pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:30/315)

Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i łososiem 250

pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Pieczone warzywa: 1 średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek oleju Pieczony łosoś: filet z łososia, 1 duży ząbek czosnku, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżeczki za'ataru, 1/2 łyżeczki soli, 1-2 łyżki oleju(...)małe różyczki. Marchewke umyć, obrać i pokroić w podłużne plasterki, cebule obrać i pokroić na ćwiartki. Przyprawy wymieszać w miseczce z olejem. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polać przygotowaną mieszaniną przypraw. Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 30 minut, po tym czasie warzywa lekko przesuwamy robiąc miejsce na łososia

Plate of Joy
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 252

kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek. Co więcej jadali warzywa jako główne danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty(...)greckiej – Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine , która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Sernik czekoladowy z pomarańczą na makowym spodzie (ciasto bezglutenowe) 188

miękkiego masła Na wierzch: pomarańcza sok z jednej pomarańczy 6 kostek cukru trzcinowego Przygotuj tortownicę  23 cm. Wyłóż dno papierem  do pieczenia i wysmaruj masłem. Masę makową przełóż do naczynia i dodaj mielone migdały oraz miękkie masło. W wysokim naczyniu ubij jaja na puch dodaj do masy makowej i wymieszaj. Upiecz w 180 stopniach, 20 minut(...)kurzyć" mąką i kakao. Teraz dodaj kilka kropel olejku pomarańczowego. Boki tortownicy wysmaruj zimnym masłem i przelej masę na upieczony spód. Włóż do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i piecz ok 80 minut. Ja po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 130 stopni. Wystudź sernik. Pokrój pomarańczę na dość cienkie plasterki ok 2 -3 mm. Sok i cukier umieść na dużej patelni

AZgotuj!
Owsiane ciasteczka orzechowe 190

innego słodzika kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki odtłuszczonego masła orzechowego (można użyć również standardowego) 30 g czekolady 1/5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, możemy(...)małą kosteczkę. Orzechy oraz czekoladę dodajemy do suchych składników. Do miski dodajemy miód, jajko, olej, aromat i masło orzechowe.  Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca. Pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią

Mania Gotowania
Kluski dyniowe z palonym masłem 163

mielonej gałki muszkatołowej ok. 80 g masła dobrej jakości (użyłam masła Kerrygold) kilka świeżych listków szałwii (ewentualnie bazylii) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Puree z pieczonej dyni: Dynię przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne wraz z pestkami – najlepiej wydrążając je łyżką. Kroimy warzywo na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki(...)gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odlewamy wodę i jeszcze gorące rozgniatamy na pomocą tłuczka, aż będą puszyste i gładkie. Dodajemy do ziemniaków puree z dyni, jajko oraz przyprawy: mielony imbir, kurkumę, gałkę, oraz sporą szczyptę soli. Mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i może być kleiste. Na blacie lub stolnicy rozsypujemy makę. Odrywamy kawałek

Poezja smaku
Torcik rabarbarowy z kremem i truskawkami 135

śmietaną i truskawkami tworzy nieziemską całość! I robi się błyskawicznie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka wody MASA: - ser biały dwukrotnie mielony – 200 g - kokos – 4 łyżki - rabarbar – 200 g - cukier puder – 6 łyżek - laska wanilii – 1 szt DODATKOWO: - śmietana(...)pianę powoli dosypując cukier. Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody. Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy ok. 15 minut. Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy

Ostra na Słodko
Myślał indyk o niedzieli... 198

cały w niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu. Pieczenie Z racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają iż na każdy 1kg mięsa (z nadzieniem) potrzeba 35- 40min. pieczenia. Ważne jest także dobre rozgrzanie piekarnika przed umieszczenie tam ptaszora. Rozpiętość czasowa jest różna, jedni(...)udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone.  Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych

bastalena
Ptyś 220

odrobinę barwnika..aby ciasto nie było szare..   Składniki na Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ] 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej] 2 jednakowe galaretki  2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka 1 szkl.mleka   Dodatkowo(...)łyżki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 30% Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze

Moje domowe kucharzenie
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK – biszkopt z serową pianką i truskawkami 308

dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha 25×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA SEROWA : * ser biały 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 0,5 kg * galaretka cytrynowa – 2 op * śmietana 36% 500 ml * cukier puder – 4 łyżki * truskawki(...)cukier – łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretka rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody, odstawiamy. BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. PIANKA SEROWA: Zimną kremówkę ubijamy

Ostra na Słodko
Jabłka nadziewane kruszonką 221

fareast-language:EN-US;} Jabłka z ciastem i cynamonem :) Coś prostego i szybkiego dla fanów jabłek :D Składniki: 1 ½ szkl mąki 1łyżeczka proszku do pieczenia 3zółtka jaj ½ kostki masła 10 jabłek Cynamon mielony Cukier Wykonanie: Mąkę, żółtka, proszek, masło i 2 łyżki cukru wymieszać Uformować ciasto w kulkę i włożyć na 1godz do zamrażalki Jabłka wydrążyć(...)zetrzeć na tarce Blaszę wysmarować masłem Wysypać ciasto i podpiec w 180 stopniach przez 15min Do środka jabłek włożyć ciasto Cynamon wymieszać z 2łyżkami cukru i posypać tym jabłka Piec w 180 stopniach przez 20 min Bon apetit ! <3 Wpis zawiera lokowanie produktu

Bonapetit2xM
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 574

szklanki ryżu basmati 5 udek z kurczaka 2 duże cebule 1 szklanka bulionu 3 marchewki 1/2 szklanki migdałów 1 szklanka rodzynek 80 g mielonych pistacji 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki świeżo mielonego kuminu 1 łyżeczka świeżo mielonego kardamonu 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu sól oliwa z oliwek Przygotowanie : Nagrzej piekarnik(...)kawałki kurczaka, a następnie marchew z rodzynkami i migdałami. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Palaw podawaj posypany mielonymi pistacjami. Smacznego! * Przepis zaczerpnięty z Afghan Culture Unveiled

Food Square
Bananek 123

kompotu (1 średnie) 1 szklanka marchewki startej na małym oczku (2 małe) 1 i ½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki płatków ( np. jęczmiennych pełnoziarnistych) 2 łyżki mielonego lnu 1 szklanka bakalii (jagód goi, orzechów pekan, brazylijskich, daktyli) 4 łyżki syropu z agawy (można połowę zastąpić łyżką miodu) Przygotuj: małą keksówkę Podaj(...)mąkę, płatki, len oraz posiekane bakalie, wszystko polej syropem z agawy i dokładnie wymieszaj widelcem, a następnie rękoma. Formę do keksa wysmaruj masłem, oprósz kaszą manną i przełóż masę. Piecz 1,5h, do suchego patyczka. Smacznego

Bazując na smaku
Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 157

mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego W rondelku roztapiamy masło i olej kokosowy z miodem. Do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, siemię

FitKot
Boczek pieczony w folii 249

Składniki : boczek surowy około 1 kg kilka ziaren jałowca papryka ostra, pieprz kolorowy świeżo mielony 5 ząbków czosnku, kilka goździków sól, oregano  To kolejna wersja  pieczonego mięsa do chleba. Ciągle poszukuję nowych smaków i dlatego często pojawiają się wpisy z tych eksperymentów. Uważam, że warto samemu przyrządzać takie smakołyki, bo te kupne zaskakują mnie swoim składem(...)pozostawić w chłodzie do dnia następnego Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec Mój boczek piekłam ponad godzinę, wpierw w temp. 200 stopni C - około 40 min, potem w temp. 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozcięłam folię i boczek apetycznie się zarumienił

Proste Potrawy
ŚWIĄTECZNE CIASTO MANDARYNKOWE - BEZGLUTENOWE 434

poza tym możecie to ciacho piec praktycznie przez cały rok, gdy tylko najdzie Was ochota:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 5 mandarynek (w zależności od wielkości - ma być około 400 g) 6 jajek 2 1/3 szklanki mielonych migdałów (250 g) 1 szklanka + 2 łyżki cukru (225 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1,5 łyżeczki ekstraktu

Słodko-Słony Świat Ilony