pieczen - 12156 przepisów (strona:506/811)

Empanada gallega, hiszpański "kulebiak" 189

sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około(...)dziurkę, aby powietrze miało ujście. Z pozostałego ciasta robimy cieniutki wałek, który dodatkowo uszczelni nam empanadę, a także wykrawamy paseczki, którymi ozdobimy placek. Następnie smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut

Kulinarne przygody Gatity
Małe pączki z cukrem pudrem 197

minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Festa dell’Uva, Vò 2014- Festiwal Wina 165

kuchennymi gadżetami, tekstylno-filcowymi szmaciakami, malowanym szklem, ręcznie wyrabianą biżuterią, przeróżnistymi kwiatami, regionalnymi produktami i oczywiście z darami natury. Moja młodsza córcia jak perszing pobiagła do straganu z pieczonymi kasztanami. Nawet gumowe żelki i inne kolorowe cukierko-groszki nie były w stanie przyciągnąć jej uwagi. Po konsumpcji stwierdziła, że pierwszych pieczonych kasztanów najadła się na ten tydzień! Aż boję się

Mia Cucina Sofieta
Pianka z owocami i galaretką 438

Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki

wyzwania kuchenne
Strzępiec z masą krówkową 169

żółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze.Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć masę krówkową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać 1 duże

Praktyczna pl
Schab nadziewany - wędlina 198

Schab umyć, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach wzdłuż, na wylot. W otwory wepchnąć kabanosy, następnie natrzeć solą peklową i ziarenkami smaku. Tak przygotowane mięsko zawinąć w rękaw do pieczenia, tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może przed zawinięciem w folię dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny  Obwiązać sznurkiem lub dratwą i włożyć

Praktyczna pl
Placek drożdżowy z budyniem 371

miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyraźnie zwiększy objętość wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Uformować prostokąt (ok.32x25) i wyłożyć do foremki. Ja użyłam dużej blachy z pieca, którą wyłożyłam matą silikonową. Jeżeli nie używamy maty formę trzeba wysmarować tłuszczem. W tym czasie można już włączyć piekarnik na 180 stopni.Ugotować budyń, używając 1/2 litra mleka i gorący(...)ciasto.  Posypać kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Margarynę roztopić i ostudzić, dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę.Ciasto z ciepłym budyniem szybko podrośnie. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić na kratce

Praktyczna pl
Rodzaje mąk bezglutenowych 188

ąka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu.Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym

NaKońcuJęzyka
Skala ostrości i Risotto z pieczarkami 190

rokui farmaceuta nazwiskiem Scoville (1865-1942), skonstruował tzw. skalę Scoville'a mierzącą ostrość różnych papryk chili. Skala ta, mierzy koncentrację związku chemicznego kapsaicyny – aktywnego składnika, który powoduje odczuwanie „pieczenia” przez ludzi. Scoville dokonał swojego odkrycia pracując w firmie farmaceutycznej Parke Davis.  Roztwór kapsaicyny rozcieńczał w słodkiej wodzie, dopóty „ostrość” nie była już odczuwalna dla osób. Stopień

NaKońcuJęzyka
Galette z rabarbarem i gruszką 242

dzisiejszy piękny dzień spędziliśmy na spacerach i oczywiście w wolnej chwili która zawsze pojawia się w sobotę, nie była bym sobą gdybym czegoś nie przyrządziła.. A ponieważ ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem(...)nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar oraz zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki. Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy. Pieczemy około

NaKońcuJęzyka
Miska Tupperware 314

miskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Czynność należy powtórzyć 2- 3 razy, a ciasto będzie wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Na Fb wywiązała się dyskusja na temat takich misek..jedni mieli pozytywne zdanie, byli zadowoleni i zachwalali produkty Tupperware..inni zaś mieli negatywne opinie na taki produkt.Niektórzy twierdzili

Moje domowe kucharzenie
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 219

kawałki, małe można w całości, średnim zostawiam choćby cały łebek. Tak przygotowane, czyste grzyby (po wysuszeniu, zabrudzeń już nie usuniemy...) wykładam na blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Niezbyt grubą warstwą ale też nie układam ich jakoś specjalnie, po prostu rzucam jak popadnie. Blaszki wstawiam do piekarnika (na 3 poziomy od razu), ustawiam na ok.70-80*C, termoobieg, drzwiczki

Smaczne Zdrowe
Mini tarty czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 196

kaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem  formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył(...)Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią.  Smacznego! KROKUS wyposaża Niezły Młynek w powidła

Niezły Młynek
Ciasto czekoladowe z mascarpone i owocami 421

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i miękkie w środku. Po upieczeniu środek ciasta opada dzięki czemu powstaje miejsce na wypełnienie kremem z mascarpone i śmietanki kremówki. Całość posypana owocami, u mnie akurat z borówką (można użyć również

Marta Gotuje
Muffiny dyniowo-bakaliowe - akcja "Lubelski kociołek" 214

oczkach dyni1 szkl cukru1 3/4 szkl. mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 jajka 1/2 szkl oleju 1/2 szkl. bakalii Wykonanie:Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy wsypać mąkę, dodać ,jaja, dynię, olej - wymieszać przy pomocy miksera.Na koniec dodać bakalie - wymieszać łyżką.Dyniową masę nakładać do papilotek lub foremek na muffiny.Piec około

kolorowotorcikowo