około 2kg 3,4 kwaśne jabłka 4 ząbki czosnku Garść suszonej żurawiny 1/3 szklanki oleju Łyżka miodu Łyżeczka soli ziołowej, majeranku ½ łyżeczki pieprzu Kilka kulek jałowca Dzień przed pieczeniem myjemy kaczkę oraz marynujemy. Mieszamy olej z miodem, przeciskamy do tego czosnek oraz dajemy przyprawy takie jak sól, pieprz, majeranek i jałowiec. Dokładnie nacieramy kaczkę z każdej strony(...)przygotowaną wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Często podlewamy ją powstającym sosem. Po godzinie dokładamy dookoła kaczki pozostałe jabłka i zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Pieczemy kolejną godzinę podlewając kaczkę. Kaczkę podajemy w całość. Powstały, podczas pieczenia sos, przelewamy do garnka oraz podgrzewamy lekko. W 1/4 szklance wody rozpuszczamy łyżkę mąki. Zabielamy sos uważając by nie powstały grudki
Kolizje Smakówstałe wszedł do naszego menu. Lekko zmodyfikowałam przepis, ponieważ pomarańcze dodane do mięsa na początku pieczenia potrafią się nieco przypalić. Część z nich proponuję dodać w połowie pieczenia. Kaczka w pomarańczach z imbirem udka i skrzydełka kacze 2-3 pomarańcze 2 jabłka 2 cytryny spory kawałek świeżego korzenia imbiru 3 cebule 500 ml wody 2 łyżki miodu 100 g rodzynek(...)jednej godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po upływie danego czasu, dołożyć resztę cytryny i jabłka pokrojone w ćwiartki oraz pomarańcze pokrojone w plasterki. Piec kolejną godzinkę, aż mięso będzie miękkie i zrumienione. Kaczka w pomarańczach z imbirem By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Kaczka w pomarańczach z imbirem
Pieguskowa Kuchniasmażona i zapiekana kaczka budzi niejaki lęk u wielu domorosłych kucharzy. Ale nawet jeśli nie macie z tym doświadczenia i dostatecznego wyczucia, na początek postąpcie po prostu zgodnie z instrukcjami w przepisie. Zapraszamy również do lektury naszego poradnika na temat obróbki kaczki Kaczka na czerwonej kapuście 2016-03-05 01:18:24 Znana i lubiana smażona kaczka na czerwonej kapuście(...)potrzeby również nieco wody. Pod koniec duszenia kapusty przygotowujemy kaczkę. Usuwamy ewentualny nadmiar skóry, a pozostałą nacinamy głęboko, ukośnie w kratkę. Solimy, posypujemy pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy nieco oliwy – więcej jeśli kaczka jest chuda, mniej jeśli ma pod skórą dużo tłuszczu. Kaczkę podsmażamy dość intensywnie najpierw przez 3 minuty od strony
Kulinarna PokusaKaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,1kg) 1 łyżeczki suszonego tymianku 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki masła sól pieprz olej Farsz: 500g wątróbki drobiowej 200g mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 cebula(...)doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. 3. Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do rękawa, na wierzch kaczki położyć masło i związać rękaw z obydwu stron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 130-140 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypanierce Kotlety w płatkach kukurydzianych Kotlety z marchewką i ryżem Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki
Aga w kuchnisolą z każdej strony, odkładamy na 12 godzin do lodówki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, skórą do dołu, dodajemy przyprawy, cebulę i czosnek, wlewamy olej i przykrywamy naczynie. Pieczemy kaczkę w piekarniku 2 godziny aż będzie bardzo miękka. Z ud ściągamy skórę a mięsko rozdrabniamy widelcem. Do garnka wlewamy sok oraz wywar z kaczki, zagotowujemy i zagęszczamy odrobiną zasmażki(...)pietruszki i ziemniaka pieczemy na oleju chipsy. Na talerz nakładamy sos wiśniowy oraz pomarańczowy, porcję kaczki, chipsy, dekorujemy kawałkami pomarańczy i pomidorkami. Podajemy. Smacznego. Przepis bierze udział konkursie #olejKonwenanse #OlejWkopolski
