cukry, wlewamy mleko i zagotowujemy. Do gotującej się masy wsypujemy kaszę mannę, gdy zacznie gęstnieć dodajemy kakao i zdejmujemy z ognia. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na nim herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i przykrywamy herbatnikami. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i polewamy nim herbatniki a wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi
Zainspirowana w kuchniCiasto rozwałkowujemy i wykładamy na spodzie formy do tarty. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia na ok.1h. Po upływie tego czasu wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy ok.20minut. Ciasto najlepiej wykonywać dzień przed wyłożeniem go kremem – wtedy nie musimy czekać na jego całkowite ostudzenie (chyba, że pieczemy je rano). Kolejno zabieramy się za przygotowanie
Symfonia Smakówwylepiamy dno formy tortowej (o śr. 24-28cm) Ciasto wstawiamy do lodówki na 20 minut. Kolejno nakuwamy je na całej powierzchni widelcem lub wysypujemy ziarna fasoli i pieczemy 6-7 minut. Białka z jajek ubijamy z odrobiną soli na jak najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie nam dość sztywna piana partiami dosypujemy cukier i dalej miksujemy(...)było widocznych grudek twarogu. Płynną masę wylewamy na upieczony spód, a na jej wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek - wedle uznania łyżką lub szpatułką (technika dowolna(;) Sernik pieczemy 2 godziny w temperaturze 180stC. Ostatnie 20minut podpiekamy tylko od spodu. Ciasto musi stygnąć w formie, ponieważ musi się zestaleć. Ciasto posypujemy cukrem pudrem - wychodzi świetny efekt! Szczęśliwego nowego roku raz jeszcze
Symfonia Smakówcukru pudru 1 łyżka kakao 140g bardzo zimnego masła pokrojonego na cienkie plastry 5 łyżek lodowatego syropu wiśniowego (najlepiej domowego) szczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji do zapiekania do tego kremu dodaje się się jeszcze
Symfonia SmakówWitamy wszystkich! Dziś u nas prosto i smacznie. Jajo w koszulce, pieczone szparagi, prosciutto, chrupiąca grzanka i kiełki rzodkiewki podane z sosem musztardowo- miodowo- jogurtowym. Może nie do końca prosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe. Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie. Zapraszamy(...)pokryć tłuszczem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i kładziemy na górę 2- 3 łyżki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do ok. 180 stopni) i pieczemy ok. 20 minut (mają być miękkie, ale nie rozpadać się). Sos musztardowo- miodowy2 łyżeczki musztardy sarepskiejłyżeczka miodu prawdziwego łyżeczka jogurtu naturalnegoPrzygotowanieWszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej
Symfonia SmakówEksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra! Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki. Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki(...)wyrośnięte ciasto wyłożyć odszypułkowane, umyte i odsączone truskawki - co większe sztuki można przekroić na pół. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką.Blachę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.45-50 min. Poćwiczyć silną wolę i opanować łakomstwo pożarcia zawartości blachy przed zupełnym wystudzeniem ciasta - inaczej efektem będzie ból brzucha, wiem, przetestowałam ;) tak więc pożerać, ale najwcześniej
Grunt to przepis!120ml oleju rzepakowego (użyłam Rapso), 250ml mleka, 400g mąki pszennej, 80 g cukru, 2 łyżki miodu, szczypta cynamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie Wodę zmieszać z mlekiem i olejem, dodać rozkłócone jajko. W osobnej miseczce przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier i cynamon. Połączyć z mokrymi składnikami. Dodać miód
Z miłości do słodkościnamoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec ok. 15-20minut
Z miłości do słodkościPiekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny. Dla mnie ten chlebek(...)Następnie ciasto krótko zagnieść. Ułożyć w przygotowanej foremce keksówce. Wierzch posypać odrobiną sezamu, słonecznika i maku. Odstawić na kolejną godzinę w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło swą objętość. Piec około 25minut w temp. 190st. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkościmoim domu rzadko kiedy piekła się ciasto z miodem. Dlatego ja postanowiłam w tym roku poszukać jakiś dobry przepis na miodownik. Znalazłam łatwą w przygotowaniu Stefanka, która, co prawda nie jest typowym miodownikiem, jednak do ciasta dodajemy miód i jest on bardzo wyczuwalny w smaku. Wszystko jest przełożone domowymi powidłami ze śliwek i kremem na bazie kaszy manny. O razu(...)Dokładnie wyrobić, aż wszystkie składniki się połączą (ciasto nie jest zbyt gęste!). Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Piec około 20minut w temp. 180st. Przestudzić i przekroić na trzy części. Krem: 1 l mleka 3,2%, 7 czubatych łyżek kaszy manny, szklanka cukru pudru
Z miłości do słodkościkilka lat temu w Internecie, niestety źródła nie pamiętam. Gdy mam nadmiar czerstwego chleba często przygotowuję tę zapiekankę. Jeszcze jednym ogromnym plusem jest to, że przygotowujemy ją wieczorem a pieczemy rano:) Składniki: 6 kromek lekko czerstwego chleba,ostra musztarda,6 plastrów sera,6 plastrów szynki,5 jajek,1/2 łyżeczki soli,80 ml mleka,4 łyżki startego sera. Przygotowanie Każdą kromkę(...)blasze (bez zbytniego luzu). Roztrzepać jajka z solą i mlekiem, wylać na kanapki. Przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień chleb posypać startym serem, piec ok. 25 min w temp. 200st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościpaszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na wiele innych okazji, paszteciki są bowiem świetną przystawką. Zawsze gdy je piekę czuję atmosferę Świąt:) Przepis dostałam od mamy. Ciasto: 1 kg mąki pszennej,250g margaryny,100g świeżych drożdży,szklanka mleka,pół łyżeczki soli. Mleko podgrzać, troszkę odlać i rozpuścić(...)Doprawić do smaku. Dodatkowo:jajko. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. 1 czubatej łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25-30 min w temp. 200st
Z miłości do słodkościpewno każdy już kiedyś spotkał się z tym ciastem. Pysznym ciastem! Nie wymaga pieczenia, dość szybko się je robi i w błyskawicznym tempie znika z talerzy:) Jedno z najbardziej popularnych i najbardziej lubianych ciast w naszej rodzinie. Ale jak tu nie lubić takiego cuda... Inspiracja Składniki: 6-7 paczek herbatników, puszka masy krówkowej, 3 szklanki mleka
Z miłości do słodkościpokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać brązowym cukrem.Piec około 25-30 minut w temp. 190st. Pyszne drożdżowe wypieki znajdziecie również tutaj
Z miłości do słodkościgładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. 3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. Piec około 20-25minut w temp. 180st. Dodatkowo: 5 jabłek, 2 łyżki cukru, słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury), cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia(...)czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Posmarować dokładnie powidłami. Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. Piec około 15-20minut w temp. 180st. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem
Z miłości do słodkości