pieczen - 12156 przepisów (strona:520/811)

chocolate muffins-czekoladowe muffiny 238

100g cukru       50g   brązowego cukru       2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia        1/2    łyżeczki soli        90ml mleka 80ml oliwy

Smaki Edyty
Focaccia 279

piekarnik do 240 C. Na formę dajemy troche oliwki. Rozprowadzamy ciasto. Robimy wgłębienia kostkami od dłoni :). Całość polewamy przygotowaną wcześniej oliwką z ziołami.Posypujemy solą morską.Wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej.Ja piekłam 15 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków

Smaki Edyty
Ciasteczka serowe z jabłkami 359

kroimy je w ćwiartki.Gdy ciasto zostało schłodzone - podsypujemy blat cukrem pudrem I wałkujemy ciacho na ok 4 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na kółko umieszczamy 2 jabłka I "składamy" w pół.  Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 C na ok 20-25 min. Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika- posypujemy

Smaki Edyty
Kokosanki 362

sztywną pianę. Dodajemy cukier I ubijamy z białkami.Do piany dodajemy wiórek. Mieszamy łyżką.Masę kokosową wkładamy do rękawa cukierniczego z największą końcówką.Wyciskamy 'gwiazdki' , na papierze do pieczenia. Prawda że prosto :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na ok 15 min. Po wyjęciu dajemy do ostygnięcia.Smacznego

Smaki Edyty
Liebster Blog Award 225

czego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :)     A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron  2. Ulubiony owoc

Smaki Edyty
Ekspresowe racuchy 1731

znikają ...Zaczynamy : Składniki:2 szklanki mąki3 jajkaok 1,5 szkl mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki drobnego cukruszczypta soli3 jabłkaolej do smażenia  Wykonanie:Maka, proszek do pieczenia, żółtka, mleko I cukier- miksujemy razem. Powinno wyjść nam w miarę gęste ciasto.Ubijamy pianę z szczyptą soli.Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki.  Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze

Smaki Edyty
Kokosowe ciasteczka z polewą czekoladową 405

przekładamy do miseczki , do częściowego ostudzenia.  Z przestudzonej masy formujemy małe kulki. Będzie się bardzo kleić- także warto to robić w rękawiczkach :)Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia I wkładamy do piekarnika na 180 C na 18-20 min. Po upieczeniu na złoty kolor, studzimy . Robimy swoją ulubioną polewę czekoladową, maczamy do połowy I ciasteczka są gotowe

Smaki Edyty
Szybkie ciasteczka z brzoskwiniami 407

ciasteczka: 220 gr mąki self rising *220 gr drobnego cukru -caster sugar220 gr masła2 łyżeczki aromaru wanililiowego5 jajek1 puszka brzoskwiń*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki.  Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy do puszystej masy. Dobrze kiedy masło wyjmniemy z lodówki wcześniej , wtedy jest miękkie I szybciej połączymy składniki.Odcedzamy brzoskwinie

Smaki Edyty
Ciasteczka z jagodami w 30 minut- Cupcakes with berries 362

ciasteczka:220 gr mąki self rising *220 gr drobnego cukru -caster sugar220 gr masła2 łyżeczki aromaru wanililiowego5 jajek125 gr jagód5-6 truskawek*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Jagody I truskawki płuczemy I osuszamy na ręczniku papierowym. Wykonanie:Wszystkie składniki  miksujemy w misce do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dobrze jest

Smaki Edyty
Rogaliki 401

składników - wyjdzie ich ok 16 szt. Zaczynamy:)  Składniki:500 ml mleka125 ml oliwy110 gr cukru2 jajka2 łyżeczki soli2 łyżki suchych drożdzy800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba)dżem 1 jajko do posmarowania Wykonanie:Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie

Smaki Edyty
Drożdżówki z dżemem i budyniem 425

Szykujemy budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty.Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki.Układamy na formie z papierem do pieczenia. Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min. Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia. Na koniec zrobiłam

Smaki Edyty
Kurczak w marynacie musztardowo-klonowej 295

Odstawiamy na pół godziny.*Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki .Pieczemy 40-45 min.Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos. Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi

Smaki Edyty
Amerykańskie naleśniki z jagodami 367

mąki2 jajka470 ml mleka15 gr masła1,5 łyżki cukru1 łyżeczka soli2 łyżki proszku do pieczenia150 gr jagódolej do smażeniacukier puder Wykonanie:Mąkę, cukier, sól, I proszek do pieczenia mieszamy na sucho w misce. W drugiej misce ubijamy mleko I jajka.Rozpuszczamy masło.Ubite mleko, przelewamy do mąki. Dodajemy masło. Ubijamy całość - wyjdzie nam gęsta śmietanowa masa.Dodajemy jagody.Mieszamy łyżką

Smaki Edyty
Łosoś w pesto z młodymi ziemniakami 244

pesto- przepis tutajziemniaki200-250 gr szparagów Wykonanie:Najpierw  wstawiamy ziemniaki do gotowania.Przygotowujemy pesto - przepis tutajMyjemy łososia , porcjujemy. Nagrzewamy piekarnik na 200 C.Łososia smarujemy pesto. Wkładamy do pieczenia na 10 min. Gotujemy szparagi - 2-3 min.I obiad gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty
Wianek drożdżowy z serem 289

serową i posypać rodzynkami.zwinąć w roladę a następnie złączyć brzegi formując okrąg. Ponacinać brzegi co 2-3 cm. Posmarować rozmąconym jajkiem,Delikatnie przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok pół godziny.Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka