pieczen - 12156 przepisów (strona:511/811)

Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 190

łamiemy na mniejsze kawałeczki, masło podgrzewamy na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się. Całość miksujemy ze sobą na gładką masę, którą wrzucamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok.       Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy

sama złodycz
Herbatnikowy domek z serem 918

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Herbatnikowy domek z serem to przepis z książki Ewy Wachowicz „Ewa gotuje- szybko”. Deser bez pieczenia z herbatników i sera, który jest oblany czekoladą i posypany prażonymi płatkami migdałów. Szybki i prosty w wykonaniu a efekt końcowy wygląda zaskakująco. Najlepszy następnego dnia

Marta Gotuje
Wołowina. Cydr. Gulasz wołowy z jabłkami i cydrem 242

Miała być wołowina pieczona, ale kobieta zmienną jest i mając przed sobą kawałek poprzerastanego rozbratla wymyśliła sobie coś innego. Dodała nieco alkoholu i owoców a sos zagęściła chlebem. Całość doprawiła aromatycznymi ziołami i podała rodzinie pyszny obiad. Do cudownego gulaszu podała złote, pieczone ziemniaczki, które rodzina po prostu uwielbia. Jeśli macie więcej czasu przygotujcie wspaniałą Wołowinę po burgundzku czyli Boeuf

Smaczna Pyza
Chleb bezglutenowy 255

łatwo upiec chleb bezglutenowy i czy jest on smaczny. Odpowiadam: TAK !Choć szybko czerstwieje. Ale taki urok bezglutenowych wypieków.Chleb taki piekłam już jakiś czas temu, gdy jeszcze moje dziecię było na diecie.Na razie nie dietujemy, bo jednak to nie gluten ją uczula. Ale muszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu ! Składniki(...)aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta.Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy, wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 180 stopni i piec około 50-60 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Lasagne bolognese krok po kroku 357

polewamy sosem beszamelowym, posypujemy odrobina sera i przykrywamy kolejnym płatem. Moja lasagne ma zazwyczaj dwie lub trzy warstwy mięsa. Wierzch zapiekanki smaruje pozostałym sosem beszamelowym oraz posypuje obficie serem. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach do uzyskania chrupiącej skórki. Uwaga!! Przed przystąpieniem do gotowania makaronu policzcie dokładnie ile płatów makaronu będzie wam potrzebnych. Ilość płatów makaronu będzie zależała(...)naczynia w jakim będziecie piekli swoja zapiekankę oraz od ilości warstw jaka chcecie ułożyć. Jeśli wyliczyliście, że potrzebujecie więcej makaronu, niż ilość podana w przepisie radzę zwiększyć ilość mięsa. Pamiętajcie, że sos beszamelowy podajemy od razu po jego przygotowaniu

Mania Gotowania
Łosoś ze szpinakiem i różowym pieprzem 217

ryby powinno być sprężyste - skóra błyszcząca i gładka   Jak podawać: - mięso łososia można jeść na surowo jak i przetworzone - na surowo np. w formie tatara bądź sushi - smażony, pieczony lub gotowany na parze - ryby pieczemy w niższych temp. - może być podawany jako filet, dzwonko, szaszłyki - jako podstawa zupy rybnej - solić można przed i po obróbce termicznej   Właściwości: Zastanawialiście

SMYKWKUCHNI
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 196

niedługo, ale było pysznie.  Ostatnim punktem naszej podróży była wizyta w piekarni państwa Zubrzyckich w Kraczewicach Prywatnych. Od pana Tadeusza i pani Marioli otrzymaliśmy wiele informacji na temat pieczenia, działania piekarni i przede wszystkim o tym, dlaczego cebularz lubelski powinien otrzymać znak ChOG – Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Ja znam go od dziecka, więc nie była to dla mnie żadna

Pasja Smaku
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 449

ciastem, dokładnie rozprowadzając je po bokach formy. Wkładamy formę z ciastem na kilka minut do lodówki (po to by ciasto nie zsunęło się z boków formy). Spód dziurkujemy widelcem. Pieczemy tartę ok. 8 minut, aż będzie lekko rumiana. Wyjmujemy ciasto z piekarnika. Układamy farsz: Na samym dnie kładziemy pieczarki z cebulą. Zalewamy masą ze śmietany, jajek i sera. Układamy szparagi(...)pomidorki koktajlowe, kawałki sera brie i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 30 minut. Smacznego

OstryKęs
Bułeczki z twarożkiem i poziomkami 208

godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie krótko wyrabiamy i formujemy 11-12 równych bułeczek układając w dość dużych odstępach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia. W między czasie można wykonać nadzienie. Twaróg miksujemy ze śmietanką na gładką masę. Dodać jedno jajko oraz roztopioną czekoladę w kąpieli wodnej

Delicious Titbits
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 289

jabłkami porcja dla 2-3 osób Będziemy potrzebować: 1,5 szkl. mleka 2 jajka 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki cukru 2 szkl. mąki pszennej szczypta cynamonu (opcjonalnie) 2 duże jabłka cukier puder do posypania olej do smażenia (ja używam w spray'u) Wszystkie składniki (oprócz

Ratunku obiad
Torcikowa szkoła: Biszkopt idealny i biszkopty smakowe 518

cukier zupełnie się rozpuści.Ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku - ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta.Obie mąki połączyć i przesiać.Mąkę dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.Piec w temperaturze 170 stopni C około 30-40 minut, do suchego patyczka.Ja nie zostawiałam biszkoptu w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, ponieważ zaraz piekłam następny...Wyjęłam upieczony biszkopt, rzuciłam o stół

kolorowotorcikowo
Niebo w gębie 1341

maminego zeszytu wybór padł jednak właśnie na nie. Przyjemne, świąteczne, zwłaszcza ze względu na składniki.  Składniki: Kruche ciasto: kostka margaryny 3 żółtka jajko 1 szklanka cukru proszek do pieczenia mąki tyle, ile zabiorą składniki  Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie równe części i upiec z nich dwa placki. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek

Pasja Smaku
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 198

grubości 1 cm. Każdy taki placek podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta położyć dwie czekoladki zwinąć formując rogaliki. Ułożyć je w sporych odstępach na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Zostawić je na kilka minut do wyrośnięcia. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 190 st.C przez około 15 minut na złoto-brązowy kolor.PS. Deska widoczna na zdjęciach pochodzi

Pasja Smaku
CIASTECZKA Z PISTACJAMI I CZEKOLADĄ NA MĄCE ORKISZOWEJ 240

mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formujemy 24 kuleczki, następnie je lekko spłaszczamy tak aby powstały półkule. Pieczemy w temp. 180 * C przez około 20 minut. W tym czasie, łamiemy dwa rodzaje czekolady i rozpuszczamy w osobnych garnuszkach na parze. Za pomocą wykałaczki dekorujemy każde z ciasteczek nanosząc nitki

Smaczne Zdrowe
SPIRALKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 205

Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i kroimy na około 5 mm plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 170 stopni C. Przez 2-3 minuty nie ściągać z blaszki(będą za miękkie). Po tym czasie można je położyć na kratce i studzić

Smaczne Zdrowe