pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:17/315)

Babka trzy smaki 194

herbatki.Was również zachęcam do upieczenia . Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 20 dag masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżka kakao 3 łyżki mielonych migdałów Przygotowanie:   Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na puszysto. Porcjami dodawać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)trzy części.Formę 30*10 cm wysmarować i wysypać kaszą manną.Wlać białe ciasto.Do drugiej części ciasta dodać mielone migdały ,wymieszać i wylać na białe ciasto.Do trzeciej części ciasta dodać kakao ,wymieszać i wylać na ciasto z migdałami Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 45 minut. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 141

wodą z kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową)   1/4 - 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste)   szczypta mielonego kardamonu   szczypta cynamonu    szczypta soli   opcjonalnie dwie łyżki płynnego miodu Nadzienie   250 g daktyli bez pestek   2 łyżki masła(...)mahlab (można zastąpić małą szczyptą pieprzu) opcjonalnie duża szczypta kakao do smaku albo szczypta gałki muszkatołowej albo 3 łyżki stołowe posiekanych drobno orzechów Przygotowanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i przyprawami (niewielką część przypraw można też dodać do nadzienia, ale nie jest to konieczne). Do tej mieszaniny dodać masło i wyrobić ciasto. Dodać wodę różaną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik tęcza 178

szkl  mąka , 3 szt  żółtka , 0,5 szkl  cukru , 150 g  margaryna , 1 łyżka  śmietany , 1 łyżka  proszek do pieczenia , 750 g  ser biały mielony , sok z cytryny , 0,5 szkl  olej , 1 opak  budyń śmietankowy , 2 szkl  mleko zwykłe , 3 szt  jajka , 1 szkl  cukru(...)szkl  cukru                PRZYGOTOWANIE: CIASTO  Wsypać do miski mąkę, dodać żółtka, margarynę pokrojoną na kawałki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę, cukier. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wylepić blachę ciastem, włożyć do piekarnika na 10 minut w temp.180 stop, podpiec ciasto. MASA

Kuchnia Danusi
Serowo-ziołowe muffiny z pomidorkami koktajlowymi 174

sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub 200 g sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki ziół do pizzy 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku pomidorki koktajlowe (po 1 na każdą muffinkę(...)temperatury 180 o C. Pomidorki umyć i osuszyć. Ser rozgnieść widelcem i wymieszać z mlekiem, olejem, jajkami, parmezanem, solą, pieprzem, natką i ziołami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie rozłożyć ciasto do połowy. W każdą muffinkę wcisnąć pomidor i przykryć resztą ciasta. Wierzch posypać pestkami dyni

Czerwień i błękit
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 141

autorski // blacha 20x25cm składniki w temp. pokojowej ~2 szklanki mąki pszennej ~200g masła ~3/4 szklanki cukru ~3 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej (zmieliłam płatki migdałowe w młynku do kawy) ~1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego ~2 łyżeczki proszku do pieczenia ~2 duże jajka ~70ml mleka (roślinne także się sprawdzi, ja użyłam sojowego, jeszcze lepsze byłoby migdałowe! :)) ~szczypta(...)soli ~2-3 jabłka (ok. 500-600g) Masło ucieramy z cukrem. Gdy stanie się puszyste dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, następnie przesiewamy mielone migdały oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy

chili & sugar
Jesień... Pierogi z pieczoną dynią. 229

sól, pieprz oliwa z oliwek Warzywa obieramy i myjemy. Z dyni usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy do miękkości. Następnie warzywa studzimy i przeciskamy przez praskę lub miksujemy. Dodajemy chili, imbir

Miksturownik
Pieczeń rzymska. 151

dość, że pięknie się prezentuje, to i wybornie smakuje. Idealnie się sprawdzi również w podróży lub po prostu zwyczajnie na kanapce. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam samodzielnie zmielonej wieprzowiny) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka przyprawy(...)oleju. Do dużej miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, dodajemy bułkę, cebulkę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Masę dobrze wyrabiamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy łyżeczką oleju i wykładamy część masy na wysokość około 1 cm, następnie układamy obrane jajka i przykrywamy resztą masy. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50-60 minut

Rozpustne gotowanie
Pieczeń rzymska z jajkami 265

jajkami... Dobrze przyprawione, zmielone mięso z łopatki wieprzowej. Jajka na twardo ułożone w rzędzie. I mnóstwo pietruszki. Oto przepis na pyszną i aromatyczną pieczeń! Elegancki zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych.   Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki); 3 średnie cebule; 1 duże, surowe jajo; 3 łyżki bułki tartej; 4 łyżki mleka; Pęczek(...)przestygnięcia. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron. W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku. Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć połowę przygotowanej

