Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno(...)tarce o dużych otworach. Placek pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm. Wymieszać jabłka z plackiem, solą i cynamonem. Wypełnić kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra zostanie nienaruszona. Ja tym razem nadzienie upchałam, właśnie aby powstało pękniecie a nadzienie wydostało się na zewnątrz. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować
królestwo garówsolą a następnie majerankiem. Majeranek jest tutaj dominującą przyprawą i nie należy go oszczędzać. Niech kaczka pięknie pachnie. Do środka tuszki wcisnęłam trochę soku z cytryny. Tak przygotowaną kaczkę można piec od razu, ale ja zawinęłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na kilka godzin. Można nawet zostawić na całą noc. W tym czasie przygotowałam jabłkowy farsz, którym nadziałam(...)Teraz jest czas na obłożenie kaczki jabłkami. Do brytfanki włożyłam jabłka. Rozłożyłam je dookoła kaczki. Brytfankę przykryłam i wstawiłam ponownie do piekarnika na około 30 minut. Moją kaczkę piekłam 2 godziny. Piekarnik wyłączyłam. Nie wyjmowałam brytfanki. Zostawiłam na 10 minut. Po wyjęciu kaczkę przełożyłam na półmisek. Dookoła ułożyłam upieczone jabłka. Teraz już tylko można kaczkę pokroić i delektować
Kuchnia u Krysiaromat unoszący się znad świątecznego stołu. Miejsce 2: Schab długodojrzewający Grudzień potwierdził, że wiele osób ceni sobie własne wędliny. Po szynce najpopularniejszym przepisem był schab długodojrzewający. Miejsce 3: Kaczka pieczona z jabłkami Ostatnio kaczkę można było kupić w fajnych cenach w dyskontach. Nic więc dziwnego, że szukaliście jak ją przyrządzić:) Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynek Znakomity pomysł
Jakugotujesz.plKaczka przygotowana według mojego przepisu jest smaczna i łatwa w przygotowaniu. Mięso pieczone z owocami nabiera delikatnego, lekko słodkawego posmaku, natomiast skórka jest chrupiąca. Mój przepis na kaczkę z owocami i miodem jest rewelacyjny. Polecam. SKŁADNIKI : 1 duża kaczka 1 pomarańcz, jabłko 1/2 część cytryny 2 gruszki do nacierania - sól, pieprz odrobina chili odrobina majeranku(...)miodu 1 cebula do pieczenia PRZYGOTOWANIE : Kaczkę myjemy i przyprawiamy, na koniec polewamy miodem i nacieramy całe mięso. Owoce myjemy, wycinamy gniazda nasienne, cytrynę obieramy, wszystko kroimy w ćwiartki. Nadziewamy kaczkę. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania, obok układamy ćwiartki cebuli i resztę owoców. Przykrywamy naczynie i pieczemy kaczkę 1 godzinę lub troszkę więcej, w temperaturze
Kulinarne Fantazje MarioliPieczona pierś z kaczki to produkt niedoceniany, ale również produkt, którego wielu się „boi”. Niesłusznie – dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski(...)czasie kroimy jabłko w nieduże kawałki, by pasowały do szaszłyków. Karmelizujemy je z miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je również przyrządzić na grillu. Smacznego
MarcinChefczas do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą. Po 40-45 minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia
MarcinChefmargaryny lub oblewamy olejem. Odstawiamy na min. godzinę. Ja wyznaję zasadę, że do takich mięsnych spraw trzeba się solidnie przygotować, więc u mnie leżakowanie trwa min. 12 godzin. Pieczemy kaczkę w przykrytym naczyniu ok 1,5 h w temp 200 stopni lub wyższej. Pod koniec pieczenia odkrywamy i włączamy termoobieg lub jak ja to uczyniłam - wyjęłam kawałki mięsa(...)odda potem. Martwiły się inne kaczki: "Co będzie z takiej dziwaczki?" Aż wreszcie znalazł się kupiec: "Na obiad można ją upiec!" Pan kucharz kaczkę starannie Piekł, jak należy, w brytfannie, Lecz zdębiał obiad podając, Bo z kaczki zrobił się zając, W dodatku cały w buraczkach. Taka to była dziwaczka
Karczma HonoriettyMadzia od jakiegoś już czasu mówiła, że pieczoną kaczkę musimy zrobić. No i mówiła i mówiła, a ja nie bardzo cokolwiek sobie z tego robiłem. Bo wiadomo, że każda decyzja musi odczekać, nabrać ważności urzędowej, potem jeszcze trzeba za i przeciw przedyskutować, przepis opracować... I tak minęło kilka miesięcy. Aż wreszcie Madzia, któregoś dnia wraca do domu i radośnie(...)czyli na kilka minut zalewamy wrzątkiem). Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę wzdłuż na pół i też w cienkie plasterki. Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki smażymy warzywa: Na woku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. Cebulę, czosnek i marchew wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Energicznie mieszamy aż marchewka się trochę poddusi. Oddzielamy pół porcji startego imbiru
