lenistwa własnie. Znalazłam jednak sposób, żeby częściej piec makowiec, ale nie wyzywać przy sprzątaniu ;) Sposób prosty: suchy mielony mak. Nie żadna masa makowa z puszki, lecz zwyczajny mak zmielony wcześniej. Taki mak można kupić w sklepach, z tego co wiem to kosztuje podobnie jak mak niemielony. Wygoda jeśli chodzi o użycie go jest bezcenna(...)palcach. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa makowa: 200 g maku - użyłam mielonego maku BackMit , niepełna szklanka mleka , 4 łyżki miodu , pół szklanki cukru pudru , 1 łyżeczka mielonego kardamonu , 1 łyżeczka cynamonu , 100 g masła , 4 białka jaja . Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego lub innego kwaskowatego, cukier
Codzienna kuchnia niecodziennaDanie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) NALEŚNIKI : ** mąka – 1 szkl ** mleko – 2 szkl ** jajko – 2 szt ** sól – 1 łyżeczka ** proszek do pieczenia – 1 łyżeczka ** olej – ¼ szkl FARSZ: ** mięso mielone – 400 g ** cebula – 1 szt ** mozzarella – 1 szt ** ser żółty – 150 g ** sól , pieprz , papryka DODATKOWO : ** bułka tarta do panierowania ** jajko do panierowania ** olej
Ostra na Słodkozmieszaliśmy mąkę pszenną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia) - 175g miękkiego masła - 175g drobnego cukru trzcinowego - 25g gorzkiej czekolady - 25g migdałów mielonych - 25g kakao - 25g melasy - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 50g miękkiego masła - 15g gorzkiej czekolady - 100g cukru pudru - 1,5 łyżki śmietanki tortowej - kilka kropli esencji waniliowej Polewa: - 100g gorzkiej czekolady - 100ml
Kuchenne Wariacjeszklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka gorącego mleka 5 łyżek miodu 100 g miękkiego masła 3 jajka 200 g. korzenia pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich Płatki mieszamy
Cynamonowe szczęścieborówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g masła 50 ml mleka Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Z zewnątrz owinąć formę folią aluminiową, żeby płyn nie wyciekł
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffinki znajdziecie dzisiaj również u Marty i Zuzi . Odwracane babeczki z czerwonymi pomarańczami Składniki: (na 16 sztuk) 185 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g mielonych migdałów 125 g cukru 125 ml oliwy skórka otarta z 1 czerwonej pomarańczy 125 ml soku z czerwonych pomarańczy 3 jajka dodatkowo: 1,5 czerwonej(...)pomarańczy Formę na muffiny wysmarować masłem. Na dnie każdego wgłębienia ułożyć kółeczko wycięte z papieru do pieczenia, a na nim plastry pomarańczy grubości 3-4 mm. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z migdałami i cukrem. Jajka roztrzepać, połączyć z oliwą, sokiem i skórką z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy
karmelowykubeczki śmietany kremówki biszkopt: 5 jajek 0, 5 kubka cukru 0, 5 kubka maki tortowej 0, 5 kubka wiórków kokosowych 0, 5 kubka mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 budyń waniliowy dekoracja: 1 tabliczka białej czekolady wiorki kokosowe płatki migdałowe Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę mieszamy
Luźna Kuchniacynamonu 1 łyżka soku pomarańczowego Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 1 jajko 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju Posypka do gruszek: 1 łyżka mąki 1 łyżka kakao pół łyżeczki cynamonu Ponadto(...)cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Keksówkę o wymiarach 25x11 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Zagotować wodę z dodatkiem cukru, soku pomarańczowego i lasek cynamonu. Gdy cukier się rozpuści dodać gruszki i gotować na wolnym ogniu ok. 20-25 min. (gruszki powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać). Po tym czasie wyjąć gruszki
Domowa Cookierenka AgiBlueberry Corner by "jagodzianka" Mizeria to wspaniały dodatek polskiej kuchni. Pasuje do wielu dań. Do kotleta schabowego, mielonego, do klopsików, do żeberek, do pieczonego … Przeczytaj cały artykuł Post Mizeria na jogurcie oraz trochę zabawy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner100g jabłka startego na dużych oczkach 2 jajka 10g mieszanki otrębów 30g mąki żytniej 0,5-1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia około 1/4 szklanki wody 10g mielonego, odtłuszczonego lnu Sposób przygotowania: Jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut smażymy placki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoim wykonaniu jest głęboka patelnia, po prostu więcej wchodzi i tak wole). Smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Wyjmujemy na papier do pieczenia aby obciekły z tłuszczu. Lukier: Mielimy cukier truskawkowy i dodajemy do niego mleko. Mieszamy i smarujemy pędzelkiem silikonowym ostudzone paluchy . Smacznego. Instrukcja krok po kroku - krok
Różowa kuchnianajwiększy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane
W kuchni Katiebiałego wina 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska: pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku. Do dzieła: Krewetki dokładnie myjemy / jeśli są mrożone - rozmrażamy
Spektrum Smakumasła 215 g mąki pszennej 50 g skrobi kukurydzianej 130 g cukru pudru 2 żółtka 1 czubata łyżeczka kakao 2 czubate łyżeczki kawy mielonej, nierozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Przygotowanie: 1. Mąkę, skrobię, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą
Nastoletnie Wypiekanie