marchewki, obranej i startej 4 jajka 275 cukru muscovado 250 ml oleju rzepakowego 100 g rodzynek skórka z 1 limonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 100 g pistacji (opcjonalnie) borówki i skórka z limonki do dekoracji Krem 150 g bardzo miękkiego masła 400 g serka śmietankowego, schłodzonego(...)greckiego jogurtu, schłodzonego 350 g cukru pudru, przesianego 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy do miski. Dodać jajka, cukier i olej. Zmiksować. 2. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, rodzynki, skórkę z limonki i posiekane pistacje (jeśli je dodajemy) i dodajemy do masy jajecznej. 3. Spody dwóch tortownic o średnicy
UgotujmyTo.plszkl. cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Masa makowa: 40-50 dag maku 500 ml mleka 4 białka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowego Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik) 5 jajek (osobno białka i żółtka(...)czasie wałkujemy ciasto na cienki placek, przenosimy go do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wym. 25 cm na 40 cm i nakłuwamy placek widelcem. Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piecu ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni. Masa makowa: Mak mielimy dwa razy w maszynce. Następnie zmielony mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącym
Bon Appetit Małgorzatykrupczatka 1,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć
W Mojej Kuchni LubięMasa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować do lodówki na 1 godz. Po tym czasie , przygotować(...)kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut i pieczemy w temp
Słodkości i nie tylkołyżeczki proszku do pieczenia (dałam domowy ) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 3-4 jabłka (u mnie antonówki) - mielony cynamon (opcjonalnie) Dodatkowo: - 2 łyżki soku cytryny Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać nożykiem od strony wypukłej
Smaczne ZdroweJesień w pełni, więc zapraszam Was na pyszną i aromatyczną szarlotkę z chrupiącą bezą. Wyznacznikiem idealnej szarlotki jest dla mnie duża ilość kwaskowych jabłek, odpowiednio doprawionych cynamonem, mielonymi goździkami i prawdziwą wanilią. Do tego pyszne kruche ciasto i już możemy zapraszać gości. Dzisiejsze ciasto zyskało iście królewski charakter za sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy. Zdradzę(...)cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek 60 g cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ½ szklanki wody Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy cukier puder, zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w jedną kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Około
Mia Cucina Sofietajajka , około 1 szklani mąki pszennej , 1 i 1/2 łyżeczki soli , 1 łyżka cukru , świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża, ostra papryka mielona - na czubku noża, 2 łyżeczki proszku do pieczenia , 3 łyżki oleju . Wszystkie składniki połączyć razem w misce - podobnie jak przy robieniu najzwyklejszych placków. Smażyć, a właściwie piec na złoto, na średnio rozgrzanej
Codzienna kuchnia niecodziennabułki tartej, ponadto: mąka razowa do podsypania, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Kapusta grillowana: Białą kapustę kroimy na ćwiartki, polewamy olejem czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody(...)jedna str. ok. 50 sek.) Pierożki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Rada : kapustę można przygotować dzień wcześniej żeby zmiękła, można ją przepuścić przez maszynkę do mielenia o grubych otworach. Jeśli zostawimy duże kawałeczki mogą nam poprzebijać ciasto. Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada mniej intensywny, delikatny smak niż kasza gryczana palona
Moniki Smakołykiciasteczka piekłam już 3 razy! Po pierwsze dlatego, że są to jedne z pyszniejszych ciastek, jakie jadłam, po drugie - oczywiście: zniknęły ponownie w tajemniczych okolicznościach, po trzecie: bo za pierwszym razem zużyłam na całą turę galaretkę żurawinową, a koniecznie chciałam, żeby były dwukolorowe, po czwarte... za drugim razem okrutnie mi się przypaliła druga blacha i nie mogłam przeboleć straty(...)pochodzi z książeczki wydawnictwa Happy Books z serii Essen&Genießen pt: "Plätzchen", notabene kupionej w lutym za 1 €! ;) Składniki: 250 g mąki 50 g mielonych migdałów bez skórki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 100 g cukru 50 g masy marcepanowej 1 jajko Ozdobny brzeżek z marcepanu: 250 g masy marcepanowej
Kuchnia Prezydentowejpieczonych niedawno pączków wykorzystałam same żółtka, powstał piegusek z białek. Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym ), różnica jest taka, że w składnikach nie ma całych jajek, a jedynie białka, a także masło i proszek do pieczenia, który nie jest
Smakołyki Berenikizdecydowanie wypróbowania… u nas już zagości na stałe Krem z kalafiora pieczonego Składniki: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 -2 łyżeczki curry sól, pieprz olej rzepakowy/oliwa do pieczenia 1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć je na blaszkę
UgotujmyTo.plpistacji. Kupiłam jeszcze Pesto z pistacji, yyyyyy trochę gorzkawe i .... likier z pistacji. CO ZA SMAK! Miałam jeszcze zmielone migdały. Wykorzystałam do pieczonego na chrupko łososia. 3 porcje łososia skórka z cytryny sól mielone pistacje oliwa risotto awokado Zetrzyj skórkę z cytryny i rozłóż na łososiu, posól rybę z obu stron. Następnie wierzch ryby(...)panieruj w zmielonych pistacjach. Piecz w piekarniku na pergaminie wysmarowanym odrobiną oliwy 15 minut. Podawaj z risotto lub z ryż cytrynowy i awokado
AZgotuj!szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 szklanki mąki tortowej sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko płatki pomidorowe ze szczypiorkiem olej do smażenia farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów 1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki(...)mleko i wodę, dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, wbijamy jajko i miksujemy. Patelnie natłuszczamy i rozgrzewamy, nalewamy porcie ciasta, oprószamy przyprawą pomidory ze szczypiorkiem i smażmy na rumiano z dwóch stron. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę, podduszamy na maśle delikatnie soląc. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 minut. Do przestudzonego mięsa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszklanka mleka (250 ml) 1 liść laurowy skórka z połowy i odrobina soku z cytryny (ok. 1 łyżeczka) 1 łyżeczka suszonego tymianku duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Komosę ryżową płuczemy na sitku pod zimną wodą, a następnie wsypujemy do rondelka. Wrzucamy liść laurowy, szczyptę soli(...)palnika. Papryki myjemy przekrawamy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Napełniamy farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy około 30 minut. Gotowe danie posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz natką pietruszki lub tymiankiem. Post Papryka faszerowana komosą ryżową pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smaku