciu pokrywki polewać kaczkę co jakiś czas piwem. Podawać z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi i oczywiście pysznymi, pieczonymi kartoflami, które znakomicie trzymały nasz ruszt. I oczywiście polewać znakomitym sosem z pieczenia.Smacznego
Stare GaryPieczona kaczka z jabłkami to jedno z tradycyjnych dań kuchni staropolskiej. Będzie idealne na elegancki świąteczny jesienny lub zimowy obiad. Kaczkę możemy też nadziać farszem przygotowanym z kaszy, jabłka i żurawiny. Wtedy będziemy mieć kompletne danie, wystarczy dodać tylko jakąś jarzynkę, nas przykład czerwoną kapustę na ciepło i gotowe. Pieczona kaczka z kaszą gryczana(...)dusimy razem, aż jabłka zmiękną. Dodajemy ugotowaną kaszę, dokładnie mieszamy i przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Kaczkę nadziewamy farszem i spinam wykałaczkami. Ja piekłam kaczkę w garnku rzymskim, więc przez 30 minut moczyłam go w zimnej wodzie. Jeśli będziecie piec mięso w naczyniu żaroodpornym, wkładamy je do nagrzanego piekarnika
Kulinarne przygody Gatityprzedstawiam przepis, dzięki któremu kaczka zawsze wyjdzie przepyszna. Kaczka pieczona w całości, nadziana pomarańczami i w trakcie pieczenia polewana sosem miodowo-pomarańczowym, dzięki któremu kaczka wyjdzie rumiana, soczysta i po prostu pyszna. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej (1 kaczka) Składniki: 1 kaczka średniej wielkości sól, pieprz 1 łyżka suszonego estragonu(...)duck breast side up, pour perapred sauce and bake for another 1 1/2 to 2 hours, sprinkling with sauce from time to time until golden brown. Serve! Enjoy! Artykuł Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej / Roast duck with orange-honey glaze pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyminiony weekend zaszaleliśmy: na stół wjechała pieczona kaczka wypchana aromatycznymi jabłkami. Przyzwyczajeni do kurczaka lub indyka nie bardzo wiedzieliśmy czego spodziewać się po upieczeniu kaczki - czy będzie nam smakowało kacze mięso, czy w ogóle pomysł napychania jej jabłkami jest dobry, czy ptak za bardzo się nie wysuszy w piekarniku. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Po prostu(...)przez około 2 godziny. 6. Godzinę przed końcem pieczenia dokładamy na blachę umyte ziemniaki. 7. W trakcie pieczenia co jakiś czas wyciągamy z pieca kaczkę i polewamy ją tłuszczem, który się z niej wytapia. Pieczoną kaczkę podajemy na półmisku otoczoną pieczonymi ziemniakami. Odkrawamy dla każdego porcje: udko, pierś ze skrzydłem, żebra - co kto lubi :) Smacznego
W kuchni Katiekurczaki, gęsi czy indyki, że o kaczce nie wspomnę. Posiadam jednak w rodzinie fanów niewinnych, złocistych kaczuszek otoczonych jabłkami i czasem, chcąc zrobić im przyjemność i zaspokoić wewnętrznego feedersa, piekę kaczkę. Kaczka z jabłkami była przyczyną pierwszej mojej awantury kuchennej. Pamiętacie mojego byłego? Uważał on, że jest najmądrzejszy na świecie, jest najbardziej genialnym szefem kuchni, a prawie czarne na wierzchu(...)rozcieramy w moździerzu lub blenderze. Powstałą mieszanką nacieramy dokładnie kaczkę i odstawiamy na 2-3 h. Do kupra kaczki wkładamy trochę jabłek ze śliwkami i możemy piec. Ja do pieczenia kaczki użyłam blachy ze stelażem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, kaczkę kładziemy na stelaż i wlewamy do foremki szklankę wody. Pieczemy 90 min. Co 30 min polewamy płynem, który mamy
ladykitchenwykorzystanie słodkiego, jabłkowego wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki jako sosu. Przepis obejmuje 3 piersi, jednak śmiało można go wykorzystać do upieczenia całej kaczki. Należy wtedy zamiast obkładać nadziać jabłkami oraz wydłużyć czas pieczenia. Gotowe! Smacznego! Kaloryczność porcji pieczonej kaczki bez skóry 100 g = około 250 kcal
IzaGotujeKaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona, ale warta każdej minuty oczekiwania. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad. Przepis jest prosty. Kaczkę należy tylko mocno wymasować z przyprawami, a w czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem i kilka razy(...)godzinę i 30-45 minut. W czasie pieczenia często podlewać sosem, uzupełnić wino i kilkakrotnie obrócić. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika odstawić. Pozostałe jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub na cząstki. Na patelni stopić pozostałe masło, skarmelizować cukier, podsmażyć jabłka. Ułożyć na kaczce i wokół. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami. Smacznego
