pieczen - 12156 przepisów (strona:505/811)

Sernik kokosowy 250

Sernik pieczony z likierem kokosowym na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu   polecam :) Składniki :Na spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu  3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić(...)lodówki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Wszystkie składniki do masy serowej , umieścić w misce i wymieszać. Nie mieszać (miksować) zbyt długo. Masę wylać na spód .  Piec przez 60 min w temperaturze 170 stopni

Wypieki Uli
Szybki chleb razowy na drożdżach 202

ulubiony razowiec mojego przepisu. Zrobienie mu zdjęcia nie jest łatwe, bo mimo, że jest pieczony w dużej blaszce to znika zaraz po wyjęciu z piekarnika. Najlepszy jeszcze ciepły z masłem. Składniki na 1 dużą blachę, lub trzy małe keksówki: 1 kg mąki razowej 5 dag otrębów żytnich 5 dag orzechów włoskich 10 dag drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli(...)ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na blaszkę, wierzch chleba posmaruj olejem i posyp ziarnami sezamu. Odstaw na 20 minut, żeby ponownie wyrosło.3. Piekarnik rozgrzej do 180 C i piec przez ok. 60-70 minut. Gotowy chleb przełóż na kratkę kuchenną aby odparował. Zostaw do ostygnięcia

Apetyczna babeczka
Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem 161

ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika natnij wierzch chlebów bardzo ostrym nożem w kratkę i oprósz mąką. 4. Piekarnik rozgrzej do 220 C i piec przez 30 minut, następnie obniż tem. do 180 C i piecz jeszcze 25 minut. Upieczone bochenki przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia

Apetyczna babeczka
Miodowy blok czekoladowy 190

wystudzonej masy kakaowej dosypujemy partiami mleko w proszku i miksujemy. Na końcu wsypujemy herbatniki i orzechy w całości, delikatnie mieszamy masę łyżką. 3. Przygotowujemy keksówkę, wykładamy ją papierem do pieczenia. Masę nakładamy do foremki. Wierzch wyrównujemy mokrą dłonią i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie foremkę odwracamy, ściągamy papier kroimy w plastry

Apetyczna babeczka
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 266

ozdoby. Zupę podajemy z kleksem śmietany, odrobiną oliwy, świeżo zmielonym pieprzem,porem, koperkiem i cząstkami makreli - lub wedle własnych upodobań. (Jeśli potrzebujemy bardziej sytego posiłku krem możemy podać z pieczonymi grzankami, ulubionym, świeżym pieczywem, grissini lub pieczonymi ziemniakami). Smacznego

Symfonia Smaków
Placuszki z jagodami 230

sezonie jagodowym często robię takie placuszki na jogurcie i sodzie lub kefirze i proszku do pieczenia. Moja rodzinka uwielbia moje placuszki bo są wyśmienite. Placuszki z jagodami SKŁADNIKI: mąka 350 g jogurt naturalny 1/2 litra soda 1/2 łyżeczki jajka 2 szt jagody tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Jagody przebrać, umyć, osączyć na sicie. Jajka wybić

Kuchnia Danusi
Piernik na święta 229

święta bez piernika... piekę go tylko raz w roku, więc smakuje wyjątkowo :)Składniki: 1,75 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 200g płynnego miodu, 125g miękkiego masła, 3 jajka, 3 czubate łyżki śmietany 18%, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, polewa biała, polewa ciemna, czekoladowe gwiazdki. Przygotowanie(...)mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Również delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 x 25 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przelewamy do niej masę. Pieczemy przez ok. 45 – 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu polewamy roztopioną polewą czekoladową, następnie robimy zygzaki z białej polewy

Aga w kuchni
Pstrąg łososiowy na warzywach 249

Jeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki: filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe(...)kładziemy plasterek masła i przykrywamy rybą. Obok układamy marchewki. Folię zawijamy końcami do góry, tak aby powstał nam kominek lub coś przypominającego sakiewkę z niedużym otworem na górze. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem na wierzch ryby kładziemy plasterek masła czosnkowego. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 247

czyli jedzona od razu, gdyż cukinia i inne składniki mają dość czasu ,aby się przegryzć. Na krakersach smakuje obłędnie, w bułkach smakuje rewelacyjnie ,a do grilowanego mięsa lub tłustych pieczeni to już musowo jest wskazana

Z Kuchni Do Kuchni
Brytfanna TOSCANA- współpraca we włoskim stylu 176

jest determinacja oraz pasja tworzenia. Takie podejście sprawiło, że są prawdziwymi ekspertami w swojej dziedzinie! A ja? Trzymałam w dłoni to cacko. Brytfanna TOSCANA jest idealnym naczyniem kuchennym do pieczenia w piekarniku lub przyrządzaniu na kuchence potraw tak mięsnych jak wegetariańskich! Smak potraw przyrządzonych w ten sposob przewyższa te przyrządzone w tradycyjnych garnkach.  Specjalnie wyprofilowana pokrywa, pozwala skraplającej

Z Kuchni Do Kuchni
Domowy pasztet z żurawiną 297

nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu. Post Domowy pasztet z żurawiną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 397

jedzeniem na podniszczonych półkach w postapokaliptycznych domostwach – mianowicie jest to BLAMCO MAC & CHEESE! Ze względu na ograniczony ekwipunek bohatera przemierzającego pustkowia, zrobiliśmy je w wersji jednogarnkowej bez pieczenia. Bo „wojna nigdy się nie zmienia” ;) DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE PO PIERWSZE! Zakradnijcie się do czyjegoś domku na bezdrożach, podwędźcie im garnek

Nerds Kitchen
Sernik Tiramisu 283

Amaretto,  1/2 szklanki śmietany 30%. Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i mąką. Dodać cukier. Kolejno dodawać jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelać na przygotowany spód. Piec 15 minut w temp. 175st, następnie 85 minut w temp. 120st. Wierzch: 300g kwaśnej śmietany 18%,  2 łyżki likieru Amaretto,  3 łyżki cukru,  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)Śmietanę zmieszać z cukrem. Kawę zmieszać z likierem - 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120st. Sernik ostudzić i schłodzić.  Źródło: Kwestia smaku

Z miłości do słodkości
Pasztet z jajek 272

powiedział, że pasztet może być tylko mięsny ? Przepis na ten pasztet bez dodatku mięsa wypatrzyłam na blogu Olgi Smile. Pasztet mięsny piekłam już wiele razy, więc teraz pora na  coś innego, bo muszę powiedzieć, że zaintrygował mnie ten jajeczny. Jest doskonały z odrobiną chrzanu. Pasztet z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo(...)misce  ze startymi jajkami, żółtym serem, tarta bułką,  surowymi jajkami,  śmietaną i przyprawami. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wkładamy do niej masę jajeczną i pieczemy  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni w kąpieli wodnej przez około godzinę. Kroimy po ostudzeniu

Kulinarne przygody Gatity
Sezon na dynie... 209

Należy jednak pamiętać, że miąższ ma wysoki indeks glikemiczny (75), dlatego dynię należy łączyć z produktami o niskim IG.  Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię, na zupę krem z pieczonej dyni i na dyniowe ślimaczki drożdżowe. Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu

Kulinarne przygody Gatity