Marder&Marder ManufactureChoć kaczkę pieczoną uwielbiam to bardzo rzadko przyrządzam samą pierś. Jej mięso jest dla mnie za suche i zbyt zawiłe. A może raczej było dopóki jadłam ją tylko w formie wypieczonej... zbyt wypieczonej. Odkąd za sprawą Mamy miałam okazję spróbować fileta kaczki krótko pieczonej, różowiutkiej - to już chyba innej nie zjem. Przyrządzenie jej w takiej formie chodziło(...)Następnie od strony mięsa - chwilę krócej, ale na tyle długo by mięso się zamknęło. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia, skórą do góry pieczemy ok. 15 - 20 minut w temp. 150 stopni. Zanim pokroimy kaczkę dajemy jej odsapnąć po wyjęciu z piekarnika. No pychota po prostu. Mięso mięciutkie, delikatne, a dzięki tej kompozycji przypraw użytej do zamarynowania kaczki
Kuchnia po mojemuKaczkę pieczoną z jabłkami bardzo często podaję na różnych uroczystościach rodzinnych, jest smaczna i soczysta, polecam. Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 3 kwaśne jabłka 0,5 litra soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki oleju 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz 1 łyżka tartej skórki pomarańczowej 1 łyżka płynnego miodu Solanka do moczenia kaczki(...)przygotowanymi jabłkami, spinamy wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywą, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę pod przykryciem, kolejne 1,5 – 2 godziny bez przykrycia. W trakcie pieczenia polewamy kaczkę sokiem wyciśniętym z pomarańczy
Bajeczna Kuchniamiękkości. Mięso musi być całkowicie zanurzone w tłuszczu. Gotowe mięso wystawić z piekarnika. Temperaturę w piekarniku zwiększyć do 200 stopni. Nogi kaczki wyjąć z tłuszczu, zlać tłuszcz. Nogi ułożyć z powrotem w naczyniu, skórką do dołu i piec jeszcze przez około 10 minut, przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. W międzyczasie(...)wrzącej osolonej wody wrzucić pokrojone w grube plastry ziemniaki i gotować przez około 5 minut. Odcedzić i osuszyć. Na duży ogień wstawić patelnię, wlać trochę odlanego wcześniej tłuszczu po pieczeniu kaczki. Na gorący tłuszcz wrzucić ziemniaki, dodać poszatkowane liście rozmarynu, doprawić solą i pieprzem, ziemniaki zrumienić. Confit z kaczki, zarówno nóżki, jak i filety świetnie smakują z tak przygotowanymi ziemniakami
Pociąg Do KuchniJuż całkiem dawno temu prezentowaliśmy dość typowy przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami . Oczywiście bardzo smaczną, ale z naszego punktu widzenia chyba niespecjalnie oryginalną. Tymczasem pojęcie „kaczka z jabłkami” jest w rzeczywistości bardzo pojemne i warto poszukać ciekawych alternatyw. Przede wszystkim więc, wcale nie musi być ona pieczona – tym razem kaczkę usmażymy. Po drugie, forma podania jabłek też(...)jeśli jeszcze tylko udekorujecie je czymś zielonym przy podaniu, to również całkiem nieźle wyglądające Kaczka z jabłkami inaczej 2017-03-22 14:17:36 Kaczka z jabłkami „inaczej” - smażona, podana z musem jabłkowo-ziemniaczanym i syropem jabłkowym. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnej wersji pieczonej. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 filety z kaczki (po ok. 250g) kilka cienkich plastrów wędzonego boczku
Kulinarna Pokusawygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu. W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę i upiec placki mandaryńskie .Białe części dymki ponacinać na długości 2,5cm ,tak gęsto jak to możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie. Powstałymi cebulowymi pędzelkami smarujemy placki sosem. Placki z kaczką po pekińsku jada się(...)palcami. Sos śliwkowy. Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę. W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki. Składniki: 6 dużych śliwek lub 12 węgierek bez pestek 4 -5 łyżek konfitury morelowej 4 łyżki
Kulinarny karnet ChristopheraBardzo smaczny ,świetny na kanapki. Pasztet powstał na bazie pieczonej kaczki. Składniki 800 g pieczonego mięsa z kaczki (ze skórą) 100 g żołądków drobiowych (z kaczki) 100 g serc drobiowych (z kaczki) 100 g wątróbki drobiowej (z kaczki) cebula 100 g pieczarek 2 bułki wrocławskie 750 ml mleka skórka z 1/2 cytryny 2 łyżki masła 150 g surowego(...)solą i pieprzem . Mięso kaczki oddzielamy od kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy
R'n'G KitchenKaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów. Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku. Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)zebrać nadmiar tłuszczu powstałego z kaczki, dodać resztę ziół, zalać winem, piec pod przykryciem kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucić kasztany, dodać ocet balsamiczny oraz masło. Piec kolejne 30 minut doglądając kaczki. Jeżeli mięso nie będzie jeszcze odpowiednio kruche pozwolić mu na dłuższe pieczenie pod kontrolą. (Uwaga -około 20 minut przed końcem odkryć naczynie, by mięso się przyrumieniło
Wino Francja Kuchnia