pieczen - 12156 przepisów (strona:517/811)

Czas wlozyc korone czyli Galettes des rois 173

brzegi np za pomoca wideca by sie nie rozeszly w czasie pieczenia.Gotowe ciasteczka smarujemy roztrzepanym zoltkiem z dodatkiem wody. Mozemy tez porobic nozem wzorki na kazdym ciastku. Przygotowanie do pieczenia ciasteczka pozostawiamy przez 10 minut w lodowce do wyschniecia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.Podajemy gdy sa jeszcze cieple.Smacznego

Przysmaki Karolki
Ser z piekarnika czyli fondue z bagietka 196

pieprzewentualnie czosnek granulowanybagietkawykonanie:Ze sera scinamy gorna warstwe skorki. Zostawiamy brzek okolo 1cm. Ser posypujemy czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem.Tak przygotowany ser wkladamy ponownie do pudelka wylozonego papierem do pieczenia lub oryginalnym papierem od sera. Nie przykrywamy go jednak od gory wieczkiem pudelka tylko calosc owijamy folia aluminowa.Ser zapiekamy w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez okolo

Przysmaki Karolki
Ricotta. Jagody. Pancakes. 189

proszku do pieczenia1/2 lyzeczki solimaslo lub olej do smazenia100g swiezych lub mrozonych jagodwykonanie:Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ubijamy z mlekiem, ricotta, cukrami i sola.Make mieszamy z proszkiem do pieczenia, a nastepnie stopniowo dodajemy ja do masy mleczno-jajecznej. Ciagle mieszamy.Na koncu ubijamy bialka ze szczypta soli i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.Rozgrzewamy patelnie, rozprowadzamy na niej maslo

Przysmaki Karolki
Caluski, laurka i mini serniczki. 182

malym poslizgiem, ale licza sie dobre intencje.Migdalowe mini serniczkiprzepis na 25 sztukskladniki na ciasto: 200g maki 2 lyzki kakao 125g miekkiego masla 1 zoltko 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki smietany 50g cukru szczypta soli masa serowa: 4 jajka 100g masy marcepanowej cukier waniliowy 500g zmielonego twarogu 2 lyzki maki ziemniaczanej olejek migdalowy do dekoracji platki migdalowe wykonanie

Przysmaki Karolki
Makaron na lato 357

czubate lyzki mascarpone2 lyzki oliwy z oliwek1 lyzka posiekanej swiezej miety1 lyzka posiekanej natki pietruszkisol, pieprzwykonanie:Pomidorki myjemy, kroimy na pol i ukladamy na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Posypujemy odrobina soli i pieprzu. Wkladamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez okolo 1 godzine w temperaturze 140°C.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na kilka minut przed koncem

Przysmaki Karolki
Dyniowe szalenstwo 231

ziemniakow.Obrana dynie kroimy na nieduze kawalki i obtaczamy ja w oliwie z oliwek tak by wszystkie kawalki byly dobrze naoliwione. Przekladamy dynie na blache wylozona papierem do pieczenia. Zapiekamy ja przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu dynie przepuszczamy przez praske i dodajemy ja do ziemniakow. Dodajemy tez starty parmezan.Wszystko dokladnie mieszamy i przyprawiamy do smku

Przysmaki Karolki
Pieczarki. Boczek. Parmezan. Terrina. 220

szalwie. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Radze nie solic zbyt mocno gdyz parmezan doda potrawie smaku, do tego boczek bedzie juz dosc slony.Foremke keksowke (10cmx24cm) wykladamy papierem do pieczenia, a nastepnie ukladamy w niej boczek w taki sposob by przykrywal dno i brzegi foremki oraz by mozna bylo przykryc nim farsz. Poza tym plasterki boczku musza nachodzic

Przysmaki Karolki
Czekolada i gruszki w jednej tarcie. 255

odstawiamy na pol godziny do lodowki.Dobrze schlodzone ciasto wkladamy miedzy dwa kawalki foli i walkujemy na okragly placek. Wykladamy nim natluszczona foremke do tart. Obciazamy ciasto fasola i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Autorka przepisu radzi by po wylozeniu foremki ciastem schlodzic je jeszcze przez 20 minut w lodowce. Piekac ta tarte(...)kolejny pominelam ten etap.skladniki na mase: 300g gorzkiej czekolady 5 jajek 50g masla 1 lyzka maki puszka gruszek wykonanie:W czasie gdy ciasto na tarte sie piecze przystepujemy do przygotowania masy czekoladowej.W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade. Dodajemy do niej maslo i mieszamy do chwili gdy wszystko sie rozpusci. Dodajemy do czekolady po jednym zoltku i make. Na koncu dodajey bialka

Przysmaki Karolki
Ziemniaki zamiast paczkow 227

lyzce oliwy.Ziemniaki, por, jajka, smietane i ser laczymy ze soba. Dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc przekladamy na ciasto.Foremke wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 10 minut. Nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy przez 30 minut.Smacznego

Przysmaki Karolki
Zamiast klopsow. 198

czym chwalic. Dzis kilka galazek mojego ulubionego tymianku dodalam do prostej pieczeni z mielonego miesa. Wykorzystalam to co mialam akurat pod reka i nudne klopsy mielone zamienilam w ciekawa pieczen. Pracy niewiele, a efekt? ... sami ocencie. Pieczen z mielonego miesa z suszonymi pomidorami i feta skladniki: 700g mielonego miesa 2 jajka 1 cebula 1 zabek czosnku oliwa do podsmazenia cebuli

Przysmaki Karolki
Mazurki do swieconki 239

sztywna piane. Dokladnie mieszamy. Podgrzewamy mieszanine na parze, bedzie bardzo lepka i lsniaca. Gdy przestygnie dodajemy do niej zoltko, mleko i make, dokladnie mieszamy. Blache wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia ciasto na grubosc 5 mm.Pieczemy w temperaturze 180°C okolo 15 minut. Ciasto powinno sie przyrumienic.Po wystudzeniu mozemy z ciasta powycinac male mazurki o dowolnych ksztaltach

Przysmaki Karolki
Orzechy wytrawnie 222

chwili podlewamy mieso woda i dusimy do miekkosci, uzupelniajac w razie potrzeby plyn.Gotowego kurczaka wycigamy z patelni i odkladamy w cieple miejsce.Orzechy miksujemy, dolewamy do nich odrobine sosu z pieczenia miesa i znow miksujemy by uzyskac gladka emulsje. Orzechy dokladamy do reszty sosu, ktory pozostal na patelni i gotujemy okolo 5 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Kurczaka mozemy

Przysmaki Karolki
Krem z burakow 170

zakupy wpadly mi w oko sliczne male buraki. O tak, dzis bedzie cos co dobrze znamy, co lubimy, ale jednak w innej wersji.Zapraszam na barszcz, a wlasciwie krem z pieczonych burakow.Krem z pieczonych burakowskladniki: 800g malych burakow 1 cebula 2 zabki czosnku sok z polowy pomaranczy 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy 1 lyzka swiezego tymianku 1 litr bulionu warzywnego

Przysmaki Karolki