pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:18/265)

Szynka peklowana czosnkowa 127

czosnek to polecam z całego serca. Jeśli nie to też polecam... z mniejszą ilością czosnku ;) Szynka wyszła przepyszna, różowiutka, krucha i delikatna. Nigdy takiej nie kupicie w sklepie.  szynka kulka 1,7 kg Zalewa: 2,5 l wody soli peklowej łyżeczka cukru 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 5 ziaren czarnego pieprzu 6 ząbków czosnku(...)przykryć i odstawić do lodówki na 7 dni. Mięso przewracać 2 razy dziennie. Dzień przed pieczeniem wyjąć szynkę i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć dokładnie mięso. Owinąć ciasno sznurkiem aby szynka zachowała ładny kształt podczas pieczenia. Odstawić do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy pół szklanki wody

Smakołyki Asi
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka 272

Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało:)  Jeśli macie dojście do kupna szynki od hodowcy, to będziecie mieli najwspanialszą wędlinkę na święta, jeśli nie macie takich możliwości, to możecie dostać szynkę w dobrej cenie np tutaj KLIK    Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka Półtora kilowa szynka Do peklowania  woda , jakieś(...)smaruję sosem chrzanowym i wkładam do rękawa foliowego. Rękaw nakłuwam w paru miejscach, aby nie popękał w czasie pieczenia. Piekę w piekarniku 90 minut w temp. 180-190 st. C . Można pod koniec rozciąć rękaw i delikatnie szyneczkę przyrumienić.  Szynkę studzę w powstałym sosie, zimną zawijam w folię i wkładam do lodówki, kroimy zimną. Możną ją te podać

Takie tam pichcenie
SZYNKA PIECZONA W RĘKAWIE 139

kanapki. Smaczna, aromatyczna mięciutka, soczysta, ponieważ mięso piecze się we własnym wytworzonym sosie i nie wysycha. Natarta przyprawami, marynowała się kilka godzin i wyszła wręcz idealna :) Składniki: * ok. 1 kg szynki wieprzowej * 5-6 łyżek oleju * przyprawa  pomidory z chili i oregano   Skworcu * sól do smaku * rękaw do pieczenia Wykonanie: Szynkę wieprzową posmarować olejem, delikatnie oprószyć

Zrób to smacznie
"Smaczna kuchnia. Domowe wyroby" 155

inne. Kolejne są pasztety i smarowidła do kanapek gdzie znajdziemy przepisy na różne pasztety, pasty i terriny. Pieczenie na ciepło i zimno to pieczone schaby, szynka, karkówka czy mostek. Rolady i pieczenie oj tutaj kolorowe i bardzo apetyczne rolady do przygotowania w domu. Przechodzimy do mięs panierowanych i szaszłyków gdzie znajdziemy przepisy na kotlety, kawałki kurczaka

kruche babeczki
Szynka z marchewką i tymiankiem 165

Piekłam już wieprzowinę z marchewką i muszę przyznać, ze bardzo nam te zestawienie smaków pasuje. Ostatnio odkryłam, że marchew fantastycznie smakuje doprawiona tymiankiem. Postanowiłam wrócić do

Buniabaje w kuchni
Makaron z pieczonym kalafiorem 151

chipsami z szynki parmeńskiej. Jest łatwy w przygotowaniu, a do tego zaskakująco pyszny. makaron z pieczonym kalafiorem Składniki: – 250 g makaronu pełnoziarnistego – 5 dużych pomidorów – pół kalafiora – 1 szklanka drylowanych oliwek (najlepiej kalamata) – 6-8 plastrów szynki parmeńskiej – pół dużej cebuli – 100 ml wody – 10 ząbków czosnku – 1 papryczka(...)przez 20 minut. Na 8 minut przed końcem pieczenia wyjmij kalafiora, przesuń go trochę na blasze, aby zrobić miejsce na szynkę parmeńską. Połóż plastry szynki i wstaw do piekarnika na ostatnie 8 minut. W czasie pieczenia drobno posiekaj cebulę i pozostałe ząbki czosnku. Na patelni na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli

nietylkopasta.pl
Pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką z nutą majeranku 184

delikatne” łakomstwo i podpinanie guzików w spodniach. Spacery w zimowe, mroźne grudniowe dni sprzyjają zwiększeniu kalorii konkretnym obiadem. Moja rodzina poza słodkościami uwielbia jeszcze wszelkiego rodzaju mięsa. Pieczeń z szynki i mięsa wołowego(...)idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Dodatek suszonych grzybów oraz śliwek nadaje pieczeni niezwykłego smaku i aromatu. Majeranek dodatkowo podkręca ten smak. U mnie w rodzinie robi się różnego rodzaju roladki pieczenie a nawet domowy pasztet czy kiełbasę. Zawsze przed świętami rodzice wędzą swojskie szynki. Uwielbiam ten zapach i smak. Świąteczny czas to taki wyjątkowy czas

VioletoweKucharzenie
szynka peklowana długo pieczona - sposób na domową wędlinę 376

peklowana szynka długo pieczona Dziś pragnę przedstawić kolejny sposób, na zrobienie domowej wędliny bez wędzenia. Szynka wykonana według tego przepisu jest soczysta i niezwykle krucha. Tak naprawdę wykonanie tej szynki, nie jest zbyt pracochłonne, warto więc zabrać się do jej przygotowania już dziś, by móc cieszyć się w nadchodzące święta, wybornym smakiem własnoręcznie zrobionej wędliny. składniki(...)ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynkę.  Naczynie  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pięć, sześć dni, pamiętając o tym aby każdego dnia,  przełożyć mięso. Zapeklowaną szynkę wyjmujemy z kamionki, lekko płuczemy, układamy na desce i wiążemy ją mocnym sznurkiem ( koniecznie z naturalnego włókna

Miód i pieprz
Szynka domowa 120

człowiek całe życie się uczy! Składniki: • szynka wieprzowa ok. 1,5 kg • 2 cebule • po 8 ziaren jałowca i ziela angielskiego • 5 liści laurowych • 1 łyżka soli Marynata • 3/4 szklanki soku jabłkowego • 3 łyżki miodu • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu Wykonanie: • Szynkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej ładny „szynkowy” kształt. • Szynkę zalać wodą, dodać cebulę pokrojoną(...)zagotować wodę. • Zmiejszyć ogień, aby woda tylko delikatnie mrugała, i gotować szynkę 2,5 godziny. • Pozostawić szynkę w wywarze do wystygnięcia. • Sok jabłkowy, miód i pieprz dokładnie wymieszać lekko podgrzewając. • Szynkę polać marynatą i ułożyć w formie do pieczenia. • Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut, podlewająć marynatą. • Kroić

To co kocham
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 129

mega prosty. Każdy kto potrafi zrobić zasmażkę, ugotuje również sos enchilada. Nas, po wypróbowaniu różnych przepisów, najbardziej przekonała receptura z bloga Cookie and Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka) 1 cebula Olej

Niedzielny kucharz
Domowe kostki mięsne 171

Takie kostki można przygotować samemu jeśli tylko w tym momencie pieczemy mięso. Piekłam chudą szynkę w przyprawie ziołowej , a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik. Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku. Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie

Proste Potrawy
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 188

Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut.  owijamy gruszki w szynkę przed pieczeniem mini tarty z gruszką i gorgonzolą

Bon Appetit Małgorzaty
Tradycyjny bigos moskiewski - przepis 328

wykwintny bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z  pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu. Jak zrobić tradycyjny(...)kwaśna, należy wypłukać w gorącej wodzie -cebulę obrać, posiekać i przesmażyć na maśle w garnku, w którym będzie robiony bigos. -grzyby ugotować w 3 szklankach rosołu -szynkę pokroić w kostkę lub paseczki -pieczoną wieprzowinę pokroić w większą kostkę -kiełbasę pokroić w plastry -mięsa podzielić na mniejsze kawałki -zrobić zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki Krok

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka makaronowa z tego co jest w lodówce;) 195

Wielkanocnych, kiedy w lodówce zostało trochę produktów. Szukałam sposobu na wykorzystanie resztek pieczonego schabu i szynki w Coca Coli z przepisu Nigelli. Przejrzałam lodówkę i oto co z tego wynikło. Składniki paczka makaronu penne 8-10 niedużych pieczarek wędlina (szynka, polędwica, lub reszki pieczeni – można użyć tego, co akurat jest w lodówce) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ząbek(...)drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi

Kulinarne Inspiracje
Szynka pieczona 178

potraw ląduje w piekarniku na różne sposoby! Składniki: szynka tzw. kulka (u mnie były 2 szt, o masie około 3kg) pieczarki (dowolna ilość, najlepiej małe) śmietanka 18% (może być też 30%) czosnek granulowany majeranek papryka słodka kminek mielony sól pieprz 2-3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia  rękaw do pieczenia Przygotowanie:       Szynkę umyć i osuszyć. Ze wszystkich stron posypać przyprawami: czosnkiem, majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły i nie wypływał z niej sok podczas pieczenia) i przekładamy do rękawa. Zamknięty

Dieta Rozdzielna i Zdrowie