pszennych 1 mała marchewka 3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm 20g przyprawy do piernika garść suszonej żurawiny (bądź rodzynek) dostępnych w sklepie BadaPak.pl 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki twarogu mielonego (użyłam Emilki 0%) Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz ksylitolu i białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę(...)żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka z ksylitolem na sztywną pianę delikatnie miksując dodajemy białka do otrębowej masy przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia) studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbiałko kilka łyżek płatków róży w cukrze (nasze!) Jeśli mielimy orzechy i migdały **bardzo ważne jest, żeby nie mielić ich zbyt długo, bo puszczają olej i przestają być sypkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nastawiamy na 180*C. Mielone pistacje, migdały i cukier mieszamy. Białko lekko ubijamy do otrzymania zaczątków piany. Mieszamy białko z suchymi składnikami(...)masy lepimy kulki, układamy na blasze i lekko spłaszczamy palcem. Pieczemy 10 minut. Po wyjęciu można jeszcze lekko przypłaszczyć ciastka, bo są miękkie (uwaga, gorące!). Po ostygnięciu, w zagłębienie na wierzchu ciastka umieszczamy odrobinę konfitury różanej. I serwujemy pyszne, lekkie, marcepanowo-orzechowe cudeńka. A dom pachnie jak uliczki Erice
les mirabellesaromatu różanego lub 1 łyżeczka wody różanej 150 g białej czekolady 50g masła 100 ml maślanki lub jogurtu 120 g mąki pszennej 60g mąki migdałowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia duża szczypta soli 3 łyżki marmolady różanej Krem: 250g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ szklanki cukru pudru (można dodać mniej) Nadzienie (opcjonalnie): marmolada różana Przygotowanie: Jajka, żółtko, cukier(...)się zagotuje obniżamy palnik do minimum. Mieszamy co jakiś czas, do momentu, aż czekolada i masło całkowicie się roztopią. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej pozostałe suche składniki: mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy. Do ubitych jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera. Maślankę łączymy z marmoladą różana. Następnie, cały czas miksując, dodajemy partiami
Mania Gotowaniapiekarnika i zapominacie na 30 minut, zamiast stać nad patelnią, a potem wycierać kuchenkę z kropel oleju) , ale dzięki pieczeniu klopsiki będą również o wiele zdrowsze (a nadal pyszne). Trzeba tylko dopilnować, aby pod koniec pieczenia dobrze się przyrumieniały (włączamy górną grzałkę), a będą równie apetyczne, jak takie z patelni. Keftedakia mają wyrazisty smak(...)Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula, posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży pęczek) 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka ouzo (lub 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub pomiń
Chilli Czosnek i Oliwakilka chwil. Następnie dodawałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodałam cynamon. Całość wymieszałam na małych obrotach. Masę wylałam do tortownicy oprószonej lnem mielonym. Na wierzch położyłam owoce. Piekłam w 180 stopniach ok 40-45 minut
AZgotuj!cukru 250 g miodu 2 jajka 10 g kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy mielonej 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru Masło z miodem, cukrem, przyprawami i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce. Do ostygniętego dodajemy(...)odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do leżakowania na noc. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm. Wycinamy formą kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 białko Cukier ucieramy z białkiem na białą masę. Nie powinno być żadnych
Made By Mom And SonPrzepis na 12 muffin. Składniki "suche": 1 szklanka mąki żytniej 0,5 szklanki otrębów owsianych 0,5 szklanki otrębów pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki słonecznika 1 łyżka rodzynek 6 orzechów laskowych (pokruszonych) 6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) 6 migdałów (pokruszonych) Składniki "mokre(...)drugiej, dokładnie. Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. Masę przelewamy do silikonowych foremek (nie polecam pieczenia w papierowych papilotkach ze względu na małą ilość tłuszczu w muffinach). Pieczemy ok. 20-25 minut. Smacznego
kuchnia do kwadratuSkładniki: olej rzepakowy 1 szklanka, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 4 krople, mąka pszenna 2 szklanki, soda 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cynamon mielony 1 łyżeczka, marchew 3 szklanki, śliwki węgierki 10 sztuk, krem z serka homogenizowanego - w opisie olej, całe jajka "L", aromat cytrynowy, cukier mikserem ubić z 4 minuty na dużych(...)ciasta, mikserem z 1 minutę utrzeć na dużych obrotach tortownica 24 cm wysmarowana olejem i tartą bułką - wlać ciasto do blaszki, na wierzchu dać połówki większych śliwek ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć ostudzone KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 250 gram, Śnieżka 1 opakowanie, mleko3,2% zimne 1/4 szklanki - wszystko zmiksować na krem
W Mojej Kuchni Lubiężółtka, 16 g cukru waniliowego, 2 łyżki mielonych migdałów, 3 łyżki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie: Do miski rzesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka oraz cukier waniliowy, mielone migdały, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto, tak by połączyć wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do maszynki(...)wyciskania ciastek. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnispróbowania :) Składniki (na ok. 22 szt.): 2 jabłka 1,5 szklanki cydru 4 szklanki mąki + 1 szklanka mąki do podsypywania ciasta 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2/3 szklanki cukru 3 łyżki miękkiego masła 1 jajko + 1 żółtko 1/4 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu(...)zredukuje się cydr (ok. 10-15 min., powinniśmy otrzymać 1 szklankę musu). Na koniec całość zblendować i odstawić do wystygnięcia. 2. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami (cynamonem, gałką muszkat. i solą). W drugiej misce za pomocą miksera utrzeć miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajko, żółtko i mus jabłkowo-cydrowy, wymieszać. W kolejnym
Domowa Cookierenka Agiciasto ; 250 g mąki 150 g masła 1 cukier waniliowy Skworcu 1/2 szklanki cukru 50 g pokruszonej masy marcepanowej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g migdałów mielonych Masa z marcepanem; 150 g masy marcepanowej 1 jajko 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki 1 galaretka malinowa 1 szklanka przegotowanej wody 2 łyżeczki żelatyny(...)dajcie batonik marcepanowy w czekoladzie ( dlatego dodałam mąkę ) a jeśli będziecie mieć surowy marcepan to utrzyjcie tylko z jajkiem. Ciasto rozwałkować , wykrawać serduszka . Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Szpryckę napełnić masa marcepanową i na każdym ciasteczku w koło zrobić brzeg. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor. Galaretkę rozpuścić z żelatyną
Sama słodycz i szczypta chiliszarlotkowy w pełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki: mąka jaglana skrobia kukurydziana, ryżowa lub tapioka proszek do pieczenia bezglutenowy siemię lniane mielone mleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka 1 szklanka pół łyżeczki 1 łyżka 3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy(...)nagrzanym do około 180 stopni C piekarniku. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka. Piec dalej przez około 25 minut (do zarumienienia ciasta). Na jabłkach ułożyć pianki, wstawić na chwilę do piekarnika - parę minut wystarczy aby pianki się przyrumieniły. Ciasta z mąki jaglanej wymagają dłuższego pieczenia niż kukurydziane, dobrze wypieczone tracą posmak goryczki
głodny alergikcukier , żółtka i ubić na sztywno . Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać orzechy, wymieszać.Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką . Wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 170 st. Blat kokosowy; białka ubić na sztywno z szczyptą(...)soli. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Dodać wiórki kokosowy i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 25 min. Krem czekoladowy; Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać
Ala piecze i gotujesmaku dzięki domieszce mielonego imbiru. Składniki: - 4 jajka - 1 kostka masła (20 dag) - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 3 jabłka - 3 łyżki dżemu wiśniowego - 1 galaretka wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy jajka a następnie mąkę(...)przesianą z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całość wyrabiamy i przekłądamy do formy na tartę. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Na środek dładziemy dżem wiśniowy i pieczemy na złoty kolor w 180 C przez około 50 minut. W międzyczasie przygotowujemy galaretkę (tężejącą) polewamy wierzch przestudzonego ciasta
Zainspirowana w kuchnisię idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechach i cukrze pieczony był w Polsce już w XIX wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk(...)zmielonych orzechów włoskich (można zmielić w malakserze lub młynku do kawy) 1,5 szklanki cukru pudru 8 dużych jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie : likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata – do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania Staropolski tort orzechowo
Poezja smakuwarzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę
My Chcemy JeśćDawniej do przygotowania makaroników stosowałam drobny cukier kryształ. Ostatnio zaczęłam je jednak piec z cukrem pudrem. Zmniejszyłam też znacznie temperaturę pieczenia i dodatkowo jeszcze mielę wiórki kokosowe przed dodaniem. Muszę powiedzieć, że są o niebo lepsze. Delikatne i rozpływające się w ustach" . Czytaj więcej
Wiem co jemmaszynce na dużych oczkach. Wsypać do miski, dodać sól do peklowania mięs, sól, pieprz, majeranek, cukier i drobno posiekany czosnek. Można też dodać szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce (3-6 C) na 24 godziny. Następnie
Przepisy i porady kulinarneSkładniki: 2 - 4 golonki z indyka garść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwii sól, pieprz czosnek granulowany mielona papryka rękaw do pieczenia Golonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około
Bon Appetit MałgorzatyAmaretti to słodkie migdałowe ciasteczka. Ich ojczyzną jest Italia. Pieczone z ubitych białek, mielonych migdałów z dodatkiem likieru amaretto, któremu zawdzięczają swój migdałowy aromat.Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Świetnie komponują się z kremowym mascarpone. To deser dla prawdziwych fanów słodkości! Składniki na 4 porcje: 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 200 g śmietany 30% likier
Smakowity Blog Kulinarnymoja propozycja śniadania: bezglutenowego, bez jajecznego i całkowicie bez nabiału. I alergicy muszą sobie czasem osłodzić życie z rana:) Składniki: 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki lnu mielonego 2 łyżeczki mleka sojowego w proszku 3 lub 4 łyżki mąki ryżowe 1 łyżka musli bezglutenowego 2 łyżeczki kawy 1 łyżeczka cukru/słodzika Dodatkowo: masło orzechowe/kremy/tahini/owoce/d
Czarnawisienkasera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka gorczycy w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Odstawić by ostygła. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Dodać drożdże, gorczycę, sól
Apetyczna babeczkaniego brakło. Następnym razem więc nie robiłam już takich „mikrusów”. Składniki ciasto: 8 jajek 1,5 szklanki mąki szklanka cukru 20 dag orzechów mielonych łyżeczka proszku do pieczenia masa: 3 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru kawa rozpuszczalna 1 litr mleka 1,5 kostki margaryny kakao i wiórki kokosowe do dekoracji
ciastkarnia na kruchym spodziePRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy PRZEPIS Kotlety z jajek PRZEPIS Faszerowane jajka z łososiem PRZEPIS Smażone jajka faszerowane PRZEPIS Wielkanocny koszyk PRZEPIS Babka czekoladowo
Przepisy AleksandryMięso mielone w kolejnej odsłonie. Niedawno robiłam pyszny klops wg Julii Child , tym razem mając w lodowce dodatkowo ciasto francuskie postanowiłam je wykorzystać. Jako inspiracje
Bernika - moj kulinarny pamietnik