sól, pieprz oliwa z oliwek Warzywa obieramy i myjemy. Z dyni usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości. Następnie warzywa studzimy i przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy chili, imbir
Miksturownikdość, że pięknie się prezentuje, to i wybornie smakuje. Idealnie się sprawdzi również w podróży lub po prostu zwyczajnie na kanapce. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam samodzielnie zmielonej wieprzowiny) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy(...)oleju. Do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, cebulkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dobrze wyrabiamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy łyżeczką oleju i wykładamy część masy na wysokość około 1 cm, następnie układamy obrane jajka i przykrywamy resztą masy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut
Rozpustne gotowaniejajkami... Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej. Jajka na twardo ułożone w rzędzie. I mnóstwo pietruszki. Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń! Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki); 3 średnie cebule; 1 duże, surowe jajo; 3 łyżki bułki tartej; 4 łyżki mleka; Pęczek(...)przestygnięcia. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron. W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć połowę przygotowanej
Gospodyni MiejskaPałki z kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu link: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/udka-z-kurczaka-pieczone-w-kombiwarze.html , ale pałki są lepsze właśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące. Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję(...)półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę ) - czosnek mielony - domowa wegeta - papryka czerwona mielona ( lub ulubiona przyprawa do pieczonego kurczaka ) - olej Wykonanie Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, do gorącego wkładam pałki, przyprawiam przyprawami najpierw z jednej strony, obracam pałki i przyprawiam z drugiej. Kiedy się już
Kuchnia z widokiem na ogródskładniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę w 30 x 36 cm, może być też 40 x 25 i podobne). Dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15-20 minut, aby przed pieczeniem ciasto się schłodziło. Po tym czasie podpiekamy spód przez 12-15 minut(...)pędzelka. Następnie studzimy. Sernik klasyczny: Najważniejsze to aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ser, śmietanę i jajka należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Ser w temperaturze pokojowej mielimy 3-krotnie przez maszynkę lub wygodniej – miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera. Ser wkładamy do bardzo dużej miski i łączymy za pomocą miksera z żółtkami
Poezja smakuMASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy
Ostra na SłodkoBardzo często z mięsa mielonego robię po prostu kotlety mielone, ale co jakiś czas staram się urozmaicać menu i robię mielone w innej wersji. Tym razem zrobiłam klopsa z jajkiem na twardo. Ładniejsza nazwa tego dania to pieczeń rzymska, ale dla mnie lepiej brzmi klops z jajkiem. Tyle różnych klopsów ile znajdziemy przepisów. Każdy(...)wystawały poza keksówkę. Na boczek kładziemy 1/3 mielonego mięsa, na to jajka przez środek a na końcu resztę mięsa tak aby jajka były zakryte mięsem mielonym. Boczek, który wystaje nam poza blaszkę kładziemy na naszego klopsa. Ja miałam krótkie plastry więc na górę ułożyłam jeszcze kilka plastrów boczku. Pieczemy około 1 godziny
Amatorka kuchennaprzetestowałam mak mielony BACK MIT Makowa delicja SKŁADNIKI: BISZKOPT I jajka -4 szt cukier -4 łyżek mąka - 4 łyżek proszek do pieczenia -1 łyżeczka Biszkopt II jajka - 3 szt cukier -0,5 szkl mak mielony -0,5 szkl BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM śmietana kremówka
Kuchnia Danusitwarożku mielonego 300 g mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 8 łyżek mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 300 g twarożku mielonego 100 g kandyzowanej kantalupy SKWORCU 2 żółtka 2 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania(...)Ciasto: Zmielony twarożek rozcieramy z mlekiem, olejem szczyptą soli i cukrem waniliowym,mieszamy z mąką wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i zagniatamy szybko ciasto. Nadzienie: Kandyzowaną kantalupę kroimy w drobną kostkę mieszamy z twarożkiem dodajemy żółtka i cukier oraz skórkę startą z cytryny,mieszamy wszytko razem dokładnie. Ciasto wałkujemy na prostokąt tniemy na około 14 równych części -prostokątów
Wanilia i Kardamonśliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego półtłustego twarogu 6 jaj 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy lub śmietankowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 150 ml mleka 3,2% 2 łyżki śmietany 18% Dekoracja(...)oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie chłodna wbić dwa jajka,zmiksować,cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić w wyłożonej pergaminem formie. MASA SEROWA : Twaróg zmiksować mikserem z jajkami, cukrem, olejkiem do ciasta oraz budyniem rozpuszczonym w mleku i masłem na gładką masę
Wanilia i KardamonMarynata: Około 2 l wody ( tyle żeby przykryła mięso) 2 łyżki peklosoli Główka czosnku 3- 4 liście laurowe 6-8 kulek ziela ang. Przyprawy do pieczenia: Papryka słodka Sól Pieprz mielony Tymianek Kolendra Olej Odmierzam wodę , zalewając szynkę w naczyniu w którym będzie peklowana. Mięso wyciągam, wodę zagotowuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej wody dodaję(...)mięso można obracać raz dziennie. Po tym czasie, mięso wyciągam, przepłukuję pod wodą , związuję sznurkiem( ale nie jest to konieczne) nacieram przyprawami i olejem. Wkładam do rękawa i piekę w 180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu. Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia. Pyszna, kruchutka , smakuje jak wędlina
Takie tam pichceniecukru 1 łyżeczka budyniu śmietankowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1kg twarogu mielonego (musi mieć temperaturę pokojową) 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wrzątku(...)ubić ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do uzyskana lśniącej piany. Żółtka roztrzepać dodać do białek i delikatnie wymieszać. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiać i stopniowo dodawać do piany delikatnie mieszając. Biszkopt przelać na blachę o wielkości 25/35i piec około 25min w 180C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. masa serowa: Galaretki (oprócz
Amatorka kuchennaminut dynię pokroić w 2-cm szpalty, ułożyć w piekarniku i piec około 20 minut, aż zmięknie. Przestudzić i zblendować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą, pieprzem, curry i wymieszać ze śmietanką kremówką włączyć piekarnik na najwyższą moc ( u mnie 280 `C) razem z kamieniem mięso mielone wymieszać z pokrojoną w drobniutką kostkę cebulką, jajkiem, solą, pieprzem(...)Wymieszać z odrobiną oleju, soli i pieprzu ciasto podzielić na 2 równe części. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem dyniowym. Na wierzchu lużno ułożyć mięso mielone i kapustę włoską. Posypać startym serem na łopacie wsunąć placek do nagrzanego na najwyższą moc piekarnika i piec 8 - 10 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka
Moje domowe kucharzeniePycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny DODATKOWO: 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek(...)zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy i odkładamy do przestygnięcia (możemy też użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika). Formę (ja użyłam tortownicy o średnicy 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy mąkę, cukier, bułkę tartą, orzechy i proszek do pieczenia. Połowę suchych składników wysypujemy na blaszkę, na nie ścieramy
Rozpustne gotowanie