Pełny talerzDziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z syropem klonowym i octem balsamicznym. Jest obłędna(...)wbrew pozorom bardzo łatwa w przygotowaniu Piersi z kaczki można zamarynować dzień wcześniej, następnie krótko obsmażamy i dopiekamy w piekarniku. Buraki zapiekamy w syropie klonowym w piekarniku, prażymy orzechy, przygotowujemy pomarańczę i dressing i gotowe! Jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą (2 porcje) Składniki
karmelowyKaczka smażona jest u nas ostatnio kilka razy w miesiącu. Przygotowywanie smażonej , czy też pieczonej kaczki opanowałam do perfekcji. Polecam kilka przepisów na dania z kaczką: Majonezowe roladki z botwiną i kaczką Kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona z sokiem pomarańczowym Kacze piersi zaczynam smażyć na zimnej patelni, wtedy tłuszcz wytapia się ze skórki całkowicie, skórka pozostanie(...)rumiana. Kaczkę najpierw doprawiamy suszonym tymiankiem, skrapiamy sosem sojowym, odrobiną sosu tabasco i sporą ilością rozgniecionego nożem czarnego i kolorowego pieprzu, kaczkę zostawiamy na pół godziny aby się zamarynowała. Następnie każdą kaczą pierś obsmażamy 5 minut z jednej strony od skóry, odwracamy i smażymy ok. 3 minuty ściągamy piersi kacze i zostawiamy aby mięso odpoczęło. Kacze piersi nie można przesmażyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaszej kuchni często gości kaczka, z której robimy wiele potraw. Tym razem zdecydowaliśmy się na przygotowanie wywaru z kości kaczki . Aby nadać mu wyjątkowego smaku, najpierw podpiekliśmy w piekarniku surowe kości, które potem długo gotowały się z warzywami i przyprawami. Wywar z pieczonych kości kaczki charakteryzuje się nieco ciemniejszą i bardziej mętną barwą, ale wynagradza to głęboki smak(...)wywar z pieczonych kości kaczki 1 korpus z kaczki kości z udek kaczki oraz skrzydełek 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 kawałek selera 2 łodygi i liście selera korzeniowego (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca sól, pieprz do smaku szczypta kardamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Korpus kaczki oraz kości z udek
niecodziennikparymięsa kupionego w sklepie ZAWSZE ściagam skórę, tak nauczyło mnie 12 lat spędzonych we Włoszech- każdy lekarz na tamtejszym terenie poleca ściągać skórę, szczególnie z kury, gęsi, kaczki. Kaczka Honoraty nie była nafaszerowana chemią, więc obrałam kosteczki łącznie ze skórą.Zmieliłam w maszynce do mięsa i dodałam na koniec wszystkie jarzynki z rosołu i sucha bułkę. Tak zmielone, przełożyłam(...)kuleczki. We Włoszech nie smaży się kotlecików, ale ,albo się je dusi w salsie pomidorowej ,albo się je piecze w piekarniku. Ja postanowiłam zrobić w piekarniku, gdyż kulki te, zostaną włożone do naszego rosołku ,na sekundkę przed serwowaniem. Do pieczenia tychże kuleczek mięsnych użyłam brytfanny FLORINA . Wszystkiego o magicznej brytfannie dowiecie się BRYTFANNA TUTAJ Brytfanny tej nie użyłam przypadkowo
Z Kuchni Do KuchniSłodki i soczysty granat w połączeniu z orzeźwiającą miętą stanowią doskonałe tło dla treściwych pieczonych filetów z kaczki. Niecodzienne a proste danie. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak upiec filety z kaczki Kaczka to chyba najwdzięczniejszy kulinarnie drób. Mięso jest zwarte, soczyste o wiele bardziej aromatyczne niż kurczak i łatwe w obróbce. Trzeba tylko(...)minutę. Krok 3 Przełóż filety wraz z patelnią do piekarnika. Piecz 15 minut jeśli mięso ma być średnio wypieczone, czyli różowe w środku. Po 18 minutach będzie dobrze wypieczone. Wyjmij filety z piekarnika, zawiń w folię aluminiową i odstaw na 10 minut. Krok 4 W czasie kiedy piecze się kaczka, przygotuj komosę. Zalej ziarenka dużą ilością gorącej wody. Nie przejmuj
Niedzielny kucharzPrzepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty. Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania(...)termoobiegiem i pieczemy ok. 1 godz. i 20 minut. Od czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Na końcu można na 2 - 3 minuty włączyć opcję grilla, żeby skórka była złota i chrupiąca. Nasze pyszne udka z kaczki pieczone z żurawiną i rozmarynem w soku
KorniszonkiPrzepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty. Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego . Składniki potrzebne do przygotowania(...)termoobiegiem i pieczemy ok. 1 godz. i 20 minut. Od czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Na końcu można na 2 - 3 minuty włączyć opcję grilla, żeby skórka była złota i chrupiąca. Nasze pyszne udka z kaczki pieczone z żurawiną i rozmarynem w soku
Gotujemy i jemy