ubijać tak długo aż będą błyszczące. Na dwóch blaszkach wyłożyć papier (można obrysować sobie ołówkiem spód tortownicy) i wyłożyć ubite białka, dzieląc mniej więcej po połowie. Lekko wyrównać. Podczas pieczenia beza(...)rozpłynie się troszkę na szerokość, dlatego żeby nie była zbyt płaska ja rozkładam na mniejszą powierzchnię. Jest wtedy super wysoka. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec na dwóch poziomach na termoobiegu 5-8 minut, następnie zmniejszyć temp. do 140 *C i dopiekać jeszcze 100-110 minut. W międzyczasie zamieniając blaszki poziomami. Po upieczeniu uchylić piekarnik
Smaczne Zdrowenawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet często piekę na blaszce z piekarnika, wtedy placek jest niższy, ale taki właśnie smakuje nam najbardziej. Musi mieć również baardzo dużo owoców i kruszonki:) Składniki: -3 żółtka -1/4 kostki masła(...)kostki masła -mąka orkiszowa ok.1 szklanka -cukier trzcinowy lub ksylitol ok. 1/4-1/2 szklanki Do masła dodać cukier według uznania i mąkę. Rozkruszyć w rękach do uzyskania grudek kruszonki. Placek piec w temp. 180 stopni C ok. 30 minut(grzanie góra-dół- jak na termoobiegu musi być niższa temp.) Smacznego
Smaczne Zdroweblaszki ( wyłożone wcześniej papierem do pieczenia). Blaszka o wymiarach 33x23 cm ( ciasto na blaszce wyszło troszkę niskie , dlatego proponuję zrobić z 1,5 porcji lub użyć mniejszą blaszkę). Piec ok. 10-12 minut , do lekkiego zrumienienia. W dużej misce wymieszać mąkę , ksylitol i sól. Żółtka rozbełtać, dodać do nich śmietanę i następnie wymieszać dokładnie z suchymi składnikami. Do tego(...)dodać pokrojony rabarbar z truskawkami ( ja dałam więcej truskawek, a trochę mniej rabarbaru). Zamieszać razem i wylać całość na podpieczony wcześniej spód. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, ok.1h ( termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę. Dodać partiami cukier trzcinowy, cały czas ubijając. Wyłożyć na upieczone ciasto i podpiec jeszcze ok.10-15 minut, do lekkiego zarumienienia pianki. Przed podaniem ciasto wystudzić
Smaczne Zdrowepianę. Pod koniec ubijania dodać partiami ksylitol a następnie po jednym żółtku. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 175*C przez ok.15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Smaczne Zdrowewałeczków, które posłużą nam za paluchy wiedźmy.) Ciasto podzielić na dość małe kawałeczki i z każdej części formować wałeczek. Musi być cieńszy niż nasz palec- ciasto trochę urośnie w piecu. Białko rozbełtać , migdały przekroić nożykiem na pół, żeby były cieńsze. Każdy paluch rozwałkować tak, by został ślad trzech palcy ( wgłębienia ). Na górkach zrobić po 2 nacięcia nożykiem. Z jednej strony(...)paluch posmarować rozbełtanym białkiem i wkleić połowę migdała, dociskając. Piec w nagrzanym piekarniku , w temp.200*C , ok.10 minut ( termoobieg) Smacznego
Smaczne Zdrowedosypujemy mąkę . Można zamieszać delikatnie rózgą, ja używam mieszadeł malaksera , na mniejszych obrotach. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec ok.30 minut w temp.170*C ( u mnie program do biszkoptów, ale może być góra-dół ; na termoobiegu niższa temp.i krótszy czas pieczenia)- wkładam do zimnego piekarnika. Składniki masy owocowej: - 1,5 kg truskawek - 0,5 l wody - 3/4 szkl ksylitolu
Smaczne Zdrowekawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowetrójkąty. Na każdy nałożyć konfiturę ( u mnie powidła z nutą piernika- bez cukru) i zwinąć rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku(termoobieg) ok.30 minut do zarumienienia. Smacznego
Smaczne Zdrowerodzina uwielbia chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia! W naszym domu zagości jeszcze nieraz. Po pierwsze dlatego ,że bardzo przypomina ten, który piekę na zakwasie, a po drugie(...)dlatego , że na setki upieczonych przeze mnie chlebów, nigdy nie zdarzyło mi się piec chleba, który tak błyskawicznie się przygotowuje. Do tego chleba potrzebujemy miskę, łyżkę i produkty. Chleb bez wyrabiania... A smak - po prostu cudo ! Po 3 dniach ciągle świeżutki, dłużej nie dotrwał... :-)) Składniki: - 4 łyżki płatków orkiszowych - 1/2 l ciepłej wody ( nie gorącej) - 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Smaczne Zdrowechlebie orkiszowym pełnoziarnistym , który piekłam poprzednio przyszła kolej na następny "eksperyment". Tym razem na chleb z mąki jasnej- taki ostatnio preferuje moja rodzinka, to chyba po latach jadania chleba z mąki pełnoziarnistej... Mam nadzieję, że to tylko chwilowa odmiana, choć z drugiej strony ten chlebek i tak zdrowszy jest od tego sklepowego. Tak więc polecam wielbicielom jaśniejszych chlebów(...)wypieku, skoro możemy stworzyć swoją własną recepturę i dodać to, co najbardziej lubimy. Poniżej przedstawiam moją koncepcję, można składniki zmieniać, zamieniać , on i tak chyba zawsze wyjdzie. Jedynie odradzam pieczenie chleba z samej mąki żytniej, ten potrzebuje odpowiedniego traktowania...lubi mieć zakalec... niestety. Składniki: - 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)* - 0,5 szkl mąki żytniej
Smaczne Zdroweksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150*C ( termoobieg) ok.15 minut ( muszą się lekko zarumienić) Zostawiamy do wystudzenia. Od razu będą lekko miękkawe, na drugi dzień stają się chrupiące. Smacznego
Smaczne Zdrowebyło cuuudne. Przepis na tortownicę 26cm lub małą blaszkę, ja piekłam na blaszce. Składniki: - 1,5 szkl. mąki tortowej - ja dałam mąkę orkiszową typ750 - 2 jajka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1/2 szklanki ksylitolu ( lub cukru) - 3/4 szklanki maślanki lub kefiru - 1/3 szklanki oleju - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki wiórków kokosowych - 3-4 krople olejku waniliowego - szczypta(...)jabłko lub gruszkę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę lub wysmarowaną tortownicę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny ( dałam mrożone, nie odmrażałam ich) i posypać cukrem trzcinowym. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.40-50 minut , do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto oprószyć mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem , najlepiej trzcinowym. Smacznego
Smaczne Zdrowepizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy 2-3 łyżki sosu pomidorowego i dodajemy swe ulubione dodatki(...)pieczarki, starty ser, szynkę, szynkę parmeńską, kulkę mozzarelli, salami, różne gatunki serów pleśniowych, paprykę , oliwki, itp. Co kto lubi co kto woli...Możemy posypać świeżym lub suszonym oregano. Pieczemy w nagrzanym do 230*C piekarniku ( termoobieg) ok 12-15 minut. Piekę od razu na 3 poziomach. Smacznego
Smaczne Zdroweoraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają)*. Jest odpowiedni do gotowania, pieczenia, mrożenia – zakres temperatury w jego przypadku jest bardzo szeroki. Prowadzone na przestrzeni lat badania potwierdzają, że ksylitol jest najlepszym zamiennikiem cukru, który dobrze wpływa na zęby. Pozytywne skutki jego
Smaczne Zdrowenp.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4 ilości ciasta czekoladowego. Następnie całą część tiramisu i na to resztę ciasta czekoladowego. Nie wyrównywać. Nakładać nieregularnie, takie kleksiki. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku(termoobieg) ok.40-45 minut ( maksymalnie 60) sprawdzając po 40 minutach patyczkiem. Ciasto nie może być surowe ale musi być wilgotne, dlatego patyczek troszkę się
Smaczne Zdrowe