pieczenia - 22046 przepisów (strona:544/1470)

Tort makowy z kremem 392

maku (suchego, nie trzeba mielić) ·          50 g roztopionego, ostudzonego masła/margaryny Kasia Biszkopt pieczemy dzień wczesniej, bedzie się lepiej kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder, a następnie żółtka. Przesiane mąki, mielone orzechy, mak i proszek mieszamy razem. Powoli, partiami sypiemy(...)masę jajeczną i delikatnie mieszamy,  na koniec dodajemy tłuszcz.   Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Składniki na poncz: ·          3/4 szklanki herbaty mocno cytrynowej Składniki

Mia Cucina Sofieta
Naleśnikowo-bananowe finger food 203

szklanki wody ·          2 jajka ·          szczypta proszku do pieczenia( na końcu noża) ·          szczypta soli ·          margaryna do smażenia naleśników Nadzienie(...)orzechowe ·          nutella ·          miód, jogurt, cynamon Wykonanie: Wymieszać mąkę, mleko, wodę, jajka, proszek do pieczenia i sól. Całość odstawić na parę minut do zgęstniena. Smażyć naleśniki z każdej strony, na margarynie, na dobrze rozgrzanej patelni, na jasno brązowy kolor. Usmażone naleśniki posmarować masłem orzechowym

Mia Cucina Sofieta
Moje nominacje do Liebster Award 183

ponieważ lubię się dzielić radością pichcenia) 2. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa?- szpinak, ale teraz jadam 3. Twoje popisowe danie?- wybieram ciasto: cassatta siciliana 4. Gotowanie czy pieczenie?- zdecydowanie pieczenie) 5. Ostatnio przeczytałam/em...- “Zumba living- dalla palestra alla cucina” 6. Spacer czy kino?- spacer 7. Romantycznie czy hardcorowo?- romantycznie… 8. Twoja ulubiona przyprawa?- rozmaryn i cynamon

Mia Cucina Sofieta
Włoskie Frittelle di Carnevale 2713

porcji… przepis zamieszczam na jedną porcję) Włoskie Frittelle di Carnevale Składniki: na około dwa duże talerze  pączków: 250 ml wody 50 g masła 50g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej olejek cytrynowy ( u mnie ½ malutkiej fialeczki) 4-5 jajek 60 g rodzynek Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy(...)rodzynki w ciepłej wodzie.  W mało przypalającym się garnku gotujemy   wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika.     Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier

Mia Cucina Sofieta
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 219

poziom i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy tem. do 190°C i przenosimy ciasto na środkowy poziom. Pieczemy 20 miut. Piekąc w ten sposób, uzyskacie wyjątkowo chrupiące i dobrze wyrośniete ciasto, a przede wszystkim gwarancję, że nie rozmięknie podczas pieczenia. Focaccia jest dobrze upieczona gdy stukając w nią, wydaje głuchy odgłos. Metoda dla maszynistów: Wszystkie składniki na bułeczki

Mia Cucina Sofieta
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 204

minut, aż do ścięcia się masy i zarumienienia na powierzchni (sprawdzamy konsystencję patyczkiem) - jeśli mamy możliwość na 5 minut przed końcem pieczenia przełączamy piekarnik na funkcje - pieczenie od góry. Serniczki zostawiamy w piekarniku aż do wystudzenia, nie wyjmując ich z kokilek lub form - inaczej masa serowa może nam maksymalnie opaść. Gdy nasze wypieki wystygną, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli

Symfonia Smaków
Ciasto ze słonecznikiem i karmelem 403

ciasto uwielbiane przez całą moją rodzinę i obowiązkowo muszę je piec na wszelkie zloty rodzinne. Pyszny kakaowy biszkopt, masa śmietanowa a na wierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!! Biszkopt: 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, budyń śmietankowy (40g). Białka ubić z cukrem(...)żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, dodać do ubitych białek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać kakao i budyń, połączyć.  Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm.  Piec 30 min w temp. 180st.  Ostudzić i przekroić na dwie części. Krem: 1/2 l śmietany 30%,  5 łyżek cukru pudru, 2 śmietan-fixy,  Śnieżka. Śmietanę ubić na sztywno

Z miłości do słodkości
Placuszki - ryżowe puszki 278

szklanki mąki pszennej, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru, 100g ryżu pełnoziarnistego, szczypta proszku do pieczenia.   Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać maślankę, rozkłócone jajka, całość zmiksować. Odstawić na 15minut. Ryż ugotować do miękkości i ostudzić. Dodać do ciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut. Na mocno

Z miłości do słodkości
Ile flottante - bezy pływająca wyspa 203

około 8 minut. Na koniec dodać nasiona z wanilii i mąkę ziemniaczaną.  Pianę przełożyć do szprycy i wyciskać małe bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczeniaPiec około 40minut w temp. w 150st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Krem angielski: 4 żółtka,  1 i 3/4 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej(...)wody i dodać nasiona wanilii. Gotować na małym ogniu tak długo, aż sos będzie gęsty jak karmel. Płatki migdałowe wymieszać z 1/4 szklanki karmelu. Rozłożyć równomiernie na blasze i piec około 10minut w temp. 170st. Ostudzić. Na talerz nalać trochę kremu angielskiego, ułożyć bezy, polać sosem karmelowym, polać odrobiną kremu angielskiego i posypać płatkami migdałowymi. Od razu podawać

Z miłości do słodkości
Pulchne placuszki kukurydziane 167

pieczenia, 3 jajka, 3/4 szklanki mleka, czubata łyżka cukru, szczypta soli, dowolna konfitura, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso).   Przygotowania Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli i cukier, wymieszać. Wlać mleko i miksując na wolnych obrotach dodawać po jednym jajku.  Ciasto odstawić na 30minut.  Następnie ciasto zamieszać, jeśli jest

Z miłości do słodkości
Placuszki z kaszy manny - bez mąki! 389

łyżki miodu, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki rodzynek (użyłam Kresto), łyżeczka cynamonu.    Przygotowanie Kaszę dodać do mleka, wymieszać. Dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i miód. Wymieszać. Wbić jajka, dodać serek wiejski, zmiksować do połączenia się składników. Ciasto odstawić na 15minut, by kasza napęczniała.  Następnie wymieszać, jeśli ciasto jest

Z miłości do słodkości
Kukurydziano - pszenne bułeczki z ziarnami 164

Domowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki kukurydzianej oraz ziarna, które otrzymałam do testowania. Bułeczki mają niesamowicie wyrazisty żółty kolor. W sam raz pasują na śniadanie czy na kolację wraz z naszymi ulubionymi dodatkami... Składniki:  40g świeżych drożdży,  300g(...)przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, utarte żółtka, sól, przestudzone masło oraz śmietankę. Zagnieść lśniące, jednolite ciasto. Uformować z niego około 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odstępach. Odstawić w ciepłe miejsce na 30minut. Następnie posmarować je białkiem ubitym na lśniącą pianę. Posypać wymieszanymi ziarnami. Piec około 20minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Róże karnawałowe 210

okazji, nie tylko na Tłusty Czwartek:) Składniki:  400g mąki pszennej,  3 żółtka,  1 białko,  szczypta soli,  5 łyżek śmietany18%,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  3 łyżki cukru waniliowego(...)łyżka octu,  2 łyżki cukru,  50g masła lub margaryny,  1 litr oleju,  domowa konfitura,  cukier puder.  Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać żółtka, śmietanę i masło, posiekać. Dodać ocet. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie

Z miłości do słodkości
Zbiór wielkanocnych przepisów 2068

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą   PASZTETY I DANIA GŁÓWNE Pasztet z jajecznym oczkiem       Wielkanocna pieczeń z papryką  Pieczeń z jajek  Schab nadziewany morelami   Szynka po staropolsku   Schab rajców nadziewany jajkiem i groszkiem BABKI, MAZURKI, SERNIKI Wielkanocny zajączek limonkowy       Wielkanocny zajączek jogurtowy

Z miłości do słodkości
Ciabatta 181

ściereczce złączeniem do góry, przykryć i odstawić godzinę. Delikatnie przełożyć na blachę złączeniem do dołu. Lekko rozciągnąć wzdłuż. Piec około 20 minut w temp. 220st. Razem ze mną Ciabattę piekli: Małgosia http://margiandreucci.blogspot.it/2014/04/ciabatta.html Dorota  http://doowa.blogspot.com/2014/04/ciabatta.html Iza  http://smacznapyza.blogspot.com/.../domowe-pieczywo... Justyna  http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/.../ciabat... Dobrawa  http://bonaapetita.blogspot.com/.../ciabatta-czyli... Paweł  http://www.chleby.info/2014/04/ciabatta.html Sara(...)smakialzacji.blogspot.com/.../ciabatta-w... Kinga  http://malekulinaria.pl/wypiekanie-na-sniadanie-ciabatta.../ Piotr  http://kazdy-moze-gotowac.blogspot.com/2014/04/ciabatta.html  Kaśka http://babydogarow.pl/?p=497 Monika http://www.matkawariatka.net/2014/04/ciabatta/ i Lidia   Dziękuję wszystkim za wspólne pieczenie

Z miłości do słodkości