100g cukru 50g brązowego cukru 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 90ml mleka 80ml oliwy
Smaki Edytypiekarnik do 240 C. Na formę dajemy troche oliwki. Rozprowadzamy ciasto. Robimy wgłębienia kostkami od dłoni :). Całość polewamy przygotowaną wcześniej oliwką z ziołami.Posypujemy solą morską.Wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej.Ja piekłam 15 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków
Smaki Edytykroimy je w ćwiartki.Gdy ciasto zostało schłodzone - podsypujemy blat cukrem pudrem I wałkujemy ciacho na ok 4 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na kółko umieszczamy 2 jabłka I "składamy" w pół. Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 C na ok 20-25 min. Po wyciągnięciu ciastek z piekarnika- posypujemy
Smaki Edytysztywną pianę. Dodajemy cukier I ubijamy z białkami.Do piany dodajemy wiórek. Mieszamy łyżką.Masę kokosową wkładamy do rękawa cukierniczego z największą końcówką.Wyciskamy 'gwiazdki' , na papierze do pieczenia. Prawda że prosto :) Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 C na ok 15 min. Po wyjęciu dajemy do ostygnięcia.Smacznego
Smaki Edytyczego nie mogłabyś/nie mógłbyś się w życiu obejść? Muzyki 9. Potrawa, która uzależnia? sushi 10. Twoja największa kulinarna porażka… ciasto z owocami- zapomnialam dodac proszku do pieczenia :)- a I miałam 8 lat 11. Pieprz, czy wanilia? Oczywiście , że pieprz :) A to pytania od Ady I Patryka: 1. Ryż czy makaron? Makaron 2. Ulubiony owoc
Smaki Edytyznikają ...Zaczynamy : Składniki:2 szklanki mąki3 jajkaok 1,5 szkl mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki drobnego cukruszczypta soli3 jabłkaolej do smażenia Wykonanie:Maka, proszek do pieczenia, żółtka, mleko I cukier- miksujemy razem. Powinno wyjść nam w miarę gęste ciasto.Ubijamy pianę z szczyptą soli.Pianę przenosimy do ciasta, powoli łącząc składniki. Obieramy jabłka, kroimy na mniejsze
Smaki Edytyprzekładamy do miseczki , do częściowego ostudzenia. Z przestudzonej masy formujemy małe kulki. Będzie się bardzo kleić- także warto to robić w rękawiczkach :)Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia I wkładamy do piekarnika na 180 C na 18-20 min. Po upieczeniu na złoty kolor, studzimy . Robimy swoją ulubioną polewę czekoladową, maczamy do połowy I ciasteczka są gotowe
Smaki Edytyciasteczka: 220 gr mąki self rising *220 gr drobnego cukru -caster sugar220 gr masła2 łyżeczki aromaru wanililiowego5 jajek1 puszka brzoskwiń*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy do puszystej masy. Dobrze kiedy masło wyjmniemy z lodówki wcześniej , wtedy jest miękkie I szybciej połączymy składniki.Odcedzamy brzoskwinie
Smaki Edytyciasteczka:220 gr mąki self rising *220 gr drobnego cukru -caster sugar220 gr masła2 łyżeczki aromaru wanililiowego5 jajek125 gr jagód5-6 truskawek*self raising - odpowiada 2 łyżeczkom proszku do pieczenia na każde 150 gr zwykłej mąki. Jagody I truskawki płuczemy I osuszamy na ręczniku papierowym. Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy w misce do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej masy. Dobrze jest
Smaki Edytyskładników - wyjdzie ich ok 16 szt. Zaczynamy:) Składniki:500 ml mleka125 ml oliwy110 gr cukru2 jajka2 łyżeczki soli2 łyżki suchych drożdzy800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba)dżem 1 jajko do posmarowania Wykonanie:Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie
Smaki EdytySzykujemy budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty.Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki.Układamy na formie z papierem do pieczenia. Przykrywamy drożdżówki na 15-20 min. Po tym czasie smarujemy każde ciastko rozbełtanym jajkiem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. Po upieczeniu odkładamy do ostudzenia. Na koniec zrobiłam
Smaki EdytyOdstawiamy na pół godziny.*Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki .Pieczemy 40-45 min.Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos. Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi
Smaki Edytymąki2 jajka470 ml mleka15 gr masła1,5 łyżki cukru1 łyżeczka soli2 łyżki proszku do pieczenia150 gr jagódolej do smażeniacukier puder Wykonanie:Mąkę, cukier, sól, I proszek do pieczenia mieszamy na sucho w misce. W drugiej misce ubijamy mleko I jajka.Rozpuszczamy masło.Ubite mleko, przelewamy do mąki. Dodajemy masło. Ubijamy całość - wyjdzie nam gęsta śmietanowa masa.Dodajemy jagody.Mieszamy łyżką
Smaki Edytypesto- przepis tutajziemniaki200-250 gr szparagów Wykonanie:Najpierw wstawiamy ziemniaki do gotowania.Przygotowujemy pesto - przepis tutajMyjemy łososia , porcjujemy. Nagrzewamy piekarnik na 200 C.Łososia smarujemy pesto. Wkładamy do pieczenia na 10 min. Gotujemy szparagi - 2-3 min.I obiad gotowy :) Smacznego
Smaki Edytyserową i posypać rodzynkami.zwinąć w roladę a następnie złączyć brzegi formując okrąg. Ponacinać brzegi co 2-3 cm. Posmarować rozmąconym jajkiem,Delikatnie przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok pół godziny.Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenka