pieczenia - 22046 przepisów (strona:530/1470)

Babka makowo-pomarańczowa 150

Prosta do zrobienia  ..nie potrzebny nawet mikser.. 85 g margaryny 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru  1  cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szkl.  jogurtu 2 łyżki maku Kresto 2 łyżki skórki(...)pomarańczowej Gold Pak Margarynę roztopić i przestudzić. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu,a mokre w drugim.Mokre  połączyć z suchymi składnikami i wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec około 40-60 min. w temperaturze  170 stopni

Moje domowe kucharzenie
Torcik z pancakes [ z olejem rzepakowym] 162

jajka 1-2 łyżki cukru 2  łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli Wszystkie składniki dokładnie ale delikatnie wymieszać.Odstawić na 5-10 minut.Po tym czasie piec placuszki na rozgrzanej patelni lub  naleśnikarce  bez dodatku tłuszczu.Podawać polane np.syropem klonowym..lub tak jak u mnie ..przekładane bitą śmietaną z dodatkiem nutelli..lub miodelku

Moje domowe kucharzenie
Błyskawiczne bułeczki 156

delikatnie sklejać brzegi. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do odpoczęcia na 15 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C.Przed pieczeniem każdą bułeczkę można posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać np. sezamem lub makiem. Ten krok można pominąć, ale dzięki jajku bułeczki będą miały ładną, błyszczącą skórkę. Bułeczki możesz naciąć

Moje domowe kucharzenie
Mufinki pomarańczowe 176

Tutaj  znalazłam przepis na mufinki pomarańczowe.. 2 pomarańcze 1 jajko 1/3 szkl oleju 250g mąki 150g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pomarańcze umyć, zalać wrzątkiem i zostawić, aż woda ostygnie. Wyjąć z wody, wrzucić do malaksera(...)zmiksować. Przelać zawartość do szklanki, jeśli nie jest pełna dolać wody w której się moczyły. Następnie wymieszać oddzielnie wszystkie mokre składniki i oddzielnie suche. Połączyć i wylać do foremek. Piec około

Moje domowe kucharzenie
Ekspresowe bułeczki pszenne 91

czasie drożdże zdążą "ruszyć". Następnie dodać resztę składników i ugniatać elastyczne ciasto. Od razu formować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.  [ ja dodatkowo zrobiłam nacięcie-wzorek] .Posmarować ciepłym mlekiem i posypać czym kto lubi.Bułeczki mogą poleżeć jeszcze jakieś 5 min, a potem do piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Sernik truskawkowy na zimno 182

ekspresowym tempie..taki sernik można zrobić nawet na biszkoptach. Składniki ciasta: 140 g mąki pszennej 140 g margaryny 140 g cukru pudru 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Margarynę utrzeć z cukrem, dodając pojedynczo jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem .Wymieszać wszystkie składniki, do uzyskania gładkiej masy.Ciasto przelać do tortownicy i piec przez około 25 minut. Wyjąć z blaszki i pozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny  400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru

Moje domowe kucharzenie
Ryba po angielsku 118

mąki 150 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz przyprawa do ryby płatki kukurydziane Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.Dodać wodę, mleko, jajko i wszystko wymieszać, aż powstanie gładkie jednolite ciasto podobne jak na naleśniki. Odstawić na kilkanaście minut.Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem

Moje domowe kucharzenie
Tiropsomo 177

Lubię takie wspólne ,chociaż wirtualne pichcenie, tym razem  w ramach Wypiekania na śniadanie były pieczone bułeczki greckie - Tiropsomo, według   tego przepisu .Ja do bułek dałam dużo mniej sera,ale dodatkowo posypałam przyprawami..i prawdę mówiąc każda bułka była inna..tylko jedną bułkę posypałam sezamem-w środku był sam ser feta...a pozostałe 3 bez sezamu(...)pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja.   Piekły ze mną : Małgosia

Moje domowe kucharzenie
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 118

Dawno nie piekłam chleba..a z racji gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria , wynalazłam przepis na chlebek niemiecki. .prosty do zrobienia..tylko czas rośnięcia jest dość długi [ u mnie co prawda był krótszy niż w przepisie , bo coś około 30 godzin]..i na dodatek w lodówce..Warto zrobić..u nas zjedzony prawie od razu(...)wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej - posypanej mąką lub otrębami. Pozostawić do napuszenia na ok 40-60 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250 stC Można piec

Moje domowe kucharzenie
Muffiny z karobem i nutellą! 153

pyszne muffinki z karobem i nutellą :) Składniki: 0,5 kostki margaryny Pół szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu (może być również zwykłe kakao) 2 jajka 0,5 szklanki mleka nutella Ewentualnie można dodać paczkę cukru waniliowego lub ekstrakt z wanilii (łyżeczka) Lukier: Pół szklanki(...)delikatnie łączymy i mieszamy. Gęstość ciasta regulujemy mąką. Najlepiej jak wszystkie mokre składniki były w temperaturze pokojowej. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Ja korzystałam z silikonowej formy do pieczenia muffinków razem z papilotkami. Do papilotek wkładamy łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę nutelli i ponownie przykrywamy wszystko łyżką ciasta i tak wypełniamy całą formę :) Wsadzamy muffinki do piekarnika i trzymamy

Emcia Pichci
Basbusa! 202

łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru Lukier: 0,5 szklanki cukru pudru, woda, cytryna Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce, kroimy na kwadraty i wsadzamy do piekarnika o temperaturze ok. 180C na 40minut. Po wyciągnięciu ciasta odstawiamy je do ostygnięcia, a później dekorujemy lukrem. Ciasto robi się błyskawicznie

Emcia Pichci
Omlet biszkoptowy z kaki 164

Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki błonnika owsianego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego(...)domowej roboty 7 łyżek wody Dodatki: 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżeczka miodu spadziowego 1/2 kaki Przepis: Żółtko oddzielamy od białka. Dodajemy do niego mąki, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, błonnik oraz wodę i miksujemy. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie przekładamy je do reszty składników i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Masę przekładamy na patelnię z rozgrzaną

Emcia Pichci
Placuszki warzywne w Papirusie 198

pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek mleka Przepis: Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach, podobnie postępujemy z pieczarkami. Dodajemy do warzyw mąkę, mleko, proszek do pieczenia i mieszamy. Na papirus nakładamy dwa placuszki (po jednej łyżce) i smażymy ok. 5 minut z każdej strony. Placuszki są pyszne, nie ociekają tłuszczem i mają smakowity zapach :) Spróbujcie

Emcia Pichci
Sernik z polewą toffi 347

masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 37 cm x 25 cm   wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dociskamy do formy i wsadzamy do lodówki. W czasie gdy spód tężeje zabieramy się za masę sernikową. Przepis na masę sernikową: Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier oraz(...)cukrem waniliowym i miksujemy całość na niskich obrotach do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do formy z ciasteczkowym spodem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy sernik w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Po upływie tego czasu upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy

Emcia Pichci