pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:20/315)

Muffiny z marchewką, daktylami, płatkami owsianymi bez mąki i cukru 153

łyżki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki cynamonu  Przygotowanie : Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut następnie zmiksować na drobne kawałki z marchewką ( blenderem, maszynką do mielenia mięsa) następnie wymieszać z pozostałymi składnikami, piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni, ciastka wyciągać z papilotek dopiero jak wystygną bo na gorąco mogą być za miękkie

zdrowa vege kuchnia
Ciasteczka makowe pieguski (bez glutenu, mleka i jajek) 229

drobno mieloną  mąką  ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą.  Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego.  Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych.  Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g. Przygotowanie: Kleik wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem

głodny alergik
Delikatne roladki schabowe 263

Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeszcze zdążycie je dziś przygotować, więc do dzieła :) Składniki: 1 kg schabu bez przerostów 40 dkg mielonej szynki 4 pieczarki sól, pieprz rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Schab nacinamy tak, by zrobić z niego jeden długi płat. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony i rozbijamy na ok 6mm. Mięso(...)mielone doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i nakładamy na całość schabu. Posypujemy pokrojonymi w talarki pieczarkami. Roladkę zwijamy do środka wzdłuż szerszego boku. Mocno związujemy sznurkiem i przekładamy do rękawa. Wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy temp. 170st C i pieczemy 2 godziny.   Roladki na ciepło możemy pokroić w grubsze plastry od razu, jeśli natomiast chcemy pokroić roladki

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto ze śliwkami i migdałami 130

margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do utartej masy, nie przerywając ucierania dodać stopniowo po jednym jajku.  Mąkę połączyć z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, i połączyć z utartą masą.  Wszystko dokładnie wymieszać ( ja zmiksowałam mikserem kilka minut) Przygotować śliwki: Jeżeli są świeże to należy je przekroić wzdłuż i wyciągnąć

Na słodko lub wytrawnie
Sernik w kratkę - sernik szachownica 373

sera mielonego (sprawdzony z KLIK) 8 jajek(L)  200 g masła  1 szklanka cukru  3 budynie waniliowe  Na wierzch masa krówkowa lub nutella  Najpierw piekę biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po jednym żółtku, na koniec mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piekę około 40 minut

Takie tam pichcenie
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 260

bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone  1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki aromat waniliowy kilka kropel Krem budyniowy: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe 1,5 szklanki(...)margaryna bezmleczna    0,5 kostki + kilka nektarynek Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. Budyń

głodny alergik
Pasztet pieczony 142

selera 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 2 czerstwe bułki kajzerki 5 jajek 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :) Każdy gatunek mięsa umyć(...)dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z namoczonymi kajzerkami. Następnie do masy dodać żółtka, imbir, gałkę i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Przygotować foremki keksówki, wykładając każdą z nich papierem do pieczenia. Piec w 180°C około

Świat Domowej Kuchni
Pieczone gołąbki z kiełbasą pod pomidorami 191

zapomnieć. Gołąbki mamine były z białym ryżem i smażoną kiełbasą z cebulką, doprawione świeżo mielonym pieprzem. Na dodatek były one pieczone raz klasycznie we własnym sosie innym razem w sosie pomidorowym. I dzisiaj ja przygotowałam właśnie taką wersję pomidorową ...  Gołąbki z kiełbasą pieczone z pomidorami SKŁADNIKI: 1 główka kapusty białej - średnia 2,5 szklanki białego ryżu 5 szklanek(...)podsmażamy całość do zarumienienia. Do ugotowanego ryżu dodajemy smażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy doprawiając do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz zawijamy w liście kapusty. Brytfannę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, układamy gołąbki jeden obok drugiego - dość ciasno. Podlewamy gołąbki bulionem warzywnym, na wierzch wykładamy krojone pomidory z puszki wraz z sosem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Gołąbki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
świeże śledzie z piekarnika... 180

Składniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane(...)kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, poziom

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z truflą. 368

Ciasto z truflą. Składniki: CIASTO: Masło - 75 g do ciasta 100g do masy ; 75 g cukru; 75 g mąka;   2 jaja; łyżeczka proszku do pieczenia; 25 g kakao; 50 g mielonych migdałów; MASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej;   300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki; 3 łyżki ciemnego rumu. CIASTO Tortownicę (ja użyłam(...)cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto. MASA TRUFLOWA

Miksturownik
"Duma Południa", czyli pieczeń z programu "Ugotowani" 252

uczestników przygotował fantastyczną pieczeń w ketchupie. Aż mi ślinka pociekła! Posiadam książkę z niektórymi przepisami z tego programu więc oczywiście od razu za nią złapałam. Wyobraźcie sobie moją radość, gdy znalazłam "Dumę Południa"! Oczywiście musiałam ją przygotować :) Wyszła pyszna, bardzo sycąca, a ketchup utworzył kwaskowatą skórkę, która dopełniła całości. Pycha! Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny(...)mielonej wołowiny (w oryginale: cięlęcina) 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu + do posmarowania wierzchu 1 łyżka soli 1/2 łyżki pieprzu  2 łyżki mleka 1 łyżka suszonej bazylii 2 jajka 1 szklanka bułki tartej margaryna do posmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy

My Culinary Art
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 252

kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta płatków chilli (ja preferuję większą ilość, ok. 1 łyżeczkę) sól, pieprz do smaku oliwa pieczona cieciorka: 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub zawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli(...)bulionem, wymieszaj i smaż przez ok. 15 min. Przemieszaj od czasu do czasu.  W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Brytfannę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp do niej ugotowaną ciecierzycę, posyp kuminem, solą i skrop oliwą. Wymieszaj łyżką, aż ciecierzyca dokładnie pokryje się przyprawami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrynowo - imbirowy pstrąg z rozmarynem pieczony w folii z ziemniaczkami rozmarynowymi 256

plasterek cytryny (wyszorowanej i sparzonej), kilka plasterków marchwi , kilka plasterków pietruszki , sól , pieprz . Oczyszczonego pstrąga opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Do środka włożyć plastry pietruszki, marchewki, imbiru, przekrojone na pół plasterki cytryny i gałązkę rozmarynu. Wszystkie dodatki upchnąć dość mocno w środku ryby, żeby nie wystawały poza brzuszek(...)około 25 minut w zależności od wielkości ryby. Podawać  z dowolnymi ulubionymi dodatkami lub bez dodatków :) Ja podałam z ziemniakami, które piekły się razem z pstrągiem. Pieczone ziemniaki: średniej wielkości ziemniaki , sól , grubo mielony pieprz , suszony rozmaryn , kilka łyżek oleju . Ziemniaki obrać i opłukać. Ponacinać je wzdłuż  do połowy i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Każdy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marlenka 346

gryczany i ciasto miało dość intensywny smak. Można dodać zwykły miód wielokwiatowy lub lipowy. Ciasto jest mięciutkie, miodowo-budyniowe. Polecam spróbować. MARLENKA Blacha: 25x35 cm | Temperatura pieczenia : 180 o C | Czas pieczenia: ok. 12 min. | Źródło: link Ciasto 600 gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody (dałam(...)mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty wyrównuję odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta potem mielę i posypuję nimi wierzch wypieku. Blaty piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego 6. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura

coolinarnastrefa.blogspot.com
Marlenka 2600

gryczany i ciasto miało dość intensywny smak. Można dodać zwykły miód wielokwiatowy lub lipowy. Ciasto jest mięciutkie, miodowo-budyniowe. Polecam spróbować. MARLENKA Blacha: 25x35 cm | Temperatura pieczenia : 180 o C | Czas pieczenia: ok. 12 min. | Źródło: link Ciasto 600 gramów mąki pszennej 120 gramów masła 250 gramów cukru pudru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody (dałam(...)mniej więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty wyrównuję odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta potem mielę i posypuję nimi wierzch wypieku. Blaty piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego 6. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura

coolinarnastrefa.blogspot.com