pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:18/315)

Szynka peklowana i pieczona 215

Marynata: Około 2 l wody ( tyle żeby przykryła mięso) 2 łyżki peklosoli Główka czosnku 3- 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela ang. Przyprawy do pieczenia: Papryka słodka Sól Pieprz mielony Tymianek Kolendra  Olej Odmierzam wodę , zalewając szynkę w naczyniu w którym będzie peklowana. Mięso wyciągam, wodę zagotowuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej wody dodaję(...)mięso można obracać raz dziennie. Po tym czasie, mięso wyciągam, przepłukuję pod wodą , związuję  sznurkiem( ale nie jest to konieczne) nacieram przyprawami i olejem. Wkładam do rękawa i piekę  w   180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu.  Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia. Pyszna, kruchutka , smakuje jak wędlina

Takie tam pichcenie
Zielona łączka czyli sernik na zimno 491

cukru       1 łyżeczka budyniu śmietankowego       1/4 łyżeczki proszku do pieczenia       szczypta soli      masa serowa:      1kg twarogu mielonego (musi mieć temperaturę pokojową)      4 czubate łyżeczki  żelatyny      1/2 szklanki wrzątku(...)ubić ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do uzyskana lśniącej piany. Żółtka roztrzepać dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając. Biszkopt przelać na blachę o wielkości 25/35i piec około 25min w 180C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. masa serowa:   Galaretki (oprócz

Amatorka kuchenna
Zimowy Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym 184

minut dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką włączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem(...)Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy  placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu lużno ułożyć  mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem na łopacie wsunąć placek do nagrzanego na najwyższą moc piekarnika i piec 8 - 10 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik na ciemnym spodzie 168

Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka sypana z orzechami. 127

Pycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny DODATKOWO: 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek(...)zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia (możemy też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, orzechy i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie ścieramy

Rozpustne gotowanie
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 307

mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na maśle klarowanym aż się zeszkli, solimy, studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy(...)smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy aż bataty będą miękkie i lekko rumiane

OstryKęs
Sernik śmietankowy 174

talerzyka domownikom. Polecam wszystkim sernikożercom :) Składniki: (tortownica 26cm) CIASTO: 70g cukru pudru 100g zimnego masła 200g mąki 1 jajko sól 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg mielonego twarogu 400ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie(...)cukier i po jednym jajku miksując. Następnie dosypać cukier waniliowy i budyń. Dokładnie, ale nie za długo zmiksować. Wylać na ciasto. Na wierzch zetrzeć drugą część dobrze schłodzonego ciasta. Piec w 160'C około 50-60 minut. Wystudzić w piekarniku, wierzch można posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu 170

pół szklanki startej drobno dyni , 1 szklanka oleju , 3-3 i pół szklanki mąki pszennej , 1 łyżeczka sody , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 2 łyżeczki cynamonu , 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu , 3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy . Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinie faszerowane mięsem mielonym z mozzarella 186

konkretnej godzinę, to już od progu mogą nas widać cudowne aromaty pieczonej cukinii. Ilość porcji:4 Czas przygotowania 40 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5kg mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia Na patelni rozgrzewamy

Kolizje Smaków
wegański pasztet z soczewicy 211

200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy, suchej ~200g marchewki ~300ml wody ~duży ząbek czosnku ~2 płaskie łyżki mąki ryżowej (30g) ~łyżka mielonego siemienia lnianego (10g) ~40g ziaren słonecznika - mieszanka "Piekło-Niebo" Ziarenkowo ~przyprawy: pieprz czarny/ziołowy/cytrynowy, majeranek, kminek, kumin, kurkuma, papryka słodka/ostra, sól do smaku Soczewicę moczymy w wodzie ok. 30-45 minut, następnie gotujemy w 300ml(...)razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Do ugotowanych warzyw wyciskamy czosnek i blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ziarna, mąkę, mielony len oraz przyprawy do smaku i mieszamy wszystko. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy ok. 50-60 minut w 180*C. Studzimy w formie. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 217

dobrze doprawić mięso mielonym cynamonem :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Musaka: 1 kg ziemniaków 2 bakłażany oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków chili 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz(...)czosnek i cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy się usmaży podlewamy mięso winem (opcjonalnie), a gdy wino odparuje dodajemy pomidory z puszki. 4. Smażymy na małym ogniu do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy

W kuchni Katie
Wegański chlebek bananowy 179

mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki napoju Alpro owsiany oryginalny 3-4 bardzo dojrzałe i miękkie banany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki mielonej wanilii/zapach/cukier waniliowy  W misce zgniotła dokładnie widelcem banany i połączyła je z olejem. Dodała cukier, wanilię, sól i mieszając wszystko widelcem wesoło nuciła piosenkę, która

Malinowe Pocałunki
Dlaczego mięsa nie lubię... 208

Kiedyś nie wyobrażałam sobie obiadu bez mięsa. Najczęściej jadłam mięso drobiowe, inne było dla mnie za ciężkie. Uwielbiałam pieczonego kurczaka, filety drobiowe, gulasz, mielone... Powoli, powoli zaczynało się to zmieniać. Zaczęłam więcej czytać o tym jak zachować zdrowie i jak jedzą najdłużej i najzdrowiej żyjący ludzie na świecie (polecam przeczytanie książki "Niebieskie strefy"). Okazuje się, że ludzi "przewlekle zdrowych

pyszne zdrowości
Babka Wielkanocna 172

Dziś zapraszam na bardzo smaczną babkę z makiem który otrzymałam od firmy Back Mit Babka Wielkanocna  Składniki; jajka - 5 szt mak  mielony - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 15 dag mąka ziemniaczana - 15 dag margaryna - 250 g cukier - 3/4 szkl tłuszcz do formy Przygotowanie : Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić

Kuchnia Danusi
Pierniczki mocno korzenne 398

Spicy gingerbread Składniki. 45 dag maki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy mielonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. miodu 15 dag masła 15 dag cukru brązowego 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki anyżu 1/2 laski wanilii

Kulinarny karnet Christophera