sporej ilości oliwy. Gdy warzywa będą miękkawe dodajemy pomidora i przyprawiamy. Dusimy jeszcze przez parę minut, aż cebula będzie szklista. Farsz studzimy. Empanadę będę piekła w skalnej formie o średnicy 30 cm. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Najpierw wałkujemy jedną część na okrągły placek o średnicy około(...)dziurkę, aby powietrze miało ujście. Z pozostałego ciasta robimy cieniutki wałek, który dodatkowo uszczelni nam empanadę, a także wykrawamy paseczki, którymi ozdobimy placek. Następnie smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut
Kulinarne przygody Gatityminut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i je odgazowujemy. Następnie dzielimy na porcje wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki, które przekładamy na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Blaszkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pozwalamy wyrastać pączkom 30 - 45 minut. W międzyczasie w głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz (ja tradycyjnie smażę na smalcu), robimy to na małym ogniu
Kulinarne przygody Gatitykuchennymi gadżetami, tekstylno-filcowymi szmaciakami, malowanym szklem, ręcznie wyrabianą biżuterią, przeróżnistymi kwiatami, regionalnymi produktami i oczywiście z darami natury. Moja młodsza córcia jak perszing pobiagła do straganu z pieczonymi kasztanami. Nawet gumowe żelki i inne kolorowe cukierko-groszki nie były w stanie przyciągnąć jej uwagi. Po konsumpcji stwierdziła, że pierwszych pieczonych kasztanów najadła się na ten tydzień! Aż boję się
Mia Cucina SofietaŁatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki
wyzwania kuchenneżółtka rozmieszane ze śmietaną i amoniakiem,wszystko zagnieść.Ciasto podzielić na 3 części, jedną większą i dwie mniejsze.Większą cześć zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,na to wyłożyć masę krówkową, następnie zetrzeć drugą część ciasta.Ubić pianę z białek na sztywno ,dodać 1 szkl cukru i jeszcze ubić, pod koniec ubijania dodać 1 duże
Praktyczna plSchab umyć, naciąć ostrym nożem w kilku miejscach wzdłuż, na wylot. W otwory wepchnąć kabanosy, następnie natrzeć solą peklową i ziarenkami smaku. Tak przygotowane mięsko zawinąć w rękaw do pieczenia, tak aby do środka nie dostała się woda. Jeśli ktoś lubi galaretkę może przed zawinięciem w folię dosypać 1,5 łyżeczki żelatyny Obwiązać sznurkiem lub dratwą i włożyć
Praktyczna plmiejsce do wyrośnięcia. Gdy wyraźnie zwiększy objętość wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i jeszcze lekko zagnieść. Uformować prostokąt (ok.32x25) i wyłożyć do foremki. Ja użyłam dużej blachy z pieca, którą wyłożyłam matą silikonową. Jeżeli nie używamy maty formę trzeba wysmarować tłuszczem. W tym czasie można już włączyć piekarnik na 180 stopni.Ugotować budyń, używając 1/2 litra mleka i gorący(...)ciasto. Posypać kruszonką.Przygotowanie kruszonki:Margarynę roztopić i ostudzić, dodać pozostałe składniki. Palcami zagnieść kruszonkę.Ciasto z ciepłym budyniem szybko podrośnie. Włożyć je do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Studzić na kratce
Praktyczna pląka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu.Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym
NaKońcuJęzykarokui farmaceuta nazwiskiem Scoville (1865-1942), skonstruował tzw. skalę Scoville'a mierzącą ostrość różnych papryk chili. Skala ta, mierzy koncentrację związku chemicznego kapsaicyny – aktywnego składnika, który powoduje odczuwanie „pieczenia” przez ludzi. Scoville dokonał swojego odkrycia pracując w firmie farmaceutycznej Parke Davis. Roztwór kapsaicyny rozcieńczał w słodkiej wodzie, dopóty „ostrość” nie była już odczuwalna dla osób. Stopień
NaKońcuJęzykadzisiejszy piękny dzień spędziliśmy na spacerach i oczywiście w wolnej chwili która zawsze pojawia się w sobotę, nie była bym sobą gdybym czegoś nie przyrządziła.. A ponieważ ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem(...)nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar oraz zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki. Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy. Pieczemy około
NaKońcuJęzykamiskę w zlewozmywaku wypełnionym ciepłą wodą. Gdy pokrywka „wyskoczy”, należy zamknąć ją ponownie i odessać powietrze. Czynność należy powtórzyć 2- 3 razy, a ciasto będzie wyrośnięte i gotowe do pieczenia. Na Fb wywiązała się dyskusja na temat takich misek..jedni mieli pozytywne zdanie, byli zadowoleni i zachwalali produkty Tupperware..inni zaś mieli negatywne opinie na taki produkt.Niektórzy twierdzili
Moje domowe kucharzeniekawałki, małe można w całości, średnim zostawiam choćby cały łebek. Tak przygotowane, czyste grzyby (po wysuszeniu, zabrudzeń już nie usuniemy...) wykładam na blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Niezbyt grubą warstwą ale też nie układam ich jakoś specjalnie, po prostu rzucam jak popadnie. Blaszki wstawiam do piekarnika (na 3 poziomy od razu), ustawiam na ok.70-80*C, termoobieg, drzwiczki
Smaczne Zdrowekaszą manną. Ciasto dzielimy na 10 części, każdą rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę dociskając do spodu i ścianek, na każdą formę układamy papier pergaminowy i obciążamy np. fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 C. Studzimy spody i smarujemy po jednej łyżce powidłami. W misce ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając dodajemy cukier aby się dobrze połączył(...)Białkami smarujemy placki i pieczemy w temperaturze 160 C przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Smacznego! KROKUS wyposaża Niezły Młynek w powidła
Niezły MłynekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto czekoladowe bez dodatku mąki i proszku do pieczenia. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i miękkie w środku. Po upieczeniu środek ciasta opada dzięki czemu powstaje miejsce na wypełnienie kremem z mascarpone i śmietanki kremówki. Całość posypana owocami, u mnie akurat z borówką (można użyć również
Marta Gotujeoczkach dyni1 szkl cukru1 3/4 szkl. mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 jajka 1/2 szkl oleju 1/2 szkl. bakalii Wykonanie:Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy wsypać mąkę, dodać ,jaja, dynię, olej - wymieszać przy pomocy miksera.Na koniec dodać bakalie - wymieszać łyżką.Dyniową masę nakładać do papilotek lub foremek na muffiny.Piec około
kolorowotorcikowo