kofty pojawiły się na naszym talerzu całkiem niedawno. I na pewno będą na nim częstszym gościem. Czym są kofty? W wersji greckiej to grillowany, bądź pieczony w piekarniku szaszłyk z wieprzowego mięsa mielonego. Podaje się go zazwyczaj z dipami. My podajemy go w towarzystwie sosu tzatziki, który nadaje trochę orzeźwienia i świeżości, oraz pity z oliwkami. Bardzo smaczne
Jakugotujesz.pldrobnego cukru do wypieków 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml) 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem. Białka
Blondynka Gotujepojemności ca. 4-5L, wyrabiamy ciasto i dzielimy je na trzy porcje. Wałkujemy ciasto na dolną część placka. Układamy je na standardowej (42x26cm) blaszce do pieczenia wyłożonej od spodu papierem do pieczenia (łatwiej później wyjąć ciasto z blachy jeśli jest taka potrzeba) i smarujemy powidłami śliwkowymi. Dobrze jest posmarować boki blaszki masłem lub margaryną i oprószyć lekko(...)cynamonu. Rozwałkowujemy ciasto na trzecią, ostatnią warstwę i układamy placek na masie z jabłek. Blachę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 minut w temp ca. 160-180st. C. Podajemy z lodami waniliowymi, możemy delikatnie posypać mielonym cynamonem
upichconapszennej 80g cukru 2 jaja 3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych – opcjonalnie 1. Do miski przesiać mąkę, sodę, proszek(...)olej i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia. Dodać do suchych składników i wymieszać krótko tylko do połączenia. 3. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 -55 minut. Smacznego Post Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plszkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera 3 łyżki kakao 2 szkl mąki tortowej 5 jajek 3 łyżki wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr Oetkera 0,5 kg sera mielonego półtłustego 4 jajka 1/2 szkl cukru 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera Wykonanie ; Do garnka wlać wodę , dodać margarynę , cukier , cukier wanilinowy i kakao , wszystko rozpuścić(...)żółtka i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i jeszcze raz wymieszać . Na końcu dodać białka z 5 jajek i wymieszać łyżką. Blaszkę o wym 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia ( to ciasto można upiec w tradycyjnej długiej blaszce ) Przelać ciasto , na ciasto układać kopczyki sera . Piec w temp 180 st około 45/ 50 minut do suchego patyczka ) Wierzch można
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: CIASTO: 150 g śliwek suszonych 100 g gorzkiej czekolady 100 g brązowego cukru 100 g masła 100 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko MASA SEROWA: 1 kg mielonego sera białego 300 g serka waniliowego 300 g cukru pudru 4 jajka POLEWA: 200 g gorzkiej czekolady 60 g masła 2-3 łyżki śmietanki(...)wystygnie, zblendować ją, a następnie dodać mąkę, proszek i jajko. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na brytfankę posmarowaną tłuszczem i posypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C i piec
Cakes By Kejtprzypali, nie trzeba podlewać, obracać, a aromat - nie do osiągnięcia w tradycyjnym pieczeniu. Przepis znalazłam tutaj składniki 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka ciemny cukier brązowy 1 łyżka suszonego oregano(...)Zawinąć mięso w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (można je tak trzymać do 3 dni). Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wyjąć pieczeń z folii i umieścić ją w misie wolnowaru. Dodać 1/4 szklanki wody, a następnie włączyć program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8-10 godzin
Stare Garyspokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać ;) Dwie spore porcje: Ciasto 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano sól, pieprz 450g(...)żeby się nie rozgotowała) mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto połowę ciasta wykładamy do pojemnika (nadającego się do użycia w mikrofalówce) lub też do naczynia żaroodpornego jeśli chcemy piec zapiekankę w piekarniku wstawiamy do mikrofalówki na około 1-2 minuty (ciasto musi się lekko podpiec) na wierzch ciasta wykładamy usmażone mięso, a następnie brukselkę wszystko pokrywamy resztą ciasta wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszkl. mleka 1,5 szkl. cukru 4 jajka 2 łyżki kakao tabliczka gorzkiej czekolady 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik: 750 g twaroga sernikowego trzykrotnie mielonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki śmietany 150 g cukru pudru 1 cukier waniliowy puszka masy krówkowej 200 g orzechów włoskich Wykonanie: ciasto czekoladowe: Margarynę(...)masę zostawiamy do ostygnięcia. W następnej kolejności ubijamy białka na sztywno i delikatnie dodajemy je do zimnej masy. Gdy jest gotowa wsypujemy do niej ostrożnie mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do prostokątnej formy i pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Sernik: Żółtka miksujemy z cukrem
ciastkarnia na kruchym spodzieDZIEŃ KOBIET :) Przepis na tę babeczkę z najlepszymi życzeniami ode mnie dla wszystkich Kobiet :) Składniki : 10 dag masła 5 płaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale(...)zmielone orzechy Ubijamy białka na pianę i mieszamy ostrożnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany Przekładamy do natłuszczonej foremki z kominem Pieczemy w temp. 180-200 stopni C. przez 50-60 min. Składniki na polewę czekoladową : 4 łyżki łyżki kakao, 2-3 łyżki gorącej wody, 12 dag cukru pudru, łyżka masła. Cukier zmieszałam
Proste Potrawybardzo, ale to bardzo aromatyczny. Do tego banalny w przygotowaniu. Spokojnie można obejść się bez robota. U szwagierki jadaliśmy zawsze wersję z całej porcji, pieczoną w 24 cm tortownicy. Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie. Podaję dwie wersje. Składniki (24 cm / 18 cm): 350 g / 175 g suszonych(...)pomarańczy / 1 pomarańczy 1 łyżeczka / 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki / 1 łyżka kakao niesłodzonego 150 g / 75 g mąki 75 g / 40 g mielonych migdałów 1/2 / 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 / 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka / 1 jajko Wykonanie: W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę
Sto kolorów kuchniorzechowo -czekoladowy z nutką kawy i alkoholu ;) Składniki na biszkopt: 10 jajek 10 łyżek mąki tortowej 10 łyżek cukru pół szklanki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml rumu 50 ml wody szczypta soli pół łyżeczki octu Składniki na krem: 4 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady(...)octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek oraz dodać cukier - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach
Bon Appetit MałgorzatyZawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na części i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do robienia ciastek. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomicukru cynamon Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany(...)podpiekłam na złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto
Słodkości i nie tylkomasę makową: 150 g maku 100 g cukru pudru 3 jajka 1 łyżka miodu 50 g masła 150 g bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 5 kropli olejku migdałowego wykonanie: Mak sparzamy i mielimy 3 razy. Żółtak ucieramy z masłem i cukrem. Do utartych żółtek dodajemy mak, mód, olejek oraz proszek do pieczenia i całość chwilkę ucieramy
Domowy Smak Jedzenia