pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:10/315)

Sernik orzechowy z brzoskwiniami 242

ciasta. Jak kto woli :) Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki 1 kostka margaryny 1 jajko 3 łyżki śmietany 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 20 dag mielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru kryształu 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki masła lub margaryny(...)zimną margaryną, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Ciastem wykł a damy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Robimy masę orzec hową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotow ujemy, po zagotowaniu zestawiamy z o gnia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i ods tawi amy do ostudzenia. Jaj ka dzieli my na białka i żółtka, białka ubijamy

Kuchnia domowa Ani
Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką 174

100g cukru – biały lub trzcinowy 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (nie olejku!) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ mielonej gałki muszkatołowej ½ szklanki wiórków lub płatków kokosowych (jeśli nie lubicie- mogą być suszone owoce, drobniej pokrojone, np. ananas, papaja) 1/3 szklanki drobno

Karo in the Kitchen
Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) 175

Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego

Tradycyjna kuchnia inaczej
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 168

anchois są bardziej słone niż oliwki. Wierzch ciasta przed pieczeniem można posmarować oliwą i posypać gruboziarnistą solą i ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem. Smacznego! Wpis dołączam do marcowej listy  Na zakwasie i na drożdżach ,  prowadzonej na blogu   Zapach Chleba  Wspólnie piekli i zabawę mieli świetną: Aciri  Bajkorada Aga  W sezonie  Amber

Stare Gary
Wegańskie kukurydziane placuszki 282

Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 100ml mleka roślinnego 2 łyżki puree z dyni 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody  Sposób przygotowania: Siemię lniane zalać wrzącą wodą i wymieszać. Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Smażyć na lekko

Truskawkowa Fiesta
Czekoladowo - orzechowe ciasto z gruszkami 298

Zapach jaki roznosi się podczas przygotowywania tego ciasta jest oszałamiający.  Począwszy od prażenia orzechów, mielenia ich, po pieczenie włącznie.  Do tego jeszcze smak. Mocno czekoladowe, niesamowicie wilgotne. Wstyd się przyznać, ale wylizałam bardzo dokładnie miskę, chociaż wiem, że nie powinnam - w końcu były tam surowe jajka.  W oryginalnym przepisie na blogu Cooking for Emily

Sto kolorów kuchni
Rosyjskie ciasteczka do herbaty 138

cukru pudru (do ciasta)- 200g mąki tortowej- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- cukier puder do obtaczania ciasteczekDodatkowo:- konfitura jabłkowa - herbata    Masło ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodajemy żółtko i esencję migdałową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z mielonymi migdałami. Do suchych składników dodajemy ubitą masę maślaną(...)ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie, ale szybko, obtaczamy w cukrze pudrze. Odstawiamy do przestygnięcia

mojewypiekiinietylko
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 189

łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu) 2 jajka 3/4 szklanki białego cukru 125 ml oleju 4 łyżki soku z pomarańczy 250 g miodu, dobrej jakości 2 łyżki rumu albo brandy 125 mocnej kawy (ostudzonej) starta skórka z 1 pomarańczy 55 g posiekanych orzechów włoskich 55 g mielonych migdałów 1 garść rodzynek pół łyżeczki tartego świeżego imbiru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto ze słonecznymi śliwkami 150

zmieniając. Migdałowe ciasto z mirabelkami Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) 3 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mielonych migdałów 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml jogurtu naturalnego 200 g masła dodatkowo(...)mirabelek 30 g płatków migdałowych 2 łyżki cukru Mirabelki umyć, przekroić na połowy i usunąć pestki. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawać mąkę, jogurt i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Walentynkowe ciasteczka 205

serca wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Można do dekorowania ciasteczek walentynkowych przygotować domowy lukier , ale ja niektóre obłożyłam przed pieczeniem plasterkami truskawek, kolejne obsypałam mielonymi orzechami, czekoladą z chili i białą czekoladą. Pieczemy walentynkowe ciasteczka w temperaturze 160 C około 15-20 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruszkowe muffinki z marakują 123

marakui suszonej 2-3 łyżki cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody  imbir mielony anyż mielony goździki mielone cynamon mielony olej ok 1/2 szklanki Po akcesoria do pieczenia zapraszam na http://allegro.pl/Shop.php/ Show?id=4183971 Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dokładamy pokrojoną marakuję, obsypujemy

Apetyczna babeczka
Orzechy, czekolada i banany 207

gorszego niz orzechy pozbawione swojego cudownego smaku. Orzechowe ciasto z bananami i czekolada skladniki na ciasto: 250g maki 3 lyzeczki proszku do pieczenia 200g cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 250g masla 150g mielonych orzechow wloskich 50g posiekanej czekolady gorzkiej 5 bananow skladniki na polewe: 100g gorzkiej czekolady(...)masla orzechy do dekoracji wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka i nadal ucieramy na pulchna mase. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i nadal ucieramy. Na koncu dodajemy mielone orzechy, czekolade i banany pokrojone w plastry. Mieszamy i wykladamy do tortownicy wysmarowanej maslem. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto

Przysmaki Karolki
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 524

zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę. Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć(...)końcu około 1 cm pasek bez farszu. Za pomocą folii zwinąć roladę, zaczynając od pozostawionego końca bez farszu. Lekko docisnąć. Tak przygotowaną roladę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ściągnąć folię. Na wierzch rolady ułożyć kilka wiórków masła. Roladę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 50 - 60 minut

Gospodyni Miejska
Tort migdałowy 163

składnikiciasto* 6 białek* 1/2 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 budynie śmietankowe* 1/2 szklanki mielonych migdałów* 1/3 szklanki olejumasa śmietanowo-migdałowa* 500 ml śmietany kremówki* 5 łyżek cukru* 3 łyżeczki żelatyny* 1/4 szklanki zimnej przegotowanej wody* 100 g płatków migdałowychkrem budyniowy* 400 ml mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki(...)proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i stopniowo dodawać do białek delikatnie mieszając. Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać mielone migdały i wymieszać.Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.piec w temperaturze 180 stopni, ok. 35-40 min.przed

Mix smaku
Muffinki migdałowe - John Flanagan "Drużyna. Góra Skorpiona" 134

bardzo polubił główny bohater mogły mieć różny kształt i wielkość. Ja założyłam, że mogły to być babeczki w różnych smakach. SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów 250 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 330 g kwaśnej śmietany 12% 90 ml oleju WYKONANIE Piekarnik(...)tłuszczem i posypać mąką lub włożyć papierowe foremki. W misce roztrzepać jajka, dodać cukier, cukier waniliowy, kwaśną śmietanę i olej, dobrze wymieszać. W drugiej misce wymieszać mielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Obie masy (suchą i mokrą) połączyć i dobrze wymieszać. Nakładać do foremek do 3/4 wysokości, piec na środkowej półce piekarnika około 25 minut

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania