wypróbowanie przepisu! Długo pieczona szynka wieprzowa z sosem miodowo-cebulowym porcja dla 4 osób Na marynatę będziemy potrzebować: 1 litr zimnej wody 50 g cukru 70 g soli 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki Na pieczeń: ok. 650-700 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule (1 czerwona(...)dzień przed pieczeniem): Szynkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wodę wlewamy do dość wysokiego, ale nie za szerokiego naczynia. (Musi być takie, żeby włożona do marynaty szynka była cała zakryta płynem.) Wsypujemy cukier, sól i przyprawy. Mieszamy do rozpuszczenia (zwracamy uwagę na to, żeby nie pozostały kryształki soli i cukru), a następnie umieszczamy w marynacie szynkę i odstawiamy
Ratunku obiadsuszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu 1,5 szklanki wywaru po pieczeniu szynki ( bez tłuszczu ,trzeba go zebrać przed użyciem ) 1 łyżka masła 1 łyżeczka suszonego koperku ( lub świeżego , posiekanego ) 100 ml śmietanki 30 % ( wiem bomba , ale tego smaku(...)woreczka, do pieczenia , wlewając całą zalewę , która zebrała się na dnie miski , na wierzch szynki . Zawiązujemy i pieczemy w temperaturze 100-120 C przez około 2,5 – 3 godziny ( to cała tajemnica , soczystości -wolne wypiekanie w niskiej temperaturze ) . Czas pieczenia zależy od grubości naszego kawałka mięcha , im grubszy , tym dłużej .. itd Po tym czasie ostrożnie, rozcinamy
Ogrodnik w podróżywystudzeniu, jako wędlina na kanapkę. Chrupiąca dobrze wypieczona skórka i delikatne kruche mięso w środku. Uczta smakowa dla miłośników dań mięsnych. Wspaniałego aromatu szynce nadają przede wszystkim goździki, którymi nakłuta jest cała skóra. Dzięki pieczeniu szynki ze skórą, mięso w środku nie jest suche, gdyż wytapiający się tłuszcz je nawilża. Skórka będzie bardzo chrupiąca, jeśli przed włożeniem szynki(...)wyjęciu z lodówki odczekać 30 minut i włożyć szynkę skórą do góry do żaroodpornego naczynia, z wierzchu obsypać gruboziarnistą solą. Piec pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i dalej piec około 1,5 godziny. Czas pieczenia zazwyczaj przyjmuję na 1 kg mięsa 1 godzina pieczenia
Kuchcik gotujePieczeń z szynki i ciemny sos pieczeniowy , obiad doskonały Szynka to bardzo smaczny kąsek , ale też bardzo trudne mięso . Łatwo spitolić to naprawdę genialne mięsko. Pieczeń z szynki wielu kojarzy się z czymś suchym , wiórowatym … generalnie katorga na babcinym , niedzielnym obiedzie . Nie musi tak być . Jak tego dokonać , żeby wydobyć z tego mięsa(...)Pieczemy około 1,5 godziny . Po tym czasie , rozcinamy worek , zlewamy wywar powstały podczas pieczenia do rondelka . Dodajemy szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia . W razie potrzeby , doprawiamy solą , pieprzem lub czosnkiem . Zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji . Blendujemy blenderem na aksamitną masę , razem z cebulką z pieczeni . Serwujemy na gorąco . Smacznego ! Artykuł Pieczeń
Ogrodnik w podróżysię przyda. Na moim blogu kilka przepisów na szynki pieczone, wędzone i z szynkowaru. SZYNKA ROLOWANA SZYNKA DROBIOWA Z CZOSNKIEM SZYNKA PEKLOWANA PIECZONA SZYNKA DROBIOWA DOMOWA SZYNECZKA Z SZYNKOWARU ROLADA SCHABOWA MIELONKA DOMOWA SZYNKI WĘDZONE SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyglazury na bazie cukru (cukier spala się już w temperaturze 120 stopni – może powodować gorzkie przypalenia na skórze szynki). Wracając do samej szynki. Szynkę możemy kupić surową albo gotowaną. Istnieje kilka metod przygotowania szynki. Tradycyjną metodą jest pieczenie surowej szynki w 180 stopniach przez 10-15 minut na każde ½ kg szynki. Natomiast(...)szynka gotowana będzie potrzebowała około 20 minut na każde ½ kilograma. Przygotowując szynkę do grillowania warto naciąć ją spiralnie, dzięki temu będzie się ona grillowała szybciej (około 15 minut na ½ kg). Pamiętajmy, że przygotowując szynkę powinniśmy zwrócić uwagę na jej temperaturę wewnętrzną. W przypadku szynki gotowanej powinniśmy ją grillować aż osiągnie min 79 stopni C a w przypadku szynki
naRuszcieprzepisów, które potwierdzają, że wprowadzam ten czyn, czyli robienie wędlin w domu, w ruch :). Zapraszam :). Ziołowa szynka z szynkowara Schab wędzony dymem w płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa(...)słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony
Kulinarne przygody Gatitypieczonej szynki: Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem. Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy w mięso. Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu. Szynkę wstawiamy do pieczenia
kulinarnyJaszynki 2 l wody 280 g solanki do szynek od Dobrej Kiełbasy Sprawa jest prosta: solankę rozpuszczamy w wodzie i wkładamy do środka szynkę. Trzeba to oczywiście w jakimś dużym naczyniu zrobić. My użyliśmy beczułki do ogórków małosolnych. I trzymamy szynkę w tej solance 3 dni (przekręcając na drugi bok każdego dnia). Na koniec trzeciego dnia szynkę wyjmujemy, myjemy(...)bieżącą wodą i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Pieczemy 90 minut w 190 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia odwracamy szynkę do góry nogami i włączamy w piekarniku funkcję grilla - żeby się szynka ładnie przyrumieniła.. Smacznego! Siatkę wędliniarską również można nabyć w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK A przy okazji odezwa do Dobrej Kiełbasy: Kiełbasoooooo, a może wprowadzilibyście do swojej
Marder&Marder Manufacturestrony i wkładam do środka szynkę (szynkę wcześniej dokładnie umyłam i osuszyłam). Następnie szynkę dokładnie nacieram marynatą, na koniec do rękawa wkładam listki laurowe, jeden na górę a drugi pod spód szynki. Rękawa nie zapinam na razie z drugiej strony, tylko skręcam tak żeby mogło dostawać się do środka powietrze i odkładam szynkę do lodówki do zamarynowania na około(...)godzin. Po 12 godzinach - pieczenie szynki w rękawie: Drugą stronę rękawa spinam i wykałaczką nakłuwam rękaw od góry w kilku miejscach. Rękaw z szynką możemy włożyć do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blasze. Szynkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piekę około 120 minut. Po tym czasie rękaw rozcinam i piekę jeszcze około 15 minut
Uwaga Babcia Gotujedość sceptycznie zwłaszcza jak przeczytałam, że pieczenie mięsa może trwać od 30 minut do kilku godzin w zależności od jego wielkości. Odważyłam się jednak w końcu spróbować i teraz nie wyobrażam sobie, ze mogłabym wrócić do starej metody. Mięso pieczone w niskiej temperaturze nie traci soku, zostaje on w środku pieczeni i rozchodzi się po niej(...)pozostaje ono soczyste. Zachęcam wszystkich do wypróbowania tej metody i przygotowania własnej świątecznej szynki, która nawet po tygodniu będzie wyglądała jak dopiero co przyrządzona". Pieczona szynka świąteczna (przepis własny) Składniki: 1,5kg surowej szynki wieprzowej bez skóry i tłuszczu 3 łyżki sklarowanego masła Zalewa: 50g soli 1/2 łyżeczki saletry potasowej 2 liście laurowe 3 rozgniecione ziarna ziela
Wiem co jemstopniach z termoobiegiem. Przygotować sos . W rondelku podgrzać 1 szkl sosu z pieczenia szynki i dolać do niego wody - sos jest bardzo słony. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną 30% i wlać do rondelka, wymieszać i zagotować do zgęstnienia. Na 0,5 litra sosu z pieczeni należy użyć 1 czubatą łyżkę mąki i ok 100 ml śmietany(...)chrzanu chcemy uzyskać można dodać go trochę więcej lub mniej. Należy jednak pamiętać, że chrzan w zetknięciu z wysoką temperaturą, a w szczególności po przegotowaniu, traci swoją ostrość. Plastry szynki podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Sos najlepiej przelać do sosjerki, tak, aby każdy sam sobie zaordynował odpowiednią ilość. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuKolejna odsłona schabu pieczonego w kawałkach pod pyszną warzywną pierzynką. Niejedna osoba przekonała się już, że przygotowanie tego mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne mieszanki warzyw, zalane mieszanką keczupu i majonezu albo przecierem pomidorowym. Dzięki temu mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem(...)wyłączyć grzanie i zostawić tak na kilka minut żeby ser się roztopił a mięso "odpoczęło". Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab po cygańsku Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?serem, a zrobić to dopiero przy podgrzewaniu) Inne przepisy na pyszne mięsa pieczone w podobny sposób: Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-serową Karkówka pieczona w plastrach Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką Szynka pieczona w kawałkach z pieczarkami i cebulką
Kto ugości moich gości?nacięcia co innego). Otwory robimy na całej powierzchni szynki i powtarzamy czynność do braku składników lub wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny. Po 1 godzinie odwracamy mięso na drugą stronę. Po zakończeniu pieczenia szynka musi odpocząć pod folią aluminiową
Życie zamknięte w smaku