Kulinarne Fantazje Mariolirzodkiewką Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki
Ola la LCHFniedoróbki, bo mogłaby to być prawdziwa kulinarna perełka. Zamiast zupy rybnej zdecydowaliśmy się na wołowe flaczki – poprawne, ale twarde i podane w temperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem później na tych, którzy wybrali kaszkę pieczoną z jabłkami i otrzymali(...)jest smaczna. Patrzyliśmy na to znad talerzy, na których podano nam niezbyt okazały filet z kapustą czerwoną twardą i grubo krojoną ( a może rąbaną ). Zdumiała nas też kalkulacja: pół kaczki kosztuje tu 25 zł, a filet 24 – czyli cała reszta do piersi kosztuje tu tylko złotówkę. Kaczka, jak to kaczka – smaczna, ale bez fajerwerków. W karczmie znajdziecie też stoisko
Smaki EwyZapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gryczane kotlety także i Wam bardzo się spodobały, dlatego dzisiaj mamy dla Was kotlety z pęczaku. Nam towarzyszyły do pieczonej kaczki, polane naturalnym sosem wytworzonym podczas pieczenia drobiu smakowały wyśmienicie. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoją opinią. Składniki 100 g pęczaku (lub 250 g ugotowanego) 200 g bułki tartej 1 1 / 3 szklanki mleka 2 jajka
niecodziennikparyśliwkowy idealnie pasuje do pieczonej kaczki. Można go też podawać do pieczonych udek kurczaka. Jest lekko słodki i kwaskowy, pachnący śliwką i pomarańczą. Składniki: • 3/4 szklanki śliwek suszonych • 2/3 szklanki białego wina • 2/3 szklanki soku pomarańczowego • 1 łyżka cukru • 1/2 szklanki wody • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Śliwki
To co kochamcoś bardziej wykwintnego np. jakaś pieczona szynka, czy zrazy. Kurczak w miodzie pieczony był w całości i Piotrek porcjował go na stole wśród gości, był przyjęty z wielkim entuzjazmem, szczególnie wśród naszych małych gości. Tak przygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania podudzi kurczaka, indyka, kaczki czy też innego mięsa. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego(...)dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą), po godzinie kurczaka obracamy, zwiększamy temperaturę do 180 stopni, pieczemy kolejne 30 minut. (czas pieczenia kurczaka podobnie jak pieczenie kaczki zależy od wagi drobiu). Smacznego! The post Pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia. Zwiąż skrzydełka, by nie spiekły się zbyt bardzo. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem sklarowanym, ułóż w nim kaczkę. Wstaw kaczke do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz ogień. Piecz kaczkę do miękkości podlewając ją powstałym sosem. Przed podaniem pokrój mięso oraz farsz na porcje
Gotuj Sam!smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy), cebulę, wyciśnięty czosnek oraz jabłka. Kaczkę zaszyć przy pomocy igły i nitki a następnie związać nogi. Na wierzch wyłożyć smalec (50 g) lub pokroić masło a następnie posypać majerankiem. Po bokach można wyłożyć obrane ziemniaki. Piec w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce(...)przykryciem w temperaturze 160 (góra-dół) przez 2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić kaczkę jeszcze na 30 minut. Gotową kaczkę należy podawać z dowolnymi warzywami oraz tłuszczem, który się wytopił podczas pieczenia oczywiście wliczając wszystko do makro posiłku Osobom na LCHF przypominam, że farsz pełni tu tylko rolę wzbogacenia smaku i aromatu oraz nadaniu soczystości Smacznego
Ola la LCHFPierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej(...)sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona pysznym i bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 piersi kaczki 2 nieduże buraki 2 garści roszponki sól morska świeżo zmielony
cool and minty