Gospodyni Miejska
Pałki z kurczaka, dramstiki z patelni. Błyskawiczne danie obiadowe i imprezowe. 226

Pałki z kurczaka, u nas zwane dramstikami, pieczone na patelni przygotowuje się naprawdę bardzo szybko. Całe udka wolę z kombiwaru, przepis jest na moim blogu tu link: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/udka-z-kurczaka-pieczone-w-kombiwarze.html , ale pałki są lepsze właśnie z patelni :) Soczyste, mięciutkie, a jednocześnie chrupiące. Doskonałe danie obiadowe, najlepiej smakuje z frytkami i surówką, lub imprezowe, wtedy podaję(...)półmisku, przełożone np. plastrami ananasa, brzoskwini, cytryny, lub pomidorkami. Składniki - pałki z kurczaka ( co najmniej 2 szt.na osobę ) - czosnek mielony - domowa wegeta - papryka czerwona mielona ( lub ulubiona przyprawa do pieczonego kurczaka ) - olej Wykonanie Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, do gorącego wkładam pałki, przyprawiam przyprawami najpierw z jednej strony, obracam pałki i przyprawiam z drugiej. Kiedy się już

Kuchnia z widokiem na ogród
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1842

składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę w 30 x 36 cm, może być też 40 x 25 i podobne). Dno wylepiamy ciastem. Wkładamy do lodówki na co najmniej 15-20 minut, aby przed pieczeniem ciasto się schłodziło. Po tym czasie podpiekamy spód przez 12-15 minut(...)pędzelka. Następnie studzimy. Sernik klasyczny: Najważniejsze to aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ser, śmietanę i jajka należy wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Ser w temperaturze pokojowej mielimy 3-krotnie przez maszynkę lub wygodniej – miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera. Ser wkładamy do bardzo dużej miski i łączymy za pomocą miksera z żółtkami

Poezja smaku
SEROMAK Z CZEKOLADĄ I KOKOSEM 341

MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy

Ostra na Słodko
Klops z jajkiem 200

Bardzo często z mięsa mielonego robię po prostu kotlety mielone, ale co jakiś czas staram się urozmaicać menu i robię mielone w innej wersji. Tym razem zrobiłam klopsa z jajkiem na twardo. Ładniejsza nazwa tego dania to pieczeń rzymska, ale dla mnie lepiej brzmi klops z jajkiem. Tyle różnych klopsów ile znajdziemy przepisów. Każdy(...)wystawały poza keksówkę. Na boczek kładziemy 1/3 mielonego mięsa, na to jajka przez środek a na końcu resztę mięsa tak aby jajka były zakryte mięsem mielonym. Boczek, który wystaje nam poza blaszkę kładziemy na naszego klopsa. Ja miałam krótkie plastry więc na górę ułożyłam jeszcze kilka plastrów boczku. Pieczemy około 1 godziny

Amatorka kuchenna
Makowa delicja 202

przetestowałam mak mielony BACK MIT Makowa delicja SKŁADNIKI: BISZKOPT I jajka -4 szt cukier -4 łyżek mąka - 4 łyżek proszek do pieczenia -1 łyżeczka Biszkopt II jajka - 3 szt cukier -0,5 szkl mak mielony -0,5 szkl   BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM śmietana kremówka

Kuchnia Danusi
Serowe sakiewki z kantalupą 172

twarożku mielonego 300 g mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 8 łyżek mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 300 g twarożku mielonego 100 g kandyzowanej kantalupy  SKWORCU 2 żółtka 2 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania(...)Ciasto: Zmielony twarożek rozcieramy z mlekiem, olejem szczyptą soli i cukrem waniliowym,mieszamy z mąką wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i zagniatamy szybko ciasto. Nadzienie: Kandyzowaną kantalupę kroimy w drobną kostkę mieszamy z twarożkiem dodajemy żółtka i cukier oraz skórkę startą z cytryny,mieszamy wszytko razem dokładnie. Ciasto wałkujemy na prostokąt tniemy na około 14 równych części -prostokątów

Wanilia i Kardamon
Sernik na bogato-ze śliwką w czekoladzie 119

śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego półtłustego twarogu 6 jaj 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy lub śmietankowy 1 budyń śmietankowy 50 g masła 150 ml mleka 3,2% 2 łyżki śmietany 18% Dekoracja(...)oraz cukier, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru,odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie chłodna wbić dwa jajka,zmiksować,cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić w wyłożonej pergaminem formie. MASA SEROWA : Twaróg zmiksować mikserem z jajkami, cukrem, olejkiem do ciasta oraz budyniem rozpuszczonym w mleku i masłem na gładką masę

Wanilia i Kardamon