pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:9/265)

Mięsa pieczone 245

Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku. My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek. Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania. W tej samej(...)odstawiamy na 3 doby, codziennie odwracając.    Po trzech dobach mięso wyciągamy, płuczemy zimną wodą a następnie skrapiamy olejem, posypujemy słodką papryką i wkładamy w rękaw do pieczenia. Końce rękawa zawiązujemy, nakłuwamy folię, układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut. Zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
Szynka z majerankiem i jabłkiem 185

zostało posłużyło jako wędlina na kanapki. Składniki: - 1 kg szynki - 1 jabłko - 1 cebula - 1/2 szklanki oleju - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka pieprzu czarnego - garść majeranku Przygotowanie: Szynkę nacieramy przyprawami, obkładamy plasterkami cebuli oraz jabłka. Całość zawijamy w folię i zostawiamy na noc. Zamarynowaną szynkę pieczemy w 160 C przez około 2 godziny

Zainspirowana w kuchni
mięsa pieczone i pasztety, wędliny….. 101

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} pieczona szynka z dzika łopatka jagnięca udziec jagnięcy pieczeń rzymska z cielęciny karczek cielęcy z dzikiem i grzybami   łopatka cielęca z Chutney’em z mango karkówka pieczona   domowa wędlina-schab schab

królestwo garów
Miodowa szynka domowa z dodatkiem żurawiny 109

Przygotowaną szynkę związujemy sznurkiem do wędlin, by mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Do miski z marynatą wlewamy wodę, mieszamy z resztkami marynaty i utworzony płyn wlewamy do naczynia z szynką.  Piekarnik rozgrzewamy do 100*C, wkładamy szynkę i zwiększamy temperaturę do 200*C. Po 30 minutach wyjmujemy naczynie, przekładamy szynkę(...)wyciągamy z piekarnika, gdy ostygnie możemy ją kroić na kawałki.  Szynkę możemy kroić na cienkie plasterki jako wędlinę oraz na grube plastry jako pieczeń. W drugim przypadku w rondelku podgrzewamy konfiturę z żurawiny i ciepłą polewamy kawałek pieczeni.   *Na każdy kilogram szynki przypada 60 minut pieczenia

Gotowanie i blogowanie
Szynka peklowana 317

płaska łyżeczka mielonego pieprzu 3 listki laurowe (połamane na małe kawałki) 1 płaska łyżeczka majeranku  1,5 litra zimnej wody Ponadto: mała szynka (moja ważyła 1,1 kg) 1 woreczek do pieczenia duża strzykawka z grubą igłą Wykonanie: Przygotowujemy solankę. W tym celu mieszamy jej składniki. Mięso, w kilku miejscach, nastrzykujemy  przygotowaną solanką. Szczególnie ważne jest

Smak mojego domu
Szynka pieczona w rękawie . 277

szynkę pieczoną w rękawie. Do marynaty użyłam Oregano , marynaty do szynki oraz przyprawy do wieprzowiny od firmy Skworcu  ---http://www.skworcu.com.pl/. Szynka nadaje się jako dodatek do ziemniaków jak i na kanapki . Zapraszam :) Składniki : 1 kg szynki 2 cebule 3 łyżki Oregano Skworcu   3 łyżki Przyprawy do wieprzowiny Skworcu   2 łyżki Marynaty do szynki(...)łyżka czerwonej papryki  Wykonanie : Mięso umyć i osuszyć . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. Mięso dobrze natrzeć przyprawami z obydwu stron. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia wlać oliwę , włożyć cebulę. Dobrze zawiązać końcówki worka. Kilka razy przewrócić workiem aby oliwa i cebula się połączyły z mięsem .Włożyć do lodówki na noc. Worek z mięsem włożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Szynka w marynacie cebulowej 187

kilku dniach świetnie smakują. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość i soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową.  SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 cebule, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku, ½ łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli szczypta czosnku granulowanego,  100 ml oleju.     PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram(...)Dokładnie mieszam marynatę. Mięso myję i osuszam. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
"MUSZTARDA" Z JABŁEK. 197

może być przechowywana miesiącami, ale kiedy nie zostanie potraktowana w ten sposób - w lodówce przetrwa  3 dni, góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin  czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szynka pieczona w rękawie do pieczenia 329

soczystą szynkę pieczoną w rękawie do pieczenia. Robił ją mój mąż jeszcze na święta, wyszła pyszna, delikatna. Dlatego też dzielę się z Wami przepisem. Można ją jeść na kanapki, można też zrobić sos i idealnie nadaje się na obiad. My jedliśmy obie wersje. Polecam, bo naprawdę pyszna, trzeba tylko pamiętać, żeby zamarynować ją 24 godziny przed pieczeniem. Przepis(...)dnia Wam życzę :-) Składniki: około 2 kg szynki wieprzowej 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 4 ząbki czosnku 4 owoce ziela angielskiego 3 owoce jałowca (nie miałam, nie dałam) 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli rękaw do pieczenia 1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Czosnek obieramy

kruche babeczki
Pieczona szynka 288

zalewamy szynkę.  Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe. Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego

paapilotkaa
Pieczona szynka 188

zalewamy szynkę.  Dodajemy ząbki czosnku oraz liście laurowe. Zamarynowaną szynkę odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia szynkę obsmażamy z każdej strony, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 180 stopniach przez około 2 godziny. W trakcie pieczenia mięso podlewamy wodą. Smacznego

paapilotkaa
Domowa wędlina w glazurze miodowej 156

Zapraszam na pyszną i aromatyczną szynkę pieczoną w glazurze miodowej. Polecam miód wrzosowy od Huzar . Taka domowa wędlina jest prosta w przygotowaniu a jak smakuje... Polecam Składniki: kawałek szynki (ok. 1 kg) marynata: 3 łyżki miodu wrzosowego Huzar 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie(...)nakładamy na mięso. Całe mięso pokrywamy marynatą, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 3 godz. Po tym czasie przekładamy szynkę do małego naczynia żaroodpornego, polewamy marynatą i przykrywamy przykrywką. Wstawiamy mięso do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Najpierw pieczemy przez 40 minut pod przykryciem a potem 40 minut bez przykrycia. Kroimy dopiero zimne.Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szynka pieczona w słodkiej papryce 172

Wielkanoc jest podobnie:) W ten weekend mamy rodzinną biesiadę, na której pojawi się pieczona szynka, którą uwielbia mój Tata. Postanowiłam podzielić się tym przepisem, jakże łatwym, ale smacznym. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje :) Smarujcie chrzanem, musztardą lub ćwikłą i smakujcie:D Składniki: +/- 1 kg szynki wieprzowej pół szklanki oleju sól, pieprz, majeranek, dużo słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Przygotowanie(...)umytą i osuszoną szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy olejem i przyprawiamy; nacieramy także pokrojonymi w talarki ząbkami czosnku. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez godzinę na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przykrytą folią aluminiową lub pokrywką od naczynia żaroodpornego; po godzinie czasu zmniejszamy do temp. 180C i pieczemy jeszcze 30 minut; czas może się różnić w zależności

Zasmakuj Kuchni
Szynka pieczona 113

wiem kiedy będzie :) pewnie na święta... Ale jak wymyślę i się uda - podzielę się tym ze wszystkimi :) Tą szynkę piekłam razem z boczkiem, ale ponieważ pieczone były w woreczkach to (pomimo nacięć) raczej nie przechodziły swoimi zapachami, a również był smaczne :) Piekłam właśnie z tym boczkiem, do którego zapomniałam dodać tak lubianego przez mojego Męża czosnku ;P i tu też(...)dobę w chłodnym miejscu - może być w lodówce. Podczas marynowania warto kilka razy obrócić, aby naszło smakiem w każdym zakamarku. Zamarynowaną szynkę osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy zmieszanym ze składników glazury sosem. Zawiązujemy w "cukierek" w rękawie do pieczenia, nacinamy rękaw w kilku miejscach. Pieczemy w 170 stopniach przez około 2,5 godziny. Odsączamy z tłuszczu, studzimy. Rady

Kolorowy Przepisownik
Moje kulinarne propozycje na Święta 111

Ciasta: Pyszny piernik pszczelarza  Makowiec na kruchym cieście Czekoladowiec na orzechach Marmoladnik Makowiec z jabłkami Puchaty sernik Helenki Sernik bardzo puszysty Sernik czekoladowy na pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku gulasz z indyka z papryką i marchewką kurczak z zielonym groszkiem kurczak z warzywami z piekarnika Zupy: barszcz(...)pieczeń rzymska z żurawiną boczek pieczony z jabłkiem klops mięsny z pieczarkami klops z boczku i szynki szynka pieczona  klops z jajkiem chudy klops z czosnkiem karczek zapiekany w keczupie karczek peklowany i pieczony karczek pieczony ze śliwką i jabłkiem galaretka z nóżek wieprzowych gotowanych w szybkowarze pieczeń z żurawiną i orzechami- bez mięsa

Proste Potrawy