pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:40/315)

Ciasto czekoladowe z migdałami 125

szczyptą soli. Cukier, oliwę i jajka dokładnie zmiksować na jednolitą i gładką masę. Dodać do niej masę kakaową i zmiksować, następnie stopniowo dodawać mielone migdały i dokładnie wymieszać.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 45 minut. Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem

Codzienne Gotowanie
Ekspresowe bułki otrębowe 284

Taka niespodzianka dla Was :) Składniki (3 małe bułeczki)/jedna bułka około 85kcal/: jajko 30g mieszanki otrębów 30g jogurtu naturalnego 10g odtłuszczonego mielonego lnu szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie nasiona lnu do posypania lub ulubione zioła Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki powstałą masę odstawiamy na około 5 minut żeby spęczniała na blaszce

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kremowa pomidorowa z grzankami 190

pomidorowego 100 ml gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonej bazylii + kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba Kromki razowego chleba pieczemy w tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Ostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie

My Chcemy Jeść
Pulpety w sosie pomidorowym 182

Propozycja na dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej soboty ;) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3-4 łyżki sera chudego Emilka sól, pieprz (na oko;) ) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto brzoskwiniowo-orzechowe 221

słodko ale połączenie smaków orzechów i brzoskwini świetnie ze sobą współgrało. Polecam więc jako świetny dodatek do niedzielnej kawy. Składniki: ciasto: 200 g orzechów mielonych 250 g masła szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mąki masa: 1l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 5 łyżek cukru dodatkowo: 5 dużych brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: Galaretki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Omlet z pomidorami i szczypiorkiem 180

jego smak rozbudzi nie jedne podniebienie smakosza omletów! :) Składniki: 2 jajka 2 plastry pomidora 2 plastry kiełbasy żywieckiej drobiowej szczypiorek natka pietruszki świeżo mielony pieprz sól ziołowa zioła prowansalskie szczypta proszku do pieczenia  oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Białko oddzielamy od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy żółtka. Dodajemy wszystkie

Truskawkowa Fiesta
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 190

pelnoziarnistych(80 g) 100 g mielonych migdalow 2 lyzki masla ghee Wykonanie: Sucharki rozdrobnic w mikserze kielichowym lub w grubym woreczku foliowym walkiem.Wmieszac mielone migdaly i roztopione maslo. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia,wnetrze obreczy wysmarowac maslem.Na dnie rownomiernie wylozyc mase sucharkowo-migdalowa.Odlozyc do lodowki. Do garnuszka wsypac maliny,dodac cukier i powoli na malym ogniu rozmrazac.Po rozmrozeniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe - najlepsze 164

pomaranczy 2 lyzki syropu klonowego,z agawy lub miodu 6 jajek M sol 125 g cukru 1 lyzka soku z cytryny 300 g mielonych migdalow 50 g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia Skladniki na glazure: 1 serek Philadelphia-175g 50 g cukru pudru 30 g masla 1 paczka marchewek marcepanowych-12 sztuk Wykonanie: Wlaczyc piekarnik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka tęczowa 185

jajek -szklanka cukru -szklanka mąki oraz dodatkowo jedna duża łyżka -czerwony kisiel w proszku -cukier wanilinowy -łyżka kakao -łyżka suchego maku ( najlepiej mielonego) -2 łyżki oleju -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy olej oraz przesianą

Maminek kulinarny
Babka serowa na zimno 157

Babka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser.    Składniki: -1/2 kg mielonego twarogu -400 ml śmietany 18% -6-7 łyżek cukru pudru -4 łyżki żelatyny -3 galaretki o różnych kolorach -owoce, np. drylowane wiśnie -aromat śmietankowy    Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody. Żelatynę moczymy. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy

Maminek kulinarny
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 175

wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane

ladykitchen
MIODOWE CIASTO Z ORZECHAMI LASKOWYMI 225

imprezkę orzechową;) Główny składnik orzechy laskowe...główna atrakcja...łupanie;))) Wpadniecie??? Składniki; 250 g masła, 150 g mąki, 220 g płynnego miodu, 150 g mielonych orzechów laskowych, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka 200 ml śmietanki 36 %, 100 g czekolady gorzkiej, 1 łyżeczka masła Wykonanie; ucieramy masło w mikserze, dodajemy miód, a następnie po jednym jajku

Anioły w kuchni
Szybkie ciasto czekoladowo-wiśniowe 9210

oczkach czekolady lub czekoladową posypkę Najpierw przygotowujemy spód. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Formę (najlepiej sztywną - metalową, ewentualnie szklaną czy ceramiczną) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ciasteczka bardzo drobno kruszymy lub mielimy w rozdrabniaczu. Dokładnie mieszamy powstałe okruchy z rozpuszczonym masłem, a następnie wykładamy nimi dno formy. Dobrze ubijamy i dociskamy ciasteczkowy spód, by później ładnie się

Ratunku obiad
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 509

polecam. Ciasto ładnie się kroi, prezentuje i na pewno zaskoczy Was smakiem. Składniki: 8 jaj 250 g cukru 4 łyżki wody 150 g mielonych orzechów 160 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i orzechami, stopniowo dodajemy do masy

Made By Mom And Son
Żytnie ciasteczka orzechowe bez cukru 296

bułkami, ale okazało się, że nadaję się również do takich smakołyków :) Składniki na blachę ciastek: 160 g mąki żytniej typ 1850 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki miodu lub ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet

Ze smakiem i z pasją
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 214

CIASTO KOKOSOWE: - mąka kokosowa , 3/4 szklanki - mąka bezglutenowa, 1/4 szklanki - masło, pół kostki - żółtka, 2 - łyżka śmietany, - cukier, 3/4 szklanki - łyżeczka proszku do pieczenie (bezglutenowego) / MASA SEROWA O SMAKU WIŚNI - ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg - masło 0,5 kostki - cukier, szklanka - jajka. 3 - budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego) - wiśnie w syropie, 2 słoiki litrowe(...)jeśli jest zbyt zbite, dodajemy łyżę-dwie łyżki kwaśnej śmietany, wyrabiamy, schładzamy w lodówce. Można zrobić dzień wcześnieji, wtedy będzie idealne. Ciasto wykładamy w tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 minut w 170 stopniach - ciasto kokosowe bardzo szybko się rumieni. /MASA SEROWA: - Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym.  - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich

Wypisz Wymaluj
Orzeszki z nadzieniem migdałowym. 204

miękkiego masła lub margaryny 100 ml mleka KREM: 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego (w puszce) 10-15 dag mielonych migdałów      Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy

Rozpustne gotowanie
Babka makowa 223

płaska łyżeczka proszku do pieczenia                             -aromat wanilinowy lub śmietankowy -na masę makową:                             -20 dkg mielonego maku(...)Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 20 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone.    Jest upieczone.    Wyjmujemy z foremki i studzimy.    Polewamy przygotowanym lukrem. Lukier: -białko ucieramy mikserem

Maminek kulinarny
Greckie ciasto orzechowe, Karithopita 383

Składniki: 400 g orzechów włoskich. wyłuskanych i posiekanych 180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych goździków 200 g miękkiego masła 170 g cukru 7 jajek (oddzielone białka od żółtek) skórka z 1 pomarańczy szczypta soli opcjonalnie: 75 ml koniaku(...)jeszcze kilka sekund.  Przygotuj suche składniki: w misce wymieszaj posiekane orzechy włoskie (nie za drobno, kawałki orzechów mają być wyczuwalne), bułkę tartą, cynamon, gałkę, goździki oraz proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj. W czystej misce umieść białka i szczyptę soli i ubij na sztywno. Przy pomocy szpatułki delikatnie wymieszaj białka z ciastem, uważając

Chilli Czosnek i Oliwa
Migdałowy makowiec 207

ciasto kruche: - 500g mąki tortowej- 250g cukru pudru- 250g miękkiej margaryny (lub masła)- 4 żółtka surowe- 2 żółtka gotowane- 2 łyżeczki proszku do pieczenia       Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku- 1/2 litra mleka- 200g mielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe(...)Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Sernik królewski 431

mąki pszennej 150 g masła 1 jajko 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego 5 jajek 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku budyniowego) Przepis na kruche ciasto(...)gładką masę. Następnie dodajemy ser i wszystko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 40cm x 28 cm ścieramy na grubych oczkach 1 część kruchego ciasta. Następnie nakładamy masę serową i posypujemy ją drugą częścią kruchego ciasta startego na tarce. Sernik

Emcia Pichci
Sernik wg Agnieszki . 368

Składniki. 3/4 kostki Kasi 160-200 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 100 g migdałów, płatki Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość(...)masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto z dynią, gruszką i figami 240

Czas przygotowania : 60 minut Składniki: 125 g roztopionego masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki    pure z   pieczonej dyni 2 jajka 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 szklanka cukru 2 gruszki 2 figi suszone 2 figi świeże cukier puder do posypania Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy(...)stopni. W misce mieszamy masło, pure z dyni, jajka, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Suszoną figę kroimy w kostkę i również dodajemy do ciasta. Gruszki (ze skórką) kroimy w ósemki, natomiast figi w ćwiartki.  Formę o wymiarach 32 x 40 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką. Wylewamy na  nią ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Brak tytułu 191

prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki:  500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów małą garść płatków migdałowych Przygotowanie: z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować i uformować z niego struclę. Ułożyć na blasze wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach, około 60 minut. Ciasto to nie jest zbyt słodkie. Bardziej przypomina coś w rodzaju słodkiej bułki.  Mi bardzo smakuje. Dla tych co wolą bardziej słodko, polecam posmarować kromkę kremem czekoladowym. Ciasto świetne dla dzieciaków

kolorowotorcikowo
Mazurek orzechowy 184

mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa ) 80 dag zimnego masła 0,5 szkl. cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany kwaśnej Masa orzechowa: 2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów ) 1/4 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30% białko do posmarowania ciasta Wykonanie: Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło(...)resztę rozwałkować na grubość około 1,5-2cm. Przyciąć do kształtu prostokąta lub kwadratu. Ciasto przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i podpiec w 200 stopniach C przez 5-7 minut. Przygotować masę orzechową. Mielone orzechy utrzeć z cukrem pudrem, dodając słodką śmietankę. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód mazurka. Z reszty ciasta uformować cienkie wałeczki

kolorowotorcikowo
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 239

pleśniowym Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 300 g  pieczonej dyni , u mnie piżmowa Butternut 100 g sera feta 80 g sera pleśniowego oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól listki szałwii płatki chili Wykonanie: Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem

Kulinarne przygody Gatity
Jesienne ciasto ze śliwkami i figami 176

figami Proporcje na formę o wymiarach 40 x 30 cm Czas przygotowania : 90 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 230 g masła 230 g cukru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 2 świeże figi 500 g śliwek cukier puder Wykonanie: Uwaga ! Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową(...)masło razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy masło orzechowe, miksujemy. Mąkę przesiewamy z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta i mieszamy, aż do połączenia składników. Figi kroimy na plasterki, śliwki kroimy na pół i drylujemy  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity