Dziś mam dla Was przepis na pyszną kaczkę pieczoną w pomarańczach. Mięso z powodzeniem można przygotować na świąteczny obiad dla najbliższych. Kaczka ma pyszną chrupiącą skórkę, a mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości kaczka, 3 pomarańcze, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 5 łyżek oleju , PRZYGOTOWANIE(...)godziny w chłodne miejsce. 2. Pozostałe dwie pomarańcze kroję w plasterki. Owoce wkładam do środka kaczki. Związuję nogi. Kaczkę układam na blaszce. Polewam pozostałą marynatą i przykrywam. Kaczkę piekę około 2 godzin w temperaturze 190 stopni. Co jakiś czas mięso polewam utworzonym sosem. Upieczoną kaczkę wykładam na półmisek i dzielę na porcje
Tradycyjna kuchnia Kasinowoczesności. Będąc w restauracji warto spróbować dań w stylu amerykańskim jak żeberka BBQ czy wyśmienity pieczony stek w bukowym dymie. Mieliśmy okazję spróbować przekroju całej kuchni dostępnej w tym miejscu – od przystawek – śledzika i tatara przez dania główne- pieczoną kaczkę z modrą kapustą, pierożki z cielęciną w truflowej emulsji, żeberka BBQ czy pieczonego łososia(...)żytnim zakwasie i wędzonce z jajem i białą kiełbasą Łosoś pieczony w winie chardonnay Pierożki z cielęciną w truflowej emulsji Pierożki z cielęciną w truflowej emulsji Pół kaczki pieczonej z jabłkami Tournedos a’la Świętoszek w bukowym dymie Tournedos a’la Świętoszek w bukowym dymie Żeberka BBQ z ziemniaczkami Kremowy sernik ,,Świętoszek” i lody
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się ostatnio złożyło, że z chęcią sprawdzam różne mięsa pieczone w niskich temperaturach. Po rostbefie przyszła kolej na kaczkę. Niewątpliwą zaletą tak pieczonego mięsa jest fakt, iż po włożeniu do piekarnika, nie trzeba się nim za dużo zajmować - ale trzeba dużo cierpliwości. Dlatego najlepiej planować jako dużą obiadokolację. Metodę z solanką podawała Magda Gessler(...)Można też kaczkę co jakiś czas podlać piwem i dodatkowo ptaszka ponakłuwać. Na ostatnią godzinę pieczenia zwiększyłam temperaturę do 180 st.C. aby ptak pięknie się zrumienił. Ponieważ kaczka piecze się na ruszcie nie ma potrzeby żeby ją odwracać. Pięknie upiekła się ze wszystkich stron. Jedliśmy jako bardzo późną kolację, z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi. Smacznego! Uwagi
Stare GaryKaczka z mango, marchewką i porem w sosie śliwkowym. Doprawiona imbirem, czosnkiem oraz limonką. Pomysł na wykorzystanie pieczonej kaczki. Danie przygotowuje się bardzo szybko, chyba dłużej zajmuje krojenie warzyw w paski ;) Lubiącym słodko-kwaśne dania na pewno przypadnie do gustu. Podpatrzone na Kwestia Smaku . Składniki na 2 porcje: mięso z pieczonej kaczki (dałam mięso
Moja Galeria SmakuFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin W naszym domu pieczona kaczka z jabłkami to klasyk na każdym rodzinnym spotkaniu. Dlatego jest idealną opcją na niedzielny czy świąteczny obiad. The post Pieczona kaczka z jabłkami appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeyŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem(...)Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie
karmelowynadzienie i spinamy wykałaczkami a następnie sznurujemy sznureczkiem bawełnianym . Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do garnka rzymskiego i odstawiamy do następnego dnia lub na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed pieczeniem kaczkę nacieramy sosem sojowym lub tylko solą i pieprzem. Podlewamy ok pół szkl wody i przykrywamy kaczkę plasterkami jabłek. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temp(...)ustawiamy minutnik na 3 godziny . Po trzech godzinach sprawdzamy czy miękkość mięsa jest juz wystarczająca, jeśli nie wstawiamy jeszcze na pół godziny. Ostatnie 20 min pieczemy kaczkę bez pokrywy i zdejmujemy na bok jabłka by kaczka ładnie się przyrumieniła. Można uruchomić termoobieg. Przed podaniem zdejmujemy sznureczki i wykałaczki, kroimy na plastry i podajemy na ciepło z surówkami
Gotowanie jest łatweroli głównego dania i dodatków. Pieczony kurczak nadziewany wątróbką Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. To chyba nasz ulubiony przepis na niedzielny obiad. Zakochacie się w tym daniu! Ziemniaki Pommes Anna Te pieczone ziemniaki są warte grzechu(...)dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Ziemniaki hasselback Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu
Niedzielny kucharzświetnie sprawdzą się w roli głównego dania i dodatków. PIECZONY KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ Kurczak faszerowany wątróbką to prawdziwy król pieczonego drobiu. Dzięki bogatemu, kremowemu nadzieniu jest soczysty, dość długie pieczenie sprawia z kolei, że skórka jest rumiana i chrupiąca. Zakochacie się w tym przepisie! ZIEMNIAKI POMMES ANNA Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała(...)dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. ZIEMNIAKI HASSELBACK Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu
Niedzielny kucharzDziś przedstawiam absolutnie przepyszny przepis na makaron. Przygotowałam go z resztkami pieczonej kaczki z obiadu, ale swobodnie można wykorzystać tutaj inne mięso zalegające nam w lodówce. Jest bardzo smaczny i sycący, bardzo grzybowy, gdyż jest z dodatkiem suszonych leśnych i klasycznych brązowych pieczarek. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z kaczką i grzybami(...)plasterki sól pieprz olej roślinny i masło do smażenia 2 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kosteczkę 300 g pieczonej kaczki pokrojonej w duże kości 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 1 szklanka bulionu drobiowego 400 g suszonego pappardelle lub innego szerokiego makaronu, ugotowanego i odcedzonego 1/2 szklanki startego parmezanu 2 łyżki
karmelowyprzygotowaniu będzie bardziej soczyste i smaczne. Wybierajmy kaczki o wadze 2 do 2,5 kg wtedy są najsmaczniejsze. Ziemniaki do kopytek możemy ugotować sobie już dzień wcześniej. Żurawinę możemy zrobić dużo wcześniej i zapasteryzować w słoiczkach. PRZEPIS KACZKA Z ŻURAWINA I KOPYTKAMI Składniki kaczka z żurawiną i kopytkami: kaczka: kaczka o wadze 2-2,5 kg sól pieprz zioła prowansalskie(...)solance zanurzamy gotową, sprawioną kaczkę i zostawiamy na noc. Po tym czasie kaczkę wyjmujemy z solanki i zostawiamy na kratce aby obciekła. W następnej kolejności kaczkę oprószamy przyprawami a potem układamy w brytfannie (piersiami do góry, skrzydełka zabezpieczamy folia aluminiową), obkładamy wiórkami masła. W końcu kaczkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st i pieczemy ok 2-2,5h (w zależności
Dorota Smakujeczereśniami i odrobiną brandy. Danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, gotowe dosłownie w 30 minut! Podałam je z fasolką gotowaną na parze, która przygotowywała się w trakcie pieczenia kaczki w piekarniku. Polecam wszystkim miłośnikom kaczego mięsa. Scroll down for recipe in English Pierś kaczki z czereśniami (4 porcje) Składniki: 4 piersi kaczki ze skórą 1 łyżka brązowego cukru(...)minimum 5 minut aby „odpoczęło”. W międzyczasie ponownie rozgrzej patelnię na której smażyło się mięso i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj soki z pieczenia kaczki, resztę marynaty i czereśnie. Smaż przez 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Pokrój mięso na plasterki, polej sosem i podawaj. Smacznego! English
karmelowymnie kreatywne wykorzystanie suszu i przełamanie konwencji, że można z niego zrobić nie tylko kompot, ale również cudowny sos. Ugotowane owoce użyłem zaś do farszu i połączyłem z pieczoną kaczką, podbijając smak sosem sojowym, octem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Kluczem do sukcesu pierogów gyoza jest ciasto przygotowane z mąki pszennej i ryżowej zaparzanej najpierw wrzątkiem. Ma ono zupełnie inną(...)mniej więcej połowę owoców suszonych użytych do sosu oraz papryczki chili. Wszystko połącz i przypraw otartym imbirem oraz czosnkiem, dodaj ocet ryżowy, cebulę, posiekaną żurawinę oraz tłuszcz pozostały z pieczenia kaczki. Farsz dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Ciasto Obie mąki wymieszaj w metalowej lub szklanej misce wraz z solą. Zacznij polowi wlewać wrzątek, mieszając masę łyżką
Food SquareKaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona soczysta kaczka z chrupiącą skórką z rozmaitymi ziołami, zdrową kaszą bulgur, aromatyczną kiszoną kapustą i pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,6kg) 100g kaszy bulgur 250g kiszonej kapusty 450g obgotowanych leśnych grzybów 1 małą cebula 1 ząbek(...)piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca
Szalona Kuchnia Ewelinyzasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także do pieczonej kaczki lub gęsi. Jak zrobić buraczki na ciepło do obiadu - klasyczny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Oto składniki i przyprawy na buraczki na ciepło. Buraczki na ciepło(...)zasmażki i zagotować. Buraczki doprawić do smaku solą, octem, cukrem oraz pierzem. Gotowe buraczki podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania. Buraczki na ciepło najlepiej smakują z pieczoną kaczką lub gęsią. Fantastyczne z mielonymi lub schabowymi i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego :) Buraczki na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska