pieczenia - 22046 przepisów (strona:545/1470)

Placuszki serowo - jogurtowe 358

szklanka gęstego jogurtu naturalnego,  łyżka cukru,  szczypta soli,  duża szczypta proszku do pieczenia,  2 jajka.  Wykonanie Jajka rozkłócić, dodać jogurt, proszek do pieczenia, sól i cukier. Krótko ubić. Stale ubijając, stopniowo dosypywać przesianą mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.  Ser rozgnieść widelcem, dodać do ciasta, wymieszać.  Kłaść łyżką małe porcje ciasta

Z miłości do słodkości
Bułki na burgery i domowe burgery 199

spód. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 2,5 godziny. Następnie posmarować dwa razy rozkłóconym jajkiem, posypać odrobiną sezamu i maku. Piec około 15-17 minut w temp. 200st.   Nadzienie:   1/2 kg mielonej wieprzowiny,  sól, pieprz,  jajko,  5 łyżek bułki tartej,  łyżeczka przyprawy do chili con carne(...)stron na zloty kolor. Bułki przekroić, układać plaster sałaty, plaster sera, mięso, plaster pomidora, 2 plasterki ogórka i kolejny liść sałaty. Przykryć drugą częścią bułki. Razem ze mną bułeczki piekli: Dobrawa  Wiosenka  Kinga  Ewelina   Łucja Agata  Marzena Bernadeta  Iza   Źródło:   Around the kitchen table

Z miłości do słodkości
Rabarbarek - biszkopt z masą rabarbarową oraz mleczną pianką 194

rabarbar mogłam je sprawdzić;) Tak nam zasmakowało, że teraz w sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt: 3 duże jajka,  1/3 szklanki cukru,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  2/3 szklanki mąki, 1 łyżka octu.  Białka ubić z cukrem. Żółtka(...)wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić. Masa rabarbarowa: 1/2 kg rabarbaru,  2 galaretki agrestowe,  3/4 szklanki cukru.  Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowo - orzechowe 279

Kilka lat temu było to jedno z najczęściej pieczonych przez mnie ciast:) Głównie dlatego, że jest łatwe w przygotowaniu, nie ma żadnych wymyślnych składników no i jest bardzo smaczne;)) Niestety przepis mi się zawieruszył i nie pamiętałam dokładnych proporcji. Jakimś cudem niedawno go znalazłam i od razu wzięłam się za pieczenie;) Zniknęło w tak błyskawicznym tempie, że "w locie(...)czekolady z orzechami,  2 łyżki śmietany 12%. Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście. Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta

Z miłości do słodkości
Kurczak w cytrynowo-orzechowej skorupce 161

dobrze trzymala i pokryla caly filet. Tak przygotowanego kurczaka wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego i pieczemy przez okolo 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190-200°C. Po wyciagnieciu mieso ukladamy na talerzu, a do sosu jaki powstal w trakcie pieczenia dodajemy sok z cytryny. Dokladnie mieszamy i polewamy nim mieso. Smacznego

Przysmaki Karolki
Swieto Trzech Kroli 200

zoltko i jajko. Ubijamy by masa byla gladka. Na koncu dodajemy lyzeczke rumu, moze byc koniak. Mase chlodzimy w lodowce przez okolo 30 minut. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladamy jedno kolo z ciasta. Wykladamy na nie mase migdalowa pozostawiajac z kazdej strony 2cm marginesu. Mase najlepiej rozprowadzic lopatka. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym zoltkiem i calosc przykrywamy drugim(...)naciecia wokol calego ciasta dzieki czemu brzegi dobrze sie skleja. Wierzch ciasta smarujemy reszta roztrzepanego zoltka i odstawiamy na 10 minut do lodowki do wyschniecia. Przed wsadzeniem ciasta do pieca mozna porobic nozem lub widelcem wzorki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez okolo 45 minut. Ciasto najlepsze jest na cieplo. Smacznego

Przysmaki Karolki
Hauskove knedliki 181

mineralnej sol odrobina proszku do pieczenia wykonanie: Z bulki odkrawamy skorke, zas reszte kroimy na drobna kostke i podsmazamy na masle. W misce mieszamy make, sol, proszek do pieczenia, jajko i wode mineralna. Mieszamy tak dlugo az ciasto zacznie odchodzic do lyzki. Dosypujemy podsmazona bulke, dokladnie mieszamy. Przykrywamy sciereczka i dstawiamy na pol godziny. Po tym czasie

Przysmaki Karolki
Uroki lata 179

Uwielbiam lato! Ciasto z malinami i polewa mascarpone skladniki ciasto ucierane: 200g miekkiego masla 250g cukru (dalam mniej) 1 cukier waniliowy 4 jajka 250g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia masa serowa 100g serka mascarpone 100g gestej smietany 1 zoltko 2 lyzki maki ziemniaczanej 3 lyzki cukru 125g zmielonych orzechow laskowych okolo 800g malin (dalam mrozone(...)wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do chwili az powstanie kremowa masa. Dodajemy kolejno jajka i nadal ucieramy ciasto. Na koncu dodajemy make wraz z proszkiem do pieczenia. Dokladnie mieszamy. Ciasto przekladamy na natluszczona blache i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C W tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem

Przysmaki Karolki
Tarta na zabicie nudy 173

doslodzic. Budyn ma byc dosc gesty. Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kola i wyklaamy nimi foremki do tart. Na ciasto kladziemy papier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczmy przez 10 nimut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyciagnieciu z pieca zostawiamy do wystygniecia, a nastepnie na ciasto wykladamy przestudzony, ale nie zimny, budyn. Jablka obieramy i kroimy

Przysmaki Karolki
Ricotta. Jagody. Pancakes. 171

Amuses bouche . Pancakes z ricotty z jagodami zrodlo skladniki: 200g serka ricotta 250ml mleka 2 duze jajka 1 cukier waniliowy 40g cukru 300 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1/2 lyzeczki(...)soli maslo lub olej do smazenia 100g swiezych lub mrozonych jagod wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z mlekiem, ricotta, cukrami i sola. Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, a nastepnie stopniowo dodajemy ja do masy mleczno-jajecznej. Ciagle mieszamy. Na koncu ubijamy bialka ze szczypta soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, rozprowadzamy na niej

Przysmaki Karolki
Jablecznik mojego dziecinstwa 210

temperaturze 180°C do chwili gdy wierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo 15 minut, ale mysle, ze to zalezy od piekarnika. Wyciagamy ciasto z pieca i delikatnie nakladamy przecier jablkowy. Jablka nalezy rozkladac rownomiernie by nie wpadly do ciasta. Musimy pamietac, ze ciasto jest lekko podpieczone , nie jest upieczone do konca wiec w srodku jest(...)luzne. Na warstwe jablek nakladamy pozostale ciasto. Najlepiej rozprowadzic je za pomoca noza, wtedy warstwa ciasta bedzie rowna. Jablecznik ponownie wkladamy do piekarnika i pieczemy go przez okolo 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzamy je i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Przysmaki Karolki
Zamiast klopsow. 178

kazdym razem ponosze bolesna kleske. Rozmaryn i mieta juz nie sa tak oporne, ale tez nie ma sie czym chwalic. Dzis kilka galazek mojego ulubionego tymianku dodalam do prostej pieczeni z mielonego miesa. Wykorzystalam to co mialam akurat pod reka i nudne klopsy mielone zamienilam w ciekawa pieczen. Pracy niewiele, a efekt? ... sami ocencie. Pieczen z mielonego miesa z suszonymi(...)podsmazamy na oliwie. Gdy przestygnie dodajemy do mielonego. Dodajemy tez jajka, pokrojone w kostke pomidory i ser oraz przyprawy. Wszystko dokladnie mieszamy. Foremke keksowke (10x24cm) wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ja miesem. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po upieczeniu mieso powinno chwile odpoczac zanim wyciagniemy je z foremki. Smacznego

Przysmaki Karolki
Quiche w meskim stylu 196

odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie wypelnaimy nim foremke do tart. Na ciasto ukladamy papier do pieczenia, wysypujemy np fasole by je obciazyc i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po upieczeniu ciasto nalezy wystudzic, a nastepnie napelnic farszem. farsz: Baklazany myjemy i kroimy wzdluz na plastry. Lekko solimy i odstawiamy(...)Mieszamy do chwili gdy sos stanie sie jednolity i gesty. Sciagamy z ognia i dodajemy zoltko. Doprawiamy sola i pieprzem. Polewe rozprowadzamy na baklazanach. Calosc posypujemy tartym serem. Quiche pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego

Przysmaki Karolki